Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Покращення ділових очікувань бізнесу триває, – НБУ


15.07.2021 15:11

У II кварталі 2021 року індекс ділових очікувань українських підприємств зріс до 112,3% зі 108,4% у I кварталі.

Про це свідчать результати опитування керівників компаній, проведеного Національним банком у другому кварталі року.

Поліпшення індексу відбулося переважно за рахунок високих оцінок щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, фінансово-економічного стану підприємств, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, а також інвестиційних видатків на будівництво, зазначає FinClub.

Підприємства другий квартал поспіль суттєво поліпшують свої очікування щодо зростання обсягів виробництва товарів і послуг в наступні 12 місяців. Баланс відповідей становив 15,9% проти 5,6% у I кварталі 2021 року.

 

 

Інфляційні очікування також знижуються другий квартал поспіль: у ІI кварталі очікувана річна інфляція становила 7,2% порівняно з 7,7% у першому кварталі. Частка опитаних підприємств, які вважають, що інфляція не перевищить 7,5%, зросла до понад 50%.

Також другий квартал поспіль поліпшувались очікування бізнесу щодо курсу гривні. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 28,71 грн/$ (у першому кварталі – 29,15 грн/$). Понад 38% підприємств вважають, що обмінний курс коливатиметься в межах від 28,01 грн/$ до 29 грн/$.

 

 

Керівники компаній вперше після I кварталу 2020 року позитивно оцінили поточний фінансово-економічний стан власного бізнесу. Найвищі очікування - у підприємств сільського господарства, найнижчі – у підприємств енерго- та водопостачання.

Бізнес очікує на подальше збільшення обсягів реалізації своєї продукції як в Україні, так і за кордоном. Четвертий квартал поспіль спостерігається поліпшення очікувань щодо зростання обсягів іноземних інвестицій підприємствами, які їх залучають.

Бізнес також продовжує покращувати очікування щодо зменшення загальної кількості працівників на своїх підприємствах. Зокрема підприємства торгівлі, добувної промисловості та будівництва очікують збільшення кількості своїх працівників.

Також залишаються високими очікування щодо зростання зарплат працівників у наступні 12 місяців (58,3% проти 60,6% у І кварталі). Лише 1% опитаних готові до зменшення зарплат (у І кварталі 2021 року – 2%).

Частка компаній, що планують залучати кредити в Україні упродовж наступних 12 місяців, продовжує зменшуватися – 36,9% порівняно з 39,3% у першому кварталі. Переважна більшість потенційних позичальників (78,7%) традиційно надає перевагу гривні.

Також зменшилася частка компаній, які планують позичати за кордоном, – з 8,7% до 7%. Головними перешкодами для залучення нових кредитів респонденти назвали високі ставки (52,7% опитаних) та надмірні вимоги до застави (36%). Понад третина респондентів (35,1%) замість кредитних послуг банків використовуватиме інші джерела фінансування. Посилення цього чинника спостерігається сьомий квартал поспіль.

У червні індекс очікувань ділової активності зріс до 51,6 з 50,5 пунктів у травні та сягнув найвищого значення з жовтня 2019 року.

 

Джерело: FinClub


Теги: | НБУ | бізнес | економіка | опитування | настрої |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.