Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Рада схвалила 8 тисяч гривень одноразової допомоги ФОПам


04.12.2020 16:57

Верховна Рада схвалила законопроєкт №4429, поданий президентом Володимиром Зеленським для підтримки підприємців на період посиленого карантину.

Схвалення законопроєкту №4429 за основу підтримали 298 та в цілому - 297 депутатів, повідомляє FinClub.

Згідно проєкту закону, підприємці, чий бізнес постраждав від посилення карантину, в 2020-2021 роках за рахунок держбюджету отримають одноразові виплати по 8 тис. грн. Такі ж виплати отримають і звільнені наймані працівники.

Також передбачена одноразова матеріальна допомога для збереження робочих місць. Ця сума буде пропорційна часу простою в розмірі до 8 тис. грн на одного працівника.

Передбачається також компенсація витрат за сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) за найманих працівників. На це виділяється близько 1,5 млрд грн для майже 120 тис. юридичних осіб.

Водночас виплату 8 тис. грн не отримають наймані працівники, за яких не нараховано ЄСВ за третій квартал 2020 року, а також ті, що працюють за сумісництвом або отримують зарплату понад 30 тис. грн на місяць.

До страхового стажу особи включатимуть період, протягом якого вона отримувала допомогу по частковому безробіттю, на період карантину.

Для ФОПів, які є застрахованими особами, допомога не надається у випадках, якщо період їх державної реєстрації та сплати ЄСВ становить менше 3-х місяців, а також у випадку, якщо на дату набрання чинності цим законом їх діяльність припинено.

Крім того, виплата бізнесу одноразової компенсації витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування, не надається, якщо у суб’єкта господарювання на дату набрання чинності цим законом є заборгованість зі сплати ЄСВ.

Тимчасово, протягом дії карантину та 6 місяців після його закінчення, суб'єкти малого та середнього підприємництва сфери громадського харчування зможуть отримати цю допомогу.

Для бізнесу, роботу якого призупинено через карантин, на час дії карантину і протягом 1 місяця після його закінчення продовжується дія договорів оренди державного та комунального майна, термін дії яких закінчується в період дії карантину або обмежувальних заходів.

Закон також скасовує стягнення орендної плати за договорами оренди державного та комунального майна в період дії карантину або обмежувальних заходів для бізнесу, діяльність якого була заборонена в зазначений період.

Крім того, на час карантину і після його закінчення не будуть припиняти дію і анулювати ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями в разі несвоєчасної сплати ліцензіатами чергового платежу за ліцензії.

Раніше Зеленський обіцяв бізнесу, який постраждав від посилення карантину, одноразову фінансову допомогу та податкові канікули.

Після цього президент зареєстрував у парламенті відповідні проєкти законів про підтримку підприємців під час локдауну.

Джерело: FinClub


Теги: | ФОП | бізнес | карантин | COVID-19 | ЄСВ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.