Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

СБУ «накрила» псевдоброкерів-довгожителів


08.10.2020 16:51

В СБУ заявили, що вони припинили діяльність псевдоброкерських центрів, які під виглядом торгів на міжнародних фондових біржах привласнювали кошти інвесторів.

«Оперативники спецслужби встановили, що організували оборудку троє громадян однієї з країн Близького Сходу. За їх вказівкою, у центрі столиці були створені три кол-центри. Оператори нібито від імені відомої інвестиційної компанії телефонували клієнтам і пропонували інвестувати гроші в акції відомих компаній на міжнародних фондових біржах», - повідомили в СБУ.

Після перерахування зловмисникам коштів через електронні платіжні системи клієнту створювали «персональний кабінет», в якому демонстрували постійне зростання акцій у ціні та пропонували збільшити інвестиції.

Для створення цього вебресурсу організатори використовували елементи обладнання для онлайн ігрового бізнесу, забороненого в Україні.

Зловмисники за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення імітували для інвесторів трансляцію електронної торгівлі на міжнародних біржах, але кошти з «брокерського рахунку" не виплачували.

«Після рішення клієнта отримати свої гроші, ділки повідомляли йому про банкрутство компанії. Зловмисники діяли протягом кількох років та встигли привласнити кошти кількох тисяч громадян. Суми «інвестицій» коливалися від $1 тис. до $5 тис. з кожного клієнта. Кошти, отриманні від протиправної діяльності, ділки легалізували через анонімні крипто-гаманці», - зазначили в СБУ.

Під час обшуків у трьох кол-центрах правоохоронці вилучили комп’ютерне та серверне обладнання, документацію, печатки суб’єктів підприємницької діяльності, які функціонували без належного податкового оформлення і ухилялися від сплати податків.

Роботу кол-центрів без офіційного працевлаштування забезпечували понад 200 студентів, іноземців з країн Близького Сходу та Африки, серед яких були нелегальні мігранти.

Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх осіб, причетних до оборудки, та суми збитків, завданих державному бюджету.

У межах міжнародного співробітництва СБУ поінформувала партнерські правоохоронні органи про викриту в інтернеті протиправну схему, у тому числі країну її організаторів.

 

Джерело: фейсбук-сторінка ГУ СБУ у м. Києві та Київській області, FinClub


Теги: | біржа | торги | брокер | шахрай |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.