Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Шахраї продали «акції» Tesla на 12 млн гривень


25.11.2019 16:26

Прокуратура міста Києва завершила досудове розслідування щодо двох організаторів фейкових представництв компанії Tesla Motors Inc.

«Прокуратурою міста Києва спільно з Голосіївським УП НП України в Києві та СБУ завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконної діяльності двох осіб, які діяли від фейкового представництва компанії Tesla Motors Inc за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 3, 4 ст. 190 та ч.2 ст.209 КК України», - йдеться в повідомленні прокуратури.

За версією слідства, вказані особи у період з 2017 по 2019 рік утворили в Україні низку компаній - псевдо представництв американської компанії Tesla Motors Inc, використавши при цьому схожі назви.

Крім того, підозрювані розмістили на власному інтернет-ресурсі інформацію про продаж цінних паперів корпорації Tesla, а також автомобілів цієї марки.

«У дійсності ніякого відношення до діяльності корпорації підозрювані не мали, ліцензії на провадження діяльності на фондовому ринку не отримували та правочинів з цінними паперами не здійснювали. Усі грошові кошти, отримані від потенційних інвесторів, вказані особи привласнювали», - повідомляють у прокуратурі.

За період реалізації шахрайської схеми підозрювані ошукали 25 потерпілих на суму понад 12 млн грн.

На даний момент підозрюваним оголошено про завершення досудового розслідування, відповідно вимог ст.290 КПК. Після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження обвинувальний акт буде скеровано до суду.

Нагадаємо, у січні поточного року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила про існування ризиків придбання цінних паперів іноземних емітентів українськими інвесторами фондового ринку.

Регулятор відзначив, що ТОВ "Насдак Груп Україна" (Nasdaq Group Ukraine) позиціонує себе офіційним представником фондової біржі NASDAQ (США) в українському сегменті і офіційним партнерським офісом компанії Tesla Inc. в Україні. Компанія пропонує до придбання цінних паперів компанії Tesla Inc.

Однак, за даними комісії, ТОВ "Насдак Груп Україна" не є професійним учасником фондового ринку.

У лютому в прокуратурі Києва заявили про припинення діяльності групи шахраїв, які під виглядом продажу цінних паперів американської компанії Tesla Motors Inc. заволодівали коштами громадян.

За результатами слідчих дій у Одесі були затримані двоє причетних до організації шахрайської схеми зловмисників.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | цінні папери | Tesla | шахрайство |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.