Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Спрощення процедур: облік цінних паперів резидентів та нерезидентів відбуватиметься за однаковими принципами


11.04.2022 12:42

Інвестувати в державні цінні папери стане ще простіше. Національний банк України в кооперації з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку у відповідь на пропозиції Професійної асоціації учасників ринків капіталу та деривативів та потреби часу, уніфікує підходи до обліку прав на цінні папери резидентів та нерезидентів на агрегованих рахунках депозитарних установ.

Про це йдеться на вебсайті НКЦПФР.

Це стане черговим кроком у залученні широкого кола інвесторів до торгів на вітчизняному ринку.

Зазначимо, що на початку березня Комісія значно полегшила відкриття рахунків у цінних паперах для фізичних осіб. Відтепер це можна зробити дистанційно: пройти верифікацію за допомогою мобільного телефону чи електронної пошти та надати паспорті дані.

А перехід на агрегований облік цінних паперів нерезидентів замість сегрегованого значно спростить обслуговування іноземних інвесторів і матиме низку переваг. Відпаде необхідність відкриття окремих рахунків у депозитарії НБУ, що полегшить адміністрування операцій та мінімізує залучення спеціалістів до ведення кожного окремого іноземного клієнта. В свою чергу це дозволить залучити широке коло бажаючих інвестувати в економіку нашої держави та зробити процес торгів максимально простим та ефективним.

НБУ вже ініціював необхідні зміни до Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України. Про час вступу в дію нових норм буде повідомлено згодом.

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | НБУ | НКЦПФР | ПАРД | цінні папери | нерезидент |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.