Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

США готові щомісячно надавати Україні по $1,5 млрд до кінця війни


03.10.2022 11:39

США готові направляти в державний бюджет України по $1,5 млрд на місяць під час війни та підштовхують європейських союзників до надання подібних сум.

Про це повідомляє FinClub з посиланням на Bloomberg.

Президент США Джо Байден підписав закон із грантовими $4,5 млрд для бюджету України до кінця 2022 року. Одночасно його адміністрація провела розмови з офіційними особами Європейського Союзу і наполягала на тому, щоб ЄС зробив більше.

За словами одного з джерел, поки ЄС внутрішньо торгується щодо виконання попередніх зобов’язань, союзники обговорюють більш регулярний механізм, який допоможе зберегти економіку України на плаву, оскільки війна затягується. Офіційних осіб попереджали, що в Конгресі США будуть зростати вимоги, чиє схвалення потрібне для довгострокової підтримки щодо більшого розподілу тягаря між союзниками, сказав інший учасник.

Міжнародний валютний фонд раніше заявляв, що Україні потрібно близько $5 млрд щомісяця, щоб покривати основні послуги та підтримувати економіку. Країна отримала близько $2 млрд у вересні проти $4,7 млрд у серпні, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

У липні агентство Bloomberg повідомляло, що ряд союзників у приватному порядку критикували ЄС за невиконання своїх зобов’язань у розмірі майже 9 млрд євро ($8,8 млрд) і тоді закликали його зробити це терміново.

Очікується, що цього тижня на саміті в Чехії лідери ЄС обговорять фінансові вимоги Києва, які в проекті бюджету на 2023 рік сягають $38 млрд.

Минулого тижня дипломатам, які готували зустріч лідерів, повідомили, що очікуваний рівень фінансування від європейських країн буде таким же, як і місячні $1,5 млрд, які США готові надавати, повідомило одне з джерел. Фінансування критично важливе для покриття основних потреб України, таких як основні державні витрати, школи, лікарні та електромережі України.

Ряд високопоставлених чиновників ЄС були вкрай розчаровані повільними темпами прийняття рішень блоком щодо фінансової підтримки Києва, а також відсутністю терміновості деяких національних урядів щодо дебатів, особливо з наближенням зими.

На тлі розбіжностей між країнами-членами щодо деталей 9-мільярдного пакету євро, блок виплатив лише 1 млрд євро влітку, тоді як ще 5 млрд євро були схвалені, але ще не передані Києву. Непогашені 3 млрд євро залишаються застряглими через питання, зокрема щодо того, чи має бути допомога у формі грантів чи позик, і як структурувати гарантії.

ЄС також підтримав Україну кредитами на 1,2 млрд євро в I півріччі, а також мільярдами більше для оплати поставок зброї та довгострокових реформ. Блок також має на меті підтримувати розмови про післявоєнну відбудову України, але офіційні особи застерігають, що нагальні потреби Києва є набагато гострішими.

Джерело: FinClub


Теги: | США | МВФ | економіка | бюджет | війна | допомога |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.