Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

США згортають антиковідні програми підтримки бізнесу


23.11.2020 17:53

Програми кредитування урядом США в межах закону про заходи з підтримки американської економіки в умовах пандемії (CARES) діятимуть лише до кінця 2020 року.

Про це повідомив міністр фінансів США Стівен Мнучін у листі голові Федеральної резервної системи Джерому Павеллу, передає Stockworld.

«Інструменти ФРС, підтримані наданням Мінфіном коштів відповідно до CARES, досягли своєї мети», — написав Мнучін.

Зокрема йдеться про наступні програми: для малого та середнього бізнесу (Main Street Lending Program, MSLP); великих роботодавців (програми для первинного і вторинного ринку корпоративного боргу PMCCF і SMCCF); місцевої влади (Municipal Liquidity Facility, MLF).

За даними міністра фінансів США, ліквідність і фінансовий стан американських банків дозволяють їм фінансувати потреби клієнтів.

У листі наголошується, що Федеральний резерв має повернути невикористані кошти Мінфіну, що дозволить Конгресу США перерозподілити $455 млрд.

Водночас Мнучін закликав раду керуючих ФРС продовжити на 90 днів програму викупу корпоративних облігацій (CPFF), механізм підтримки інвестиційних фондів грошового ринку (MMLF) і ще дві програми, які не потребують фінансування з боку Мінфіну.

У свою чергу ФРС висловила розчарування у зв'язку з рішенням Мінфіну.

«Федрезерв волів би, щоб весь набір надзвичайних інструментів, створених в період пандемії коронавірусу, продовжив виконувати свою важливу роль опори все ще напруженої і вразливої економіки», — зазначає регулятор.

Раніше цього тижня голова ФРС заявив, що не вважає згортання надзвичайних програм кредитування своєчасним кроком.

У червні ФРС зберегла базову ставку в діапазоні 0-0,25% і планує утримувати ії практично на нульовому рівні до 2023 року через коронакризу. 

У третьому кварталі 2020 року економіка США зросла на 33,1% у річному розрахунку. В II кварталі ВВП Сполучених Штатів впав на рекордні 32,9% р/р. У I кварталі ВВП США скоротився на 5% р/р. 

Пакет заходів уряду США щодо порятунку став рятівним кругом для багатьох підприємств і безробітних, збільшивши споживчі витрати, що саме по собі призвело до зростання ВВП. Але держфінансування вичерпане, й нових вливань у економіку не передбачається. Нові випадки COVID-19 ростуть по всій країні, що обмежує діяльність багатьох компаній і підприємств.

У червні дефіцит держбюджету США зріс до рекордних $864 млрд, а в річному вимірі – в 100 разів.

Дефіцит бюджету США в жовтні склав $284 млрд, що понад удвічі перевищує показник за той же місяць минулого року ($134,47 млрд).

США очікують дефіцит бюджету цьогоріч у понад $3 трлн через величезні державні витрати на боротьбу з коронавірусом і підтримку економіки.

 

Джерело: Stockworld, FinClub


Теги: | CARES | США | бізнес | ФРС | COVID-19 | економіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.