Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Суб’єкти фінмоніторингу зможуть звітувати онлайн


09.09.2020 17:50

Суб’єкти первинного фінансового моніторингу зможуть подавати звітність про фінансові операції через електронний кабінет системи фінмоніторингу з 1 січня 2021 року.

Відповідну постанову Кабмін затвердив на засіданні 9 вересня, повідомляє Мінфін.

Відтак СПФМ (суб’єкти первинного фінансового моніторингу – бухгалтерські компанії, аудитори, нотаріуси, адвокати та інші) зможуть подавати інформацію про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, через е-кабінет.

На думку уряду, такі нововведення дозволять зменшити матеріальні та часові затрати при виконанні СПФМ своїх обов’язків у цій сфері.

Також надається змога СПФМ виконати свої обов’язки в частині подання нових видів повідомлень, а саме:

- кейсового звітування про підозрілі фінансові операції або діяльність клієнтів;

- розбіжності в інформації щодо кінцевих бенефіціарних власників клієнтів, встановленої в ході належної перевірки клієнта (так званої customer due diligence), з інформацією, внесеною в ЄДР та застосування ризик-орієнтованого підходу.

Також оновлено процедури подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку) СПФМ; інформації про фінансові операції, що підлягають фінамоніторингу; ведення Держфінмоніторингом обліку наданої інформації та ведення обліку суб’єктів первинного фінансового моніторингу.

Ця постанова набирає чинності 1 січня 2021 року. Тому Кабмін зауважує, що нормативно-правові акти з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення продовжують діяти і після набрання чинності закону № 361-IX, в частині, що не суперечить його нормам.

Тобто до набрання чинності цієї постанови, інформацію щодо взяття на облік та про підозрілі фінансові операції клієнтів СПФМ слід надавати до Держфінмоніторингу.

 

Джерело: FinClub


Теги: | фінмоніторинг | звітність | онлайн |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.