Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Швидке відновлення України вже в 2023 році можливе за умови завершення воєнних дій і масштабної підтримки партнерів, – заступник голови НБУ


18.05.2022 13:12

Падіння української економіки на третину є оптимістичним сценарієм, а швидке її відновлення в 2023 році можливе за умови завершення воєнних дій і масштабної підтримки партнерів, вважає заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.

"... За нашого найбільш оптимістичного сценарію економіка може впасти на третину. Але можуть бути й гірші сценарії", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи на прохання агентства прогноз Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), згідно з яким ВВП України після спаду на 30% зросте на 25%, Ніколайчук погодився, що такий сценарій можливий за умови виконання низки припущень.

"Одне з них, звісно, завершення воєнних дій. Друге - це продовження масштабної підтримки України з боку міжнародних партнерів. За таких умов таке стрімке відновлення може справді реалізуватися", - зазначив заступник голови Нацбанку.

За його словами, у НБУ є базовий прогноз на цей рік, який було опубліковано тільки в скороченому варіанті після квітневого монетарного комітету, а на 2023 рік прогноз поки що відсутній.

"У кожної організації свій підхід до прогнозування. Поки що ми не бачили особливого сенсу робити середньострокові прогнози. Нам потрібні макроекономічні прогнози, передусім для ухвалення рішень щодо монетарної політики. Поки щоз урахуванням рівня невизначеності і нашого поточного інструментарію, ми вирішили, що нам достатньо буде прорахувати можливі сценарії для цього року і надалі коригувати свої дії", - пояснив Ніколайчук.

Як повідомлялося, Світовий банк оцінив можливе падіння української економіки цьогорічі в 45,1%. Згідно з його доповіддю від початку квітня, в 2023 році очікується відновлення української економіки лише на 2,1%.

МВФ очікує спаду на 35% цього року, не даючи прогнозів на наступні роки.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | війна | економіка | ВВП | бюджет | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.