Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Світові ринки відкрили 2019-й падінням після найгіршого року за десятиріччя


03.01.2019 14:57

Минулий 2018 рік був найгіршим для найбільших світових фондових ринків за останнє десятиліття, повідомляє CNN. При цьому азіатські та австралійські біржі вже продовжили тренд і в новому році, відкривши перші торги в 2019-му черговим зниженням.

У середу, 2 січня, ключові фондові індекси Азії торгувалися в "червоній зоні" на тлі побоювань інвесторів щодо перспектив уповільнення світової економіки та ризиків торгової війни між Китаєм і США.

Гонконгський індекс Hang Seng знизився на 2,4%, китайський Shanghai Composite - на 1%, австралійський ASX - на 1,6%. Ринки Японії в цей день були закриті через новорічні свята.

За сукупними підсумками 2018-го впали всі три ключових біржових індекси в США: індекс Dow Jonesобвалився на 5,6%,  S&P500 - на 6,2%, а Nasdaq- на 4%. Це найгірший показник з 2008 року і лише другий випадок відтоді, коли Dow Jonesта S&Pопинилися в мінусі за підсумками року. В останній раз таке було в 2015 році, проте тоді обидва біржових індекси знизилися лише незначною мірою, а Nasdaq втримався без падіння.

Найбільш катастрофічним місяцем року для американських бірж став грудень: S&P 500 впав на 9%, а Dow Jones - на 8,7%. Таких показників за місяць ці індекси не бачили з 1931 року, тобто від часів Великої депресії. А день напередодні Різдва-2018 взагалі виявився найгіршим в історії індексу Dow Jones.

Щоправда, 2018 рік приніс американським фондовим ринкам ще й позитивні досягнення: індекс S&P 500 сягав рекордно високого рівня 20 вересня 2018-го, а Dow Jones - 3 жовтня. Крім того, 26 грудня Dow Jones після падіння зумів додати 1000 пунктів за день - вперше у своїй історії.

Таким чином, одним з головних трендів року на світових біржах стала надзвичайна волатильність. Нестабільність біржових індексів була спровокована ознаками уповільнення глобального економічного зростання, стурбованістю з приводу монетарної політики США, світовими політичними кризами, побоюваннями з приводу зростання інфляції, а також стурбованістю через можливі регулятивні зміни в технологічному секторі.

Джерело: Новое время


Теги: | фондовий ринок | біржа | цінні папери |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.