Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Світовий банк прогнозує спад ВВП України в 2020 році на 5,5% з відновленням лише 1,5% у 2021-му


07.10.2020 17:18

Українська економіка ввійшла в коронакризу сильнішою і більш підготовленою завдяки зваженій монетарній і фіскальній політикам упродовж попередніх років, тому падіння ВВП цього року в країні очікується меншим, ніж у багатьох країнах регіону - на рівні 5,5%.

Про це йдеться в оприлюдненому Світовим банком огляді економіки Європи та Центральної Азії "COVID-19 і людський капітал", передає Інтерфакс-Україна.

"Проте, за нашими оцінками, відновлення економічного зростання буде помірним - 1,5% в 2021-му і 3,1% у 2022-му роках на тлі уповільнення темпів упровадження структурних реформ", - ідеться в огляді.

Порівняно з червневим оглядом прогноз спаду ВВП України погіршено на 2 відсоткові пункти, на 2021 рік - на 1,5 в. п.

"Критично важливе швидке впровадження заходів державної політики, спрямованих на підвищення інвестицій і збереження макроекономічної стабільності", - наголосив банк.

СБ уточнив, що, згідно з негативним сценарієм, зростання ВВП України наступного року може бути ще меншим - лише 1%.

На думку аналітиків СБ, ініціатива підвищити мінімальну зарплату на 37% у 2021 році може призвести до збільшення бюджетного дефіциту на понад 6% ВВП, як це передбачає поданий урядом проект бюджету наступного року, й потребуватиме додаткового фінансування розміром понад 13% ВВП.

Фінансові ризики залишаться високими в середньостроковій перспективі, прогнозує СБ.

Окрім цього, відновленню економіки перешкоджають низькі інвестиції. Чистий приплив прямих іноземних інвестицій цього року очікується на рівні 2019-го - 2,1% ВВП, наступного цей показник може зрости до 2,5% ВВП, зазначено в матеріалах банку.

Пожвавлення інвестицій потребує прогресу реформ, проте в частині врегулювання проблемних кредитів Україна не зайшла далеко. Провисає також питання ринкових спотворень через відсутність ринку землі, через антиконкурентне середовище та велику кількість держпідприємств, вважають у СБ.

"Для зміцнення довіри інвесторів потрібне постійне дотримання антикорупційних реформ і обачної макроекономічної політики", - йдеться в матеріалах СБ.

Згідно з прогнозом, СБ очікує інфляції в Україні на рівні 4,8% наприкінці цього року та 5% у 2021 році. Аналітики також прогнозують профіцит поточного рахунку в 2020-му на рівні 1,5% ВВП, наступного - дефіцит у -1,9% ВВП, а рівень держборгу цього року зросте до 62% ВВП проти 50,4% ВВП у 2019-му з подальшим зниженням до 58,9% ВВП у 2021 році.

Уряд України прогнозує спад економіки на 4,8% цього року та її відновлення на 4,6% наступного.

Нацбанк України очікував спаду цього року на 6%, проте допускає певне поліпшення свого прогнозу до 5%. За його оцінками, наступного року ВВП країни може зрости на 4%.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | Світовий банк | економіка | бізнес | ВВП | COVID-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.