Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Торгово-промислова палата пояснила, як буде засвідчувати форс-мажор під час карантину


18.03.2020 16:01

Торгово-промислова палата України не має повноважень у загальному порядку визнавати карантин та спалах коронавірусу форс-мажором.

"Це означає, що Палата не має повноважень для звільнення сторін від відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов’язань за договором на території України. Визнання форс-мажорних обставин на загальному рівні можливе лише державною владою", - йдеться в повідомленні ТПП.

Однак ТПП України усвідомлює рівень відповідальності у процесах, що відбуваються в бізнесі, та наслідки коронавірусу, що позначаються на всіх галузях економіки.

До ТПП надходить велика кількість звернень у зв’язку зі спалахом COVID-19, а також із рішенням уряду про введення карантину на загальнонаціональному рівні з 12 березня 2020 року.

"ТПП України продовжує розгляд окремих звернень від бізнесу, який не може виконати свої зобов’язання перед контрагентом. Ми наголошуємо: засвідчення форс-мажору у зв’язку з введенням карантину існує. Але необхідно розуміти, чи призвела дана обставина до унеможливлення виконання конкретних зобов’язань, на які посилається сторона, що порушує умови договору перед контрагентом", - пояснює відомство.

За рішенням керівних органів ТППУ, враховуючи складну ситуацію в якій опинились більшість суб’єктів господарювання на території України в зв’язку з карантином, з метою спрощення процедури подачі встановленої заяви з мінімальним пакетом документів (копія договору, копія наказу (розпорядження) та повідомлення (сповіщення іншої сторони) може здійснюватись відправлення в електронному варіанті на офіційні електронні адреси відповідних ТПП.

ТПП звертає увагу, що враховуючи міжнародну практику використання застережень про форс-мажорні обставини, сторона, для якої виникли ці обставини, зобов’язана у будь-якій формі повідомити про виникнення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) іншу сторону.

Тому ТППУ рекомендує суб’єктам господарювання, які не можуть виконувати свої зобов’язання у зв’язку з форс-мажорними обставинами, в тому числі карантину, до моменту звернення до ТПП України або регіональної ТПП, в першу чергу оформлювати документальне призупинення своєї діяльності у відповідній сфері (наказ, розпорядження та ін.) та письмово повідомляти (сповіщати) іншу сторону перед якою не виконується зобов’язання.

Не вважаються форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) у будь-якому випадку: фінансова та економічна криза, дефолт, зростання офіційного та комерційного курсів іноземної валюти до національної валюти, недодержання/порушення своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов’язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів тощо.

"Є ще один вихід. Ми просимо підприємців підтримувати один одного та йти один одному на поступки. Просимо максимально мирно домовлятись через процедуру внесення договірних змін та доповнень. Ми рекомендуємо застосувати процедуру урегулювання відношень сторін за договорами, шляхом укладання відповідних доповнень до договору щодо перенесення строків зобов’язань, що в свою чергу автоматично усуне порушення строків виконання договірних зобов’язань та не буде потребувати засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непреборної сили) ТПП України або уповноваженою нею регіональною ТПП та отримання відповідного Сертифіката по форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), який є підставою для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов’язань на території України", - наголошують там.

Однак, у разі необхідності суб’єкта господарювання в отриманні відповідного Сертифіката, у зв’язку з введеним карантином, ТППУ та регіональні ТПП продовжує розгляд відповідних заяв дотримуючись стандартної процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) встановленого Регламентом засвідчення ТПП України та регіональними торгово-промисловими палатами.

 

Джерело: вебсайт ТПП, Фінансовий клуб


Теги: | ТПП | форс-мажор | бізнес | коронавірус |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.