Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

У світовій економіці наростають ризики стагфляції, - експерт


21.08.2019 13:17

На початку тижня на фінансових ринках світу чекали публікацію протоколів ФРС, які будуть опубліковані в середу (21 серпня – ред.) за результатами засідання регулятора, що пройшло в кінці липня. Також чекали виступ глави ФРС Джерома Пауелла в п'ятницю (23 серпня – ред.) на симпозіумі в Джексон Хоул. Таким чином ринок хотів зрозуміти плани та наміри ФРС.

Але Дональд Трамп вирішив випередити події і написав у своєму Твіттері: «Наша економіка дуже сильна незважаючи на те, що Джером Пауелл і ФРС у притул цього не бачать. Однак демократам потрібна слабка економіка, щоб використовувати це на виборах 2020 року. Дуже егоїстично! Наш долар такий сильний, що завдає шкоди іншим частинам світу». І закликав ФРС запустити програму з викупу активів (QE).

Також Трамп висловив думку про те, що найближчим часом ФРС повинна знизити ставку як мінімум на 1%, що разом з QE допоможе як економіці США, так і світовій економіці. В результаті, не дивлячись на всі негативні фактори, фондові ринки світу в понеділок (19 серпня – ред.) отримали сильний імпульс для зростання.

У Європі ситуація також йде до того, що влада стимулюватиме економіку. В журналі «Der Spiegel» в п'ятницю (16 серпня – ред.) з'явилася новина про те, що влада Німеччини готова відмовитися від збалансованого бюджету і допускаєможливість переходу до дефіцитного бюджету в разі рецесії в Німеччині. Це дуже важлива новина, оскільки такий поворот подій буде означати, що ЄС відмовиться від так званої політики «затягування поясів», що почалася в 2010 році в період початку боргової кризи в Європі.

Міністр Фінансів Німеччини вже озвучив, що влада може виділити 50 млрд євро для підтримки економіки. У свою чергу ЄЦБ також подає сигнали до майбутнього пом'якшення своєї політики. У понеділок (19 серпня – ред.) глава Центрального Банку Естонії заявив, що інфляція в Єврозоні дуже низька,і тому регулятор вже у вересні може прийняти рішення про додаткові заходи стимулювання.

На додаток до цього, вже у вівторок (20 серпня – ред.) вранці Народний Банк Китаю знизив свої кредитні ставки. Базова кредитна ставка строком на один рік була знижена до 4,25% з рівня 4,31%. Слідом знизилися й інші кредитні ставки. Курс юаня на цій новині знизився до долара до позначки 7,06 юанів за долар.

Валютна війна і новий виток вливання грошей усвітову економіку шляхом включення «друкарських верстатів» стає реальністю. А це загрожує тим, що всі проблеми світової економіки будуть перекладені на плечі грошей, чия вартість буде знижуватися. Але такий сценарій розвитку подій підвищує ризик розвитку стагфляції в світовій економіці.

Стагфляція - це спад в економіці разом із зростанням інфляції. А якщо врахувати те, що світ сьогодні загруз в боргах, розмір яких обчислюється сотнями трильйонів доларів, то не виключено, що кілька років гри з друкарським верстатом можуть привести до гіперінфляції. Тоді, як колись сказав Уорен Баффет: «Індекс Доу Джонса досягне і 100 000 пунктів - це лише питання часу».

 

Автор: Михайло Федоров, аналітик інвестгрупи "Універ"

Джерело: Investgazeta.ua


Теги: | стагфляція | світова економіка | ФРС | ЄЦБ | QE | кредитна ставка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.