Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна може випустити євробонди на $1-1,5 млрд для викупу ВВП-варантів та підтримки бюджету, - BoFA


09.09.2020 16:58

Україна може розмістити ще один випуск єврооблігацій можливим обсягом $1-1,5 млрд для бюджетних цілей і фінансування викупу ВВП-варантів, вважають аналітики BofA Securities.

"Ми віддаємо перевагу варантам, а не облігаціям, враховуючи потенціал великих купонів у зв'язку з відновленням зростання у 2021 році та потенційними подальшими викупами", - цитує Інтерфакс-Україна текст огляду BofA Securities.

Аналітики нагадують, що Україна нещодавно викупила варанти і допустила можливість повторення такої операції, можливо, в суттєвих обсягах. На думку аналітиків, для такого викупу і для бюджетних цілей може бути здійснено ще один випуск єврооблігацій на додаток до розміщеного наприкінці липня випуску на $2 млрд.

BofA Securities також вважає, що від України можна очікувати серії негативних новин через можливу затримку майбутнього першого огляду програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) stand by, запланованого на поточний місяць. На думку BofA Securities, прогрес діалогу з МВФ, ймовірно, потребуватиме повної ясності в питанні Національного антикорупційного бюро (Конституційний Суд України недавно визнав неконституційним призначення голови цього відомства Артема Ситника – ред.) і з ухваленням бюджету України на 2021 рік.

Водночас, на думку BofA Securities, знизилися побоювання щодо податково-бюджетної політики і, особливо, незалежності Нацбанку України після недавніх нових призначень, а також стабільності грошово-кредитної політики та виведення банків із ринку.

Як повідомлялося раніше, Україна для недавнього викупу частини ВВП-варантів дорозмістить єврооблігації на суму $328,8 млн, лід-менеджером угоди і єдиним покупцем бондів виступив JPMorgan Chase & Co. (SPB: JPM). Йдеться про дорозміщення євробондів зі ставкою купона 7,75% і погашенням 1 вересня 2020 року.

Україна в середині серпня оголосила про завершення викупу на відкритому ринку майже 10% своїх ВВП-варантів, випущених під час реструктуризації зовнішнього боргу з терміном обігу до 31 травня 2040 року на номінальну суму $3,2 млрд. Мінфін не наводив дані про ціну угоди, виходячи з ринкової вартості паперів вартість операції оцінювалася приблизно у $275 млн.

Мінфін зазначав, що оприлюднена ним раніше Середньострокова стратегія управління державним боргом на 2019-2022 роки містить запобіжні операції з управління зобов'язаннями, щоб згладити профіль обслуговування держборгу і знизити піковий тиск на державний бюджет. Такі операції з управління зобов'язаннями можуть передбачати зворотний викуп державних цінних паперів за сприятливих ринкових умов. Згідно з такою стратегією, Мінфін ініціював викуп на відкритому ринку ВВП-варантів.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | облігація | євробонд | ВВП-варант | бюджет | економіка | МВФ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.