Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна планує переговори із США про рефінансування в 2021 році євробондів на $1 млрд під гарантії США, - міністр фінансів


30.03.2021 17:47

Початок роботи нової адміністрації США дає можливість порушити питання щодо виділення США в 2021 році нових гарантій за єврооблігаціями України на $1 млрд, що дасть змогу рефінансувати подібний випуск єврооблігацій 2016 року.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, передає «Інтерфакс-Україна».

"…ми отримали можливість знову порушити це питання в частині переговорів із нашими міжнародними партнерами. І як тільки у нас буде якийсь результат, ми вам повідомимо окремо", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок, 30 березня.

Марченко нагадав, що держбюджет-2021 передбачає зовнішні запозичення майже на 180 млрд грн (майже $6,5 млрд за поточним курсом) із зовнішніх джерел. Він наголосив, що ключовим пріоритетом є отримання їх від таких інституціональних інвесторів як Міжнародний валютний фонд, ЄС та Світовий банк.

Як повідомлялося, Україна 23 вересня 2016 року розмістила п'ятирічні євробонди на $1 млрд під гарантії США за найнижчою в історії країни ставкою в 1,471%. Організатори розміщення - Citi, JP Morgan та Morgan Stanley.

Перед цим Україна та США в червні того самого року підписали угоду про надання країні третього траншу кредитних гарантій на $1 млрд. Кошти планувалося використати на соціальну підтримку найуразливіших верств населення.

Перший випуск п'ятирічних євробондів на $1 млрд під гарантії США Україна розмістила в травні 2014 року. Дохідність тоді на 28 базисних пунктів перевищила дохідність держоблігацій США і становила 1,844% річних. Організаторами стали JP Morgan та Morgan Stanley.

Через рік, у травні 2015 року, Україна знову розмістила п'ятирічні єврооблігації на $1 млрд під гарантії США із дохідністю, що перевищує аналогічні американські держоблігації на 32 базисні пункти. Організаторами операції стали Citi, JP Morgan та Morgan Stanley.

Згідно з даними агентства, у період адміністрації Дональда Трампа спроби добитися виділення таких гарантій для рефінансування перших двох випусків завершилися безрезультатно. Їх було погашено вчасно та в повному обсязі.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | гарантії | рефінансування | євробонди | борг | США |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.