Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна та МВФ на рівні персоналу домовились про другий транш stand-by на $700 млн і продовження програми до кінця червня-2022


19.10.2021 16:48

Команда співробітників Міжнародного валютного фонду та Україна досягли угоди на рівні персоналу (staff-level agreement, SLA) щодо першого перегляду програми фінансування stand-by (SBA).

Про це йдеться в заяві глави місії МВФ в Україні Іванни Владкової-Голлар, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

"Це відкриває шлях для розгляду першого перегляду SBA і запиту про продовження програми радою директорів МВФ. Завершення першого перегляду дасть змогу виділити (Україні) SDR500 млн (майже $700 млн)", - наголошується в релізі за підсумками обговорень між сторонами, які тривали з 21 вересня до 18 жовтня.

Глава місії повідомила про досягнення домовленості щодо оновленого набору політик у сфері економіки, фінансів і структурних реформ, щоб допомогти Україні впоратися з економічною кризою та кризою в галузі охорони здоров'я, зумовленою COVID-19, і зберегти макроекономічну та фінансову стабільність, а також усунути основні перешкоди для приватних інвестицій.

Владкова-Голлар зазначила, що в міру відновлення економіки основну увагу в програмі приділено поверненню фіскальної політики до умов, сумісних зі середньостроковою стійкістю боргу, з одночасним захистом соціально вразливих верств населення. За її словами, йдеться про посилення управління доходами і зниження фіскальних ризиків, пов'язаних із квазіфіскальними операціями, зокрема в енергетичному секторі.

"Забезпечення незалежності центрального банку та зосередження грошово-кредитної політики на поверненні інфляції до цільового рівня, забезпечення фінансового здоров'я банків, зокрема за допомогою належного управління, з метою відновлення надійного банківського кредитування приватного сектору", - назвала інші пріоритети глава місії.

Вона також виділила серед основних пунктів боротьбу з корупцією, просування судової реформи і зниження ролі держави та зацікавлених груп в економіці задля поліпшення ділового середовища, посилення корпоративного управління, залучення інвестицій і підвищення потенціалу економіки.

"Угода, а також запит влади про продовження програми до кінця червня 2022 року мають бути схвалені менеджментом Фонду та радою директорів МВФ. Подальше неухильне здійснення рішучої політики в цих сферах відповідно до цілей програми та узгоджених зобов'язань прокладе шлях для розгляду радою директорів МВФ перегляду, який очікується в листопаді", - йдеться в заяві.

МВФ у червні 2020 року затвердив для Києва програму stand-by загальним обсягом майже $5 млрд, відразу виділивши перший транш фінансування обсягом $2,1 млрд. Було намічено чотири перегляди виконання умов програми для виділення інших чотирьох траншів. Однак обумовлений графік був порушений, а фінансування - призупинено через невиконання Україною низки зобов'язань.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | stand-by | МВФ | кредит |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.