Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна виконала 4 з 10 вимог МВФ для отримання кредиту


09.11.2020 17:26

Уряд України виконав чотири з 10 структурних маяків програми Міжнародного валютного фонду.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю порталу «Мінфін».

«Ми вже виконали чотири із десяти структурних маяків. Тобто всі, термін виконання яких настав», - зазначив він.

За словами Марченка, проведено роботу зі скорочення непрацюючих кредитів. Зокрема у вересні частка NPL у банківському секторі зменшилась з 48% до 45,6%.

Також запущено ринок газу для приватних споживачів, які тепер можуть самостійно обирати постачальника газу. Виконані завдання з реформування митниці і податкової – створені єдині юридичні особи, вдосконалено статут НАК «Нафтогаз» і внесені зміни в положення, яким регулювалися заплати членів правлінь і наглядових рад державних компаній.

Крім того фіналізується виконання ще двох структурних маяків МВФ.

«Найближчим часом Нацбанк внесе до парламенту законопроєкт про банки і банківську діяльність. А ще МВФ цікавить кошти COVID-фонду – яким чином і на які потреби вони використовуються. Тому ми вже почали аудит цього Фонду, хоча це не є структурною умовою 2020 року. В цілому, ми максимально дотримуємося всіх строків щодо виконання наших зобов’язань», - наголосив міністр.

Водночас залишилися ще не закриті питання, без яких Україна не може розраховувати на транш МВФ.

«Звичайно, такі питання залишаються. Але їх вирішення не пов’язане зі сферою діяльності Мінфіну і уряду. Йдеться про антикорупційну сферу, реформу судової гілки влади. Є питання щодо Нацбанку, його конфігурації правління. Але, думаю, це питання суто технічне й НБУ його швидко вирішить», - зазначив Марченко.

Також, за його словами, важливою для співпраці МВФ є антикорупційна реформа, яка наразі заблокована рішенням КСУ.

«Це рішення абсолютно негативно впливає на наші перемовини з МВФ, з Європейським союзом, із Світовим банком. І ризик не тільки в тому, що ми можемо не отримати кошти за цими програмами. Є ризик того, що нас можуть поставити перед необхідністю достроково повернути раніше взяті позики», - підкреслив міністр.

Він додав, що фіскальний розрив цьогоріч може скласти орієнтовно $3,5 млрд без траншу МВФ. При цьому в проєкті бюджету на 2021 рік враховано майбутній транш МВФ.

«Ми заклали $1,5 млрд і сподіваємося їх отримати. Ще цього року планувалося два транші по $700 млн. Є сподівання, що ми отримаємо кошти ще у 2020-му, принаймні ми робимо все для цього можливе. Якщо ж транш відбудеться у 2021 році, це збільшить нашу вибірку наступного року і зменшить необхідність запозичувати на внутрішньому чи зовнішньому ринку капіталу», - розповів Марченко.

Також у «маяку», закладеному на 2021 рік, орієнтир по дефіциту бюджету складав 5,3% ВВП. «Ми заклали в бюджет 6%. Але зараз ми рухаємся на зближення по показниках. Ми фактично узгодили всі інші параметри бюджету з Фондом і домовляємося про показник дефіциту», - зазначив він.

Міністр додав, що уряд працює над зниженням показника дефіциту бюджету-2021 у 6% ВВП.

 

Джерело: Мінфін, FinClub


Теги: | МВФ | stand by | кредит |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.