Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна вивчає варіанти реструктуризації зовнішнього боргу


01.07.2022 19:07

Український уряд вивчає можливість реструктуризації державного боргу, оскільки можливості фінансування спустошеної війною країни ризикують вичерпатися.

Про це пише FinClub з посиланням на Bloomberg.

За даними співрозмовників агентства, наразі розглядається кілька сценаріїв, а прийняття остаточного рішення не очікується до кінця літа. Bloomberg зазначає, що у вересні Україна має сплатити $1,4 млрд за зовнішнім боргом без урахування відсотків.

За словами двох джерел, Міжнародний валютний фонд надає поради уряду України в аналізі фінансової та боргової ситуації. Офіційно представники МВФ, а також Мінфіну України ці обговорення не коментують.

Співрозмовники агентств стверджують, що один із варіантів, який розглядає Україна, передбачає так званий запит на згоду, тобто запит від емітента на згоду власника облігацій для внесення змін до умов випущених цінних паперів. Інший варіант передбачає використання заморожених активів Росії як застави, хоча юридична життєздатність такої ідеї не до кінця вивчена.

Bloomberg констатує, що такі переговори вказують на прагнення українського уряду залишатися в хороших стосунках зі світовими інвесторами, зокрема, щоб мати можливість фінансувати відновлення країни після війни.

Водночас реструктуризація боргу за євробондами України як спосіб зниження її боргового тягаря допоможе гарантувати, що фінансування від головних союзників у сфері оборони та гуманітарної допомоги не спрямовуватиметься на погашення власникам облігацій.

Наразі облігації України в доларах і євро торгуються нижче рівня, який вказує на ризик реструктуризації. Доларові облігації з погашенням у вересні в п'ятницю, 1 липня, зросли вперше за вісім днів, торгуючись на рівні 58 центів за долар. Згідно з даними, зібраними Bloomberg, облігації України з довшими строками погашення торгуються з дисконтом до 75% до номінальної вартості.

Нагадаємо, до кінця 2022 року Україна планує залучити від міжнародних інвесторів додатково $20 млрд.

 

Джерело: FinClub


Теги: | реструктуризація | зовнішній борг | кредит | бюджет |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.