Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україні на відновлення може знадобитися до EUR1 трлн, – голова ЄІБ


23.06.2022 09:37

Україні може знадобитися до EUR1 трлн зовнішньої допомоги для відшкодування збитків, завданих вторгненням Росії.

Про це заявив голова Європейського інвестиційного банку Вернер Хоєр на пресконференції у Франкфурті, передає «Інтерфакс-Україна» з посиланням на Bloomberg.

"Я ставлю (оцінку) трильйон, бо бачив у публічному просторі цифри, які вважаю абсолютно нереалістичними, коли бачу рівень руйнувань в Україні", - сказав Хоєр.

На його думку, Європі доведеться відіграти найбільшу роль у цих зусиллях.

Глава ЄІБ також повідомив, що зараз він намагається перерозподілити зобов'язання банку на суму від EUR1 до EUR1,5 млрд для відновлення України. За його словами, відповідне схвалення може бути отримане вже цього тижня.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" наприкінці березня також заявив, що втрати України від повномасштабної військової агресії Росії з урахуванням вже завданих інфраструктурі та економіці руйнувань і майбутніх втрат у подальші роки перевищують $1 трлн.

За його словами, перша його складова – прямі інфраструктурні втрати, які на той момент оцінювалися приблизно у $120 млрд, а з урахуванням військової інфраструктури та інших цивільних втрат - понад $270 млрд.

Прем'єр додав, що друга складова – це підрахунок втрат української економіки: падіння ВВП під час війни, недоотриманий прибуток та інвестиції – понад $290 млрд, а третя – втрати, яких держава зазнала через зменшення ВВП у перспективі.

За даними Держстату, у 2021 році ВВП України зріс на 3,4% після спаду на 3,8% у 2020 році, його номінальний обсяг становив близько $200 млрд. Цього року різні експерти прогнозують падіння ВВП у межах 30-45%.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | війна | ЄІБ | кредит | збитки | бюджет | ВВП |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.