Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Український бізнес покращив ділові настрої


01.06.2021 17:09

У травні 2021 року індекс очікувань ділової активності українських підприємств і компаній зріс до 50,5 з 46,9 пунктів у квітні.

Про це свідчать результати травневого опитування підприємств, проведеного Національним банком.

Причиною відновлення очікувань бізнесу стало поступове зняття жорстких карантинних обмежень.

У березні індекс очікувань ділової активності зріс до 51,4 з 48,8 пунктів у лютому. У квітні показник впав до 46,9 пунктів, нагадує FinClub.

Таким чином позитивні настрої бізнесу вже вдруге з початку року перевищили рівноважне значення у 50 пунктів.

У травні підприємства більшості секторів, залучених до щомісячного опитування, оптимістично оцінили результати своєї діяльності: секторальні індекси підприємств промисловості та сфери послуг перевищили нейтральний рівень, оцінки підприємств торгівлі впритул наблизились до нього.

Підприємства промисловості поліпшили оцінки ділової активності на тлі сприятливої зовнішньої та внутрішньої кон’юнктури: у травні секторальний індекс зріс до 50,8 із 49,8 у квітні. Респонденти зберегли високі оцінки щодо обсягу виготовленої продукції та суттєво поліпшили настрої щодо збільшення обсягів нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних.

Підприємства сфери послуг найсуттєвіше поліпшили оцінки своїх економічних результатів: секторальний індекс зріс у травні до 50,7 з 48,8 у квітні. Респонденти очікують зростання обсягів наданих послуг, обсягів нових замовлень та замовлень у процесі виконання й планують дещо збільшити тарифи на власні послуги на тлі високих закупівельних цін.

Підприємства сфери торгівлі також поліпшили очікування щодо економічних результатів своєї діяльності: секторальний індекс зріс до 49,9 у травні з 48,9 у квітні й практично досяг нейтрального рівня. Респонденти очікують повільне зростання обсягу закупівлі товарів для продажу, певне зниження обсягів товарообороту та розміру торгівельної маржі. Водночас уперше після жовтня 2019 року підприємства торгівлі прогнозують незначне збільшення чисельності працівників.

Підприємства будівництва (будівництва житлових і нежитлових приміщень) дещо погіршили очікування щодо результатів своєї діяльності: секторальний індекс знизився нижче рівноважного рівня – до 49,4 з 51,5 у квітні. Респонденти зберігають високі очікування щодо зростання цін постачальників, вартості послуг підрядників та цін на власну продукцію. Водночас підприємства сектору оптимістично налаштовані щодо обсягу нових замовлень, обсягу закупівлі сировини та матеріалів, доступності послуг підрядників. Обсяг будівництва очікується на рівні попереднього місяця.

Загалом підприємства всіх секторів продовжують очікувати зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників. Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими: підприємства всіх видів економічної діяльності, крім торгівлі, поки не очікують збільшення загальної чисельності працівників.

НБУ проводив опитування підприємств з 5 до 24 травня 2021 року. В опитуванні взяли участь 309 підприємств. Серед опитаних підприємств 43% – компанії промисловості, 28,2% – сфери послуг, 23,6% – торгівлі, 5,2% – будівництва, 35,3% респондентів – великі підприємства, 30,7% – середні, 34% – малі.

36,6% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 12% – здійснюють лише експортні операції, 16,5% – лише імпортні операції, 35% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

 

Джерело: вебсайт НБУ, FinClub


Теги: | НБУ | бізнес | економіка | опитування | настрої |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.