Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна і МВФ у переговорах про нову програму переключилися з 36-місячної EFF на 18-місячну stand-by


08.05.2020 16:45

Україна і Міжнародний валютний фонд (МВФ) у рамках переговорів про нову програму співпраці переорієнтувалися з попередньо узгодженої раніше трирічної програми розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand-by.

Про це повідомив представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice), передає Інтерфакс-Україна.

"З огляду на безпрецедентну невизначеність щодо економічних і фінансових перспектив та необхідність зосередити політичні пріоритети на короткостроковому стримуванні та стабілізації переговори переключилися на 18-місячний stand-by, який може забезпечити підтримку платіжного балансу для посилення реакції влади", - сказав він на традиційному брифінгу в четвер.

За його словами, фонд перебуває в тісному контакті з владою України щодо обговорення параметрів нового механізму фінансування, який допоміг би країні ефективно протидіяти пандемії в економіці та медицині.

Райс уточнив, що постійна віртуальна місія обговорює політики, які можуть бути підтримані швидше через програму stand-by, ніж через EFF, попри те, що за програмою EFF у грудні 2019 року було досягнуто попередньої домовленості на рівні менеджменту фонду (staff-level agreement).

"Коли ситуація відновиться, фокус знову може зміститися на вирішення проблем довгострокових структурних реформ в Україні, щоб сприяти сильнішому та більш інклюзивному зростанню", - сказав представник фонду.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський, Національний банк України і попередній уряд на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $5,5 млрд. Це програма мала замінити 14-міс. програму stand-by на SDR 2,8 млрд, або майже $3,9 млрд, яка була покликана підтримати країну в період президентських і парламентських виборів минулого року і яка завершилася 17 лютого 2020 року.

Україна змогла отримати за stand-by лише перший транш SDR1 млрд (майже $1,4 млрд). Потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів, проте у зв'язку зі зміною президента та уряду країни після виборів було вирішено розпочати розробку нової програми співпраці. В результаті в 2019 році фінансування з боку фонду не було, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

Позитивне рішення МВФ щодо нової програми дасть уряду змогу отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR 500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд).

Розмір нової програми stand-by, на обговорення якої переключилася Україна та МВФ, поки що не відомий, хоча раніше розмір програми EFF, за даними близьких до переговорів джерел, вдалося збільшити орієнтовно до $8 млрд.

Для позитивного рішення фонду Україна має ухвалити закон про регулювання банківської діяльності (так званий антиколомойський законопроект). Передбачається, що Верховна Рада розгляне його в остаточному читанні в середу, 13 травня. Київ розраховує отримати перші кошти МВФ ще до кінця цього місяця, на який припадає погашення випущених п'ять років тому під гарантії США єврооблігацій на $1 млрд.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | МВФ | stand by | кредит | EFF |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.