Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Уряд допустить фінкомпанії на первинний ринок ОВДП


10.03.2021 16:34

Кабінет міністрів ухвалив зміни до Положення про інститут первинних дилерів на ринку облігацій внутрішніх державних позик.

Відповідна постанова схвалена на засіданні уряду 10 березня, повідомляє FinClub.

Ініційовані Міністерством фінансів зміни пропонують допустити на ринок ОВДП не лише банки, а й інші фінансові установи, які відповідають встановленим вимогам.

Мінфін вважає, що окрім банків сьогодні існує багато інших торговців цінними паперами, що створюють значний попит на ринку держоблігацій і мають можливість придбати їх під час аукціонів, але втрачають конкурентну перевагу.

Таким чином документом встановлюється, що первинними дилерами на ринку ОВДП можуть бути фінустанови, які мають ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з торгівлі цінними паперами (дилерської та брокерської діяльності) та ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності депозитарної установи або відкритий сегрегований рахунок у межах рахунків у цінних паперах депозитарних установ, відкритих у системі депозитарного обліку депозитарію НБУ.

При цьому пропонується виключити підпункт про вимогу щодо сплаченого статутного капіталу в еквіваленті не менше 10 млн євро.

Водночас уточнюється вимога до обсягу торгівлі ОВДП (протягом - останнього року) та строку виконання зобов'язань первинними дилерами для цілей оцінювання (календарний рік), а також щодо виконання ними зобов’язань з підтримання ліквідності держоблігацій на вторинному ринку.

Зокрема загальний обсяг торгівлі облігаціями протягом останнього року має становити не менше 1 млрд грн, а обсяг купівлі ОВДП – не менше 3% загального обсягу їх випуску протягом календарного року.

Первинні дилери також мають виконувати вимоги до маркет-мейкера на ринку ОВДП, встановлені відповідно НКЦПФР і Мінфіном.

Мінфін оприлюднив рейтинг первинних дилерів на ринку ОВДП у 2020 році, до якого входять лише банки.

 

Джерело: FinClub


Теги: | ОВДП | дилер |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.