Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Уряд, НБУ та ВР продовжують доопрацювання законопроекту про заборону повернення визнаних неплатоспроможними банків екс-власникам


18.02.2020 14:12

Представники уряду, Національного банку України (НБУ) і Верховної Ради продовжують роботу над законопроектом №2571 про окремі питання функціонування банківської системи, ухвалення якого є prior action за новою програмою співпраці з МВФ.

"...Не вщухає обговорення важливості ухвалення законопроекту №2571, над доопрацьованою версією якого триває робота представників уряду, НБУ та Верховної Ради. Також триває і діалог з МВФ. У кінцевому підсумку ухвалений закон має прибрати здатність судів повертати до життя "зомбі" банки, виведені з ринку через неплатоспроможність", - йдеться в повідомленні НБУ на сторінці у соцмережі Facebook за підсумками минулої 17 лютого щотижневої наради керівництва НБУ і фінансово-економічного блоку уряду, передає Інтерфакс-Україна.

Як наголошується в повідомленні, має бути чітко визначено попередні умови й процедуру отримання колишніми власниками виведених із ринку банків компенсацій, їх форму і "формулу", за якою обсяг відшкодування має бути розраховано і підтверджено.

Окрім того, учасники зустрічі обговорили збільшення ролі локальних інвесторів на ринку ОВДП і заходи зі збільшення ліквідності на вторинному ринку та наголосили на необхідності запровадження інструментів хеджування валютного ризику для збільшення привабливості локального ринку для іноземних інвесторів.

У нараді брали участь прем'єр-міністр Олексій Гончарук, голова НБУ Яків Смолій та його заступники Дмитро Сологуб і Олег Чурій, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук, урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца і радник міністра фінансів Олександра Бетлій.

Як повідомлялося, Кабмін 12 грудня зареєстрував у ВР законопроект №2571, який, зокрема, пропонує встановити за Верховним Судом розгляд справ про виведення банку з ринку, можливу докапіталізацію державою і відшкодування збитку за визнання банку неплатоспроможним. Згідно з ним, усі поточні судові справи з цих питань на стадії апеляції має бути передано на розгляд Великої палати Верховного Суду. Законопроект встановлює, що в разі визнання банку неплатоспроможним його власники мають право вимагати через суд лише відшкодування, для розрахунку якого залучатимуть аудиторів.

Документ, у разі ухвалення, також заборонить у рамках забезпечення таких позовів зупиняти дії рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів) НБУ, а також забороняти НБУ та його працівникам здійснювати певні дії.

Крім того, законопроект містить цілу низку поправок безпосередньо з регулювання діяльності банків і вимог до них, наділяючи Нацбанк додатковим повноваженнями, але водночас скасовуючи норму про збільшення їхнього мінімального статутного капіталу з 200 млн грн до 500 млн грн. Зокрема, НБУ зможе вимагати зміни складу ради або правління банку, якщо він вважає їх неефективними, а також зобов'язати банк визначати пов'язаних осіб до здійснення операцій із ними.

Як раніше повідомлялося з посиланням на декілька поінформованих джерел в уряді, Нацбанку і парламенті, через наявність значної кількості претензій до документа вирішено розділити його на два, зробивши першочерговим ухвалення короткого закону в межах 5-10 стор. про особливості судового розгляду спорів щодо виведення банків із ринку та компенсацію можливих збитків власникам банків.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | банк | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.