Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Уряд створив Агентство з управління державним боргом


14.02.2020 11:23

Кабінет Міністрів України створив Агентство з управління державним боргом.

Про це повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, передає Інтерфакс-Україна.

"Уряд створив боргове агентство для того, щоб наша країна не мала проблем з погашенням раніше взятих позик. Лише за 2019 рік успішна реалізація Мінфіном Середньострокової стратегії управління держборгом дала змогу заощадити майже 19 млрд грн витрат на обслуговування державного боргу. Ще кращих результатів очікуємо завдяки запуску боргового агентства, яке максимально оперативно і ефективно застосовуватиме інструменти для управління державним боргом", - написав прем'єр-міністр у Twitter.

Як зазначив Гончарук, створення боргового агентства є необхідною умовою виконання плану дій уряду зі зниження витрат платників податків на обслуговування боргів. Така модель успішно працює, наприклад, в Австрії, Бельгії, Нідерландах, Німеччині, Швеції, додав він.

Згідно з проектом постанови на урядовому сайті, боргове агентство має проводити операції з держборгом, зокрема обмін, випуск та продаж боргових зобов'язань, використання деривативів та операції купівлі-продажу цінних паперів із зазначенням зворотного їх продажу або купівлі через певний термін за заздалегідь обумовленою ціною.

Крім цього, уряд має намір покласти на орган управління ліквідністю єдиного казначейського рахунку (ЄКР) і валютних рахунків державного бюджету, зокрема розміщення тимчасово вільних коштів ЄКР і валютних рахунків держбюджету за погодженням з міністром фінансів.

Боргове агентство також організовуватиме здійснення витрат на виплати за державними деривативами, проводитимеаналіз і здійснюватиме активні операції з державними деривативами відповідно до рішень Кабміну.

Голову агентства призначатиме Кабмін за пропозицією Комісії з питань вищого корпусу держслужби за підсумками конкурсу.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | борг | бюджет | державний борг | агентство |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.