Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Два державних банки України - із потенційними суттєвими проблемами, - НБУ


19.12.2019 15:06

Банківський сектор України прибутковий, капіталізований та загалом знаходиться у хорошому стані, а макроекономічна ситуація сприяє стабільності фінансової системи. Низька вартість кредитного ризику, прийнятне боргове навантаження бізнесу та стрімке зростання доходів населення сприятимуть відновленню довгострокового кредитування. Водночас активний розвиток незабезпеченого споживчого кредитування може створити ризики. Для недопущення зростання цих ризиків Національний банк планує підвищити ваги ризику за такими кредитами.

Про це йдеться у новому "Звіті про фінансову стабільність", розміщеному на веб-сайті НБУ.

Проведене у 2019 році стрес-тестування показало, що у системі залишається кілька банків, зокрема два державних, із потенційними суттєвими проблемами. Вони можуть потребувати значних обсягів капіталу у разі реалізації несприятливого макроекономічного сценарію. Їхня фінансова стійкість є низькою, фінустанови вразливі до можливих криз.

Державні банки залишаються у фокусі уваги НБУ, оскільки вони є значимими для банківської системи. НБУ очікує швидких рішень незалежних наглядових рад, спрямованих на розчищення балансів від непрацюючих кредитів, зміни бізнес-моделей, оптимізації операційних витрат.

Ключовим середньостроковим викликом для банківського сектору стане очікуване зниження прибутковості. Темпи зростання операційних доходів банків уповільнюються після надзвичайно високого приросту в 2018 році. НБУ очікує подальшого зниження процентної маржі та спреду, а також зменшення темпів зростання комісійних доходів. Тому оптимізація та контроль операційних витрат ставатимуть ключовими для українських банків.

Серед масштабних викликів для макрофінансової стабільності – результати судових процесів, пов’язаних із ПриватБанком.

 

Джерело: веб-сайт НБУ


Теги: | НБУ | банк | стрес-тест |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.