Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Верховний суд України підтвердив повноваження НКЦПФР по взаємодії з правоохоронними органами


04.09.2019 11:00

Верховний суд України підтвердив правомочність рішень НКЦПФР по застосуванню такого запобіжного заходу до емітентів цінних паперів як «зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів», які приймаються в рамках кримінальних проваджень.

Відповідна Постанова була прийнята 7 серпня 2019 року Верховним Судом у складі Судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду (у складі 14 суддів) за результатами розгляду справи №826/2212/17 за позовом фізичної особи-акціонера до НКЦПФР про визнання протиправними дій регулятора та визнання протиправним і скасування рішення Комісії від 22.11.2016 №1133 «Щодо зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів» в частині акцій ПрАТ «Актив Груп Консалтинг».

В своїх висновках Верховний Суд підтвердив, що взаємодія НКЦПФР з правоохоронними органами відповідає нормам чинного законодавства України.

Зазначене рішення є важливим, оскільки позиція Верховного суду має безпосередній вплив на практику судів нижчих інстанцій.

Протягом 2015-2019 рр. до органів суду загалом подано 31 позов щодо оскарження рішень Комісії про «зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів». За результатами розгляду цих позовів 23 рішення винесені но користь Комісії, 3 – не на користь Комісії; 5 справ наразі розглядаються в адміністративних судах.

Нагадаємо, що відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та маючі на меті приєднання України до IOSCO MMoU (Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння щодо консультування та співробітництва і обміну інформацією Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів), передбачається розширення повноважень національного регулятора ринку в частині його співпраці з правоохоронними органами, а саме обміну з ними інформацією, залучення фахівців регулятора на етапі досудового розслідування і при розгляді справи в суді.

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | Верховний суд | НКЦПФР | IOSCO MMoU |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.