Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Віднині українці можуть ініціювати своє банкрутство


22.10.2019 12:57

В Україні з 21 жовтня вступив в дію Кодекс по процедурам банкрутства, який впроваджує інститут банкрутства фізичних осіб.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства юстиції.

«З 21 жовтня 2019 року вводиться в дію Кодекс України про процедури банкрутства, який набув чинності 21 квітня 2019 року», - йдеться в повідомленні.

Верховна Рада 18 жовтня 2018 року прийняла Кодекс по процедурам банкрутства, який впроваджує в країні інститут банкрутства фізичних осіб.

Його метою є підвищення ефективності процедур банкрутства, рівня захищеності прав кредиторів, вдосконалення процедури продажу майна боржника на аукціоні, підвищення рівня виконання контрактів і судових рішень, врегулювання відносин з відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися у важкій фінансовій ситуації і потребують допомоги з боку держави.

Зміни в частині реформування корпоративного банкрутства мають антикорупційну спрямованість і передбачають ряд прогресивних змін, які повинні забезпечити підвищення рівня виконання контрактів і поліпшення інвестиційної привабливості України.

Зокрема, новий Кодекс розширив можливості кредиторів, забезпечивши їм більш ефективний захист. Скасовано суворі критерії, дотримання яких раніше було потрібно для початку процедури банкрутства.

Наприклад, скасовано граничну суму вимог до боржника - від 300 мінімальних заробітних плат, необхідність попередньо отримати рішення суду про стягнення боргу та постанову про відкриття виконавчого провадження. Такі нововведення спрощують відкриття процедури банкрутства щодо боржників.

Кредиторам тепер також надані широкі права в процедурі банкрутства. Так, забезпечені кредитори отримали статус сторони у справі про банкрутство, а разом з цим - можливість оскаржувати угоди боржника та інші способи впливати на хід провадження у справі про банкрутство боржника.

Арбітражний керуючий повинен буде погоджувати умови продажу майна боржника з комітетом кредиторів і забезпеченими кредиторами (в частині майна, що є предметом забезпечення).

Крім цього, Кодекс надає комітету кредиторів право звернутися до суду для усунення арбітражного керуючого від повноважень. Таке право може бути реалізоване в будь-який час незалежно від наявності підстав.

Також скорочено перелік підстав для відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство. Кодекс передбачає всього дві підстави: погашення боргу або наявність спору про право.

Щодо другої підставі - ймовірно, вона буде активно використовуватися боржниками в якості основного способу протидії відкриттю процедури банкрутства.

У той же час вперше в історії України Кодексом передбачена можливість та визначено умови банкрутства фізичних осіб.

Відтепер тільки сам боржник може ініціювати своє банкрутство. Провадження у справі про банкрутство може бути відкрито, якщо заборгованість перед кредиторами становить не менше 30 мінімальних заробітних плат (зараз - 125,2 тис. грн) і боржник не здатний її погасити.

Процедура банкрутства фізосіб закінчується реструктуризацією боргів фізособи або оголошенням його банкрутом і розпродажем його майна.

Протягом 5 років після визнання боржника банкрутом він зобов'язаний перед укладенням кредитних та інших договорів письмово повідомляти контрагентів про свою неплатоспроможність.

У разі, якщо боржник є юридичною особою, він повинен самостійно подати заяву про своє банкрутство протягом місяця з моменту появи ознак неплатоспроможності.

В іншому випадку менеджмент компанії нестиме значну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

Крім того, скорочується тривалість процедур банкрутства, а оскарження судових рішень у процедурі банкрутства не тягне за собою припинення провадження у справі про банкрутство.

Також зменшилась кількість оскаржень проміжних судових актів в касаційну інстанцію. Залишилося кілька видів основних рішень, які можна оскаржити у Верховному суді, інші - не підлягають оскарженню після апеляції.

За новим Кодексом, провадження у справі про банкрутство може бути ініційовано кредитором при наявності безспірного боргу, незалежно від його розміру. Боржникам слід не допускати накопичення простроченої заборгованості, яка може спричинити за собою часткову втрату контролю над компанією в зв'язку з відкриттям справи про банкрутство.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | банкрутство | банкрут |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.