Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Відновлення економічних настроїв в Україні у IV кварталі різко загальмувалося


16.11.2021 09:57

Індикатор економічних настроїв (ІЕН) в Україні, що розраховується Державною службою статистики, у четвертому кварталі 2021 року підвищився до 98,7% з 98,5% у третьому кварталі, з 96,9% - у другому та з 90,2% у першому кварталі поточного року.

Як повідомив Держстат, індикатор ділової впевненості в роздрібній торгівлі – єдиний із п'яти, що знаходиться в сфері позитивних значень,– погіршився з 6,8% до 4,3% у третьому кварталі, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Водночас значення інших індикаторів ділової впевненості покращилися, хоч і незначно: у будівництві до -22,4% з -23,6%, у сфері послуг – до -10,8% з -12,8%, у переробній промисловості - до -6,4% з -7,5%.

Значення індикатора споживчої впевненості зросло до -21,1% з -21,2% у третьому кварталі.

Як повідомлялося, розрахунок показника ІЕН вперше було розпочато у першому кварталі 2017-го. Рекордно високого рівня в 110,9% ІЕН досяг у четвертому кварталі 2019 року, проте з початку коронакризи у світі знизився спочатку до 108,4%, а потім впав до рекордно низького рівня в 73,3%.

Відомство зазначало, що індикатор розрахований згідно з Методикою розрахунку індикаторів ділових очікувань відповідно до вимог розширеного Спеціального стандарту розповсюдження даних Міжнародного валютного фонду, оновленого Держстатом у грудні 2017 року.

Індикатори ділової впевненості, залежно від сектора, оцінюються на основі опитувань про поточний рівень замовлень та запасів готової продукції, змін обсягів продаж за останні три місяці, прогнозу зміни обсягів виробництва/продаж та кількості працівників у наступні три місяці.

Найбільшим у визначенні ІЕН є внесок індикатора ділової впевненості у промисловості – 40%, за яким слідує сфера послуг – 30%, будівництво з роздрібною торгівлею – по 5%. Вага споживчих настроїв складає 20%.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | ІЕН | економічні настрої | економіка | бізнес |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.