Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

В НБУ назвали головну причину зміцнення гривні


26.10.2021 16:22

Головною причиною поточного зміцнення курсу гривні є сприятлива зовнішня кон'юнктура для основних товарів українського експорту.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук на форумі фінансових директорів України.

За його словами, ціни на сталь та агропромислову продукцію в жовтні зберігалися на рекордно високих рівнях.

Додатковий вплив мали й високі врожаї. Зміцнення гривні зумовлювали також зростання обсягів грошових переказів з-за кордону та експорту ІТ-послуг, які за 8 місяців поточного року зросли порівняно з аналогічним періодом минулого року на 19% та на 32% відповідно, зазначає FinClub.net.

Ніколайчук зазначив, що політика плаваючого курсоутворення Нацбанку залишається незмінною.

«Ми даємо змогу ринку визначати напрям руху курсу гривні й одночасно намагаємося уникнути ситуації, коли ця зміна є надто різкою, згладжуючи надмірні коливання інтервенціями. Ситуація, що склалася в жовтні, була саме такою. То ж ми збільшили викуп валюти саме з метою уникнення різких коливань», - розповів він.

Ніколайчук підкреслив, що з початку жовтня, тобто за 10 робочих днів, НБУ викупив з міжбанку понад $600 млн.

За оцінками Нацбанку, на прогнозному горизонті валютні резерви перебуватимуть на рівні близько $30-31 млрд.

«Навіть з урахуванням запланованих виплат Національним банком за кредитом Міжнародного валютного фонду в наступному році ми очікуємо, що наш рівень резервів є цілком адекватним. Наша стратегія валютних інтервенцій та параметри, яких ми дотримуємося під час проведення інтервенції, відповідають таким прогнозам щодо резервів», - зауважив Ніколайчук.

За прогнозами НБУ, за підсумками року валютні резерви становитимуть близько $31 млрд.

«Очікується, що до кінця року Україна отримає транш від МВФ у розмірі близько $700 млн. Крім того, ми закладаємо у наші прогнози другий транш за лінією макрофінансової допомоги від ЄС (600 млн євро) та кредит від Світового банку ($350 млн). Також ми прогнозуємо, що Міністерство фінансів залучить кошти через розміщення єврооблігацій», - зазначив Ніколайчук.

 

Джерело: фейсбук-сторінка НБУ, FinClub.net


Теги: | НБУ | гривня | економіка | ЗВР | експорт |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.