Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Втратити роботу через кризу можуть близько півмільйона українців, - екс-міністр економіки


20.03.2020 16:14

Пов'язана з пандемією коронавірусу криза може залишити без роботи, за консервативними оцінками, від 170 тис. до 500 тис. українців, вважає екс-міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

"У Китаї безробіття зросло за місяць на 1%, до 6,2%. В Україні безробіття - приблизно 8,6%, що становить близько 1,5 млн людей. Якщо безробіття зросте так само, як і в Китаї - на 1%, це означатиме, що 170 тис. людей втратять роботу", - написав Милованов у Facebook у четвер, посилаючись на дані офіційної статистики.

Найбільш вразливими є неформально зайняті працівники: в Китаї таких налічується близько 291 млн, в Україні - приблизно 20% від усіх працівників, або 3,4 млн людей, додав він.

"Зокрема, 22-23% працюють у сферах торгівлі, дрібного ремонту, харчування, готельного бізнесу, транспорту. Тобто приблизно 700 тис. людей. Припустимо, від чверті до половини з них можуть звільнити під час кризи. Дійсно, в Китаї, згідно з опитуванням рекрутингового агентства Zhaopin.com, 40% співробітників працюють у нормальних умовах, 25% втратили роботу, 17% не отримують зарплати, а 20% мають затримку із зарплатою. Тому припущення, що роботу втратять від чверті до половини неформально зайнятих працівників у найбільш чутливих галузях, може бути прийняте як обґрунтоване та консервативне", - пояснив Милованов.

У результаті лише у зазначених галузях кількість осіб, що залишилися без роботи, може сягнути від 175 тис. до 350 тис. людей

"Таким чином, консервативна оцінка збільшення безробіття становить від 170 тис. до 500 тис. людей", - підсумував екс-міністр.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | коронавірус | карантин | економіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.