Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

WSJ попередила про ризики для зростання світової економіки


06.02.2020 15:18

Активність на ринках нерухомості по всьому світу - від Великобританії до Китаю та Австралії - сповільнюється, чинячи тиск на світову економіку, яка в минулому році продемонструвала найслабші темпи зростання з часів фінансової кризи, пише Stockworld з посиланням на The Wall Street Journal.

Скоригований з урахуванням інфляції індекс цін на нерухомість в 23 країнах, який розраховує Федеральний резервний банк Далласа, виріс на 1,8% в третьому кварталі 2019 року порівняно з роком раніше, тоді як 2016-го він досяг пікового значення в 4,3%, за даними Oxford Economics.

Інвестиції в нерухомість у 18 великих економіках падали в річному вираженні чотири квартали поспіль, що стало найтривалішим зниженням з часів фінансової кризи 2008-2009 років. Основною причиною такої тенденції є уповільнення зростання світової економіки за минулі два роки, що стримувало попит на нерухомість і зростання цін на житло, пише "Інтерфакс".

Згідно січневого прогнозу Міжнародного валютного фонду, зростання світової економіки прискориться з 2,9% в минулому році до 3,3% в поточному і 3,4% в 2021 році, проте все ще буде нижче докризових середніх значень. "Це важливо, тому що ринок нерухомості може вважатися великим ринком активів, який може надати досить значний потенційний вплив на споживчі витрати", - відзначає економіст Oxford Economics Адам Слейтер.

Динаміка цін на житло в країнах світу стає все більш синхронізованою. За даними МВФ, це пов'язано з рядом факторів, включаючи зростаючу тенденцію до паралельної зміни економічного зростання і процентних ставок в різних країнах. У великих містах, таких як Нью-Йорк, Лондон і Ванкувер, для цього є ще одна причина, вважає МВФ. В період низьких процентних ставок після глобальної фінансової кризи заможні інвестори почали скуповувати нерухомість у великих фінансових центрах. В результаті ціни на нерухомість в цих містах стали синхронізуватися подібно динаміці фондових ринків і ринків облігацій.

Згідно з індексом лондонської консалтингової компанії Knight Frank, на поточний момент зростання цін на нерухомість у великих містах стало сповільнюватися. Індекс виріс на 1,1% в третьому кварталі 2019 року в річному вираженні порівняно з 3,4% за аналогічний період 2018 року і 4,2% в 2017 році.

Уповільнення інвестицій в нерухомість має прямий вплив на зростання світового ВВП. За даними Oxford Economics, уповільнення на житловому ринку скоротило зростання розвинених економік на 0,3 процентного пункту в період з 2017 по 2019 рік.

 

Джерело: Stockworld


Теги: | економіка | ризик | нерухомість |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.