Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Заарештовано творця міжнародної криптовалютної піраміди OneCoin


12.03.2019 14:44

Одного з можливих організаторів фінансової піраміди OneCoin Костянтина Ігнатова заарештовано 6 березня в міжнародному аеропорту Лос-Анджелеса за звинуваченнями, висунутими на його адресу прокуратурою Південного округу Нью-Йорка (SDNY). Про це повідомляє Forklog з посиланням на прес-реліз відомства.

Крім Костянтина Ігнатова звинувачення в шахрайстві з використанням електронних засобів, шахрайстві з цінними паперами і відмиванні коштів висунуті ще одному організатору OneCoin, його сестрі Ружі Ігнатовій, яка поки перебуває на волі. Ще у вересні 2018 року було заарештовано Марка Скотта.

Основна бізнес-модель OneCoin полягає в продажу освітніх пакетів з кріптовалютного трейдингу. Учасники проекту отримують реферальні комісії за залучення нових осіб і продаж пакетів. За заявою SDNY, ця багаторівнева маркетингова система (MLM) сприяла швидкому зростанню мережі OneCoin. У проект було залучено понад 3 млн осіб.

Лідери проекту повідомляли своїм жертвам недостовірну інформацію, наприклад, заявляли, що криптовалюта OneCoin майниться за допомогою серверів компанії, хоча в дійсності ніякого майнінгу не було.

Представники проекту заявляли, що в основі OneCoin лежить приватний блокчейн, проте проведене розслідування показало, що ніякого блокчейна там також немає. Крім того, підкреслюють в SDNY, Костянтин Ігнатов стверджував, що OneCoin готується до проведення IPO, що повинно було «створити ажіотаж і залучити додаткові інвестиції від жертв».

Згідно з інформацією Мін'юсту США, OneCoin є фінансовою пірамідою, в якій більш ранні учасники отримують прибуток за рахунок нових інвесторів.

Підкреслюючи, що висунуті звинувачення поки не були підтверджені судом, прокурор Джеффрі Берман відзначає, що обвинувачені створили багатомільярдну «криптовалютну компанію», повністю побудовану на брехні і обмані. «Вони обіцяли великий прибуток і мінімальний ризик, але, як передбачається, їх бізнес був пірамідою, за якої стояло обдурювання, а не нулі і одиниці. Інвестори ставали жертвами, в той час як обвинувачені багатіли», - говорить він.

За заявою SDNY, в результаті цих шахрайських дій лише в період між IV кварталом 2014 року і III кварталом 2016 OneCoin Ltd. отримала 3,353 млрд євро у вигляді виручки від продажів, а її прибуток склав 2,232 млрд євро.

В ході розслідування було встановлено, що Ігнатова і її бізнес-партнер будували підприємство, заздалегідь маючи намір йти на обман інвесторів. Прокуратура згадує один з листів Ігнатової, в якому вона описувала «стратегію виходу» з OneCoin. Першою опцією там було вказано сценарій, при якому організатори ховаються з грішми, покладаючи вину за їх зникнення на інших людей.

Ще у вересні 2016 року управління з контролю за дотриманням норм поведінки на фінансових ринках Великобританії заявило, що вважає компанію OneCoin шахрайською схемою із застосуванням мережевого маркетингу. Аналогічні заяви були зроблені регуляторами інших країн, включаючи бельгійську службу з фінансових послуг і ринків, центробанк Угорщини, комісію з фінансового контролю Болгарії, правоохоронців Швеції та Латвії.

У квітні 2017 Федеральне управління фінансового нагляду Німеччини (BaFin) заблокувало рахунки пов'язаного з OneCoin платіжного сервісу IMS International Marketing Services GmbH, а пізніше в тому ж році звинувачення в шахрайстві проти Ружі Ігнатової висунула поліція Індії.

У січні 2018 року правоохоронні органи Болгарії провели обшуки в офісах OneCoin і ще 14 пов'язаних з нею фірм, обвинувачених у створенні «централізованої криптовалютної піраміди». В результаті рейду було конфісковано сервери, документи та інші докази. Правоохоронці допитали близько 50 осіб, але нікого тоді не заарештували.

 

Джерело: Forklog


Теги: | криптовалюта | шахрайство | піраміда |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.