Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери» пройшов перше читання


11.01.2012 16:20

10 січня 2012 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери (реєстраційний номер – 8120 - д),який було розроблено ДКЦПФР (Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку).

«Цей Законопроект вплине одразу на декілька важливих напрямів функціонування ринку цінних паперів, як то визначення регульованого фондового ринку, а також кваліфікованих інвесторів, емісія та обіг цінних паперів і певні питання реклами. Підготовлений регулятором нормативно-правовий акт спрямований на створення сприятливих умов для зростання ефективності вітчизняного фондового ринку», - зауважив Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР, доповідаючи перед Парламентом щодо основних завдань документу.

Зокрема, Законопроектом пропонується визначити поняття «регульований (організаційно оформлений) фондовий ринок», що представлений фондовими біржами, функціонування яких полягає у забезпеченні проведення регулярних торгів цінними паперами та іншими фінансовими інструментами, а також організації централізованого укладання та виконання договорів щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів. Крім того, зметою запобігання створенню маніпуляційних схем щодо купівлі-продажу цінних паперів на регульованому фондовому ринку законопроектом передбачено встановити заборону зміни ціни та строків виконання договорів, укладених на фондовій біржі шляхом подачі сторонами публічних пропозицій (оферт).

Також даний Законопроект направлений на підвищення ефективності державного регулювання функціонування ринку цінних паперів шляхом доповнення законодавства нормами щодо пруденційного нагляду за професійними учасниками фондового ринку та дотримання ними пруденційних нормативів, адже це є підтвердженням їх фінансової надійності та здатності покриття різноманітних ризиків при здійсненні ними діяльності на фондовому ринку.

Додамо, що даний Законопроект також ставить собі на меті удосконалення законодавства України в частині реклами на ринку цінних паперів. Законодавче введення нових норм повинно сприяти більш етичній поведінці компаній щодо споживачів реклами та забезпечити захист прав споживачів реклами, підвищивши відповідальності рекламодавців, виробників та розповсюджувачів реклами за дотримання законодавства щодо реклами на ринку цінних паперів, що, в свою чергу, має сприяти підвищенню довіри потенційних вітчизняних та іноземних інвесторів до фондового ринку України.

Найближчим часом планується отримання коментарів та зауважень стосовно тексту проекту Закону від депутатів, а незабаром – і, остаточне, друге читання Законопроекту.


Контакти:
Прес-секретар ДКЦПФР
Юлія Жулій
тел. (044) 254 25 53


Теги: | ДКЦПФР | цінні папери | законодавчі акти | регулювання ринку | емісія |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.