Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

За останні 6 років Україна виплатила МВФ майже $66 млн за невибрані транші


24.03.2021 16:55

У 2014-2020 роках Україна перерахувала Міжнародному валютному фонду 46,3 млн спеціальних прав запозичень (SDR) або $65,74 млн комісії за неотримані транші.

Про це повідомили у Національному банку у відповідь на запит «Економічної Правди».

Сплата комісії Commitment fee передбачена умовами кредитних програм з МВФ, яку Україна як позичальник сплачує разом з відсотками за отримані транші.

«Розмір Commitment fee залежить від суми кредитів країни від МВФ та розміру її квоти. У 2020-му році сума комісії склала 0,1% на рік від суми траншів, які мали бути отримані протягом року. Але сума комісії пропорційно зменшується та повертається на суму траншів, що були фактично отримані», - пояснили у НБУ.

За розрахунками регулятора, у період з 2014 по 2018 рік Україна в межах трьох програм співпраці з МВФ, що діяли протягом цього періоду, перерахувала МВФ загалом 43,3 млн SDR у вигляді Commitment fee, або $61,48 млн за поточним курсом.

Зокрема:

- за програмою SB-2014 Україна отримала 3 млрд SDR, сума сплачених коштів за неотримані транші склала 8,3 млн SDR (або 0,28% від отриманих траншів за програмою);

- за програмою EFF-2015 Україна отримала 6,2 млрд SDR, сума сплачених коштів за неотримані транші склала 31,1 млн SDR (або 0,50% від отриманих траншів за програмою);

- за програмою SB-2018 Україна отримала 1 млрд SDR, сума сплачених коштів за неотримані транші склала 3,9 млн SDR (або 0,39% від отриманих траншів за програмою).

За програмою stand-by, укладеною торік, Україна перерахувала МВФ 5,2 млн SDR у вигляді Commitment fee, з яких фонд повернув 2,3 млн SDR під час перерахування першого траншу.

Таким чином фактично за невибрані транші Україна заплатила 3 млн SDR або $4,26 млн. Ці гроші все ще можна повернути, якщо вдасться отримати всі передбачені чинною кредитною програмою транші.

Пріоритетом НБУ є продовження діалогу з колегами з МВФ з метою досягнення угоди на рівні персоналу (SLA), а також успішна реалізація заходів, що є передумовою для винесення питання затвердження перегляду програми з Україною на розгляд Ради директорів МВФ.

«Відповідно, якщо у 2021 році Україна отримає й інші транші від МВФ, Фонд поверне виплачені Національним банком у 2020 році 3 млн SDR», - додають у Нацбанку.

Там також зазначають, що навіть з урахуванням Commitment fee вартість запозичень від МВФ є набагато нижчою, аніж від запозичень на ринкових умовах. У 2020 році повна вартість кредиту МВФ для України складала лише 2,63% річних, в той час як середня вартість запозичень через розміщення євробондів - 7,2% річних.

 

Джерело: Економічна Правда


Теги: | stand-by | МВФ | кредит |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.