Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Жінки становлять понад 57% від усієї кількості зареєстрованих безробітних в Україні


17.06.2020 19:34

На кінець травня кількість зареєстрованих безробітних в Україні становила 511 тис. 388 осіб. Більше ніж 57% із них - це жінки, повідомила керівник проекту "Ґендерне бюджетування в Україні" Оксана Кисельова.

"На кінець травня кількість зареєстрованих безробітних становила 511 тис. 388 осіб, що майже на 59% більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Від зареєстрованих безробітних жінки становлять більше ніж 57%. І якщо подивитися на розподіл за професіями, то якраз на першому місці стоять працівники у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг - саме ті сфери, де найбільше сконцентровані жінки", - сказала вона під час онлайн-презентації дослідження "Ґендерний вимір пандемії COVID-19", передає Інтерфакс-Україна.

За словами Кисельової, у цих сферах пропонується всього 2,9% від загальної кількості вакансій. "А це означає, що не вистачає робочих місць для жінок", - пояснила вона.

Водночас, за її словами, у сфері транспорту чоловіки становлять 68,2% штатних працівників, а також більшість керівників приватних підприємств у цій галузі, і кількість вакансій для цієї групи становить 18,3% від їх загальної кількості.

Крім того, Кисельова наголосила, що карантин, введений у зв'язку з пандемією COVID-19, призвів до зростання рівня домашнього насильства в Україні.

"Безперечно, зростає рівень домашнього насильства. За офіційними даними, які розміщені на сайті Національної поліції України, у першому кварталі 2020 року виявлено більше осіб, які вчинили насильство у сім'ї. У 2019 за відповідний період було 21 тис. 762 людини, у 2020 році за відповідний період - 25 тис. 495 осіб", - сказала вона.

Крім того, Кисельова зазначила, що в Україні жінки становлять 58% від усієї кількості інфікованих коронавірусом.

"Тенденція захворюваності на COVID-19 в усьому світі свідчить про те, що чоловіки більше хворіють і складніше переносять захворювання. Це навіть було пояснено особливостями і фізіологічного, і поведінкового характеру. Статистичні дані в Україні не підтверджують цю тенденцію. У нас жінки становлять 58% від усієї кількості інфікованих коронавірусом", - пояснила вона.

Керівник проекту додала, що розподіл зареєстрованих хворих за віковими категоріями в Україні також відрізняється від світових. "Якщо в усьому світі вважається, що найуразливішими є особи віком старше 80 років, то в Україні вік тих, хто хворів на коронавірусну інфекцію, є нижчим", - поінформувала вона. Зокрема, за даними дослідження, в Україні розподіл зареєстрованих хворих за віковими групами такий: 0-17 років - 7%, 18-29 років - 12%, 30-49 років - 35%, 50-69 років - 37%, 70 років і вище - 9%.

Кисельова також наголосила на тому, що жінки становлять понад 80% штатних працівників у сфері охорони здоров'я в Україні, переважну більшість медичного та допоміжного персоналу.

"А треба сказати, що якраз допоміжний персонал саме і займається доглядом за хворими, тобто цей персонал більше часу проводить із хворими і саме він виявляється найменш захищеним. Отже, на сьогодні ми маємо статистику, що кожен п'ятий із хворих на коронавірус в Україні є медичним працівником, а оскільки жінки становлять понад 80%, саме вони піддаються великим ризикам захворіти на COVID-19, працюючи у медичних закладах", - резюмувала вона.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | безробіття | гендер | жінки | коронавірус |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.