Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (станом на 24 травня 2021 року)


26.05.2021 10:22

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 24.05.2021

 

Фокус: Україна
Сегменти: внутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Сергій Ніколайчук, Олександр Мартиненко, Тарас Котович, Михайло Демків

 

 

 

Перша виплата за варрантами

Стислий виклад коментарів

 

Огляд міжнародних ринків

Ринки оговтуються після протоколу ФРС і обвалу біткойну

Ринки акцій вкрай нервово відреагували на зміну тональності внутрішніх дискусій ФРС і падіння котирувань ключової криптовалюти, але позити вні економічні дані з США допомогли їм повернути втрачені позиції в кінці тижня. Водночас посилюються ознаки того, що цінове раллі на сировинних ринках втрачає силу.

Ринок облігацій

Запозичення відчутно збільшилися

Минулого тижня обсяг залучених коштів на первинному ринку відчутно зріс, до понад 14 млрд грн у різних валютах, зокрема завдяки реінвестуванню коштів від погашень. Цього тижня погашень не буде, тому запозичення можуть знову зменшитися.

Перша виплата за варрантами

Україна виплатить у травні $40.75 млн за державними деривативами (варрантами). Власники отримають по $12.58 за $1000 умовної номінальної вартості цінного паперу.

Валютний ринок

Гривня ще більше посилюється

Під впливом переваги пропозиції валюти на ринку та відсутності інтервенцій НБУ гривня продовжила посилюватися і очікувано закріпилася у новому коридорі 27-27.5 грн/$. Цього тижня через сплату щомісячних податків і поступову активізацію нерезидентів, курс гривні може ще більше укріпитися в межах цього ж коридору.

 

                                  

 

                             

 

Огляд міжнародних ринків

 

Ринки оговтуються після протоколу ФРС і обвалу біткойну

Ринки акцій вкрай нервово відреагували на зміну тональності внутрішніх дискусій ФРС і падіння котирувань ключової криптовалюти, але позитивні економічні дані з США допомогли їм повернути втрачені позиції в кінці тижня. Водночас посилюються ознаки того, що цінове раллі на сировинних ринках втрачає силу.

Опублікований у середу п ротокол засідання Комітету з операцій на відкритому ринку ФРС став для інвесторів неприємним сюрпризом, оскільки деякі члени комітету висловилися на користь відновлення дискусій щодо згортання об сягів купівель облігацій центробанком на тлі подальшого відновлення економіки. Ще більше посилила нервозність ринків стрімке падіння ціни біткойну через наміри Китаю обмежити торгівлю цією криптовалютою. Але наприкінці тижня надійшла низка позитивних сигналів зі США, зокрема публікація рекордно низької з початку пандемії кількості заявок з безробіття.

За підсумком тижня, глобальний індекс акцій FTSE All-World і європейський Euro Stoxx 600 зросли на 0.4%. А от S&P 500 знизився на ті ж 0.4% – акції великих технологічних компаній займають більш ніж 40% індексу і виявилися найбільш вразливими до погіршення інфляційних очікувань. Дохідності десятирічних казначейських облігацій США знизились за тиждень на 0.7 б.п. до 1.62%, а індекс долар а США, DXY, послабшав на 0.3% до 90.02. Індекс суверенних облігацій ринків, що розвиваються, EMBI, підріс на 0.2%.

Погіршення настроїв на ринках акцій перекинулося на сировинні ринки , а жорсткі заяви представників китайської влади щодо заходів проти зростання цін на сировину значно підсилили негативний ефект. Спотові ціни на мідь і залізну руду знизилися відповідно на 3.5% і 5% за тиждень. Ціни на нафту Brent перевалили за $70/барель у понеділок, але через важку пандемічну ситуацію в Азії та перспективи близької угоди США та Ірану за тиждень спустилися на 5% до $66/барель. Одним з рідкісних виключень були ціни на золото: вони зросли на 2% до $1881/унцію і вже майже відновилися до рівня початку року завдяки призупиненню росту дохідностей держоблігацій США, послаб ленню долара США та високим інфляційним ризикам.

Погляд ICU: Цього тижня увага фондових ринків буде прикута до чергової порції економічних даних з США, включаючи продажі нерухомості, споживчі настрої, персональні доходи та витрати. Більше негативних сигналів можуть отримати сировинні ринки: можуть стати відомими деталі щодо зняття санкцій з іранської нафти, а також подальші конкретні кроки регуляторів у Китаї з приборкання сировинних цін.

Олександр Мартиненко, м.Київ, (044) 377-7040 дод.726

 

 

Ринок облігацій

 

Запозичення відчутно збільшилися

Минулого тижня обсяг залучених коштів на первинному ринку відчутно зріс, до понад 14 млрд грн у різних валютах, зокрема завдяки реінвестуванню коштів від погашень. Цього тижня погашень не буде, тому запозичення можуть знову зменшитися.

Загалом на аукціоні було залучено 4.4 млрд гривень, $63 млн і 238 млн євро, і все це переважно без змін процентних ставок. Лише за дворічними гривневими облігаціями відбулося незначне їх підвищення. А за найкоротшими паперами – ставки навіть знизилися. Більше деталей у огляді аукціону.

Схоже, що участь у первинних аукціонах брали й нерезиденти. Після розрахунків за підсумками аукціону портфель нерезидентів зріс за два дні на 440 млн грн, і це відбулося після погашень, тобто придбаний ними обсяг був більшим, ніж отримано виплат основної суми боргу з бюджету. Хоча загалом за тиждень портфель гривневих ОВДП у власності нерезидентів скоротився на 108 млн грн через активні продажі облігацій на початку тижня.

А на вторинному ринку найбільше угод за тиждень було з облігаціями з погашенням у травні 2023 та 2024 років, а також у серпні 2022 року. Загалом обсяг угод на вторинному ринку з гривневими ОВДП за даними НБУ склав 6.4 млрд грн, що більш ніж удвічі перевищило відповідний показник попередн ього тижня. При цьому ставки за угодами демонструють незначне зниження на короткому кінці кривої, і незначне підвищення – на довгому.

Погляд ICU: Цього тижня Мінфін планує розміщувати тільки гривневі облігації із термінами обігу від п'яти місяців до трьох років. Але без погашень попит на нові облігації буде стриманим, хоча нерезиденти можуть трошки збільшити свій портфель.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Перша виплата за варрантами

Україна виплатить у травні $40.75 млн за державними деривативами (варрантами).

Власники отримають по $12.58 за $1000 умовної номінальної вартості цінного паперу.

Реальний ВВП України виріс на 3.233% у 2019 році, що перевищує поріг 3.0%, після чого виникає зобов’язання здійснити вип лату. Міністерство фінансів правильно передбачило цю суму в бюджеті 2021 року, і сума виплати не складе проблем. Варранти не принесуть виплат їхнім власникам у травні 2022 року, оскільки у відповідному базовому для розрахунку році (2020) відбулося падіння ВВП.

Погляд ICU: Наступний платіж, ймовірно, відбудеться у травні 2023 року та повинен бути значно більшим, через вищі темпи зростання ВВП у 2021 році. Якщо у 2021 році ВВП зросте на 4.2% р/р (поточний консенсусний прогноз), виплати за варрантами становитимуть $95.47 за кожні $1000 умовної номінальної вартості цінного паперу. Наші очікування більш оптимістичні – ВВП у 2021 році зросте на 5.2% р/р, тож відповідно виплати становитимуть близько $261.52 за кожні $1000 умовної номінальної вартості.

Михайло Демків, м.Київ, (044) 377-7040 дод.723

 

Валютний ринок

 

Гривня ще більше посилюється

Під впливом переваги пропозиції валюти на ринку та відсутності інтервенцій НБУ гривня продовжила посилюватися і очікувано закріпилася у новому коридорі 27-27.5 грн/$. Цього тижня через сплату щомісячних податків і поступову активізацію нерезидентів, курс гривні може ще більше укріпитися в межах цього ж коридору.

Загалом НБУ вже сім тижнів не проводи в інтервенцій на валютному ринку, і за переваги пропозиції валюти від експортерів та нерезидентів, гривня посилилася за тиждень на 0.5% до 27.43 грн/$. Ключову роль відігравала сплата квартальних податків, що призвела до більшої пропозиції валюти від експор терів. А от попит імпортерів та нерезидентів був меншим за пропозицію, хоча і не суттєво.

Погляд ICU: Цього тижня відбуватимуться платежі в бюджет за щомісячними податками, що теж потребуватиме продажу валюти експортерами , щоб сплатити податки до отримання відшкодування ПДВ, яке традиційно відбуватиметься у останні дні місяця. Крім того, без погашень ОВДП нерезиденти можуть теж продавати більше валюти перед аукціоном. Тому ми очікуємо, що гривня ще більше посилиться, але залишиться в межах коридору 27-27.5 грн/$.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Сергій Ніколайчук - керівник підрозділу макроекономічних досліджень -  sergiy.nikolaychuk@icu.ua
Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на
 research@icu.ua.       
--------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.