Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (станом на 29 червня 2021 року)


29.06.2021 11:23

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 29.06.2021

 

Фокус: Україна
Сегменти: внутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Сергій Ніколайчук, Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

 

Оптимізм ринків поновлюється

Стислий виклад коментарів

 

Огляд міжнародних ринків

Оптимізм ринків поновлюється з новою силою

Заспокійливі заяви представників ФРС, прогрес у погодженні великого інфраструктурного плану й відносно помірне зростання індивідуальних витрат у США до помогли ринкам швидко оговтатися від шоку, викликаного жорсткішою риторикою Центробанку й поновити зростання, яке стало найкращим з лютого цього року.

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

Банки повернулися до ОВДП

Двотижнева пауза в активності банків на ринку ОВДП закінчилася: минулого тижня банки збільшили свій портфель та продовжать інвестувати й цього тижня. А їх підтримати можуть і нерезиденти.

 

Валютний ринок

Гривня під тимчасовим тиском

На фоні низької активності нерезидентів збільшення попиту на іноземну валюту призвело до ослаблення гривні, але вже в п’ятницю ринок став повертатися до більш звичної останнім часом переваги пропозиції. Тож цього тижня гривня може повернутися до укріплення під впливом нерезидентів та платників податків.

 

                          

 

                          

 

Огляд міжнародних ринків

 

Оптимізм ринків поновлюється з новою силою

Заспокійливі заяви представників ФРС, прогрес у погодженні великого інфраструктурного плану й відносно помірне зростання індивідуальних витрат у США допомогли ринкам швидко оговтатися від шоку, викликаного жорсткішою риторикою Центробанку й поновити зростання, яке стало найкращим з лютого цього року.

Протягом усього тижня представники ФРС на чолі з головою Джеромом Пауеллом заспокоювали ринки, розтривожені яструбиним зсувом у риториці Центробанку США, і повторювали те, що висока інфляція буде тимчасовою, а ФРС продовжить підтримувати економіку. Отже, побоювання вщухали, а інвестори знайшли додатковий позитив у прогресі переговорів між двома провідними партіями США щодо масштаб ного плану інфраструктурних інвестицій. Окрім цього, за даними витрат на персональне споживання (PCE) відповідні інфляційні показники в США виявилися нижче очікувань.

Отже, за тиждень S&P 500 виріс на 2.7% і знову оновив свій максимум, Nasdaq Composite зріс на 2.4%, глобальний FTSE All-World - на 2.2% і європейський Euro Stoxx 600 - на 1.2%. Дохідності десятирічних казначейських облігацій США зросли на 9 б.п. до 1.54%.

Услід за фондовими ринками сировинні ціни дещо відновили позиції, втрачені після результатів засідання ФРС позаминулої середи. Це стосувалося, насамперед, кольорових металів (+3-7%). Водночас продовжили зростання ціни на енергоресурси: не вщухає оптимізм на ринку нафти (+3.6%), а низькі комерційні запаси й обмежена пропозиція штовхають ціни н а природний газ у Європі (+10%) до нових багаторічних сезонних рекордів. Набагато слабше виглядав сегмент чорних металів: ціни на залізну руду (-4.7%) і сталь (-2.9%) у Китаї відчували на собі антиспекуляційну кампанію регуляторів і загальне послаблення фізичного попиту.

Погляд ICU: Незважаючи на відновлення зростання, спостерігачі від значають відносно малу частку активів, що збільшуються в ціні, у складі того ж S&P500. Це може означати невелику рушійну силу зростання, імовірне посилення волатильності, а також близькість піку через перспективу жорсткіших фінансових умов. Остаточний тон фондовим ринкам на тижні може задати публікація даних з ринку праці США в п’ятницю. А втім, очікується, що покращення зайнятості буде помірним, що має підтримати ринки. Для нафтових ринків важливою подією стане засідання блоку ОПЕК, - імовірно, буде прийняте рішення про збільшення обсягів видобутку, яке, як очікується, не буде достатнім для усунення ринкового дефіциту. Сегмент промислових металів може відчути новий тиск у разі подальшого сповільнення промислової активності за даними PMI в Китаї.

Олександр Мартиненко, м.Київ, (044) 377-7040 дод.726

 

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

 

Банки повернулися до ОВДП

Двотижнева пауза в активності банків на ринку ОВДП закінчилася: минулого тижня банки збільшили свій портфель та продовжать інвестувати й цього тижня. А їх підтримати можуть і нерезиденти.

Минулого тижня аукціон пройшов з мінімальною участю нерезидентів, але запозичення збільшилися, і до бюджету було залучено 8.3 млрд грн та $112 млн без змін у відсоткових ставках. Більше деталей у огляді аукціону.

За даними НБУ, найбільше після розрахунків за аукціоном зріс портфель банків, на 7.1 млрд грн, але не обійшлося і без інших інвесторів. Зокрема нерезиденти придбали ОВДП на 0.4 млрд грн, що компенсувало продаж напередодні, але загалом за тиждень портфель гривневих облігацій у власності нерезидентів зменшився, хоч і лише на 0.2 млрд грн.

А от на вторинному ринку було затишшя. Загальний обсяг угод склав лише 5.5 млрд грн, що на 1.4 млрд грн менше ніж тижнем раніше. А дохідності за даними НБУ майже не змінилися. Найбільше минулого тижня торгувалися облігації з погашенням у травні 2024, а найбільший обсяг торгів був за облігаціями з погашенням у липні наступного року.

Погляд ICU: Цього тижня ми очікуємо ще вищу активність на первинному ринку. З одного боку, банки принаймні перевкладатимуть кошти, що будуть отримані від погашень завтра, а з іншого – активізуються нерезиденти, які, схоже, ще в п’ятницю продавали старі облігації та валюту для цього. Тому ми очікуємо ще більші обсяги запозичень, ніж минулого тижня, але переважно за незмінними ставками. Зміна ставок може відбутися лише за випусками, що пропонуються в обмеженому обсязі.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Валютний ринок

Гривня під тимчасовим тиском

На фоні низької активності нерезидентів збільшення попиту на іноземну валюту призвело до ослаблення гривні, але вже в п’ятницю ринок став повертатися до більш звичної останнім часом переваги пропозиції. Тож цього тижня гривня може повернутися до укріплення під впливом нерезидентів та платників податків.

Минулий тиждень почався з в’ялого продовження ослаблення курсу гривні, але на фоні низької активності нерезидентів зростання попиту в середу та особливо четвер призвело до суттєвого тиску на ослаблення гривні. А НБУ був змушений продати цього дня майже $70 млн для зменшення тиску на гривню. Загалом за тиждень НБУ продав з резервів майже $80 млн. На нашу думку, ключовий попит формувався компаніями, що потребували валюту для виплати дивідендів, до чого додалася і спекулятивна складова. Загалом у четвер обсяг купівлі валюти клієнтами банків зріс до $434 млн, що є найбільшим обсягом з початку травня. Мало того, купівля клієнтами банків валюти була на $112 млн більшою ніж продаж, що є найбільшою різницею з початку року .

Але зміна ситуації на ринку в п’ятницю спонукала НБУ викупити $128 млн, що більше ніж було продано до цього за весь тиждень. Так пропозиція могла зрости лише завдяки збігу в часі продажу валюти нерезиден тами для участі в сьогоднішньому аукціоні, а також експортерами для сплати щомісячних податків чи держкомпаніями для сплати дивідендів у бюджет. Адже бюджет у п’ятницю отримав 16.6 млрд грн податків та інших платежів через податкові органи, або понад трети ну всіх отриманих податковими органами платежів з початку місяця.

Тож загалом за тиждень чистий викуп валюти з боку НБУ становив $48.5 млн, а курс гривні ослабився лише на 0.22% до 27.33 грн/$.

Погляд ICU: Цього тижня ймовірним є повернення нерезидентів до купівлі ОВДП, а також відбудуться традиційні для кінця місяця , сплати щомісячних податків та виплати заробітної плати. Тому ми очікуємо, що без надмірного попиту на валюту для дивідендів, пропозиції валюти буде достатньо для повернення курсу до укріплення в напрямку 27 грн/$.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Сергій Ніколайчук - керівник підрозділу макроекономічних досліджень -  sergiy.nikolaychuk@icu.ua
Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг -  taras.kotovych@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на
 research@icu.ua.       
--------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.