Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

"Focus Ukraine" (лютий 2021)


29.03.2021 14:12

Аналітичний огляд "Focus Ukraine" від Райффайзен Банку Аваль за лютий 2021 року

 

Аналітики:

Сергій Колодій, д.е.н., serhii.kolodii@aval.ua

Олег Клімов, oleh.klimov@aval.ua

 

ОСНОВНІ ПОДІЇ

 

Після нетривалої стабілізації в грудні-січні кількість нових заражень постійно збільшується, причому темпи зростання перевищують осінні. Швидкість масової вакцинації населення, що розпочалася наприкінці лютого, є вкрай низькою, а рівень охоплення нею населення на середину березня складає менше 0,5%.

Міжнародні рейтингові агентства Fitch (26 лютого) і S&P (12 березня) синхронно залишили незмінними суверенні рейтинги України на рівні «В» зі «стабільним» прогнозом.

4 березня 2021р. Правління НБУ прийняло рішення про підвищення облікової ставки на 50 бп. до рівня 6,5%, у відповідь на прискорення інфляції і відносно високі інфляційні очікування. З великою ймовірністю облікову ставку буде збільшено ще раз 15 квітня, що відповідає базовій траєкторії січневого прогнозу НБУ і нашим очікуванням.

У лютому 2021р. інфляція прискорилася до 7,5%, що повністю відповідало нашим прогнозам. Однак це завершило чотиримісячний цикл швидкого зростання інфляції, коли показник збільшився з 2,6% до 7,5%. Дія ефекту низької бази порівняння закінчилася, проте тиск з боку відносно високих цін на продовольство залишиться, і ми очікуємо незначне прискорення інфляції і в наступні місяці.

У січні-лютому доходи держбюджету перевищують планові показники, що разом із традиційним запізненням зі затвердженням бюджетних програм знижує поточну потребу в фінансуванні дефіциту бюджету.

Внаслідок «січневого карантину», несприятливих погодних умов і «поганого» врожаю в 2020р. основні секторальні індекси в січні значно погіршилися, а індекс виробництва базових галузей знизився на 3,7% р/р.

Станом на середину березня гривня по відношенню до долара США зміцнилася на 4% до початку року, а НБУ продовжує залишатися пасивним гравцем на ринку, лише зрідка викуповуючи валюту при наявності великих дисбалансів на ринку. Валові міжнародні резерви НБУ продовжили незначно скорочуватися, до USD28,5 млрд, однак у березні темпи зниження будуть дещо вищими. Згідно з нашим прогнозом, долар США до кінця першого кварталу буде коштувати близько 27,5 грн., а в другому може трохи зміцнитися до рівня 27,0 грн

 

         

 

               

 

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

 

Після короткого періоду стабілізації спостерігається збільшення кількості нових заражень, масову вакцинацію населення розпочато наприкінці лютого, проте її темпи залишається дуже низькими

Карантинні обмеження продовжені на два місяці, до кінця квітня, і на сьогоднішній момент відсутні передумови для їхнього послаблення в майбутньому. Кількість нових заражень Covid-19 в Україні після відносно короткої стабілізації різко прискорилася, що є проявом глобальної «третьої хвилі» пандемії. У відповідь на це в Києві і Львові прийнято рішення про введення додаткових обмежень, схожих на «січневий карантин».

Представники «Великої трійки» світових рейтингових агентств синхронно переглянули суверенні рейтинги України, залишивши їх на незмінному рівні "B" з нейтральним прогнозом

Рейтингові агентства Fitch і Standard & Poоr's очікувано залишили незмінною оцінку суверенної кредитоспроможності України на рівні «В» зі стабільним прогнозом. Навряд чи позитивний результат перегляду програми SBA з МВФ вплинув би на підвищення рейтингу вже в першому кварталі, проте співпраця з МВФ безумовно є важливим позитивним фактором відновлення економіки й перегляду рейтингів надалі.

Рейтинги України, які оцінюються представниками «Великої трійки», швидше за все залишаться незмінними в 2021р., однак наявні ознаки макроекономічної стабільності, відновлення ділової активності, перехід з 2022г. до бюджетної консолідації разом із відновленням активного співробітництва з МВФ стануть сильним аргументом для перегляду рейтингів у бік підвищення.

Після позитивної динаміки в листопаді-грудні основні секторальні індекси зафіксували погіршення ділової активності в січні

Динаміка основних секторальних показників очікувано погіршилися в січні. Основною причиною цього стало зниження ділової активності, погіршення споживчого та інвестиційного попиту внаслідок посилення карантинних обмежень і досить холодну погоду в другій половині місяця. Індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) скоротився на 3,7% р/р після значного зростання в грудні на 9,2%, відбивши негативну динаміку у всіх секторах, охоплених високочастотної статистикою.

Наше припущення щодо результатів промислового виробництва реалізувалося лише частково, підтвердивши зростання у виробництві тепла та енергії (3,2% р/р). Однак, незважаючи на низьку порівняльну базу, промислове виробництво скоротилося на 4% р/р, особливо сильним спад був в обробній промисловості (-6,5%). Подібна тенденція швидше за все збережеться і в лютому, проте у міру поліпшення погодних умов та епідеміологічної обстановки в наступні місяці промисловість компенсує втрати і вийде до позитивної зони, зафіксувавши за підсумками року зростання близько 3% р/р.

Порівняно холодна погода очікувано призвела до падіння в будівництві (-12,9% р/р), найбільші темпи якого припали на інженерні споруди (-17,9%). Разом з тим це носить тимчасовий характер, і, як і в минулому році, будівництво за підсумками року покаже зростання, інспіроване, в тому числі, продовженням урядової програми «Велике будівництво».

Темпи зростання роздрібних продажів в січні різко скоротилися до 3,5% р/р, зафіксувавши найгіршу динаміку показника в січні з 2018р.

Це безпосередньо пов'язано з серйозними обмеженнями офлайн-торгівлі, про які були відомо заздалегідь, і окремі покупки швидше за все були перенесені споживачами на грудень або лютий. Разом з тим, оборот роздрібної торгівлі залишився єдиним секторальних індексом, що зафіксував зростання. Збільшення онлайн-торгівлі одночасно з поліпшенням логістики та охопленням нових територією і груп споживачів на тлі посилення конкуренції, масштабування продажів і кооперації (OLX-Укрпошта) зробить продажу побутової техніки і непродовольчих товаром менш залежними від обмежень.

Чисельність безробітних, зареєстрованих в центрах зайнятості, продовжує сезонно збільшуватися, а середня зарплата зростати досить високими темпами, незважаючина карантинні обмеження

У лютому чисельність безробітних, зареєстрованих в центрах зайнятості, майже не змінилася, збільшившись на 0,3% до 489,6 тис. ос. Середня зарплата в січні становила 12337 грн., збільшившись на 15,0% р/р. Реальна заробітна плата зросла на 8,3% , хоча її темп відповідає п’ятирічному мінімуму. Підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021р. і підвищення посадових окладів у сфері державної служби дадуть додатковий імпульс для зростання середньої заробітної плати і в наступні місяці.

Перспективи економічного розвитку і прогноз РБА

Низька динаміка вакцинації населення на тлі погіршення епідеміологічної ситуації, збільшення нових заражень, смертності від Covid-19, введення додаткових обмежень в окремих регіонах не сприяють швидкому відновленню економіки, і ми, як і раніше, очікуємо на незначне скорочення реального ВВП в першому кварталі і зростання за підсумками року на 3,8%.

 

                         

 

          

 

ВАЛЮТНИЙ РИНОК

 

У лютому торги на міжбанку в основному проходили в спадному тренді

Як завжди в перші торгові дні попит на долар США був з боку нерезидентів на покупку дивідендів. Долар торгувався в цей період на рівні 28,11-28,13 і був максимальним в лютому. Подальша ситуація на міжбанку розвивалася на користь гривні, курс періодично опускався до річних мінімумів, близько 27,50-27,60, завдяки продажам експортерів. Цей рівень НБУ в черговий раз підтримав, у такий спосіб надавши сигнал учасникам ринків переходити в лонги. До кінця лютого курс скоректувався до 28,00, а в перші дні березня навіть були спроби закріпитися вище, але фактори наближення періоду оплати податків на прибуток за минулий рік і початку сезону посівної змусили експортерів і аграріїв до активних продажів долара США. До середини березня курс знову був біля річних мінімумів.

Згідно з нашим базовим прогнозом гривня продовжить незначно посилюватися, і до кінця першого кварталу долар США буде перебувати біля рівня 27,50. Внаслідок сезонного збільшення пропозиції валюти з боку аграріїв ми очікуємо на незначну ревальвацію національної валюти і в другому кварталі 2021 року.

 

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА

 

На початку 2021р. зберіглася позитивна динаміка надходження доходів державного бюджету, показники яких були в січні-лютому на 4,0% вище планових

Доходи державного бюджету в січні-лютому показують досить позитивну динаміку, збільшившись в порівнянні з торішніми показниками на 19,2%. Хоча це зростання здебільшого забезпечений дією ефекту низької бази порівняння в січні, в перші два місяці 2021р. залучено на 15% більше ніж у 2019 р. Подібна тенденція характерна і для надходжень ЄСВ і доходів місцевих бюджетів (без трансфертів та власних надходжень): перші збільшилися на 9,3% р/р і становили 49,7 млрд грн., а другі - на 5,6% (50,1 млрд грн.).

Залишки на ЄКР ростуть, а коштів на бюджетних рахунках поки досить для розрахунків за держборгом в найближчі місяці

Залишки коштів на Єдиному казначейському рахунку за підсумками лютого незначно зросли на 2,6 млрд грн. і на 1 березня склали 30,0 млрд грн. Дана сума для початку березня є другим історично найкращим показником і на 18,3 млрд грн. перевищує середній за останні три роки рівень. Залишки коштів на бюджетних рахунках на початок лютого незначно збільшився з 68,1 до 76,0 млрд грн., продовживши формувати запас для фінансування дефіциту бюджету і розрахунків за зобов'язаннями в наступні місяці.

Фінансування за борговими внутрішніми операціями здійснюється згідно з графіком, невизначеність у співпраці з МВФ генерує ризики для фінансування дефіциту бюджету і макрофінансової стабільності

Випереджаюча динаміка надходження доходів бюджету разом із недофінансуванням витрат внаслідок затримки затвердження окремих бюджетних програм дозволяє з обережним оптимізмом дивитися на проблему фінансування дефіциту держбюджету. Однак перерахунок пенсій і потенційне скорочення темпів надходження доходів бюджету внаслідок посилення карантинних обмежень може актуалізувати цю проблему вже в травні.

Значний бюджетний дефіцит в умовах невизначеності з переглядом програми SBA з МВФ закладає ризики для виконання держбюджету, які можуть проявитися в четвертому кварталі. До нашого базового прогнозу закладено отримання в 2021р. одного траншу від МВФ (USD 0,7bn) в третьому кварталі, що також відкриє фінансування й з боку інших МФІ.

За нашими оцінками, в 2021р., як й в попередні роки, фактичний дефіцит держбюджету буде нижчим за плановий (248 млрд грн.), що дозволить дещо згладити проблему його фінансування. Разом з цим припускаємо, що, незважаючи на складні сприятливі умови, які можуть мати короткостроковий характер, вже з квітня необхідно різко активізувати переговорний процес і консультації з МВФ.

 

                        

 

                    

 

ІНФЛЯЦІЯ

 

Інфляція в лютому, як ми й очікували, склала 1,0% м/м, що відповідає середньому показнику місячного зростання інфляції в Україні за цей місяць. У той же час базова інфляція зросла на 0,5% м/м або на 5,6% р/р

У лютому ціни на продукти харчування і безалкогольні напої виросли на 1,3% м/м, при цьому річний темп їх зростання (8,5%) незначно перевищив лютневий показник інфляції (7,5%).

Найбільше зростання в порівнянні з попереднім місяцем припало на соняшникову олію (+7,6%), овочі (+ 6,3%) і цукор (+ 5,5%). В результаті зниження цін на природний газ (-6,6% м/м) сталося падіння цін для групи внаслідок низхідної динаміки цін на адміністративно регульовані товари. Однак у річному вираженні ціни на природний газ зросли на 44,6%. Ціни на одяг і взуття знизилися на 3,5% м/м і на 4,9% в річному вираженні.

Як ми вказували раніше, з листопада 2020 року по лютий 2021 року спостерігається дія ефекту низької статистичної бази, що був достатньо сильним, щоб підвищити річну інфляцію з 2,6% до 7,5%. Однак період сильного прискорення інфляції протягом чотирьох місяців поспіль закінчився, і ефект низької статистичної бази більше не буде діяти в найближчі місяці.

Середньострокова динаміка інфляції залежить від сили дії проінфляційних і дезінфляційних факторів

Додатковими факторами прискорення інфляції з боку попиту є підвищення мінімальної заробітної плати на 20% з першого січня і перерахунок пенсій внаслідок 11%-го коригування показника середньої зарплати, на базі якого вони розраховуються, з першого березня. Також потенційним проінфляційним фактором є повернення до ринкових цін на природний газ в квітні. Додатковий ефект невеликого прискорення інфляції може виникнути з боку пропозиції через досить високі ціни на нафту і сирі продукти українського експорту на світових товарних ринках. Можливе посилення карантинних обмежень може надати стримуючий вплив на ціни через приглушення попиту, а також з появою нового врожаю тиск на ціни продуктів харчування ослабне.

Ми очікуємо стабілізації ІСЦ на рівні 7,6% у другому кварталі 2021 року зі піковим зростанням 7,9% в третьому кварталі 2021 року. За попередніми оцінками, ІСЦ повернеться до цільового коридор НБУ 5% ± 1 пп. у першому кварталі 2022 року.

 

                        

 

 

МОНЕТАРНИЙ СЕКТОР

 

НБУ підвищує ключову ставку на 50 бп. для боротьби з інфляцією, що прискорюється

НБУ підтвердив свій намір щодо повернення інфляції до цільового коридор 5% ± 1 пп. і підвищив облікову ставку на 50 бп. до 6,5%, тоді як динаміка ІСЦ у січні становила 6,1% р/р, а за підсумками лютого зросла до 7,5%. Це вказує на кінець циклу м'якої монетарної політики, що розпочався в березні 2020 року.

У звіті банківського регулятора наголошується, що фактична динаміка інфляції на початку року підтвердила поточний економічний прогноз НБУ від січня 2021 року. Проте тільки в 2022 році інфляція почне сповільнюватися і повернеться до цільового діапазону, а в міру відновлення економіка України інвестиційний і споживчий попит надаватимуть додатковий тиск на ціни в 2021 році.

Нацбанк вбачає основний ризик для відновлення економіки в посиленні карантинних обмежень в Україні та світі

Серед інших факторів ризику виступають: нестабільність на світових ринках капіталу, зниження торгових цін на експортно-імпортні товари і військовий конфлікт, що триває.

При цьому Нацбанк розраховує на продовження SBA програми з МВФ, що знизить потенційні фіскальні ризики бюджету. За нашими очікуваннями, фіскальні проблеми, що мали місце в кінці 2020 року, нікуди не поділися. План щодо фінансуванню дефіциту бюджету в 5,5% ВВП може потерпіти невдачу без допомоги МВФ. Інвестори-нерезиденти, в свою чергу, вже оцінили невдалі переговори з МВФ, змістивши свій попит на ОВДП з короткими строками погашення (1-2 роки), що вказує на підвищені кредитні ризики.

Прогноз НБУ базової траєкторії облікової ставки є важливим фактором забезпечення прозорості рішень в галузі монетарної політики

З 2019 року НБУ почав надавати прогноз базової траєкторії і довірчих інтервалів середньої ключової ставки, що безсумнівно є сприятливим моментом для розуміння учасниками ринку його майбутніх рішень і відповідного корегування своїх прогнозів та визначення середньої облікової ставки. Аналіз практики проходження базової траєкторії при прийнятті рішень по ключовим ставками показує, що вони дотримувалися в точності, за винятком 2 кварталу 2020 року. Це твердження означає, що досить імовірно, що на наступному засіданні ставка також буде підвищена на 50 бп., Якщо лежать в основі припущення залишаються незмінними.

Ми очікуємо на подальше підвищення ключової ставки в квітні й збереження її на рівні 7% до кінця року

НБУ заявив про подальші наміри підвищити ключову ставку, хоча деякі з членів КМП пропонували більш агресивне підвищення ключової ставки до 7% вже на березневому засіданні. Як підсумок, в банківському регуляторі відзначають, що економічна динаміка в Україні, що постійно змінюється, буде належним чином оцінена перед квітневим засіданням КМП. Таким чином центральний банк може знову змінити базову траєкторію ключової ставки.

Ліквідність банківської системи в лютому майже не змінилась

Сумарний показник коштів на коррахунках в НБУ та вкладень в депозитні сертифікати зріс на 1,37 млрд. грн. та станом на початок березня склав 193,6 млрд. грн. За лютий банки дещо скоротили свої вкладення в депозитні сертифікати, банківський портфель знизився на 1,87 млрд. грн. і на початок березня складав 133,1 млрд. грн. В той же час залишки на кореспондентських рахунках показали позитивну динаміку і за місяць збільшились на 3,2 млрд. грн. до 60,5 млрд. грн. при значенні обов’язкових резервів в поточному резервному періоді 53,8 млрд. грн.

Основними каналами відтоку ліквідності стали перерахування квартальних податків до Державного бюджету та перерахування коштів за придбані ОВДП

Негативне нетто таких операцій за лютий склало 5,5 млрд. грн. Значні виплати на користь бюджету частково були компенсовані поверненням ПДВ наприкінці місяця. Залишки коштів на ЄКР за лютий збільшились на 2,5 млрд. грн і на початок березня склали 30 млрд. грн.

Джерелами поповнення ліквідності в лютому стали операції НБУ на валютному ринку а також операції з видачі рефінансування банкам

За лютий НБУ в результаті інтервенцій викупив 200 млн. доларів, що додало близько 5,5 млрд. грн. на коррахнки банків. Також позитивно вплинули на ліквідності кредити рефінансування видані НБУ. Так чистий приплив грошей в систему від тендерів з підтримки ліквідності за мінусом поточних погашень склав 1 млрд. грн. Хоча на довгостроковому тендері з розміщення 5-ти річних кредитів було видано 9,3 млрд. грн. ефект притоку був компенсований значними сумами погашення. Левову долю виданого рефінансування зайняв Ощадбанк, що отримав 5 млрд. грн. Вплив на ліквідність операції банків з НБУ щодо конвертації безготівкової гривні в готівку в лютому був майже нульовий.

Рішення щодо підняття облікової ставки в березні на 0,5% до 6,5%, відобразилось на ставках по короткимміжбанківськім ресурсам

Індекс міжбанківських ставок овернайт UONIA відреагував на рішення НБУ та піднявся до рівня 5,7%. Також слід відмітити зростання ставок на аукціонах по операціях своп процентної ставки. Так на 4-х річному аукціоні гранична фіксована ставка була встановлена на рівні 7,75%, обсяг задоволених заявок склав 470 млн. грн.

oleksandr.varenytsia@aval.ua, serhii.kolodii@aval.ua & oleh.klimov@aval.ua    

 

 

                                       

 

          

 

ПЛАТІЖНИЙ БАЛАНС

 

Незважаючи на відновлення економічного зростання поточний рахунок продовжує відчувати наслідки карантинного періоду 2020 року

Профіцит поточного рахунку за січень 2021 показав скорочення на 35% до 797 млн дол. На балансі чистого експорту товарів і послуг позитивно позначилася скорочення імпорту послуг на 40% р/р, а також скорочення імпорту товарів на 4,5% р/р до 3,8 млрд дол. В першу чергу, таке скорочення імпорту пов'язане зі зниженням споживання товарів загального користування з боку домогосподарств. У меншій мірі скорочення імпорту вказує на те, що інвестиційний попит компаній резидентів продовжує залишатися трохи приглушеним на тлі неоднозначного старту вакцинацій, як в Європі так й в Україні, і тривалої невизначеності в короткостроковій динаміці економічного зростання, а також потенційним карантинним обмеженням в 2021 році. Проте, така поведінка економічних агентів швидше відповідає формальному відкладеному попиту і переорієнтації окремих економічних галузей до нових посткарантинних умов. За нашими оцінками, динаміка імпорту прогнозовано вийде на докризовий рівень ближче до середини 2021 року.

Експорт товарів також залишається приглушеним показавши скорочення в січні на 6,3% р/р в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, опустившись до 3,55 млрд дол. В першу чергу, падіння експорту відбулося в агрокомплексі, де продукти рослинного походження знизилися на 41% р/р до 670 млн дол. За попередніми оцінками, агропромисловий комплекс також продовжує перебудовуватися до посткарантинних умов. На тлі вичерпання ліміту на безмитний експорт в країни ЄС компанії агросектора збільшують експансію на ринки Азії, зокрема, в Китай та Індію, і де зафіксовано зростання експорту на 15% р/р. Окремим додатковим підтримуючим фактором експорту стала холодна зима, що спонукало зростання експорту енергоносіїв на 45% р/р до сусідніх країн ЄС.

 

                                

 

РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ

 

На первинному ринку ОВДП продовжує спостерігатися високий попит на папери

На останніх аукціонах лютого 2021 року, що відбулися 23го числа, Мінфіну вдалося трохи знизити прибутковості, утримуючи попит на належному рівні, завдяки чому вдалося залучити 10,5 млрд грн. Саме такі обсяги залучення є оптимальними для фінансування плану дефіциту бюджету. З початку цього року досягнення таких обсягів залучення відбувається в основному завдяки розміщенням ОВДП у валюті. В ті дні, коли пропозиція валютних ОВДП при первинних розміщеннях відсутня, обсяги залучення падають до 4-6 млрд грн.

У березні продовжує спостерігатися помірний інтерес з боку інвесторів-нерезидентів і підвищений попит з боку локальних інвесторів

У той же час на первинних аукціонах 16.03.21 ми спостерігаємо зниження попиту на довгому кінці кривої, а також скасування обмеження пропозиції за всіма строками, що пропонуються до розміщення ОВДП, окрім найкоротших. Попит на облігації з термінами погашення до двох років залишаєтьсяна високому рівні.

Рішення Мінфіну про зняття обмежень і залученні основної частини грошових коштів на шкоду подальшого зниження дохідностей можна пов'язати з підвищенням НБУ облікової ставки до 6,5% і зростанням індексу споживчих цін до 7,5%. Це може підштовхнути інвесторів пропонувати свої грошові кошти на наступних аукціонах за вищою ціною. Тому Міністерство Фінансів України могло вважати ідею залучення максимально можливих коштів за поточними дохідностями досить привабливою в таких умовах.

Прибутковості за ОВДП продовжують знижуватися

У цілому прибутковості відсікання за цей період за гривневими ОВДП з терміном погашення через 3 місяці знизилися на 81 б.п. до 8,34%, за 6-ти місячним відбулося зниження на 115 б.п. до 9,15%, за річними зафіксовано зниження з 11,05% до 10,75%, прибутковість півторарічних паперів знизилася на 35 б.п. до 11,10%, за дворічними облігаціями рівень прибутковості впав на 10 б.п. і досяг позначки в 11,80%, за трирічними зниження склало 10 б.п. з 12,15% до 12,05%, прибутковість розміщення шестирічних облігацій залишилася на рівні 12,50%.

Так само у минулому місяці відбулося три запозичення в доларах США, зокрема були розміщені річні доларові облігації на суму 277,7 млн доларів США і дворічні - на суму 163 млн доларів США. За річними позиками ставка відсікання склала 3,70%, а за дворічними 3,90%.

Вторинний ринок завмер в очікуванні зростання

За минулий місяць на вторинному ринку ОВДП зниження відбулося тільки на короткому кінці кривої. Рівні покупки й продажу облігацій з погашенням до 6-ти місяців знизилися в середньому на 100 б.п. Це пояснюється високим попитом на такі папери, а також збереженням обмежень щодо їхнього розміщення на первинному ринку. Можна відзначити невелике зростання дохідностей на боці продажу за рештою лінійкою кривої, проте це виступає не більше ніж реакцією на зупинку зниження дохідностей з аналогічними термінами при первинних розміщеннях. Котирування на продаж усе ще далекі від рівнів первинного ринку, а котирування на покупку залишилися практично без змін в порівнянні з попереднім місяцем. У зв'язку з підвищенням облікової ставки, зростанням індексу інфляції і відсутністю прогресу в переговорах з МВФ багато учасників ринку очікують деякого підвищення дохідностей. З великою часткою ймовірності це може статися, в першу чергу, на довгому кінці кривої, так як на ОВДП з термінами погашення до двох років, як і раніше зберігається стабільний попит на поточних рівнях первинних розміщень.

aleksey.evdokimov@aval.ua & oleh.klimov@aval.ua

 

                                     

 

 

-----------------

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ

Райффайзен Банк Аваль

Україна, Київ 01011, вул. Лєскова, 9

Тел. +380 44 490 8888

Казначейство:

Форекс, грошовий ринок:

Олег Клімас (+380 44 495 4208),

Олександр Варениця (+380 44 495 4227),

Микола Висоцький (+380 44 495 4023),

Сергій Зарицький (+380 44 354 3000)

Операції с банкнотами та золотом:

Сергій Бігун (+380 44 490 8783),

Микола Бєлановський (+380 44 495 4020)

Цінні папери:

Олексій Євдокімов (+380 44 495 4206),

Дар’я Шацьких (+380 44 495 4204),

Антон Зінченко (+380 44 490 8809)

Аналіз та дослідження:

Сергій Колодій (+380 50 397 2707),

Олег Клімов (+380 44 590 5621)

Управління інвестиційного банкінгу:

Вікторія Масна (+380 44 230 2344)

Управління продажів фінансових інструментів:

Марчин Напьюрковські (+380 50 388 7780),

Емал Бахтарі (+380 95 276 6197),

Людмила Гамалій (+380 44 299 1020),

Юлія Ширназарова (+380 44 299 1021),

Костянтин Мирний (+380 44 495 4202),

Тимофій Попов (+380 44 495 4201)

Департамент корпоративних продуктів та розвитку бізнесу:

Наталія Пащенко (+380 44 007 539)

Департамент управління мережею та клієнтів середнього бізнесу:

Руслан Співак (+380 44 495 9001)

Департамент міжнародних корпоративних клієнтів:

Юрій Довгей (+380 44 299 1019)

Департамент великих корпоративних клієнтів:

Юрій Козак (+380 44 490 8702)

Управління торгового фінансування та факторингу:

Сергій Костогриз (+380 44 495 4100)

---------

Повідомлення про ризики і пояснення

Цей документ не є пропозицією або запрошенням до підписки або придбання будь-яких цінних паперів, і ні цей документ, ні будь-яка інформація, що в ньому викладена, не є підставою для укладення будь-якого договору або прийняття будь-якого зобов'язання. Цей документ надається виключно в інформаційних цілях. Якщо не зазначено інше, всі точки зору і думки (включаючи твердження та прогнози) належать лише Райффайзен Банку Аваль і можуть бути змінені без попередження або повідомлення. Будь-яка інвестиція або інші рішення не повинні прийматися на підставі цього документа. Райффайзен Банк Аваль також не гарантує надійності, точності або повноти інформації, представленої в цьому документі, і не несе будь-якої відповідальності або зобов'язань щодо збитків або шкоди, отриманих в результаті використання цієї інформації.

--------

УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Макроекономіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.