Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

"Focus Ukraine" (серпень 2021)


07.11.2021 16:37

Аналітичний огляд "Focus Ukraine" від Райффайзен Банку за серпень 2021 року

 

Аналітики:

Сергій Колодій, д.е.н., serhii.kolodii@aval.ua

Олег Клімов, oleh.klimov@aval.ua

ОСНОВНІ ПОДІЇ

 

У першій половині вересня епідеміологічна обстановка продовжила погіршуватися, що зумовлює вихід регіонів з «зеленої зони» і поступове посилення карантинних обмежень. Рівень вакцинації населення залишається на невисокому рівні (12,7%), адаптивний карантин подовжено до 31 грудня.

Україна безболісно проходить досить складний, з точки зору виплат за зовнішнім боргом, вересень. Першого числа були погашені єврооблігації на USD 974 млн і виплачені відсотки, у другій декаді здійснені виплати МВФ (SDR 356 млн).

ДССУ поліпшила оцінку ВВП у другому кварталі з 5,4% до 5,7% р/р, незначно скорегувавши також у бік поліпшення динаміку квартального показника з -0,8% до -0,7% к/к с.с. Нами було переглянуто прогноз економічного зростання, і зараз ми очікуємо на збільшення реального ВВП на 3,5% р/р у 2021р. і на 3,7% в 2022р. НБУ прогнозовано підвищив облікову ставку на 50 б.п. до 8,5%, і це рішення було підтримане всіма членами КМП. Хоча ризики високої інфляції залишаються дуже актуальними, більшість членів КМП очікують на збереження облікової ставки на незмінному рівні до кінця 2021р., що відповідає і нашим очікуванням.

Інфляція в серпні залишилася на незмінному рівні, 10,2% р/р, при цьому було зафіксовано невелике зниження цін у порівнянні з липнем (на 0,2%). Базова інфляція дещо знизилася до 7,2% р/р.

Уряд затвердив проект держбюджету на 2022 рік і передав його на розгляд до Верховної Ради. Запланований дефіцит становить 3,5% ВВП, очікується первинний профіцит бюджету.

За підсумками восьми місяців доходи держбюджету на 6,3% перевищують планові і на 19,5% минулорічні. Залишки коштів на ЄКР різко збільшилися з 9,9 до 57,5 млрд грн.

Наприкінці серпня й у першій половині вересня гривня залишалася досить стабільною до долара США, за допомогою незначних інтервенцій НБУ дещо стримував її зміцнення. Валові резерви НБУ зросли до рекордного з квітня 2012р. рівня, USD 31,6 млрд, а чисті резерви другий місяць поспіль фіксують історичний максимум, збільшившись до USD 21,4 млрд.

 

                              

 

      

 

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

У вересні продовжилося погіршення епідеміологічної обстановки, семиденний змінна середня нових заражень перевищила 5200 випадків, а з 23 вересня регіони переходятьдо «жовтої зони»

«Четверта хвиля» коронавирусної інфекції продовжує посилюватися в Україні, причому на відміну від держав з високим рівнем вакцинації показник смертності залишається істотним, близьким до 4%. Семиденна змінна середня нових заражень продовжує збільшуватися з високою швидкістю, вже з кінця другої декади вересня перевищивши рівень в 5200 випадків, а відповідний показник смертей з кінця першої декади вересня збільшився до 50 осіб і до кінця місяця може перевищити рівень у 100 осіб.

Низький рівень вакцинації населення є основною причиною високої госпіталізації і смертності від Covid-19. За інформацією МОЗ, більше 98% госпіталізацій приходиться на невакцинованих пацієнтів, що в цілому відповідає міжнародній практиці.

Разом з цим частка населення, що добровільно бажає вакцинуватися, є дуже низькою і за результатами проведених опитувань ледь перевищує 50%. Цей факт може стати головною перешкодою для формування колективногоімунітету та істотного зниження ризиків поширення інфекції.

Погіршення епідеміологічної обстановки сприяло продовженню карантину до 31 грудня і переходу всіх регіонів з 23 вересня до «жовтої зони». Разом з цим наявний досвід боротьби з інфекцією, поліпшення стану закладів охорони здоров'я та постійне зростання числа вакцинованих можуть сприяти більш м’якому проходженню осіннього спалаху захворюваності.

20 вересня Державна служба статистики України поліпшила показник динаміки ВВП у другому кварталі з 5,4% до 5,7% р/р

Представлені попередні дані за обсягами і структурою ВВП зафіксували рекордне зростання номінального ВВП на 33,6% у порівнянні з 2020р., що, перш за все, було забезпечено значним зростанням дефлятора ВВП (+26,4%). В останній раз подібне зростання дефлятора було зафіксовано у першому кварталі 2017 року. Високе значення дефлятора ВВП у разі його подальшого перерахунку зумовлює можливість майбутнього коригування показників економічного зростання на декілька десятих відсотка. Поквартальні дані ВВП за 2020р. у березні цього року були скориговані у бік збільшення за трьома кварталами з чотирьох, і ми не виключаємо того, що дані за другий кварталі згодом також будуть поліпшені, що ще дещо згладить негативний сюрприз від слабкої динаміки реального ВВП у другому кварталі.

Структурна динаміка ВВП у розрізі галузей була дуже нерівномірною і відносно різноспрямованою. Сильне падіння було зафіксовано у сільському господарстві (-10,6%), помірне в держуправлінні та обороні (-4,7%) і виробництві електроенергії (-1,9%). Головними драйверами зростання виступили HoReCa (+35,0%), фінансовий сектор (+17,8%), освіта (+10,2%). Найбільший внесок у зростання внесли податки на продукти (+1,2пп), торгівля (+1,0пп), обробна промисловість (0,8пп), транспорт, фінанси, нерухомість, освіта (за +0,5пп), в той час як сільське господарство в пару з держуправлінням і обороною сповільнили зростання (по -0,3пп).

У розрізі категорій кінцевого використання основними факторами зростання виступили кінцеві споживчі витрати домогосподарств (+17,4%) і валове нагромадження основного капіталу (+14,8%). При цьому зростання істотно стримувалося з боку чистого експорту, де було зафіксовано одночасне скорочення експорту (-6,2%) і зростання імпорту товарів і послуг (+21,5%).

На початку вересня нами були переглянуті прогнозні показники номінальногоВВП і динаміки реального ВВП на 2021-2022рр.

Слабкі показники динаміки реального ВВП в першому та другому кварталах 2021р. змусили нас незначно погіршити прогноз економічного зростання на 2021 рік, з 3,8% до 3,5% р/р. Одночасно з цим було дещо поліпшено прогноз динаміки реального ВВП на 2022 рік, з 3,5% до 3,7% р/р, з урахуванням посилення дії ефекту низької бази порівняння у першому півріччі 2022г., рекордного врожаю зернових і триваючого відновлення ділової активності.

Високі значення дефлятора ВВП у другому кварталі призвели до коректування оцінки річного показника: ми очікуємо, що дефлятор ВВП у третьому та четвертому кварталах буде набагато нижчим, ніж у першому півріччі, проте річний показник складе 14,5%. У результаті цього прогнозні значення номінального ВВП на 2021-2022 рр. були скориговані в бік збільшення. Також залишається досить високим ризик того, що відносно високі ціни на глобальних ресурсних ринках будуть сприяти ще більш високому значенню дефлятора ВВП у 2021 році, в результаті чого, за рахунок дії цінового фактора, номінальний ВВП може перевищити 5 трлн грн. вже в 2021 році.

 

                              

 

                              

 

 

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА

Вересень 2021р., один з найважчих місяців, з точки зору розрахунків за зовнішніми зобов'язаннями, пройде безпроблемно

Як уже не раз зазначалося, розподіл додаткових квот від МВФ наприкінці серпня на суму USD 2,7 млрд для України був дуже доречним, як за обсягом, так і по таймінг. Це дозволило не тільки вельми оптимістично розглядати перспективи розрахунків за зовнішніми зобов'язаннями, а й посприяло підвищенню золотовалютних резервів до рівня в USD 31,6 млрд., що є максимумом з квітня 2012 року. Першого вересня були погашені євробонди і виплачені відсотки на загальну суму USD 1,3 млрд., а в середині місяця проведені розрахунки за зобов'язаннями перед МВФ, 29 вересня буде погашений ще один випуск євробондів.

Місія МВФ відновила свою роботу з перегляду чинної програми SBA з Україною

21 вересня почала роботу місія МВФ в онлайн-форматі. Ключовими питаннями, на яких буде зроблений основний акцент, виступатимуть незалежність НБУ і діяльність антикорупційних органів. На відміну від ситуації взимку 2020-2021рр. українська влада явно серйозно налаштована на позитивний перегляд програми і отримання траншу в розмірі USD 0,7 млрд, що відразу ж відкриє доступ до отримання макрофінансової допомоги від ЄС (EUR 0,6 млрд), фінансування від Світового банку та інших МФІ. Зовсім недавно були прийняті законодавчі зміни в сфері діяльності НАБУ і НБУ. 15 вересня Кабмін затвердив проект держбюджету на 2022г. і направив його для подальшого розгляду Верховної Ради. Особливістю майбутнього процесу затвердження бюджету є його формування відповідно до середньостроковій Бюджетною декларацією, вперше затвердженої Парламентом в середині липня.

КМУ затвердив проект державного бюджету на 2022г. і передав його для розглядудо Верховної Ради

Важливою відмінністю бюджетного планування в 2021 році є наявність затвердженої не так давно, 15 липня, середньостроковій Бюджетної декларації, в якій були прописані основні параметри бюджету на 2021- 2023гг. Передбачається зростання доходів держбюджету на 14,4%, до 1264,7 млрд грн., або 23,6% ВВП. Номінальний ВВП прогнозується в сумі 5369 млрд грн., що трохи нижче нашого поточного прогнозу (5474 млрд грн.) і липневого прогнозу НБУ (5485 млрд грн.). Граничний розмір дефіциту бюджету складе 3,5% ВВП.

Ще однією особливістю цьогорічного бюджетного процесу є прив'язка окремих потенційних витратних статей до прийняття закону «5600». Хоча Бюджетний кодекс України і чітко регламентує порядок формування його доходів на основі податкового законодавства станом на 1 липня року, що передує плановому, це положеннячасто порушується.

Прив'язка потенційних витрат до прийняття закону «5600», що містить підвищення податкового тиску у багатьох сферах економічної діяльності, створює, з нашої точки зору, небезпечний прецедент. Так, в історії України прийняття державного бюджету «під ялинку» з одночасною суттєвою зміною податкового законодавства не виступає чимось новим, однак це не можна розглядати як аргументацію для прийняття поточних рішень. Тим більше, що ідея переходу на середньострокове бюджетне планування як раз і розглядалася як своєрідний запобіжник від прийняття короткострокових рішень.

Державний бюджет за доходами за січень-серпень перевиконано на 48,7 млрд грн., або 6,3%, дефіцит загального фонду знизився до 6 млрд грн.

Загальні надходження до державного бюджету за січень-серпень склали 684,5 млрд грн. при плановому показнику 639,9 млрд грн., що продовжує залишатися головним фактором зниження фактичного дефіциту бюджету в порівнянні з плановим. Кумулятивно за вісім місяців доходи бюджету зросли на 19,5% р/р, а динаміка податкових і митних надходжень є ще сильнішою (+22,6%).

Як і раніше, така ситуація пояснюється приблизно однаковим впливом як перевиконання бюджету за доходами, так і недофінансування витрат. Залишки на рахунках загального фонду залишилися практично незмінними (0,8 млрд грн.), Однак у цілому на бюджетних рахунках вони знизилися з 69,9 до 61,7 млрд грн.

Залишок коштів на ЄКР різко збільшився внаслідок позитивної динаміки доходів, недовиконання видатків та повернення позик

На початок вересень серпень залишок коштів на ЄКР різко збільшився з 9,9 до 57,5 млрд грн. Несподівано низький дефіцит бюджету поряд з поступовим поверненням короткострокових позичок, які з цього року офіційно використовуються для фінансування тимчасових касових розривів не тільки місцевих бюджетів та Пенсійного фонду, а й державного бюджету. Подібне зростання, з одного боку, є резервом потенційного прискорення бюджетних витрат, а з іншого боку, знижує потребу Мінфіну в підвищенні ставок при первинному розміщенні ОВДП для залучення додаткових коштів, необхідних для фінансування дефіциту державного бюджету.

 

                      

 

                       

 

ІНФЛЯЦІЯ

Інфляція знову, після прискореного зростання в попередньому місяці, затрималась на незмінному рівні

Річна інфляція в серпні знову склала 10,2%, в той час як в порівнянні з липнем ціни знизилися на 0,2%. Динаміка місячної інфляції в серпні повністю відповідає середньому показнику за 2001-2019 рр. за винятком трьох років з галопуючої інфляцією (2008, 2014-2015 рр.). Серпень, скоріше за все, стане єдиним місяцем в 2021, коли ціни знизилися. Основними причинами цього стали: 1) сезонне зниження цін на овочі (-18,3% м/м) і фрукти (-5,0% м/м); 2) зміцнення гривні, завдяки чому ціни на одяг і взуття знизилися на 3,0% м/м.

Існує висока ймовірність того, що за підсумками вересня інфляція буде трохи нижче прогнозу НБУ (11,2% р/р)Для того щоб річна інфляція у вересні відповідала даним прогнозом місячна інфляція повинна скласти 1,4%, що трохи вище середнього за 2001-2020 значення в 1,1% м/м. Таким чином, ймовірність того, що вересневі дані знову стануть негативним сюрпризом для НБУ і будуть причиною подальшого підвищення ставки, є невисокою.

 

                       

 

 

МОНЕТАРНА ПОЛІТИКА

Центральний банк знову підвищив ставку на 50 б.п. ...

НБУ на другому засіданні поспіль підвищив облікову ставку на 50 б.п., до 8,5%, що відповідає очікуванням ринку. Інфляція в липні-серпні знаходилася в руслі прогнозу регулятора, тому існує висока ймовірність незмінності ключової ставки до кінця року. Ціни на багато товарів ресурсного експорту та імпорту залишаються на досить високому рівні, що одночасно впливає на баланс товарів і послуг і генерує додаткові ризики збереження високої інфляції.

Рішення НБУ підвищити облікову ставку прогнозувалося більшістю аналітиків і відповідало базової траєкторії прогнозу, представленої в кінці липня. Динаміка інфляції в липні-серпні відповідає очікуванням і поки трохи перевищує десятивідсотковий рівень. При цьому базова інфляція навіть дещо скоротилася з 7,3% до 7,2% р/р.

Однак ризики подальшого зростання цін залишаються досить істотними, що зберігає в порядку денному можливість зростання ключової ставки до кінця 2021р., з незначною ймовірністю з урахуванням наявного балансу ризиків. Ціни на продукцію сільського господарства і енергоносії на світових ринках, хоча й трохи скорегували, але залишаються досить високими. Додаткову знервованість створює безперервне зростання цін на природний газ в Європі. Також дуже ймовірним є збереження високих цін на соняшникову олію всупереч попереднім прогнозам

....І анонсував згортання антикризових монетарних рішень з жовтня

НБУ продовжує поступове згортання антикризових заходів, анонсувавши припинення довгострокового рефінансування з жовтня і скорочення термінів надання короткострокових кредитів рефінансування з 90 до 30 днів. Темпи зростання грошової маси залишаються досить високими (+15,5% р/р у липні), хоча і знизилися в останні місяці, що обумовлено ефектом високої бази і поступовим згортанням антикризових заходів підтримки ліквідності.

Рішення про підвищення ставки до 8,5% було прийнято одноголосно, а більшість членів КМП очікують незмінності ставки до кінця 2021р.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики НБУ засвідчили відсутність різних поглядів при прийнятті вересневого рішення щодо підвищення ставки до 8,5%. Також окремі члени комітету вважають, що поетапне підвищення ставки на попередніх засіданнях поряд зі зміною операційного дизайну монетарної політики і відмовою від подальшого використання тимчасових антикризових інструментів вже посприяли певному зниженню інфляційного тиску і дозволять в наступному році наблизити показник інфляції до таргету. Разом з цим, ризики відхилення інфляції в 2022 році від прогнозних значень, представлених в липні, залишаються досить високими. І це може стати сильним аргументом для реалізації у 2022 році більш жорсткої монетарної політики в порівнянні з представленою наприкінці липня базовою траєкторією прогнозу облікової ставки.

13 вересня Рада НБУ затвердила основні напрями грошовокредитноїполітики на 2022 рік і середньострокову перспективу

Рада НБУ підтримала пропозиції Правління Нацбанку і затвердила рамковий документ, який регламентує основні положення реалізації монетарної політики на середньострокову перспективу. Очікувано вони базуються на інфляційному таргетування та режимі плаваючого валютного курсу, які, незважаючи на коротку історію їх використання, вже встигли створити реноме досить успішного комплексу інструментів регулювання макроекономічної нестабільності, незважаючи на те, що досягнення цінової стабільності не тільки не втратило своєї актуальності, а в 2021р. стало об'єктом ключових дискусій в сфері макроекономіки.

Також в основних напрямках вперше зафіксовано прагнення докладати максимальних зусиль для прийняття до уваги при реалізації монетарної політики екологічних, соціальних та управлінських аспектів, тобто фактично дотримання принципів ESG, хоча їх конкретна імплементація на рівні Центробанку поки що бачиться не цілком ясною.

 

                             

 

 БАНКІВСЬКИЙ СЕКТОР

Ліквідність банківської системи у серпні суттєво знизилась, скорочення безготівкових грошей у системі склало 41,63 млрд грн., і станом на початок вересня ліквідність системи складала 172,5 млрд грн.

Зниження кількості грошей в системі значно вплинуло на портфель депозитних сертифікатів НБУ, в той же час залишки на кореспондентських рахунках дещо збільшились. Так за серпень банки скоротили свої вкладення в депозитні сертифікати на 48,3 млрд грн., і на початок вересня портфель цих паперів у власності банків складав 112,1 млрд грн. Залишки на кореспондентських рахунках за місяць зросли на 6,6 млрд грн. та на початок грудня складали 60,4 млрд грн. при значенні обов’язкових резервів в поточному резервному періоді 54,2 млрд грн.

Основними каналами відтоку ліквідності стали перерахування коштів до Державного бюджету, негативне нетто таких операцій за серпень склало 52,5 млрд грн.

Значні виплати на користь бюджету були пов’язані зі сплатою квартальних податків. В той же час залишки на ЄКР за серпень збільшились на 47,6 млрд грн. та на початок вересня склали 57,5 млрд грн.

Операції банків з НБУ по поповненню готівкою кас в серпні майже не чинили впливу на ліквідність системи. Також незначною мірою впливали на ліквідність операції з видачі рефінансування НБУ. Операції НБУ на валютному ринку з викупу валюти до резервів збільшили гривневу ліквідність на 9,2 млрд грн. В результаті інтервенцій за серпень регулятор викупив USD 348 млн.

Рішення щодо збільшення облікової ставки у вересні призвело до симетричного зростання ставок по коротким міжбанківськім ресурсам

Індекс міжбанківських ставок овернайт UONIA у вересні піднявся на 0,5% та в середньому знаходиться близько значення 7,7%. З метою посилення ефекту від підвищення облікової ставки та стримування інфляції Національний банк оголосив про згортання антикризових монетарних заходів. Так 10 вересня був проведений останній тендер з довгострокового рефінансування, а 29 вересня відбудеться останній аукціон своп процентної ставки.

oleksandr.varenytsia@aval.ua

ЗОВНІШНІЙ СЕКТОР

За останній місяць інформаційне поле формувалося під домінуючим впливом рішень центральних банків і динаміки цін на товарносировинних ринках

На даний момент серед найбільших центральних банків ще не сформовано однозначне рішення щодо згортання тимчасових програм монетарного стимулювання. Це, в свою чергу, обумовлено наявністю змішаних сигналів з боку динаміки інфляції і активності реального сектора найбільших економік. Початок згортання екстрених монетарних заходів, а також однозначний сигнал щодо потенційного підвищення ставок найближчим часом, ймовірно, призведуть до корекції на ключових для України товарних ринках: сталі, природного газу і нафти. Останнім часом додатковим ризиком може стати уповільнення відновлення попиту з боку держав Південно-Східної Азії.

На даний момент ринок металів знаходиться під тиском торгової війни між Китаєм і Австралією, а ризик серії дефолтів на ринку нерухомості Китаю потенційно позначиться на динаміці внутрішнього попиту країн Східної Азії, підштовхуючи ціни товарної групи у бік зниження.

Тимчасовим фактором в ціноутворенні на природний газ є диверсифікація портфеляконтрактів і поставок з боку Газпрому

Природний газ продовжує зростати в ціні до рекордних рівнів, що зумовлено одночасним дією факторів: сильного відновлення попиту в Європі; недостатнього обсягу сформованих запасів газу в сховищах; мінливої логістики пропозиції; зростаючого попиту в Азії та Китаї. При цьому ринок LNG ще не характеризується наявністю гнучкої логістики і достатніх потужностей для задоволення всього спектру попиту на природний газ. У короткостроковій перспективі ціни на природний газ будуть продовжувати перебувати під високим інфляційним тиском для споживачів. Ціни на хабах в Азії і Європі продовжать зближуватися, знижуючи спред витрат для логістики LNG, і це буде продовжуватися за умови, що транспортування відбудеться в 2021 році.

 

                          

 

ВАЛЮТНИЙ РИНОК

Наприкінці серпня і в першій половині вересня долар США, в основному, торгувався в діапазоні 26,65-27,05 грн., частіше в його нижній частині

Напередодні святкування Дня Незалежності України попит на долар США перевищував пропозицію, що дозволило останньому зміцнитися з 26,62 до 26,67, а в перший робочий день після вихідних курс досяг позначки 26,73. Зміцнення долара продовжилося і в наступні торговельні дні, відшкодування ПДВ і традиційний для початку місяця додатковий попит з боку дочок іноземних компаній для виплати дивідендів дозволили долару США зміцнитися вище рівня 27,0, встановивши в перших числах вересня максимум 27,0750.

Багато учасників ринку очікували на подальше зміцнення долара, однак після такого відносно сильного зростанням відбулося не менш значне падіння. Велике пропозицію валюти з боку однієї держкорпорації призвело до стрімкого зниження курсу долара США, змусивши регулятора втручатися в торги по декілька разів на день. Протягом наступних кількох днів долар знизився до психологічного рівня підтримки 26,60-26,62 і продовжив торгуватися в діапазоні 26,62-26,74.

Аналітики RBI/Raiffeisen Research переглянули прогноз валютної пари EUR/USD, що сприяло перегляду нашого прогнозу середньорічного курсу EUR/UAHна 2021 рік

Очікуване раніше поступове подальше зміцнення середньомісячного курсу євро до долара США, що спостерігалося в квітні-червні, не відбулося, і з урахуванням зміни базового прогнозу на кінець року з рівня 1,22 до рівня 1,19 і наявної станом на кінець другої декади вересня статистики нами був незначно переглянутий прогноз середньорічного курсу EUR/UAH на 2021 рік з 33,2 до 32,9 грн. При цьому ми продовжуємо дотримуватися нашого лютневого прогнозу за середньорічним курсом USD / UAH в 2021р. на рівні 27,7 грн. і 28,0 грн. на кінець року.

 

РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Протягом усього серпня, а також на початку вересня попит на первинних аукціонах Міністерства Фінансів України перебував на досить низькому рівні

Тенденція щодо низького попиту на первинних аукціонах Мінфіну, яка розпочалася десь у середині літа, продовжує зберігатися до сьогоднішнього дня. Так, за минулий місяць держава тричі влаштовувала аукціони первинних розміщень ОВДП, і жодного разу сума залучених коштів навіть близько не підійшла до позначки у 10 млрд грн.

Аукціони, проведені 31 серпня, можуть вважатися найуспішнішими за минулий місяць, так як на них було залучено 6,4 млрд грн. Велика частина цієї суми залучена за рахунок випуску дворічних доларових облігацій. На інших двох аукціонах, які були проведені у вересні, вдалося залучити всього лише 1,4 і 1,2 млрд грн., що є одним з найнижчих показників за все літо. Менший обсяг (0,8 млрд грн.) було залучено лише 17 серпня.

Рішення НБУ щодо підвищення облікової ставки на 50 б.п. до 8,5% спровокувало незначне підвищення дохідностей розміщення на короткому кінці кривої

За підсумками місяця Мінфін підвищив рівні відсікання за всіма паперами з термінами погашення до 1,5 років. Так, прибутковість розміщення тримісячних облігацій була підвищена на 100 б.п. до 9,50%, шестимісячних на 80 б.п. до 9,80%, річних на 30 б.п. до 11,45% і півторарічних на 20 б.п. до 11,50%. Також протягом цього місяця Міністерство фінансів підвищило прибутковість розміщення трирічних ОВДП на 15 б.п., але на аукціоні 14.09.21 повернуло прибутковість на колишню позначку - 12,30%.

Такий низький рівень залучення грошових коштів на первинних аукціонах викликаний, у першу чергу, можливістю купувати ОВДП на вторинному ринку з прибутковістю вищою, ніж на первинному, і бажанням інвесторів вкладати кошти за вищими ставками (що, у свою чергу, пов'язано з високим рівнем інфляції) і небажанням Мінфіну платити відсотки за вищими ставками.

Всі основні підвищення дохідностей розміщення відбулися на аукціонах 14 вересня після підвищення Національним банком облікової ставки. За словами представників Мінфіну, озвученими на Українському фінансовому форумі, на даний момент держава має перевиконання дохідної частини бюджету від митних зборів і податків, що дозволяє зберігати ставки первинних розміщень ОВДП на достатньо низьких рівнях і обходитися малими сумами позик.

У серпні вторинний ринок облігацій внутрішньої державної позики був більш привабливий, ніж первинний ринок, за багатьма позиціями

Практично протягом усього місяця прибутковості ОВДП на вторинному ринку були вищими, ніж прибутковості на первинних аукціонах. Цьому сприяли як продажі інвесторів-нерезидентів, так і продажі локальних інвесторів. В основному продажі локальних інвесторів спостерігалися в сегменті облігацій з термінами погашення до 1,5 років, в той час як нерезиденти продавали папери з довшими термінами погашення.

Сукупність цих факторів призводила до того, що на вторинному ринку практично завжди була можливість купити облігації з різними термінами погашення за більш привабливими цінами, ніж на первинному ринку. Це, в свою чергу, спровокувало переміщення капіталу з первинного на вторинний ринок і відсутність попиту на аукціонах Мінфіну.

Прибутковості котирувань вторинного ринку ОВДП за минулий місяць зросли. Особливо помітне зростання відбувся в котируваннях на продаж і покупку короткострокових облігацій з термінами погашення до 6-ти місяців. Котирування покупки і продажу паперів з більш довгими термінами обігу зросли незначно.

aleksey.evdokimov@aval.ua

              

 

 

 

 

-----------------

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ

Райффайзен Банк

Україна, Київ 01011, вул. Лєскова, 9

Тел. +380 44 490 8888

Аналіз та дослідження:

Сергій Колодій (+380 50 397 2707),

Олег Клімов (+380 44 590 5621)

Управління продажів фінансових інструментів:

Марчин Напьюрковські (+380 50 388 7780),

Емал Бахтарі (+380 95 276 6197),

Людмила Гамалій (+380 44 299 1020),

Юлія Ширназарова (+380 44 299 1021),

Костянтин Мирний (+380 44 495 4202),

Тимофій Попов (+380 44 495 4201)

Казначейство:

Мірослав Юзеф Мірявчек

Управління інвестиційного банкінгу:

Вікторія Масна (+380 44 230 2344)

Департамент корпоративних продуктів та розвитку бізнесу:

Наталія Пащенко (+380 44 007 539)

Департамент управління мережею та клієнтів середнього бізнесу:

Руслан Співак (+380 44 495 9001)

Департамент міжнародних корпоративних клієнтів:

Юрій Довгей (+380 44 299 1019)

Департамент великих корпоративних клієнтів:

Юрій Козак (+380 44 490 8702)

Управління торгового фінансування та факторингу:

Сергій Костогриз (+380 44 495 4100)

---------

Повідомлення про ризики і пояснення

Цей документ не є пропозицією або запрошенням до підписки або придбання будь-яких цінних паперів, і ні цей документ, ні будь-яка інформація, що в ньому викладена, не є підставою для укладення будь-якого договору або прийняття будь-якого зобов'язання. Цей документ надається виключно в інформаційних цілях. Якщо не зазначено інше, всі точки зору і думки (включаючи твердження та прогнози) належать лише Райффайзен Банку і можуть бути змінені без попередження або повідомлення. Будь-яка інвестиція або інші рішення не повинні прийматися на підставі цього документа. Райффайзен Банк також не гарантує надійності, точності або повноти інформації, представленої в цьому документі, і не несе будь-якої відповідальності або зобов'язань щодо збитків або шкоди, отриманих в результаті використання цієї інформації.

--------

УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Макроекономіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.