Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

"Focus Ukraine" (травень 2021)


16.07.2021 15:18

Аналітичний огляд "Focus Ukraine" від Райффайзен Банку Аваль за травень 2021 року

 

Аналітики:

Сергій Колодій, д.е.н., serhii.kolodii@aval.ua

Олег Клімов, oleh.klimov@aval.ua

 

ОСНОВНІ ПОДІЇ

 

У травні продовжилося поліпшення епідеміологічної обстановки; адаптивний карантин знову продовжений на два місяці, до 31 серпня, проте вже всі регіони віднесені до зеленої зони і істотно послаблені карантинні обмеження. Рівень вакцинації населення, як і раніше, залишається на низькому рівні, хоча темпи її проведення дещо прискорилися.

Очікувано, на тлі дуже низької бази порівняння, різко покращилися секторальні індекси, особливо роздрібна торгівля і будівництво. За нашими оцінками, зростання ВВП у другому кварталі 2021р. складе близько 10%.

Інфляція в травні прискорилася до 9,5% р/р, в основному за рахунок прояву факторів, що мають тимчасову природу, в тому числі повернення до ринкових цін на природний газ для населення.

НБУ залишив облікову ставку незмінною на рівні 7,5%, проте анонсував поетапне скорочення застосування додаткових інструментів монетарного стимулювання, введених в 2020р. з метою підтримки ліквідності і забезпечення стабільності банківської системи.

31 травня КМУ вперше в історії затвердив середньострокову бюджетну декларацію, що передбачає трирічне планування основних показників бюджету і містить основні напрями бюджетної політики на 2022-2024гг.

За результатами п'яти місяців перевиконання держбюджету за доходами прискорилося до 4,7%, Приватбанк в травні-червні перерахував до бюджету дивіденди за 2020 р. в сумі 19,4 млрд грн. Дефіцит держбюджету набагато нижче планового і за підсумками січня-квітня складає 29,1 млрд грн.

У травні і першій половині червня гривня в основному зміцнювалася, на деякий час пробивши рівень 27,0. НБУ після двомісячної паузи повернувся на ринок, головне чином викуповуючи надлишок пропозиції, що виник в результаті зростання інвестицій нерезидентів в ОВДП. Валові міжнародні резерви НБУ на початок червня склали 27,8 млрд дол. США.

 

                    

 

                         

 

 

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

Ситуація з поширенням інфекції поліпшується, темпи вакцинації прискорилися, але залишаються досить низькими

З 9 червня всі регіони України перейшли до «зеленої зони». Карантинні обмеження очікувано були знову продовжені Кабміном на два місяці, до 31 серпня, проте суттєво пом’якшені. З другої половини травня багато роботодавців, включаючи Райффайзен Банк, забезпечують колективну вакцинацію для своїх співробітників; в Києві і в багатьох обласних центрах відкриті пункти проведення масової вакцинації. Це забезпечило певне прискорення темпів вакцинації населення, проте її рівень, як й раніше, залишається низьким, становлячи на середину червня близько 4%.

Секторальні індекси в квітні зафіксували вражаючу динаміку, однак це було очікувано на тлі низької бази порівняння. Рекордне зростання показали роздрібні продажі (34,3% р/р) і житлове будівництво (40,0%)

Динаміка основних секторальних індексів у квітні очікувано була досить позитивною. Промисловість показала 13,0% р/р зростання, обумовлене значним приростом (18,0%) в обробній промисловості. Це дозволило подолати негативні тенденції перших трьох місяців і перейти до зростання кумулятивного показника за січень-квітень на 1,5% р/р.

Інтегральний індекс ІВБГ, що розраховується НБУ, зріс на 18,3% р/р. З огляду на наявність дуже високої кореляцію між ІВБГ і ВВП подібна динаміка цілком відповідає нашому прогнозу, згідно з яким зростання ВВП у другому кварталі складе близько 10% р/р. Разом з цим частина доданої вартості, як ми й припускали, була перенесена з першого кварталу до другого внаслідок несприятливих погодних умов, що проявилося в динаміці промислового виробництва і особливо будівництва у порівнянні з березнем. Так, будівництво в квітні зросло на 23,0% м/м, що є історичним максимумом і набагато перевищує середній показник в 2011-19рр. (1,3%). Перш за все, це обумовлено відновленням дії державної програми «Велике будівництво», яка і в наступні місяці продовжить реалізовуватися високими темпами, викликаючи зростання в суміжних галузях. Слід зазначити, що центральні та місцеві власті планують закінчити будівництво і реконструкцію багатьох об'єктів, включаючи найбільшу автомобільну трасу М-30, що з'єднує західні та східні регіони України.

Бізнес досить пристосувався до адаптивного карантину, незважаючи на погіршення ділових очікувань, реальна заробітна плата продовжує зростати високими темпами

Карантинні обмеження, введені в квітні, носили не суцільний характер і були не такими суворими як в 2020р. Крім цього, бізнес і населення вже давно адаптувалися до нових умов. Ділові очікування в травні покращилися, і індекс очікувань ділової активності, що розраховується НБУ, підвищився з 46,9 до 50,5 пунктів, що стало проявом позитивної реакції на ослаблення карантинних обмежень в Києві і регіонах.

Темпи зростання роздрібних продажів в квітні продовжили прискорюватися, проте все-одно були під негативним впливом додаткових карантинних обмежень, в результаті чого вони скоротилися в порівнянні з березнем на 6,5% м/м, що нижче всіх значень даного показника в 2008-19рр. Рекордне зростання роздрібної торгівлі (34,3% р/р) пояснюється не тільки дією ефекту низької бази порівняння після різкого падіння в 2020р. на 14,9%, а й є наслідком триваючого сильного зростання реальної заробітної плати. За перші чотири місяці 2021 роздрібна торгівля зросла на 14,0%, що є максимальним для даного періоду з 2013р. Продовжуючи й надалі перебувати під позитивним впливом динаміки заробітних плат та інших категорій доходів, торгівля в 2021р. знову зробить основний внесок в економічне зростання, продовживши тим самим тенденцію, яка спостерігається з 2016р.

Середня зарплата в квітні склала 13543 грн., збільшившись в річному вимірі на 29,8%. Реальна заробітна плата зросла на 19,7% р/р. Відновлення ділової активності і триваюча дія ефекту підвищення мінімальної зарплати сприятимуть подальшій позитивній динаміці статистики заробітних плат, попутно виступаючи проінфляційна фактором, як з боку попиту, так і витрат.

В цілому динаміка ВВП знаходиться в руслі нашого прогнозу, згідно з яким ми очікуємо зростання в 3,8% р/р в 2021р. і 3,5% в 2022р.

 

                                 

 

                                              

 

 

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА

КМУ вперше затвердив середньострокову бюджетну декларацію, визначивши основні напрямки бюджетноподаткової політики на 2022-2024гг.

Відсутність середньострокового планування бюджетних показників створювало умови для різкої зміни пріоритетних напрямків бюджетного фінансування та прийняття рішень, які ставили під загрозу макроекономічну стабільність. Сам факт затвердження бюджетної декларації є важливою віхою на шляху становлення зрозумілою і прогнозованою фіскальної політики. Ймовірно, цей шлях буде нелегким та відбуватиметься в гострих суперечках, проте вже зараз прагнення поступового переходу до фіскальної консолідації, що супроводжується скороченням бюджетного дефіциту і повернення до динаміки скорочення держборгу до ВВП виступають важливими сигналами для ринку.

Випереджаюче зростання доходів держбюджету супроводжується вже знайомої проблемою несвоєчасного освоєння бюджетних коштів, в результаті чого фактичний дефіцит загального фонду держбюджету (29,8 млрд грн.) за підсумками чотирьох місяців вже на 39,4 млрд грн нижче планового

За результатами першого кварталу дефіцит загального фонду держбюджету (34,1 млрд грн.) виявився значно нижче плану (66,8 млрд грн.), що забезпечувалося одночасно і перевиконанням плану по доходах і невиконанням плану по видатках. Також був зафіксований профіцит держбюджету за спеціальним фондом (8,6 млрд грн.).

Фінансування за борговими операціями відстає від планових показників, однак це обумовлено, в тому числі, і низьким фактичним дефіцитом бюджету

Невиконання плану за запозиченнями до загального фонду держбюджету продовжилося і в квітні, проте ситуація помітно покращилася, що дозволило відразу ж погасити позику за рахунок коштів ЄКР (10,3 млрд грн.). Розміщення євробондів дозволило не тільки поповнити золотовалютні резерви, а й значно поліпшити ситуацію з виконанням плану запозичень, який був істотно не виконано в першому кварталі. Це дозволило не тільки виконати квітневий план за запозиченнями до загального фонду держбюджету (31,8 млрд грн.), але і відразу ж відновити ліквідність ЄКР. Також продовжили знижуватися залишки коштів на рахунку загального фонду (12,6 млрд грн. на початок року), які в березні скоротилися на 6,0 млрд грн. і досягли практично мінімуму (0,4 млрд грн.).

Залишок коштів на ЄКР в травні залишився практично незмінним і на початок червня становив 23,2 млрд грн.

Після того як в березні кошти ЄКР були використані для покриття дефіциту загального фонду держбюджету внаслідок формування тимчасових касових розривів виникли певні побоювання щодо достатності коштів в подальшому, проте перевиконання квітневого плану за запозиченнями дозволило досить оперативно до кінця місяця підвищити залишки коштів на ЄКР, які в травні залишилися практично незмінними, збільшившись на 105 млн грн.

Випереджаюче зростання доходів бюджету, скорочення потреби в фінансуванні дефіциту і потенційний додатковий розподіл квот SDR згладжують негативний ефект від тривалої паузи у взаєминах з МВФ, однак ми як і раніше вважаємо, що перегляд чинної програми є критично важливим для України і прогнозуємо прийняття позитивного рішення та отримання траншу від МВФ в третьому кварталі 2021р.

 

                                         

 

                                 

 

ІНФЛЯЦІЯ

Одночасний вплив факторів інфляції попиту і витрат призвели до того, що ІСЦ досяг дворічного максимуму

Інфляція в травні 2021 року порівняно з квітнем 2021 р зросла на 1,3% м/м, що становить 9,5% р/р. Базова інфляція в травні 2021 року порівняно з попереднім місяцем збільшилася на 0,7% м/м.

У травні ціни на продукти харчування і безалкогольні напої виросли на 1,7% м/м, що становить значне зростання на 9,9% р/р. Соняшникова олія продовжує залишатися найбільш проінфляційна фактором, відбивши зростання на 6,8% за місяць. Ціни на інші продукти харчування виросли незначно. У квітні Кабінет міністрів припинив пряме встановлення цін на енергоносії і повернувся до нормального ринку. Так, в травні ціни на природний газ підскочили на 14,6%. Таке зростання додає інфляційний тиск з боку житлово-комунального господарства, ціни на послуги якого збільшилися на 3,9% м/м, або на 35,5% з травня 2020 року. Ціни на транспорт зросли на 0,7% в основному за рахунок підвищення тарифів на залізничний і автомобільний пасажирський транспорт на 3,0% і 1,7%. Ціни на медичні послуги помірно виросли на 6,4% р/р. Ціни на одяг знизилися на 3,8% р/р, залишаючись єдиним дефляційним фактором.

Проте, ціни на нафту і газ, поганий урожай сільськогосподарських культур і зростання витрат на робочу силу ускладнюють боротьбу з нинішньою інфляцією для Національного банку України. Незважаючи на те, що частково це всього лише тимчасове явище, високий ІСЦ вносить корективи в споживання з боку домашніх господарств, що, в свою чергу, не сприяє відновленню економіки. Більш того, підвищення ставок центральним банком може ще більше знизити інвестиційний попит з боку приватного сектора.

Спостережуване прискорення інфляції в 2021 році викликано декількома причинами, що мають тимчасовий характер, в основі яких лежать фіскальна експансія і погодні умови

На даний момент зростання інфляції відбувається в масштабах світової економіки. У більшості країн амплітуда змін є меншою, ніж в Україні, але драйвери основних змін практично однакові. Ціни на агропродукти цілком знаходяться під впливом факторів з боку пропозиції. У 2020-му році мала місце посуха майже у всіх великих країнах-експортерах, що значно знижувало пропозицію і провокувало зростання цін. Ціни, ймовірно, перестануть рости з надходженням нового врожаю в 2021 році, який очікується вищим в порівнянні з попереднім роком.

Іншим суттєвим фактором високих цін є фіскальна експансія країн для боротьби з наслідками коронакризи. Починаючи з минулого року країни Східної Азії, зокрема Китай, почали реалізовувати заходи з підтримки економіки, провокуючи бум цін на базові метали в минулому році. Наступне за Азією скорочення розриву випуску в країнах Європи, що супроводжується збільшенням бюджетних витрат, продовжило динаміку зростання цін на метали і додатково підвищуючи ціни на енергоносії як нафта і природний газ.

З вищевказаних причин найбільш тривалим проінфляційним фактором продовжать залишатися ціни на енергоносії. Ми не виключаємо того, що ціни на природний газ продовжать зростання до 2022 року, коли очікується відновлення економіки до передкризового рівня.

За нашими оцінками, зафіксований в травні сплеск інфляції не має монетарної природи. Це означає, що призупинення дії екстрених тимчасових антикризових програм з викупу цінних паперів центральними банками в Європі і США не спричинить дезінфляційний вплив на ціни.

 

                                

 

 

БАНКІВСЬКИЙ СЕКТОР ТА МОНЕТАРНА ПОЛІТИКА

Ключова ставка залишилася без змін на рівні 7,5%, зростання інфляції носить тимчасовий характер

17 червня НБУ прийняв рішення зберегти ключову ставку на рівні 7,5%. На думку регулятора, незважаючи на інфляцію на рівні 9,5% і базовий індекс споживчих цін на рівні 6,9%, поточний баланс економічних ризиків поки не дає підстав для прийняття рішення про подальше підвищення ставок. Інфляційні чинники, які стоять за останніми даними ІСЦ, носять тимчасовий характер через нестійкість цін на сировинні товари, пов'язані з сільськогосподарськими товарами і природним газом. Інфляційні очікування домашніх господарств і аналітиків стабілізувалися після зростання в зимові місяці.

В НБУ наголосили, що фундаментального інфляційного тиску не спостерігається, і інфляція почне знижуватися з 3 кварталу 2021 року, досягнувши цільового коридору 5% +/- 1 п.п. в першій половині 2022 року. При цьому Центральний банк знову акцентує увагу на тому, що готовий підвищити ключову ставку в разі потреби.

НБУ заявляє, що нестабільність на світових ринках, погіршення умов торгівлі та ескалація конфронтації належать до основних актуальних ризиків для грошово-кредитної політики. Ключовим ризиком залишається значний спалах пандемії COVID-19.

Паралельно регулятор анонсував початок поетапного обмеження застосування антикризових монетарних інструментів , таких як довгострокове рефінансування банків і аукціон процентних свопів . Дані інструменти були імплементовані як додаткові заходи монетарного стимулювання під час кризи , і відновлення економічної активності знизить актуальність і доцільність їхнього застосування.

З боку НБУ не було нічого несподіваного, так як це засідання комітету з грошово -кредитної політики підтримало попереднє в березні . Однак наступна зустріч 22 липня може мати більш рішучі дії поряд з оприлюдненням оновленого макроекономічного прогнозу .

Ліквідність банківської системи в травні продовжила зростати

На початку місяця за рахунок активізації бюджетних видатків показник ліквідності досягнув нового річного максимуму на позначці 217 ,22 млрд грн . але на фоні подальшої сплати квартальних податків частина коштів повернулась на бюджетні рахунки . Сумарний показник коррахунків в НБУ та вкладень у депозитні сертифікати за минулий місяць зріс на 2 ,86 млрд грн . та на початок червня знаходився на позначці 210 ,34 млрд грн . Залишки на кореспондентських рахунках збільшились на 21 млрд грн . та на початок червня складали 68 ,15 млрд грн . , в той же час портфель депозитних сертифікатів НБУ, що знаходяться у власності банків , знизився на 18 , 1 млрд грн . та досягнув відмітки 142 , 1 млрд грн .

Основними каналами поповнення ліквідності стали операції з рефінансування, а головним джерелом відтоку коштів з системи стали операції Державної казначейської служби

За травень притік коштів з урахуванням поточних погашень склав 15 , 7 млрд грн . В минулому місяці НБУ видав кредитів рефінансування строком на 5 років на суму 1 ,72 млрд грн . Сплата квартальних податків та аукціони Міністерства фінансів з розміщення ОВДП призвели до відтоку коштів в розмірі 12 ,23 млрд грн . У той же час залишки на ЄКР майже не змінились і знаходились на початку червня на позначці 23 , 1 млрд грн . Темпи конвертації безготівкової гривні в готівку в травні значно уповільнились , але, проте , операції банків з НБУ щодо зміни обсягу готівки абсорбували близько 1 , 2 млрд грн . з коррахунків банків .

В травні НБУ не проводив інтервенцій на валютному ринку і через цей канал не впливав на ліквідність банківської системи.

Індекс UONIA знаходився в середньому близько до позначки 6 ,67 % , в квітні НБУ проводив два аукціони за операціями свопу процентної ставки Аукціон на 1 рік не відбувся : в аукціоні брав участь лише один банк і запропонована ставка 7 ,25 % не влаштувала регулятора . На аукціоні на 4 роки було задоволено заявок на 500 млн грн . , фіксовану ставку було встановлено на рівні 8 %.

oleh.klimov@aval.ua & oleksandr.varenytsia @aval.ua

 

ВАЛЮТНИЙ РИНОК

Зміцнення гривні продовжилося в другій половині травня

Поліпшення очікувань міжнародних інвесторів, очікування отримання траншу від МФВ і відсутність інтервенцій з боку НБУ грали на руку гривні, і курс USD/UAH в кінці травня опустився до 27 ,40 . А в перші дні червня долар США на міжбанку знизився вже до 27 ,31 , і тут, вперше ніж за два місяці, НБУ вийшов на міжбанк з купівлею по 27,32.

В ході цієї інтервенції НБУ купив 20 млн дол. США, чим трохи підтримав курс, і в найближчі кілька днів торги проходили в діапазоні 27,29-27,33. Однак напередодні аукціону Мінфіну 08/06/21 НБУ довелося втручатися тричі у торги, щоб зупинити стрімке падіння курсу. Однак значний інтерес нерезидентів на гривневі ОВДП на аукціоні 08 червня, в ході якого Мінфін залучив максимальні в поточному році 19 млрд гривень, спровокував стрімке зміцнення гривні, навіть незважаючи на значні інтервенції з боку НБУ. За 8-9 червня НБУ викупив близько 230 млн доларів СЩА, курс незабаром досяг позначки 27,00, а напередодні чергового аукціону Мінфіну 15 червня курс досяг позначки 26,90. Однак, на відміну від попереднього розміщення, даний аукціон був менш цікавий нерезидентам, що спровокувало ряд банків почати закривати короткі позиції в доларі США, тим самим зміцнивши курс до 27,10.

Варто також відзначити, що з початку місяця в ході інтервенцій на міжбанку НБУ викупив близько 400 млн доларів, а загальне чисте сальдо валютних інтервенцій НБУ з початку 2021 року збільшилась до 655 млн доларів США, що з урахуванням запозичень Уряду в іноземній валюті дозволило збільшити міжнародні резерви НБУ до 28 млрд доларів США.

serhii.zarytskiy@aval.ua & serhii.kolodii@aval.ua

 

                                              

 

                                           

 

 

РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Після квітневої паузи, викликаної непростою геополітичною обстановкою, на первинний ринок ОВДП повернулася активність

Незважаючи на триваюче зростання інфляції, на ринок ОВДП повертаються великі іноземні інвестори. Дохідна частина бюджету України йде в ногу з запланованими показниками, що частково обумовлене збільшеними цінами на товари, а це своєю чергою, створює позитивний фон для боргового ринку державних паперів. Національний Банк України проводив очікувані дії в рамках інфляційного таргетування, що додавало впевненості учасникам первинного ринку облігацій внутрішньої державної позики. Як результат, у червні пройшли великі розміщення ОВДП на первинних аукціонах, а нерезиденти-інвестори за місяць збільшили свою частку в облігаціях більш ніж на 10 млрд грн.

В цілому за минулий місяць прибутковості відсікань на первинному ринку змінилися дуже незначно. Прибутковість відсікання за тримісячними облігаціями виросла на 2 б.п. і повернулася на колишній рівень 8,50%. За річними паперами Мінфіну вдалося знизити прибутковість на 21 б.п. до 10,99%, а за дворічними на 5 б.п. до 12,00%. Більшою мірою локальні гравці зосередили свою увагу на паперах, номінованих у гривні, з погашенням через 1-2 роки. Також користувалися попитом ОВДП, номіновані в іноземних валютах. З боку іноземних інвесторів підвищений інтерес спостерігався до облігацій, номінованих у гривні з погашенням через 3 та 5 років. У цьому місяці Міністерство Фінансів України випустило нові облігації з погашенням у 2026 році, заповнивши таким чином відсутню нішу 5-ти річних паперів в своєму асортименті. Цей папір викликав підвищений інтерес з боку іноземних інвесторів і в купе з поставленим в останній момент обмеженням пропозиції в 2 млрд грн. дозволила Мінфіну розмістити ці облігації на 6 б.п. нижче планованого рівня.

На аукціонах 25 травня була зафіксована низька активність. Це було викликано низьким рівнем попиту з боку інвесторівнерезидентів та відсутністю пропозиції валютних облігацій. Як наслідок обсяг залучених коштів склав 5,96 млрд грн, а прибутковості залишилися незмінними.

На аукціонах 1 червня було залучено 15,86 млрд грн, так як було велике розміщення доларових ОВДП, на які, в підсумку, припало більше 9 млрд грн. Мінфін підвищив прибутковість відсікання за 3-х місячними паперами на 2 б.п. повернувшись на рівень 8,50%.

Найбільше залучення припало на 8 червня. Саме тоді відбулося перше розміщення нових 5-річних ОВДП, попит на які склав понад 4 млрд грн. За день до аукціону Мінфін несподівано встановив обмеження пропозиції в 2 млрд грн. за цим папером. На наш погляд, це було зроблено з метою створення ажіотажу і визначення рівня, на якому інвестори готові купувати цей випуск. І це спрацювало: попит перевищив пропозицію вдвічі, і держава змогла залучити довгий ресурс на рівні 12,59% замість анонсованого рівня 12,65%. У цей день попит було зафіксовано на високому рівні за всіма пропонованими облігаціях, крім піврічних.

15 червня Міністерство Фінансів України запропонувало стандартну лінійку ОВДП, виключивши за день до розміщення піврічні папери і залучило 7,97 млрд грн. Основний попит припав на всі папери за винятком 1,5 річних. Прибутковість за річними гривневими ОВДП знизилася на 21 б.п. до 10,99%. Також відбулося розміщення річних паперів, номінованих в євро з прибутковістю 2,50%, і залученим обсягом 60,76 млн євро.

На вторинному ринку ОВДП прибутковості практично не змінилися

За минулий місяць на вторинному ринку ОВДП спостерігалася досить жвава активність. Окремі учасники прагнули продати короткі облігації з терміном погашення 3-6 місяців, щоб перевкластися в облігації з термінами погашення 1-2 роки. Інші в великих обсягах купували короткі ОВДП з метою розмістити короткострокову ліквідність. Спостерігався підвищений попит на облігації з термінами погашення через 2-4 роки. Але, незважаючи на досить високу активність на вторинному ринку, котирування учасників ринку за підсумками місяця змінилися дуже незначно, а за деякими термінами залишилися на колишніх рівнях. Єдине значне зниження в 60 б.п. відбулося на боці котирувань продажу 6- ти місячних доларових облігацій і пов'язане воно, в першу чергу, з підвищеним попитом на короткі доларові ОВДП з боку корпоративного сектора.

aleksey.evdokimov@aval.ua & oleh.klimov@aval.ua

 

                                            

 

 

 

-----------------

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ

Райффайзен Банк Аваль

Україна, Київ 01011, вул. Лєскова, 9

Тел. +380 44 490 8888

Аналіз та дослідження:

Сергій Колодій (+380 50 397 2707),

Олег Клімов (+380 44 590 5621)

Управління продажів фінансових інструментів:

Марчин Напьюрковські (+380 50 388 7780),

Емал Бахтарі (+380 95 276 6197),

Людмила Гамалій (+380 44 299 1020),

Юлія Ширназарова (+380 44 299 1021),

Костянтин Мирний (+380 44 495 4202),

Тимофій Попов (+380 44 495 4201)

Казначейство:

Мірослав Юзеф Мірявчек

Управління інвестиційного банкінгу:

Вікторія Масна (+380 44 230 2344)

Департамент корпоративних продуктів та розвитку бізнесу:

Наталія Пащенко (+380 44 007 539)

Департамент управління мережею та клієнтів середнього бізнесу:

Руслан Співак (+380 44 495 9001)

Департамент міжнародних корпоративних клієнтів:

Юрій Довгей (+380 44 299 1019)

Департамент великих корпоративних клієнтів:

Юрій Козак (+380 44 490 8702)

Управління торгового фінансування та факторингу:

Сергій Костогриз (+380 44 495 4100)

---------

Повідомлення про ризики і пояснення

Цей документ не є пропозицією або запрошенням до підписки або придбання будь-яких цінних паперів, і ні цей документ, ні будь-яка інформація, що в ньому викладена, не є підставою для укладення будь-якого договору або прийняття будь-якого зобов'язання. Цей документ надається виключно в інформаційних цілях. Якщо не зазначено інше, всі точки зору і думки (включаючи твердження та прогнози) належать лише Райффайзен Банку Аваль і можуть бути змінені без попередження або повідомлення. Будь-яка інвестиція або інші рішення не повинні прийматися на підставі цього документа. Райффайзен Банк Аваль також не гарантує надійності, точності або повноти інформації, представленої в цьому документі, і не несе будь-якої відповідальності або зобов'язань щодо збитків або шкоди, отриманих в результаті використання цієї інформації.

--------

УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Макроекономіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.