Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 10 березня 2021 року


10.03.2021 17:14

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 10.03.2021

 

 

За минулий тиждень на світовому ринку державних запозичень (облігацій) та валютному ринку відбулись значні рухи під впливом новин з США. Це новини, які стосуються зростання інфляції в США, чинників, які за цим стоять і реакцію на все це ФРС. Більше про ці фактори в кінці блоку новин, який йде після огляду ситуації на фінансових ринках. Про самі рухи в огляді ринків.

Були на тижні і суто українські фінансові та економічні новини, на які учасникам місцевого фінансового ринку варто звернути увагу.

З найбільш важливого – підвищення облікової ставки НБУ на 0,5% до 6,5%, інформація про співробітництво України та МВФ, інформація про припинення купівлі ОВДП нерезидентами, інформація про заходи по нормалізації ситуації в «Центренерго» і припинення практики «викачування» грошей з цієї державної компанії на користь приватних осіб. (Велике питання чому таке було можливе).

Також варто звернути увагу на інформацію про санкції США проти олігарха й колишнього українського державного діяча Ігоря Коломойського введені з огляду на його причетність до великої корупції.

Остання тема може мати продовження в частині співробітництва України та МВФ та України і країн-донорів, а також впливати на ситуацію в державних компаніях «Центренерго» та «Укрнафта», які знаходились та/чи знаходяться під прямим чи опосередкованим впливом Ігоря Коломойського та групи «Приват». Акції «Центренерго» та «Укрнафта» входять до індексних кошиків українських бірж і є ключовими в них.

Також має місце тема по суті безправності міноритарних акціонерів в Україні, що є важливим чинником майже відсутності в країні фондового ринку.

Вчора були списані з рахунків в цінних паперах міноритарних акціонерів «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» акції «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО», які примусово викуповуються по мізерній ціні в череді подібних викупів групою VS Energy (разом з акціями «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго», «Чернівціобленерго»), а також череді оголошених VS Energy «диких» емісій акцій («Рівнеобленерго» та той же «Житомиробленерго»).

Ціна придбання акцій при викупі становить 1,85 грн. за одну акцію АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО». Ринкова вартість однієї акції товариства, визначена суб'єктом оціночної діяльності ТОВ «Ф.К.ТИТАН» станом на 16.02.2021 р. становить 1,67 грн.

Ціна викупу і оцінка є абсолютно неадекватно низькими, про що говорять наступні шість графіків з поясненнями.

 

 

Як видно з цих графіків ринок акцій України повторимо поки залишається «диким». По суті в Україні міноритані акціонери залишаються безпрвними. А це, повторимо ще раз, дуже важливий чинник для самого існування в країні фондового ринку.

Про ці примусові викупи акційй «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго», «Чернівціобленерго» вже багато писалось в наших оглядах. В цій справі важливо чи приголомшує те, що викупи відбуваються по абсолютно мізерним цінам і в умовах коли:

1. Державний орган НКРЕКП перевів компанії сектору на стимулююче регулювання, що з січня цього року дуже сильно збільшило прибутковість сектору на цей та всі наступні роки та справедливу ціну акцій. Цим самим була вирішена ключова проблема мажоритарного акціонера згаданих обленерго, групи VS Energy.

2. За це заплатять зі свої кишень громадяни України та український бізнес.

3. За рахунок навіть невеликої суми чи частки річних дивідендів група могла викупити акції по справедливій ціні.

4. Є прецедент недавнього викупу акцій цього сектору в Україні по дуже пристойній ціні.

Трохи детальніше про це ще можливо за тиждень.

Будемо дивитись, як діятимуть самі акціонери. Від них теж дуже багато залежить.

Що стосується державних органів України та українських судів, то у них є всі повноваження для того, щоб цю ситуацію виправити (а от чи є у них бажання).

При Фонді держмайна України, наприклад, є спеціальна Екзаменаційна комісія, яка займається питаннями оцінки та оціночної діяльності. У неї є не тільки повноваження, але й прямий обов’язок в багатьох випадках рецензувати оцінки та на підставі цих рецензій позбавляти оцінювача ліцензії.

Очолює Екзаменаційну комісію її Голова, Заступник Голови Фонду держмайна України Єгоров Андрій Олександрович. Його заступником в цій справі є Директор Департаменту оцінки майна ФДМУ Світлана Булгакова. Входять до Комісії представники держави та представники усіх п’яти українських асоціацій оцінювачів.

Чи будуть керівники Екзаменаційної комісії якось діяти стосовно оцінки цін акцій згаданих обленерго і як діяти – питання.

Відповідно до Статей 23 та 16 Закону України про оцінку Екзаменаційна комісія мала б проаналізувати відповідність оцінок ТОВ «Ф.К.ТИТАН» і якось пояснити їх розходження з оцінкою наприклад акцій «ДТЕК Київські регіональні мережі».

І як практично завжди по вівторкам чи по середам, якщо не було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 7-11. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 7), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

 

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні

 

 

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку 2020 року

 

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП) на минулому тижні продовжили зниження, хоча все ще перебувають коло своїх максимумів з лютого 2020 року, Рис. 12. Це зниження пов’язано зі зростанням дохідностей американських державних боргових паперів, Рис. 13.

Поки дохідності ОЗДП все ще близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року. Та вони зросли та можуть зрости ще. І це може стати з часом певною проблемою при розміщенні боргових цінних паперів України на зовнішньому ринку.

Сьогодні дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 7,37/7,48% (7,49% по останній угоді). Це на 0,40-0,45% більше, ніж тижнем раніше.

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

Ціна українських державних зовнішніх облігацій ОЗДП з погашенням 15.03.2033

 

 

Дохідності ОВДП в гривні на вторинному ринку продовжили знижуватись на «короткому кінці». Зниження, яке відбулось з минулих середи по п’ятницю, в середньому склало 0,4%, Рис. 14

 

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро суттєво за минулий тиждень укріпився і продовжує укріплюватись, Рис.15.

Про фактори цього в блоці новин.

Значення ф’ючерсів на пару гривня долар США на Українській біржі вказують на відносну подальшу стабільність курсу гривні по відношенню до твердих валют, можливо невелику девальвацію, Рис. 16.

Значною новиною і фактором на фінансових ринках стало укріплення долара США. Про фактори, які стоять за цим, також в блоці новин.

В результаті курс євро по відношенню до долара США за тиждень суттєво знизився, Рис 17.

 

 

 

Графік пари євро - долар США. Часовий інтервал 30 хвилин

 

Світові ринки акцій

На світових ринках акцій продовжилась певна пауза, Рис. 17.

І головна причина цього ріст дохідності державних облігацій США через побоювання інфляції серед інвесторів.

 

 

Графік індексу STOXX 600. Зміни за день

 

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Відносини України з Міжнародним валютним фондом.

Українській владі зараз невигідно співпрацювати з МВФ, тому траншей протягом цього року не буде. Такий ключовий висновок міститься у звіті Goldman Sachs про Україну, який вони розіслали інвесторам і який є у видання НВ.

На думку експертів, в коротко- і середньостроковій перспективі Україна може обійтися без програми МВФ за умови, що буде витримана послідовність макроекономічної політики.

Фахівці констатують невеликі втрати економіки України під час пандемічного року. Так, ВВП країни, за оцінками інвестбанкірів, скоротився на 4% в 2020 році і очікується його зростання до 5,3% в поточному. Для порівняння: в 2009 році, під час фінансової кризи, ВВП України впав на 15,1% і виріс в 2010-му лише на 5,3%.

Стабільності в минулому році сприяли стабільний банківський сектор, надійна монетарна політика Нацбанку і гнучкий обмінний курс, макроекономічні перетворення, які впроваджувалися за допомогою послідовних програм МВФ з 2014 року. Вони допомагали знижувати вразливість економіки і створювати буферні резерви.

Експерти Goldman вважають, що зовнішнє сальдо торгівлі України може залишатися стійким і цього року. Основна причина полягає в тому, що навіть після відновлення цін на нафту зростання цін на сировинні товари і метали може істотно підвищити зовнішній баланс — контрольні ціни на пшеницю та інші зернові майже на 30% вищі порівняно з 2019 роком, соняшникова олія зросла в ціні на 75%, залізна руда — на 70%, а ціна на сталь — більш ніж на 20%.

Раніше повідомлялось, що місія МВФ планує повернутися до роботи з Україною в квітні поточного року, коли буде вирішене питання газу. Йдеться про зняття фіксованої вартості і відновлення повноцінної роботи ринку газу в країні.

Також раніше повідомлялося, що згідно з прогнозами міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, Україна в 2021 році отримає один транш від Міжнародного валютного фонду в рамках діючої програми співпраці.

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про п'ять ключових питань у переговорах із Міжнародним валютним фондом і розраховує на staff level agreement для другого траншу до червня.

"Залишилося п'ять ключових пунктів у роботі з МВФ: зняти наприкінці березня верхню межу ціни на газ в 6,99 грн/куб, узгодження макропоказників на 2022-2023 роки... і три ключових питання - судова реформа (закон про Вищу раду правосуддя), закон про посилення кримінальної відповідальності за незаповнення декларації або заповнення її у не належний спосіб, а також закон про НАБУ - про призначення голови та його легітимізацію відповідно до Конституції", - сказав він під час прес-конференції в Києві в четвер. Останні три питання лежать у площині компетенції Верховної Ради.

***

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "Сегодня" про співробітництво з МВФ.

«Мова йде про переформатування діючої програми щодо оцінок і зобов'язань. Потрібно почати працювати над текстом Меморандуму і отримати Staff-LevelAgreement – схвалену угоду на рівні персоналу. І далі виконувати умови перегляду програми.

Зізнаюся, в грудні наші очікування були більш оптимістичними. Тоді було менше питань, які потребують рішень. Сьогодні у зв'язку з ситуацією на енергетичних ринках виникли додаткові аспекти, які вимагають узгодження з місією МВФ».

За його словами, оновлений Меморандум передбачає і нові терміни, і нові маркери.

«Ми - в процесі розробки і дискутуємо про конфігурацію цих параметрів. Основні теми - антикорупційні заходи, судова реформа, енергетичний ринок, фіскальні зобов'язання, зокрема за бюджетними параметрами. Є питання про введення Ощадбанку в Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Зараз обговорюються такі питання».

***

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) може відновити роботу в Україні в квітні одразу після втрати сили встановленої урядом граничної ціни на газ для населення, повідомив глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Міжнародні відносини з країнами-донорами.

Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про санкції проти олігарха й колишнього українського державного діяча Ігоря Коломойського з огляду на його причетність до великої корупції.

"Ця дія позбавляє Ігоря Коломойського і кожного з цих (є перелік) найближчих родичів права на в'їзд до США", - йдеться в заяві Блінкена, розміщеній на сайті Держдепу США.

"Це позначення підтверджує прихильність США підтримки політичних, економічних реформ і реформ у сфері правосуддя, які є ключовими на євроатлантичному шляху України", - наголосив Блінкен.

Коментар. Це лише одна дій в низці дій США 1) проти Ігоря Коломойського, 2) в більш широкій низці дій по боротьбі з корупцією в Україні. Імовірно, окрім іншого це ще й певний сигнал владі Україні, а також тим керівникам державних органів та підприємств, які співробітничають з групою «Приват» чи сприяють їй. Зі сторони здається США будуть потихеньку, «не педалюючи» нарощувати тиск в цьому напрямку.

Для учасників ринку акцій України подія примітна тим, що дві державні та напівдержавні компанії акції яких входять до індексного кошику українських бірж і є ключовими в ними «Центренерго» та «Укрнафта», знаходились та/чи знаходяться під прямим чи опосередкованим впливом Ігоря Коломойського та групи «Приват» і цей вплив був далеко не позитивний для самих компаній, для їх інших акціонерів компаній і для цін акцій цих компаній. Чи зараз щось зміниться? В «Центренерго», до якого, здається, після кількох років «плідної співпраці» група «Приват», і сама дещо втратила інтерес, – скоріше так.

***

Офіс Президента після введення США санкцій проти бізнесмена Ігоря Коломойського та його сім'ї заявив, що "Україна вдячна партнерові за підтримку деолігархізації".

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Офісу на сторінці в соціальній мережі Facebook.

***

Посли країн "Великої сімки" (G7) провели у п'ятницю зустріч із керівництвом Верховного Суду України та Ради суддів

Також посли "Великої сімки" закликали з'їзд суддів України відкласти призначення суддів до Вищої ради правосуддя (ВРП) та Конституційного Суду (КС) "до встановлення прозорих процесів відбору, які заслуговують на довіру", - повідомляється у Twitter групи послів G7 у п'ятницю.

"Найважливішою частиною всебічної реформи, яка включає реформу Вищої ради правосуддя, є забезпечення доброчесності, етичності та кваліфікованості кадрів, які отримують призначення у судовій системі", - йдеться у повідомленні.

Фінансова стабільність в Україні. Міжнародні резерви.

Міжнародні резерви Національного банку в лютому скоротилися на 1% на $ 278 млн до 28,5 млрд доларів, повідомлення НБУ.

Коментар. Платежі за зовнішнім боргом в лютому були незначними. Тож і скорочення резервів було невеликим. Подивимось, як буде за підсумками березня, коли будуть значні погашення.

***

Україна в березні поточного року необхідно виплатити 0,9 млрд доларів за зовнішніми боргами в еквіваленті (за курсом Національного банку на 5 березня).

Про це свідчать дані Міністерства фінансів.

***

Міністр фінансів Сергій Марченко виключає дефолт України. Марченко підкреслив, що він не розглядає варіанти, щоб Україна припинила програму співпраці з МВФ.

Про це він повідомив в ефірі "Свободи слова" Савіка Шустера.

"Дефолту не буде. Дефолт - це політичне рішення, а потім тільки економічне. Економічних передумов я не бачу", - сказав міністр, відповідаючи на питання, чи можливий дефолт, якщо МВФ не виділить чергові транші в поточному році.

***

Головним ризиком для стабільності державних фінансів у 2021 році є рішення про запуск проектів, в тому числі з політичних причин, для впровадження яких відсутні джерела фінансування. Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив в інтерв'ю "Сегодня".

Марченко визнав, що в останні місяці ситуація в переговорах з МВФ ускладнилася.

Облікова ставка

Національний банк України з 5 березня вирішив підвищити облікову ставку до 6,5% із рівня 6%, на якому він утримував її з 12 червня 2020 року.

НБУ прийняв до уваги прискорення інфляції на початку 2021 року.

У січні зростання споживчих цін досягло 6,1% у річному вимірі. Інфляція продовжила прискорення і в лютому, зазначив центробанк.

Основним припущенням Нацбанку залишається продовження співпраці з МВФ.

Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, залишається посилення карантинних обмежень і в країні, і у світі для протидії поширенню пандемії COVID-19.

Коментар. Може мати значний вплив на проценти по депозитам та кредитам, курс гривні по відношенню до твердих валют.

***

Національний банк України готовий до більш рішучого підвищення облікової ставки, щоб обмежити інфляцію і привести інфляційний показник до мети.

***

Незважаючи на підвищення облікової ставки до 6,5% річних, монетарна політика Національного банку залишається м'якою, повідомила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

"За нашими оцінками, на піку цього року інфляція перевищить 8%", - зазначила вона.

Облігації внутрішньої держпозики, ОВДП

Міністерство фінансів 9 березня розмістило облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на 5,2 млрд гривень, повідомлення Мінфіну.

Мінфін розмістив папери з терміном обігу 203 дні на 550,7 млн гривень під 9,03% річних, 329 днів - на 1 272,8 млн гривень під 10,62% річних, 581 день - на 1 910 млн гривень під 10,96% річних, 770 днів - на 1 240,6 млн гривень під 11,8% річних і 1 169 днів - на 256 млн гривень під 12,05% річних.

Що стосується обсягу залучених коштів, то він непоганий, але помітно менше, ніж кошти отримані на попередніх аукціонах за гривневі папери. На попередніх аукціонах у минулі три тижні ця сума була на рівні 7 мільярдів гривень. Можливо, зниження відбулось через відсутність інтересу нерезидентів. Будемо бачити за кілька днів.

Стосовно дохідності. Значна зміна в дохідності відбулась в середині кривої дохідності. Папір з терміном обігу 581 день знизився в дохідності на величину порядку 0,35%, що суттєво. «Дальні папери» та найближчий до нього «коротший» папір з терміном обігу 329 днів не змінились чи практично не змінились в дохідності. Самий «короткий» папір з терміном обігу 203 дні втратив в дохідності близько 0,2%.

За попередній тиждень портфель облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) нерезидентів зменшився на 821 млн гривень, загальна вартість ОВДП у їх власності становить 101 856 млн гривень. Частка іноземних інвесторів в структурі власників українських внутрішніх державних паперів становить 9,97%.

Фізичні особи збільшили портфель облігацій внутрішньої державної позики на 337 млн гривень до 14,2 млрд гривень з 26 лютого по 5 березня, йдеться в повідомленні Мінфіну.

За даними Мінфіну, з початку року фізособи активно купують ОВДП, а їх інвестиції в державні облігації України перебувають на історичному максимумі.

Портфель ОВДПюросіб за минулий тиждень зменшився на 1 568 млн гривень.

 

 

Курс гривні. Інтервенції НБУ

Нацбанк на тижні 1-5 березня на міжбанку викупив 20 млн доларів, при цьому не продаючи валюту. Про це свідчать дані НБУ.

У попередні два тижні Нацбанк не здійснював валютні інтервенції на ринку.

Всього з початку року регулятор купив на міжбанку 260 млн дол, а продав - 20 млн дол.

***

Банкіри обвалили курс долара через підвищення облікової ставки НБУ і очікувань локдауну.

З початку минулого тижня до п’ятниці безготівковий "американець" втратив вже 26 копійок.

Обмінники відреагували на це практично пропорційно. Середні курси на продаж валюти впали на 10-12 копійок, а на покупці - на 10. До вечора вони виявилися в таких діапазонах:

Валютний міжбанк в п’ятницю прорвало, обсяг торгів підскочив вище середнього: з $ 107 млн до $ 193 млн на майданчику Bloomberg. Активізувалися всі учасники: держпідприємства, які продавали валюту під сплату дивідендів до бюджету, компанії-експортери, які зараз платять податок на прибуток підприємств за 2020 рік, іноземці та банки-спекулянти. Кожен грав свою роль.

Фактори, які провокували зниження долара на міжбанку:

  • активізація валютних продажів держкомпаній під виплату дивідендів до бюджету;
  • більш інтенсивні продажу долара під сплату податків з боку бізнесу;
  • продажу валюти агросектором, який готується до посівної;
  • скидання долара і гра на зниження з боку валютних спекулянтів;
  • продажу валюти наперед - укладення форвардних контрактів експортерами;
  • зниження облікової ставки Нацбанку, яке завжди виливається в зміцнення нацвалюти;
  • низький попит на долар з боку імпортерів, який ще сильніше скоротився після заяви прем'єр-міністра про можливе введення в Україні нового локдауна.

Ринок цінних паперів України

 

Новий глава НКЦБФР намір подолати напруженість на ринку, що виникла в каденцію Тимура Хромаєва, заявив новий глава Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Руслан Магомедов в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Перше, що я хочу зробити на посаді, - це почати діалог з локальними учасниками. Ті, хто залишився зараз, - фанатики своєї справи. Це люди, які по-справжньому хочуть, щоб в Україні фондовий ринок був", - сказав глава регулятора.

***

"Українська біржа" допустила до торгів акції Facebook, Tesla, Netflix, Visa, Microsoft і AdvancedMicroDevices, повідомлення біржі.

З 4 березня ці папери включено до біржового списку (позалістингові цінні папери).

У грудні минулого року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) допустила до обігу в Україні акції Facebook, Tesla, Netflix, Microsoft Corporation, AdvancedMicroDevices і Visa.

Новини економіки

Дефіцит зведеного платіжного балансу України в січні 2021 року становив 220 млн доларів порівняно з профіцитом 906 млн доларів в січні 2020 року.

Профіцит поточного рахунку платіжного балансу в січні становив 797 млн доларів (в січні минулого року - 1,2 млрд доларів),дані НБУ

Експорт товарів у перший місяць поточного року становив 3,6 млрд доларів, і його зниження на 6,3% було спричинене в основному зменшенням експорту продовольчих товарів на 24,3%, в тому числі зернових - в 1,7 рази.

Водночас збільшився експорт мінеральних продуктів (у тому числі руд) - в 1,5 рази, чорних і кольорових металів - на 8,2%.

Обсяги імпорту товарів скоротилися на 4,2% до 3,8 млрд доларів, в тому числі енергетичний імпорт - на 3,0%, а неенергетичний імпорт - на 4,5%.

Одночасно профіцит торгівлі послугами, за оцінками Нацбанку, зріс до 490 млн доларів зі 123 млн доларів в січні 2020 року.

Основним фактором стало скорочення витрат осіб, які подорожують за кордон, і короткострокових мігрантів (в 2,3 рази), а також імпорту транспортних (на 30%) та інших ділових (на 30%) послуг.

Чисте кредитування зовнішнього світу (сумарне сальдо поточного рахунку і рахунку операцій з капіталом) в січні 2021 року становило 799 млн доларів проти 1,2 млрд доларів у січні 2020 року.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій НБУ оцінив у 146 млн доларів, в тому числі за рахунок реінвестування доходів - в 130 млн доларів, тоді як у січні минулого року чистий відтік склав 465 млн доларів.

Як повідомляли Українські Новини, профіцит поточного рахунку платіжного балансу в 2020 році становив 6,6 млрд доларів (4,1% ВВП) порівняно з дефіцитом в 4,1 млрд доларів (2,7% від ВВП) у 2019 році.

Коментар. Ключовий чинник впливу на курс гривні.

***

У лютому 2021 року споживчі ціни підвищилися на 1,0%, повідомила Державна служба статистики.

Порівняно з лютим 2020 року, в лютому 2021 року споживчі ціни підвищилися на 7,5%.

***

У лютому 2021 року базовий індекс споживчих цін підвищився на 0,5%.

Порівняно з лютим 2020 року, в лютому 2021 року базовий індекс споживчих цін підвищився на 5,6%. В січні 2021 зростання індексу в річному вимірі становило 5,0%.

Коментар. Є прискорення інфляції. До облікової ставки НБУ. До розрахунків реальних відсоткових ставок в Україні (в тому числі по кредитам та депозитам) та реальної дохідності ОВДП.

***

Національний банк України очікує уповільнення інфляції наприкінці 2021 року "… і в першому півріччі 2022 року закріпиться у цільовому діапазоні 5% ± 1 п. п.", - зазначено в повідомленні НБУ про зміну облікової ставки.

***

Кабінет Міністрів України затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року.

Документ визначає стратегічні кроки для розвитку промисловості, агросектора, видобутку, інфраструктури, транспорту, енергетичного сектора, інформаційно-комунікаційних технологій, креативних індустрій та сфери послуг.

В ній Кабмін ставить завданням подвоїти ВВП до 2030 року.

За рахунок реалізації Нацстратегії до 2030 року планується:

  • зростання реального ВВП не менш ніж у 2 рази;
  • зростання ВВП на душу населення не менш ніж до 10 тис. доларів;
  • зростання продуктивності праці не менше, ніж у 1,7 рази;
  • збільшення чистого припливу прямих іноземних інвестицій не менш ніж до 15 млрд доларів на рік, починаючи з 2025 року;
  • зростання обсягів експорту до 150 млрд доларів;
  • зниження рівня безробіття (за методологією Міжнародної організації праці) до 6%;
  • зменшення показника гендерного розриву в оплаті праці до 10%.

При цьому стратегія визначає неприпустимі кроки і заборонені напрямки руху ("червоні лінії"), в числі яких: припинення структурних реформ, збільшення зарегульованості бізнесу, зростання податкового навантаження, невиконання угоди про асоціацію з Європейським Союзом, втрата незалежності Національного банку, Антимонопольного комітету, Рахункової палати, Національного антикорупційного бюро.

"Червоною лінією" також названо критичний рівень боргового навантаження - відношення обсягу державного боргу та гарантованого держборгу до ВВП більше 80%, зниження прозорості управління держвласністю, погіршення стану навколишнього природного середовища.

***

У рейтингу економічних свобод за підсумками 2020 року Україна піднялася на 7 позицій і зайняла 127 місце, дані Індексу економічної свободи, який склала HeritageFoundation.

Загальний показник України становить 56,2 пунктів з можливих 100 - на 1,3 пункту більше минулорічного показника. Це найнижчий результат серед 45 країн регіону Європи.

У регіональному рейтингу Україна знаходиться на сходинку нижче Греції (60,9 бали).

Індекс економічної свободи розраховується по 12 показникам, розбитим на чотири категорії: ефективність права, регуляторна ефективність, діяльність влади і відкритість ринків.

Найнижчими показниками для України є фінансова свобода (30 балів), інвестиційна свобода (35 балів) і судова ефективність (41,1 бали).

Кращі досягнення України показала щодо податкового тягаря (88,7 бали) і "фіскального здоров'я" (87,7 бали).

COVID-19 в Україні

Захворюваність на корона вірус в Україні.

 

 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль констатував, що в Україні розпочалася третя хвиля пандемії COVID-19 коронавірусу і допускає введення нового локдауну.

"Швидше за все, доведеться повертатися до моделі локдауна, яка вже була в Україні", - сказав прем'єр-міністр в ході прес-конференції, присвяченій року роботи уряду.

***

Україна вступила в третю хвилю ковіду: пік захворюваності прогнозується наприкінці квітня, заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час виступу у Верховній Раді 5 березня.

***

Президент Володимир Зеленський виступає проти можливого введення нового локдауну, а також виступає за збільшення темпів вакцинації для боротьби з черговим збільшенням зростання захворюваності на коронавірус.

***

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляє, що з початку вакцинації від коронавірусу в Україні з 24 лютого 2021 року було щеплено 19 118 осіб, при цьому міністра не влаштовують такі темпи вакцинації, повідомив він на брифінгу МОЗ у вівторок.

***

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що Україна уклала контракти на поставку 15 мільйонів доз вакцин, з яких отримання 12 мільйонів доз вже підтверджено. Це вакцини Covishield (2 млн доз, з яких 500 тисяч Україна вже отримала в лютому) і Novavax (10 млн доз).

Але за його словами виробники вакцини зривають терміни поставок препаратів в Україну. ***

Міністерство охорони здоров'я України зареєструвало вакцину проти COVID-19 компанії "Коронавак" компанії Sinovac (Китай), повідомила прес-служба групи фармкомпаній "Лекхім".

Раніше Міністерство охорони здоров'я України зареєструвало вакцину проти COVID-19 Oxford / AstraZeneca для екстреного медичного застосування.

Новини банківського сектору

Укрексімбанк у повному обсязі та відповідно до графіка здійснив розрахунки за єврооблігаціями на суму 4,051 млрд грн із погашенням 2 березня 2021 року.

"Виплату відсотків та основного боргу, як передбачено умовами залучення, було здійснено у доларовому еквіваленті", - йдеться у відповіді на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Ці єврооблігації були випущені у березні 2018 року в гривні із фіксованою ставкою купона 16,5% річних і з погашенням однією сумою наприкінці терміну.

Укрексімбанк є єдиним українським емітентом, який здійснював випуски єврооблігацій у національній валюті (у 2011 році було випущено еквівалент $300 млн і у 2018 році - еквівалент $150 млн).

Коментар. 1) Як це вплине на надійність банку (хоча може й поправить його прибутковість), виконання нормативів НБУ. 2) Чи це вплине на ставки по депозитам банку.

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

***

Мінекономіки оголосило конкурси з відбору незалежних членів наглядових рад "Центренерго", "Одеського припортового заводу" (ОПЗ), "Турбоатома", низки обленерго ("Хмельницьк-", "Миколаїв-", "Харків-" і "Запоріжжяобленерго"), та інших підприємств, що знаходяться в управлінні Фонду держмайна України.

Відповідні оголошення розміщені на сайті Мінекономіки в п'ятницю ввечері.

"Центренерго"

«ПАТ “Центренерго” у 5 разів знижує обсяг постачання електроенергії ТОВ “Юнайтед Енерджі” через наявність протермінованої заборгованості.

Станом на середу, 3 березня, компанія “Юнайтед Енерджі” має протерміновану заборгованість згідно договору купівлі-продажу електроенергії від 29.12.2020р. у розмірі 725 млн грн. Наявність заборгованості призвела до неможливості ПАТ “Центренерго” вчасно здійснити оплати за постачання вугілля.

Відтак, було прийнято рішення обмежити відпуск електроенергії зазначеній компанії. У випадку, якщо частина заборгованості у розмірі щонайменше 234 млн грн. не буде погашена до кінця операційного дня 03.03.2021, ПАТ “Центренерго” може повністю призупинити відпуск електроенергії ТОВ “Юнайтед Енерджі” з 04.03.2021.

Вчора, 2 березня, частина електроенергії ПАТ «Центренерго» була реалізована під час першого виходу підприємства на ринок “на добу наперед” після оновлення менеджменту. Вартість 1 кВт-год склала 1,53 грн - на 32% більше, ніж ціна продажу за двостороннім договором з ТОВ «Юнайтед Енерджі». Це перший крок нового керівництва з виконання завдання фінансового оздоровлення компанії».

***

Вугілля на "Центренерго" постачатимуть із державних шахт за прямими договорами, оминаючи посередників, заявив глава Міненерго Юрій Вітренко.

"Те вугілля, яке потребує збагачення, також через стовідсоткову держкомпанію постачатиметься на збагачувальні комбінати, оскільки вони перебувають у приватній оренді", - сказав Вітренко на засіданні комітету ВР з питань енергетики і житлово-комунальних послуг у минулий четвер.

***

Державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" домовилася з державними шахтами про постачання 893 тис. тонн вугілля за ціною 1 650 гривень/тонна. Це прямі поставки без залучення посередників, йдеться в повідомленні "Центренерго".

Коментар. Вперше за багато років, якщо не десятиріч прямі поставки вугілля на"Центренерго". ***

Держпідприємство "Добропіллявугілля-видобуток" 3 березня по результатами тендеру уклало угоду з ТОВ "Промислова компанія" Збагачувач" на надання послуг зі збагачення вугілля на суму 184 млн грн.

Як пише Бізнес Цензор, про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані в системі "Прозорро".

Єдиним допущеним конкурентом виявилося державне підприємство "Укрвугілля" Міненергетики з ціною 110 грн за тонну, причому ніхто не знижував ціну в ході аукціону.

Формальна економія щодо очікуваної вартості закупівлі в 194,95 млн грн склала 6%.

Нинішня ціна на 44% нижче ціни для ДП "Львіввугілля" від ПАТ "Львівська вугільна компанія" з оточення Наталії Королевської в жовтні 2020 року в 145 грн за тонну. Також вона на 24% нижче торішньої ціни від фабрик "Росія" і "Україна" Віталія Кропачева в 125 грн.

***

Джерела в правоохоронних органах України повідомили одного з інформаційних ресурсів країни, найближчим часом планується вручення підозр ряду екс-топ-менеджерів "Центренерго", пов'язаних з Коломойським.

***

"Юнайтед енерджі" звинуватило "Центренерго" в "маніпуляціях на ринку" і заявило, що через суд готове стягнути 148 млн грн боргу з ПАТ - раніше "Центренерго" заявляв про борг цієї компанії на суму 725 млн грн. Про це йдеться в повідомленнях Центренерго.

5 березня компанія заявила, що "Центренерго" мало заборгованість перед "Юнайтед енерджі" сумою 180 млн грн станом на 1 березня "за діючими договорами купівлі-продажу електричної енергії на ринку двосторонніх договорів".

Раніше, 3 березня, Центренерго заявило про зниження поставок електроенергії компанії в 5 разів за прострочену заборгованість останньої в 725 млн грн.

"Укрнафта"

Переговори НАК "Нафтогаз України" з міноритарними акціонерами ПАТ "Укрнафта" щодо розділення активів компанії тривають на декількох рівнях, і на одному з них голова правління НАК Андрій Коболєв спілкується безпосередньо з Ігорем Коломойським, повідомив Коболєв в ефірі "Радіо НВ".

"Нам необхідно знайти збалансоване рішення, яке в кінцевому результаті дасть змогу нам завершити партнерство з цими акціонерами, зробити "Нафтогаз" на 100% компанією, якою володіє держава, що дасть нам, у свою чергу, ефективно підготувати компанію до публічного розміщення акцій у 2024 році", - зазначив голова НАК.

За його словами, вплив Коломойського на роботу "Укрнафти" завжди був суттєвим і залишиться суттєвим через його контроль над єдиним великим нафтопереробним заводом в Україні - "Укртатнафтою".

«Мотор Січ»

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко розповів Радіо Свобода, що його політична сила обговорює і напрацьовує текст законопроекту про націоналізацію ПАТ «Мотор Січ», китайський інвестор якого підпав під українські та американські санкції.

«Плани про такі законопроекти є, але поки не ясно, як це буде і на яких умовах. Є загальновизнана практика в таких випадках повертати гроші інвестору», – сказав Корнієнко.

Тексту законопроекту ще немає, каже парламентар. Також Корнієнко не відповів, про яку суму повернення коштів інвестору може йтися.

***

Законопроект про націоналізацію АТ "Мотор Січ" буде внесено до Верховної Ради цього тижня, повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія у коментарі телеканалу "Прямий".

Щодо можливої реакції на націоналізацію китайських інвесторів Арахамія сказав, що необхідно проводити переговори з китайською стороною.

В свою чергу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час прес-конференції в Києві в минулий четвер повідомив, що уряд поки що не чув про такий законопроект і не працював над ним, а це компетенція уряду.

***

На ресурсі «Укррудпром» вийшла аналітична стаття присвячена можливій реприватизації «Мотор Січі» “Надо кончать бардак!” Что будет, если национализировать “Мотор Сич”.

Посилання:

https://ukrrudprom.ua/digest/Nado_konchat_bardak_CHto_budet_esli_natsionalizirovat_Motor_Sich.html?ref=subscri be

МХП

Агрохолдинг "МХП" планує в рамках зміни формату продажу відкрити в Україні 2 тис. магазинів "М’ясомаркет" до кінця 2023 року, передусім за рахунок модернізації франчайзингової мережі магазинів "Нашої Ряби", випливає з матеріалів "Forbes Україна".

Згідно з даними Forbes, нова мережа розвиватиметься за франчайзинговою моделлю, інвестиції для відкриття одного "М’ясомаркету" агрохолдинг оцінює в $50-120 тис. з терміном окупності в три-чотири роки.

Видання повідомило, що з 2020 року МХП розвиває ресторанні формати. Компанія планує створення франчайзингової мережі шаурмовихDönerMarket загальною кількістю близько 2 тис. торговельних точок, кожна з яких обійдеться франчайзі у $8−10 тис.

Агрохолдинг "МХП" планує відкрити навесні 2021 року департамент технології, якості та безпеки своєї харчової продукції для проведення досліджень і вивчення потреб клієнтів виробника курятини, випливає з матеріалів "Forbes Україна".

***

Котирування акцій МХП продовжили зниження 6-й тиждень поспіль і з 1 по 5 березня втратили 3,1% до $5,7/акція.

З початку року котирування акцій компанії знизилися на 4% (порівняно з рівнем котирувань 4 січня - 5,94 долара/акція).

За 2020 рік котирування акцій МХП впали на 37,9%, або на 3,68 долара/акція до 6,02 долара/акція.

 

 

Шахтоуправління "Покровське"

Група "Метінвест" сконцентрувала 67,28% акцій шахтоуправління "Покровське" і стала власником контрольного пакета акцій підприємства.

Про це йдеться в повідомленні підприємства.

Коментар. Інтрига – чи буде обов’язкова оферта для міноритарних акціонерів шахтоуправління "Покровське" і по якій ціні. Мабуть буде і по непоганій.

Галузеві новини.

Сільське господарство

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України прогнозує урожай зернових і зернобобових культур у 2021 році на рівні 75,1 млн тонн, що на 14,6% вище за показники 2020 року, повідомив заступник міністра економіки Тарас Висоцький на сторінці у Facebook.

За його даними, урожай олійних культур становитиме 19,1 млн тонн, що на 3,2% більше, ніж минулого року.

 

 

Гірничо-металургійний комплекс

Українські гірничо-металургійні компанії в лютому 2021 наростили експорт залізної руди і залізорудних концентратів в натуральному вираженні на 3,9% в порівнянні з відповідним місяцем 2020 року - до 3,4 млн т.

У грошовому вираженні експорт ЗРС за місяць виріс в 2,1 рази - до $ 568,5 млн. Про це свідчать дані митної статистики.

За підсумками січня-лютого Україна експортувала 7,08 млн т ЗРС. Це на 2% менше, ніж за січень-лютий 2020 року. За два місяці видобувні компанії країни наростили виручку від експорту залізної руди на 92,9% в порівнянні з відповідним періодом минулого року - до $1,07 млрд.

Головним споживачем українського ЗРС залишається Китай. Його частка в структурі вітчизняного експорту за два місяці склала 40,4%. На другому місці Німеччина (10,2%), на третьому - Польща (9,5%).

***

Тенденція до зниження цін на регіональних ринках довгого прокату, що почалася в січні і продовжилася більше півтора місяців, почала поліпшуватися і ціни знову пішли вгору, повідомляється в прес-релізі держпідприємства "Укрпромзовнекспертизи" (УПЕ), передає Бізнес Цензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За даними УПЕ, за другу половину лютого - перший тиждень березня котирування на тонну прокату збільшилися на $ 40-65 в залежності від регіону. Позитивний ціновий тренд обумовлений анонсованими державними програмами стимулювання економічного розвитку з подолання наслідків пандемії, що підсилило очікування відновлення попиту.

Коментар. Ці два повідомлення важливі з точки зору як впливу на фінансові показники компаній Ferrexpo та «Метінвесту», так і впливу на курс гривні.

Нафта і газ

4 березня країни-учасники ОПЕК + вирішили не підвищувати нафтовидобуток в квітні і зберегти її на рівні березня, а не збільшувати на 1,5 млн бар. / добу. Для Росії і Казахстану зробили виняток, дозволивши їм добувати на 130 тис. І 20 тис. бар. / добу більше, ніж в попередньому місяці.

Саудівська Аравія продовжила добровільне скорочення видобутку нафти на 1 млн бар. / добу на квітень.

Наступна зустріч країн-учасників організації призначена на 1 квітня.

Коментар. Новина мала вирішальне значення для росту ціни нафти. Учасники ринку очікували все ж збільшення видобутку.

Машинобудування. Автомобілебудування.

У лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року виробництво автотранспортних засобів в Україні збільшилося в 2,2 рази до 503 одиниць.

  • Випуск легкових автомобілів збільшився в 3 рази до 449 авто.
  • Комерційні автомобілі в минулому місяці не вироблялися.
  • Виробництво автобусів в лютому скоротилося на 30% до 54 одиниць.

Всього за січень-лютий 2021 року в Україні було вироблено 1 107 автомобілів, що на 3% більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

З них легкових автомобілів було вироблено 1 025 одиниць (+10%), комерційних - 4 одиниці (-60%), автобусів - 78 одиниць (-42%).

У січні 2021 року порівняно з січнем 2020 року виробництво автотранспортних засобів в Україні скоротилося на 29% до 604 одиниць.

Світові фінансові та економічні новини.

Для учасників світових фінансових ринків акцій та ринку валют кілька ключових подій на минулому тижні мали вирішальне значення.

Це:

  1. Ремарки Голови Федеральної резервної системи США на заході газети Wall Street Journal (WSJ).
  2. Затвердження Сенатом США пакету заходів підтримки економіки в умовах пандемії обсягом $1,9 трлн. Сьогодні Палата представників має внести правки, щоб узгодити свій текст законопроекту з текстом Сенату. Як очікується президент США підпише Закон в суботу чи неділю.
  3. Позитивний звіт по ринку праці в США.

Всі три події стосувались зростання інфляції США, відновлення економіки США і доволі сильно вплинули на зростання дохідності державних облігацій США, що сприяло різкому зниженню сильно роздутих цін акцій компаній високотехнологічного сектору США, росту курсу долара США по відношенню до інших твердих валют, відносному зменшенню курсу євро та зниженню ціни золота.

Прибутковість 10-річих державних облігацій США досягла максимуму в 1,62% Прибутковість 30-річних облігацій зростала до 2,31%.

Сьогодні очікується важлива для ринків публікація індексу споживчих цін в США.

***

Сенат США затвердив пакет заходів підтримки економіки в умовах пандемії обсягом $1,9 трлн, запропонований президентом країни Джо Байденом.

За документ проголосували 50 сенаторів, 49 - проти.

 

Під час розгляду законопроекту було внесено низку поправок, і тепер він буде відправлений назад до палати представників на фінальне голосування. Спостерігачі вважають, що голосування може відбутися наступного тижня.

Передбачається, що пакет допомоги в розмірі майже $2 трлн піде на нарощування національної програми вакцинації, безпечне відкриття шкіл, підтримку малого бізнесу, щотижневу федеральну надбавку з безробіття в $400 і допомоги на дитину до $3,6 тис.

***

Кількість робочих місць в несільськогосподарському секторі США у лютому 2021 року зросла на 379 тисяч;офіційний рівень безробіття в країні становив 6,2%.

Це набагато за консенсусну оцінкуDowJones - 210 тисяч при рівні безробіття 6,3%.

Майже весь приріст робочих місцьв лютому отриманийза рахунок росту в«пошарпаному секторіресторанного та готельного бізнесу, зайнятість в якому зросла на 355 тисяч робочих місць на тлі зменшення обмежень щодо харчування в деяких районах країни. Бари та ресторани мали 286 тисяч додаткових робочих місць, готелі - 36 тисяч, а підприємства розваг, азартних ігор та відпочинку - 33 тисячі.

Альтернативний показник безробіття, який включає знеохочених робітників та тих, хто працює за сумісництвом з економічних причин, не змінився - 11,1%.

***

На минулому тижні різкий розпродаж державних облігацій США був спричинений зауваженнями голови Федерального резерву ДжеромаПавелла на вебінаріWallStreetJournal у минулий четверщодо зростання дохідності облігацій. За його словами, нещодавній обвал привернув його увагу, але Павелл не вказав, як центральний банк буде його стримувати. Деякі інвестори очікували, що голова ФРС дасть сигнал про його готовність відкоригувати програму придбання активів ФРС.

Голова Федерального резерву США Джером Пауелл заявив, що відновлення економіки може "створити певний тиск в сенсі підвищення цін", зазначивши, що він очікує, що центральний банк буде "терплячим" навіть якщо економіка побачить "тимчасове зростання інфляції".

"Переклад ринком терміну "терплячий" означає, що терплячий не означає "ніколи", і що Павелл вказує на те, що в певний момент легкі гроші закінчаться", - прокоментував керівник фінансової компанії США. "Отож, хоча висловлювання не надто відрізняється від попередньої позиції ФРС, цього достатньо, щоб перемістити схвильований ринок на південь (тобто вниз)."

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

На фоні певної зупинки в рості світових ринків акцій і враховуючи велику кореляцію світових і місцевого фондових індексів, яка відновилась в останні вже майже 9 місяців, можна припустити, що і індекс Української біржі може вести себе зараз невиразно.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.