Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 1 квітня 2021 року


02.04.2021 12:12

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 1.04.2021

 

 

На минулому і початку цього тижня найбільш важливими новинами для учасників місцевого фінансового ринку були:

  • новини про численні оголошені збори акціонерів з публікацією окремих попередніх фінансових показників підприємств;
  • новина про повернення місії МВФ в Україну і інтерв’ю постійного представника Фонду в Україні;
  • новини стосовно COVID-19 в Україні і вакцинації проти цього захворювання.

Можливо, до розряду значимих можна також включити і новину про розблокування великої приватизації в Україні Верховною Радою.

Однак, незважаючи на великий потік інформації, особливо, в частині оголошень про збори акціонерів, останні сім днів для добре поінформованих учасників місцевого фінансового ринку не дали вагомо значимих новин.

В публікаціях про збори не з’явилось фінансових показників, які б суттєво змінили уявлення добре поінформованих учасників ринку акцій про фінансовий стан українських емітентів пайових цінних паперів. Все було дуже очікувано, без суттєвої динаміки в порівнянні з вже відомими або прогнозними показниками.

У відносинах України з МВФ залишаються все ті ж відомі проблемні питання, і як очікувано повідомив Глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман в новому інтерв’ю, передбачити терміни їх вирішення на сьогодні важко.

В боротьбі з коронавірсом в Україні теж є суттєві проблеми. Незважаючи на оголошені обмеження «червоних зон» в Україні, помітного зменшення захворюваності на COVID-19 в останній хвилі та смертності від цієї хвороби в країні поки немає. Прориву з вакцинацією в Україні теж поки очікувано нема. Хоча, в цьому відношенні позитивні новини є. І думається, все ж незабаром в питанні вакцинації в Україні все зміниться суттєво на краще. Очікуємо.

Про все це детальніше в блоці новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

Що ж стосується великої приватизації, то несхоже, що вона принесе місцевим учасникам фінансового ринку якісь проривні помітні зміни в найближчому майбутньому.

Не схоже, що мова при приватизації буде йти про «Центренерго», як на це хтось сподівався. Вже, здається, якось забулось і про приватизацію державних пакетів обленерго. Ніхто на тижні про це не згадав. А це події, які могли б вдихнути певне нове життя в ринок акцій українських компаній електроенергетики.

Учасники місцевого ринку акцій на минулому тижні активно «жили» ще кілька років назад давно анонсованою новиною і нарешті все якось реалізованим позитивним сценарієм вирішення проблеми дуже великої податкової заборгованості «Укрнафти». Це вже подія.

Окремі учасники місцевого фінансового ринку останні п’ять торгових днів активно грали на підвищення ціни акцій «Укрнафти» в розрахунку на дуже значне покращення фінансових показників компанії і отримання нею поки що не чітко відомого позитивного чистого результату в минулому році. Це була основна торгова тема тижня на крихітному місцевому фондовому ринку.

Як кажуть, і смішно, і гірко, але доводиться говорити про те, що «Укрнафта» є, в числі одиничних, якщо не єдиною в світі зрілою видобувною нафтовою чи нафтогазовою компанією, яка не виплачувала останні роки чи в якийсь з останніх років відчутних дивідендів. Як кажуть про таке – ну, місцева особливість. Відповідно, і таких низьких цін акцій компаній сектору, якщо брати з урахуванням барелів видобутку вуглеводнів чи барелів запасів вуглеводнів здається не було й близько в цілому світі.

Тож, незважаючи на все ще великий борг, на цей раз перед НАК «Нафтогаз» можна було дійсно грати на підвищення ціни компанії відштовхуючись від дуже низької бази.

Як вже багато чого в Україні дуже часто відбувається недоладно.

І це стосується і «Центренерго».

Якщо виходити з наявної інформації, зважаючи на наявну інформацію, в тому числі і з інформації до оголошених на днях зборів акціонерів цієї компанії, Фонд держмайна України явно не справився з функцією управління «Центренерго» в минулі пару років І це явно додалось до великої проблеми регулювання сектору електричної генерації в Україні в цілому і, відповідно, фінансових проблем галузі в нашій країні.

Так само, здається ФДМУ і його Екзаменаційна комісія, як і НКЦПФР не справляються з наданами їм Законами наглядовими функціями і у відношенні до примусових викупів акцій. В тому числі зовсім очевидних «зовсім свіжих» випадках примусових викупів акцій 4-х обленерго групою VS Energy у мінори тарних акціонерів: «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» і «Чернівціобленерго».

Просто важко уявити, але після оголошення одним державним органом, а саме НКРЕКП, так давно очікуваних регуляторних актів стосовно стимулюючого регулювання в Україні йде паралельний та послідовний процес викупу акцій цих 4-х зазначених обленерго по мізерним цінам, по ціні половини прибутку на акцію кожного з підприємств в цей і увага! – в усі наступні роки. По ціні 3-10% від балансової вартості акцій, третину чи навіть чверть річного операційного грошового потоку на акції. І, незважаючи на прямі звернення акціонерів, два уповноважених державні органи, ФДМУ з його Екзаменаційною комісією, Національна комісія з цінних паперів, до яких звернулись акціонери облів не вживають ніяких дієвих заходів до оцінювача, не дають оцінки такій, вибачте за тавтологію, оцінці акцій.

І це, при раніше анонсованій приватизації державних пакетів обленерго на цей рік, при раніше переможній реляції на цю тему нового регулювання в цій галузі самого прем’єр-міністра, і самого очільника одного з відомств, Голови Фонду держмайна.

Виникає враження, що, Екзаменаційна комісія, якщо і виконує функцію державного нагляду у відповідності до Закону про оцінку в Україні , то це відбувається у відношенні якихось гаражів та сараїв, можливо навіть окремих складів. Але у випадку відносно крупних підприємств, Екзаменаційна комісія, схоже, бездіяльна. І з цих випадків складається враження, що Нацкомісія з цінних паперів взагалі не має влади чи бажання щось принципово покращити на місцевому ринку акцій.

Що тому причина? Не бажання державного чиновника встряти в якийсь конфлікт? Його бажання жити просто, без лишніх турбот? Чи може щось інше? От питання.

Але факт є фактом, ціни примусового викупу акцій 4-х обленерго вже після впровадження так давно очікуваного стимулюючого регулювання в десятки разів нижчі за ціни порівняно з цінами публічних компаній сектору в усіх чотирьох сусідніх країнах, де торгуються акції компаній сектору, що, як кажуть, «порахує і учень п’ятого класу» (але не державний чиновник), в дев’ять разів нижчі за ціни визначені на підставі порівняння з раніше проданими тою ж самою групою VS Energy належних їй акцій «Київобленерго», «Одесаобленерго» та наступного їх викупу. Але це ігнорують чи не можуть порахувати уповноважені на те державні органи.

Де ж передбачений Законом державний нагляд за відповідністю і цілісністю методології оцінки в країні?

І що тут вносить теж очікуваний і на днях прийнятий Верховною Радою нормативний акт про розблокування великої приватизації? Де тут на ділі реалізація результату, так давно очікуваного учасниками місцевого ринку акцій від позитивних трансформацій в секторі розподілу електроенергії Україні? Від великої приватизації компаній сектору?

І здається, нікому з державних чиновників до цього немає діла. Ні чиновникам ФДМУ, ні НКЦПФР. Лише прем’єр-міністр Денис Шмигаль якось пару раз не так давно публічно сказав, що відсутність фондового ринку в країні він вважає економічним злочином. Але що від цих та після цих його слів змінилось на краще? Хоча – ні. Є, звичайно, є позитивні зміни в «Укрнафті» та принаймні деклароване нове покращення державного управління у «Центренерго». Очікуємо, продовження цього і конкретних позитивних фінансових результатів двох компаній.

Та все ж. при такій реакції уповноважених державних органів, як на ці викупи, здається, по-великому дуже ймовірно нічого не зміниться в позитивному сенсі на фондовому ринку України в наступні роки, а можливо навіть й наступне десятиріччя. Хто б що не говорив.

Тож, як кажуть, так і живемо, і так, як кажуть, маємось.

Ну хіба не стидоба, якщо поглянути на два графіки нижче, Рис. 1 та Рис. 2. За державу соромно.

Ну, гляньте на них, шановні уповноважені державні чиновники, Рисунок 1 та Рисунок 2. Хіба наші українські стовпи ліній електропередач чи ті ж самі дроти електропередач в Україні в два десятки разів гірші за сусідські румунські? Чи справді вони дешевіють більш, ніж в десять разів при переїзді з Київської в сусідню Житомирську область? Дивлячись у вікно з машини чи автобусу – начебто на це не схоже. Чи якось по-особливому треба дивитись? Як це зробив їх оцінювач? Кого б це спитати? Здається, питання «в повітря». Видається в нашій країні – спитати про це нікого. Тайна за якоюсь кількістю печатей.

 

Рис. 1

 

Та добре. З марними скаргами та зверненнями нарешті покінчено. До справи.

Як практично завжди по середам, якщо не було у вівторок, цей огляд змістовно починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що на минулому тижні відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах (та й частково на світових біржах).

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 3-7. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 7), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

 

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року.

Значення, поряд маленькі графіки.

 

 

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні

 

 

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року

 

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП) після періоду хорошої стабільності цього вівторка різко і сильно, якщо брати одноденну динаміку, знизились через зростання дохідностей американських державних боргових паперів, Рис. 8 та Рис. 9. Після цього завдяки ціновій стабілізації державних облігацій США вони також стабілізувались. Ціни ОЗДП все ще перебувають коло своїх максимумів з лютого 2020 року.

Поки дохідності ОЗДП все ще близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року. Сьогодні в середу 31.03.2021 дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 7,38/7,47% (7,48% по останній угоді).

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

Ціна українських державних зовнішніх облігацій ОЗДП з погашенням 15.03.2033

 

 

Дохідності ОВДП в гривні на вторинному ринку на «дальньому кінці» і в середині кривої (дохідності), за тиждень ще більше підросли, але опустились на «ближньому кінці». Ріст склав до 30 базисних пунктів - 0,30%, Рис. 10.

Імовірно, ріст - через перспективи росту облікової ставки в Україні та зростання дохідності державних облігацій США, як наслідок зростання інфляції в Україні та світі в найближчі місяці. Але також можливо, і через побоювання припинення співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями і наступного росту курсу гривні.

 

 

Валютний ринок

Гривня на міжбанку по відношенню до долара США за тиждень ослабла. Хоча в останні дні цей тренд розвернувся, Рис. 11.

По відношенню до євро гривня за минулий тиждень укріплювалась в тому числі і через слабшання євро. Курс євро по відношенню до долара США відновив зниження, Рис 12.

 

Рис. 11

 

 

Світові ринки акцій

За минулий тиждень американські фондові індекси S&P 500 та Dow Jones оновили свої історичні максимуми, Рис. 13, а також Таблиця, Рис. 3 на початку огляду.

Основною причиною є, як видається, фактор інерції. Аналітики зазначають, що ті обставини, які рухали ринки акцій уверх з минулорічних мінімумів залишаються в силі.

Хоча, є і такі, як Девід Костін, Головний економіст і дуже добрий фахівець ринку акцій банку Goldman Sachs, які вважають, що ріст дохідностей на ринку облігацій з часом заставить учасників ринку акцій переосмислити свою позицію.

Ріст американських фондових індексів в сполученні ще й з ослабленням євро привів і до нових історичних максимумів європейських фондових індексів, Рис. 14.

А от що стосується ринків акцій країн, які розвиваються, то вони свої позиції відновили за тиждень відновили слабко, Рис. 15

 

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

 

 

Графік композитного індексу MSCI EM (долар США). Денні зміни

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Відносини України з розвинутими країнами-донорами.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван під час розмови з главою адміністрації президента України Андрієм Єрмаком передав намір "оживити" стратегічне партнерство між двома країнами, повідомляє Білий дім.

"Він (Салліван) також заявив про прихильність адміністрації Байдена пожвавленню стратегічного партнерства на підтримку плану президента Володимира Зеленського щодо боротьби з корупцією та реалізації реформ, які гарантуватимуть справедливість, безпеку і процвітання народу України", - йдеться в заяві Білого дому.

***

Колишнього голову правління "ПриватБанку" Олександра Дубілета оголошено в розшук у межах розслідування кримінального провадження про розкрадання коштів фінустанови, повідомили в Спеціалізованій антикорупційної прокуратурі (САП).

Відносини України з Міжнародним валютним фондом та іншими МФО.

МВФ і Україна в найближчі кілька місяців продовжать обговорення реформ у бюджетній і фіскальній сферах, - повідомив представник МВФ Джері Райс (Gerry Rice) на традиційному брифінгу в четвер у Вашингтоні.

***

Дискусійними з МВФ залишаються питання антикорупційної політики, судової реформи, ринку газу та електроенергії, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

У фіскальній частині немає проблемних питань, - заявив він.

***

Глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман дав інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Основні тези цього інтерв'ю:

Дискусії щодо першого перегляду програми stand by для України все ще тривають і залишається низка питань, передбачити терміни вирішення яких на сьогодні важко.

Найголовніше для розкриття потенціалу (економічного) зростання в Україні — це зміцнення верховенства права та викорінення корупції.

Ключовою частиною програми stand by для України є збереження системи інфляційного таргетування і режиму гнучкого курсоутворення.

Дефіцит державного бюджету України має повернутися на допандемічний рівень, щойно відновиться економіка та завершиться пандемія.

Повернення до контролю над цінами на природний газ є не тільки вкрай неефективним способом субсидування домогосподарств, а також призводить до зловживання ресурсами через корупцію і стримування впровадження енергоефективності.

"Є - й буде- значна частина українського населення, яка не може покрити витрат на газ, тепло, гарячу воду та електроенергію. Найефективніший спосіб підтримати ці домогосподарства - ідентифікувати їх і надати їм фінансову підтримку через бюджет, щоб вони могли оплатити власні комунальні рахунки", - сказав він.

***

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" у квітні збереже ціну природного газу для побутових споживачів (населення) на поточному рівні 6,86 грн/куб. м, а ціна газу в межах постачальника "останньої надії" на наступний місяць також збережеться на березневому рівні в розмірі 6,99 грн/куб. м.

***

Міністерство енергетики розглядає можливість продовження положення про накладення спеціальних обов'язків (ПСО) Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з постачання газу теплової комунальної енергетики (ТКЕ) з 1 травня.

Фінансова стабільність в Україні

Початок роботи нової адміністрації США дає можливість порушити питання щодо виділення США в 2021 році нових гарантій за єврооблігаціями України на $1 млрд, що дасть змогу рефінансувати подібний випуск єврооблігацій 2016 року, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Марченко нагадав, що держбюджет-2021 передбачає зовнішні майже $6,5 млрд із зовнішніх джерел. Він наголосив, що ключовим пріоритетом є отримання їх від таких інституціональних інвесторів, як Міжнародний валютний фонд, ЄС та Світовий банк.

Облігації внутрішньої держпозики, ОВДП

Міністерство фінансів на чергових первинних аукціонах 30 березня розмістило ОВДП на 4,5 млрд гривень і 156 млн доларів, залучивши всього 8,875 млрд за курсом НБУ.

Термін обігу запропонованих державних облігацій у гривні - 3 місяці, 1 рік, 1,5 року і 2 роки, в доларах - 1 рік і 2 роки. Довші папери на відміну від попередніх тижнів для розміщення не пропонувались.

Основними результатами первинних аукціонів з розміщення гривневих облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) у вівторок стало зниження ставки відсікання 3-міс. паперів до 7,98% з 8,34% за два тижні до і одночасне підвищення ставки за 2-річними паперами з 11,7% до 11,8%.

Середньозважена дохідність 3-місячних гривневих ОВДП становила 7,98%, 1-річних - 10,74%, 1,5-річних - 11,10%, а 2-річних - 11,80%.

Найбільшим попитом користувалися 1-річні гривневі облігації, від розміщення яких до державного бюджету було залучено 2,616 млрд гривень.

Середньозважена ставка прибутковості за 1-річними ОВДП номінованими в доларах становила 3,7%, а за 2-річними - 3,9%. Обсяг продажу склав $49,6 млн і $106,8 млн відповідно.

 

 

***

Протягом минулого тижня серед усіх категорій власників ОВДП тільки фізичні та юридичні особи збільшили свої портфелі.

Портфель фізичних осіб зріс на 229 млн гривень.

Юридичні особи збільшили свій портфель на 217 млн гривень.

Протягом минулого тижня портфель ОВДП українських банків зменшився на 1 047 млн гривень.

Портфель нерезидентів зменшився на 1 885 млн гривень.

Портфелі НБУ і територіальних громад не змінилися.

Зменшення портфелів нерезидентів і банків частково обумовлено тим, що з 19 по 26 березня відбулися виплати з погашення ОВДП, які становили майже 10 млрд гривень.

Українські банки залишаються найбільшими власниками ОВДП із загальною часткою 51,52%.

Загальна вартість ОВДП, якими володіють нерезиденти, становить 104 249 млн гривень і відповідає частці 10,19% у структурі власників державних ОВДП.

Юридичні особи становить 5,29% загальної номінально-амортизаційної вартості ОВДП, що перебувають в обігу.

Портфель фізичних осіб становить 1,49% у структурі власників ОВДП.

Від початку року інвестиції в ОВДП громадян зросли на 4 142 млн гривень.

Операції на валютному ринку

Національний банк України (НБУ) за тиждень з 22 по 26 березня не купував і не продавав валюту на міжбанківському валютному ринку. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

В попередній тиждень за тиждень з 15 по 19 березня Нацбанк викупив на міжбанківському валютному ринку $ 30,5 млн.

В цілому з початку року Нацбанк викупив в резерви $ 290,5 млн, а продав - $ 20 млн.

***

Українці в березні продали валюти на 182 млн доларів більше, ніж купили

"Чиста пропозиція минулого тижня різко зросла (з початку березня - $ 135 млн в готівковій формі, $ 47 млн в безготівковій формі)", - глава Ради Національного банку України Богдан Данилишин в Facebook.

Він також зазначив, що скорочення надходжень валюти від нерезидентів зумовило зростання її дефіциту на міжбанківському ринку, який задовольнявся в основному збільшенням продажів по валютній позиції банків, які компенсували його за рахунок придбання валюти у населення.

Приватизація

Верховна Рада ухвалила в цілому урядовий законопроект №4543 про розблокування процесу великої приватизації.

***

Верховна Рада дозволила приватизацію 50% -1 акція Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та акціонерних товариств "Укрпошта" і "Укрзалізниця".

***

Голова Фонду державного майна (ФДМ) Дмитро Сенниченко анонсував продаж перших об'єктів великої приватизації влітку 2021 року.

Податкова амністія

Верховна Рада прийняла за основу президентський законопроект №5153 з поправками до Податкового кодексу про добровільне декларування активів фізичних осіб (про податкову амністію) з 1 липня 2021 року по 1 липня 2022 року.

***

Міжнародний валютний фонд (МВФ) скептично ставиться до ідеї податкових амністій загалом, оскільки в довгостроковій перспективі вони шкодять стягненню податків, повідомив голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

 

Новини економіки

В лютому 2021 середня заробітна плата в Україні збільшилася порівняно з січнем 2021 на 1,7%, або на 212 гривень до 12 549 гривень на місяць, повідомила Державна служба статистики України.

Найвищий рівень зарплат зареєстровано в Києві, де середня зарплата становила 18 504 гривні/місяць.

***

Реальна заробітна плата в Україні в лютому 2021 року в порівнянні з лютим 2020 року збільшилася на 7,6%, в порівнянні з січнем 2021 року зросла на 0,7%, повідомила Державна служба статистики.

COVID-19 в Україні

Захворюваність та смертність від корона вірусу в Україні.

 

 

 

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив ефірі канала "Україна 24", що найскладніша ситуація з наповненістю ліжок хворими на коронавірус в Києві та в Одесі, але "немає тривожної інформації, що в якомусь місті заповнені 90% ліжок, є лікарні, які заповнені на 90%, навіть на 96%".

***

Заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Микола Поворозник заявляє, що поки місто Київ не планує вводити додаткові обмеження, однак роботу громадського транспорту буде припинено в разі відсутності змін ситуації із захворюваністю на коронавірус.

Зі слів заступника голови КМДА, з моменту входження Києва у "червону" зону ситуація в місті не покращилася і залишається критичною.

"Ми дуже переконливо й наполегливо всіх просимо перейти на дистанційну форму роботи", - сказав він.

Вакцинація в Україні

З початку вакцинації щеплення від коронавірусу в Україні отримали 198 465 осіб, з них отримали 1-у дозу 198 464 особи, а завершила вакцинацію (отримала 2 дози) - 1 людина.

Станом на 28 березня в лист очікування вакцинації від COVID-19 записалися 364 104 особи.

***

Україна отримає перший транш вакцин від COVID-19 у рамках ініціативи COVAX до 15 квітня, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Це 360 тис. доз AstraZeneca і 117 тис. доз Pfizer.

"До кінця травня ми маємо отримати 1,7 млн доз", - сказав він в ефірі канала "Україна 24".

Степанов нагадав, що загалом Україна в рамках COVAX отримає 8 млн доз вакцин від COVID-19.

***

Уряд України отримав підтвердження щодо постачання додаткового мільйона доз вакцини від Pfizer/BioNTech у межах глобального механізму COVAX, вакцина буде доставлена траншами до кінця червня, повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

***

Головна причина небажання респондентів опитування Української соціологічної групи вакцинуватися від коронавірусу - недовіра до вакцини, яку зараз використовують в Україні.

На це вказали 61,5% респондентів, які не бажають пройти вакцинацію.

 

 

Темпи вакцинації в Ізраїлі, США, Сполученому Королівстві та ЄС на 100 жителів.

 

 

 

 

Новини банківського сектору

Представники українського бізнесу звернулися до президента України з проханням відхилити законопроект (№4475), який містить норму про примусову реструктуризацію кредитів в іноземній валюті, оскільки це становить кредитні ризики і ризики покладання на кредитора усього обсягу збитків.

Щоб покрити негативні наслідки ухвалення закону банки будуть змушені вливати вільні кошти в капітал.

***

В разі прийняття Верховною Радою законопроектів щодо неринкового механізму регулювання інтерчейндж і комісії еквайрингу, які активно лобіюються великими торговими компаніями, прямі втрати держбюджету на прикладі Приватбанку становитимуть як мінімум 4 млрд гривень за рік.

Про це повідомив заступник голови правління Приватбанку Разван Мунтеану на прес-конференції.

Проти законопроектів виступив також Національний банк України.

***

Ощадбанк планує негайно оскаржити рішення апеляційного суду Парижа про відсутність у арбітражу юрисдикції у справі про відшкодування українському банку $1,3 млрд збитків від анексії Криму.

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

"Центренерго"

ПАТ "Центренерго" в 2020 році отримало чистий прибуток 61,15 млн грн проти 1,9 млрд грн чистого збитку роком раніше. Про це свідчать дані фінансової звітності оприлюднені на сайті компанії.

Чистий дохід "Центренерго" за 2020 рік збільшився до 20,5 млрд грн, в 2019 році чистий дохід становив 15,1 млрд грн. Валовий прибуток склав 65,46 млн грн проти 831,5 млн грн валового збитку роком раніше.

http://www.centrenergo.com/finance-info/

В оголошенні до зборів акціонерів "Центренерго" намічених на 30 квітня 2021 року (дистанційне проведення) однак сказано, що фінансові показники за 2020 рік можуть бути скориговані з урахуванням висновків зовнішнього аудитора.

Операційний грошовий потік в 2020 році дуже великий дуже імовірно за рахунок авансової оплати за електроенергію вироблену в першому кварталі 2021 року і придбану трейдером по низькі ціні.

До зборів пропонуються різні варіанти виплати дивідендів за 2020 рік від 90%:10% до 30%:70%.

Також пропонується сплатити дивіденди за 2018 рік з урахуванням коригувань згідно постанови Кабінету Міністрів України.

 

 

 

 

***

ПАТ "Центренерго" на торгах Української енергетичної біржі (УЕБ) продало 878,4 тис. МВт-год базової електроенергії на квітень-вересень 2021 року. Згідно з даними біржі, весь запропонований обсяг електроенергії проданий за ціною 1280,46 грн / МВт-год, що на 24,7% нижче стартової (1700 грн / МВт-год).

Покупцями стали 10 компаній.

Повідомлення АТ "Турбоатом".

АТ "Турбоатом" завершило 2020 рік з чистим прибутком у розмірі 226,53 млн грн, що на 27,8% менше, ніж в 2019 році. Згідно з опублікованою в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку порядку загальних зборів акціонерів "Турбоатома", наміченого на 29 квітня.

Є велика розбіжка варіантів розподілу прибутку на дивіденди від 80%:20% до 30%:70%.

 

Ринкові коефіцієнти «Турбоатому» при ціні акції 8,2 гривні і фінансовим показникам підприємства за 2020 рік.

Коментар. Поточні ринкові коефіцієнти по показникам за 2020 рік – високі, по ним поточна ціна акцій формально немаленька.

«Укрнафта»

З повідомлення «Укрнафти»

В лютому 2021 року ПАТ «Укрнафта» видобуло 112,5 тис. т нафти і конденсату і 81,6 млн м3 газу. Середньодобовий видобуток нафти і конденсату склав 4,02 тис. т, а газу - 2,91 млн м3. У порівнянні з січнем 2021 року ці показники зросли на 0,8% по нафті і конденсату і скоротилися на 1% по газу. По відношенню до показників лютого 2020 року середньодобовий видобуток нафти знизився на 5,4%, а видобуток природного газу - на 10,5%.

***

Антимонопольний комітет України наклав штраф на компанії-оператори мережі АЗС, що входять до групи "Приват", на 4,7 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії при встановленні цін на нафтопродукти у 2016 році. Мова йде про проект "Авіас" безготівкових розрахунків скретч-картками й паливними картками, в якому беруть участь 1625 автозаправних станцій, які працюють під різними брендами в усіх регіонах України, займаючи 25-відсоткову частку від усіх АЗС країни. Це ряд юросіб, 169 операторів АЗС включаючи й ПАТ "Укрнафта".

Зокрема в "Укртатнафти" закуповувались світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж за аналогічне імпортне пальне.

"МХП"

Компанія "МХП" вважає, що в 2021 році її EBITDA (прибуток до вирахування податків, відсотків і амортизації) може зрости на 10-20% до 435-474 млн доларів порівняно з 2020 роком залежно від підвищення світових цін на курятину.

Про це Українським Новинам повідомила фінансовий директор компанії Вікторія Капелюшна.

"На початку року ми намагаємося бути більш консервативними, тому говоримо, що зростання становить в розрізі 10%, але це при консервативному зростанні світових цін. А для низького зростання ця цифра може бути і кращою - до 20%", - сказала вона.

Капелюшна зазначила, що повторна заборона Європейського Союзу на імпорт українського м'яса птиці не мала сильного впливу на діяльність МХП, оскільки компанія зуміла диверсифікувати поставки, в тому числі до країн Близького Сходу та Північної Африки.

Вона підкреслила, що якщо в 1-му кварталі 2020 року, коли ЄС вперше встановив таку заборону, МХП був змушений зменшити обсяги виробництва курятини приблизно на 10-15%, то при повторній забороні такої стратегії вже не дотримувалися.

На сьогодні МХП відновив експорт курятини в ЄС.

В 2020 EBITDA МХП скоротилася на 7% до 395 млн доларів порівняно з попереднім роком в основному за рахунок падіння сегмента птахівництва та пов'язаних з ним операцій.

 

 

Рис. 30

 

 

 

 

Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ).

Обсяг виробництва вантажних вагонів і платформ в Україні в січні-лютому 2021 року впав на 75% в порівнянні з січнем-лютим 2020 року - до 184 одиниць. Про це повідомляє Державна служба статистики.

У лютому виробництво вантажних вагонів впало на 80,5% у порівнянні з лютим 2020 року - до 66 одиниць.

Частина вантажних вагонів випущена Крюківським вагонобудівним заводом (КВБЗ), де значно впало виробництво. Протягом січня-лютого завод виробив 70 одиниць вантажних вагонів, що на 84,6% менше, ніж в січні-лютому 2020 року.

В 2020 році виробництво вантажних вагонів і платформ в Україні знизилося в порівнянні з 2019 роком на 70,1% - до 3241 одиниці. Основний внесок зробив КВБЗ, який в 2020 році випустив 1569 вантажних вагонів, що на 70% менше, ніж в 2019 році.

Коментар. Результат КВБЗ був би дуже поганим, але згадаємо, що цього року завод матиме відносно непогану програму по пасажирським вагонам.

Обленерго

Опубліковано оголошення до зборів акціонерів Харківобленерго і Харківенергозбут.

Показники Харківобленерго слабенькі. – практично нульовий чистий прибуток, при малій амортизації.

Харківенергозбут отримало в 2020 році великий збиток 104 млн. грн. порівняно з прибутком 31 млн. грн.

отриманим в 2019 році.

 

 

«Укртелеком»

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), має намір підвищити тарифи на загальнодоступні телекомунікаційні послуги на 10% з 1 липня 2021 року. Про це в НКРЗІ повідомили агентству Укрінформ.

Згідно з проектом, вартість місячної абонентської плати за стаціонарний телефон для населення збільшиться на 10% - до 65,68 грн. Для підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців вартість місячної абонентської плати за стаціонарний телефон буде підвищена з 65,55 грн до 72,11 грн.

Коментар. Збереже рентабельність «Укртелекому» в умовах інфляції.

Шахтоуправління "Покровське"

2020 рік шахтоуправління "Покровське" закінчило зі збитком 7,248 млрд гривень, при цьому 2019 рік підприємство закінчило з чистим прибутком 925 млн гривень.

Про це йдеться в проекті порядку денного зборів акціонерів підприємства, які заплановано на 29 квітня.

Сумарна дебіторська заборгованість збільшилася в 27,8 рази до 11,558 млрд гривень, поточні зобов'язання і забезпечення збільшилися у 2 рази до 10,112 млрд гривень, а довгострокові зобов'язання - в 8,3 рази до 16,174 млрд гривень.

Акціонери розглянуть питання схвалення (погодження) здійсненого шахтоуправлінням у 2020 році значного правочину з приватним акціонерним товариством "Донецьксталь - металургійний завод", згідно з яким підприємство звільняє "Донецьксталь - метзавод" від частини зобов'язань зі сплати заборгованості за мировою угодою від 16 грудня 2020 року в розмірі 246,5 млн доларів.

У 2020 році обсяги видобутку рядового вугілля "Покровської вугільної групи" становили 6,2 млн тонн, що на 55% більше, ніж у 2018 році, а виробництво вугільного концентрату - 3,2 млн тонн, що на 39% більше, ніж у 2018 році.

Коментар. Великий збиток імовірно за рахунок врегулювання заборгованості, а збільшення активів та пасивів за рахунок переведення заборгованості групи «Донецьксталь» на підприємство після угоди з продажу активів групи «Метінвесту». Слід аналізувати.

***

Шахтоуправління "Покровське", контроль над яким у березні поточного року встановила група "Метінвест", у квітні поточного року в рамках програми розвитку підприємства введе в експлуатацію перший з початку року очисний забій - 9 північна "біс" лава блоку 10 - із запасами вугілля 536 тис. тонн.

Новини емітентів облігацій.

"Укрпошта"

Мінсоцполітики вносить сьогодні на Кабінет Міністрів проект постанови про виплати пенсій більшості пенсіонерів з 1 вересня 2021 року через банки і примусове переведення на картки всіх пенсіонерів за виключенням людей з інвалідністю 1 групи, які не ходять, і тих, кому більше 80 років.

Генеральний директор акціонерного товариства "Укрпошта" Ігор Смілянський заявляє, що компанія при такому скороченні своїх виплат буде змушена звільнити понад 10 тис. листонош.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Зі слів Смілянського, бажаний тариф Укрпошти з доставки пенсії в квартири або відділення в межах міста становить 1,3% від суми пенсійної виплати.

За оцінкою Смілянського, на підвищення тарифу необхідно близько 265 млн гривень.

Раніше Кабінет Міністрів доручив Укрпошті продовжити терміни надання послуги доставки пенсій за поточними тарифами.

Коментар. Негативна новина для власників облігацій «Укрпошти».

***

Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрпошта" в рамках спільного проекту з ЄБРР придбало 1 860 автомобілів для пересувних відділень на суму 1,3 млрд гривень, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій на своєму Telegram-каналі.

Перші автомобілі "Укрпошта" отримає наприкінці літа 2021 року.

***

Кабінет міністрів України ставить завдання до кінця грудня 2021 року покрити мережею пересувних відділень АТ "Укрпошта" 50% населених пунктів з населенням менше 2 тис. осіб, свідчить проект Плану пріоритетних дій уряду.

Новини емітентів єврооблігацій.

НАК "Нафтогаз України"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг дефолту емітента (РДЕ) НАК "Нафтогаз України" в іноземній валюті на рівні "B", прогноз "стабільний".

Згідно з прес-релізом Fitch, зрівняння рейтингів "Нафтогазу" з рейтингом України відображає міцний зв'язок компанії з державою".

"ДТЕК Енерго"

Компанія "ДТЕК Енерго" погодила з комітетами кредиторів-власників умови реструктуризації єврооблігацій.

Про це йдеться в повідомленні компанії на сайті Лондонської фондової бірж.

Згідно з ним, найближчим часом "ДТЕК Енерго" запустить 2 схеми домовленостей для реалізації реструктуризації.

"Метінвест"

У січні порівняно з груднем 2020 року група "Метінвест" збільшила показник EBITDA на 17,8%, або на 57 млн доларів до 378 млн доларів і виручку на 1,5%, або на 15 млн доларів до 1 031 млн доларів.

Про це йдеться в щомісячному звіті Метінвесту.

Галузеві новини.

Фінансові показники українських підприємств в 2020 році порівняно з 2019

За 2020 рік 46 державних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства енергетики, відзвітували про сукупні чисті збитки на суму 4,2 мільярда гривень.

Про це свідчить зведений звіт про виконання показників фінансового плану державних підприємств за 12 місяців 2020 року, повідомляє Марлін.

За результатами 2019 року державні підприємства Міненерго відзвітували про 3,6 млрд грн прибутку.

В цілому 31 підприємство завершило 2020 рік зі збитком у розмірі 8,4 млрд грн, 14 підприємств - з прибутком у розмірі 4,2 мільярда, а одне підприємство вважається беззбитковим.

Найбільш збитковими в 2020 році стали:

НАЕК "Енергоатом" - 4,8 млрд грн або 57,5% загального обсягу збитків;

Вугледобувні підприємства - 2,9 млрд грн або 34% загального обсягу збитків;

Східний гірничо-збагачувальний комбінат - 550 млн грн або 6,5% загального обсягу збитків.

2020 рік гірничо-металургійний комбінат "Арселор Міттал Кривий Ріг" (Кривий Ріг, Дніпропетровська область) закінчив із чистим прибутком 740,9 млн гривень (у 2019 році комбінат мав збитки 2,3 млрд гривень).

Акціонери комбінату "Арселор Міттал Кривий Ріг" мають намір 29 квітня розглянути питання про виплату 9,61 млрд гривень дивідендів, що на одну просту іменну акцію становить 2,49 гривні.

АТ "Новокраматорський машинобудівний завод" (НКМЗ, Донецька обл.), одне з провідних підприємств важкого машинобудування України, завершило 2020 рік з чистим прибутком 1 млрд 438 млн грн, що в 2,1 рази більше аналогічного показника 2019 року.

"Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод" ("Інтерпайп НТЗ") за підсумками 2020 року скоротив чистий прибуток в 155 разів у порівнянні з 2019 роком - до 22,9 млн грн.

2020 рік автомобільна компанія "Богдан Моторс", що входить в корпорацію "Богдан" закінчила зі збитками 3,384 млрд гривень проти прибутку 273 млн гривень у 2019 році.

Одеський припортовий завод (ОПЗ) збільшив чистий збиток у 2020 році на 1,126 млрд гривень, до 1,199 млрд гривень порівняно з 2019 роком.

2020 рік підприємство "Енергомашспецсталь" (ЕМСС, Краматорськ, Донецька область) зі збитком 1,399 млрд гривень, при цьому 2019 рік підприємство закінчило з прибутком 866 млн гривень.

Фармфірма "Дарниця" за підсумками 2020 року збільшила чистий прибуток на 33,7% в порівнянні з 2019 роком - до 815 млн грн.

Ринки сировини

Частина інвесторів роблять ставку на те, що ціни на сировину будуть підвищуватися протягом тривалого періоду, але історія показує, що умови для цього зараз невідповідні, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на The Wall Street Journal з посиланням на аналітиків інвестиційних банків.

Сільське господарство

Україна з початку 2020/2021 маркетингового року (МР, липень-червень) станом на 26 березня 2021 року експортувала 34,45 млн тонн зернових і зернобобових, що на 22,6% менше, ніж на аналогічну дату попереднього МР.

 

Світові фінансові та економічні новини.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) поліпшить прогнози для світової економіки на 2021-2022 роки, взявши до уваги нові заходи бюджетного стимулювання в США, а також вакцинацію від COVID-19, що просувається, заявила у вівторок директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва.

Згідно січневого прогнозу МВФ, світовий ВВП збільшиться на 5,5% у 2021 році після падіння на 3,5% у 2020 році у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Нові прогнози з'являться наступного тижня, коли МВФ опублікує черговий огляд світової економіки (World Economic Outlook, WEO).

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Як видно з Рис. 6 на початку огляду, основною рушійною силою для індексу Української біржі в останні п’ять торгових днів став ріст цін акцій «Укрнафти». Цьому є причина очікування прибутків компанії за минулий рік через врегулювання податкової заборгованості компанії. Як кажуть, смішно говорити, але «Укрнафта», здається, є єдиною в світі зрілою видобувною компанією, яка не виплачувала останні роки відчутних дивідендів. Як кажуть, і гірко про це говорити, національна особливість. Відповідно і таких низьких цін акцій, якщо брати з урахуванням барелів видобутку вуглеводнів чи барелів запасів не було й близько видно в цілому світі. Тобто є ріст з дуже низької бази. Що ж стосується індексу УБ, то при такій малій кількості емітентів в індексному кошику, рух ціни акцій одного емітента дуже часто визначає рух всього індексу.

Чи справляться з подібною задачею «штовхання індексу» акції «Укрнафти» і в наступні п’ять торгових днів – відкрите питання.

Що стосується динаміки фондових індексів країн, які розвиваються, чи, власне, крім «Укрнафти» фінансових показників інших емітентів з індексного кошику Української біржі, то тут, видається, для індикатору великої підтримки, як не було, так і найближчим часом не буде.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.