Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 22 жовтня 2021 року


22.10.2021 16:31

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на  22.10.2021

 

 

Найбільш значимою інформацією для українських учасників фінансового ринку на минулому тижні була наступна.

Україна та МВФ на рівні персоналу домовилися про другий транш stand-by на $700 млн і продовження програми до кінця червня-2022. Угода, а також запит влади про продовження програми до кінця червня 2022 року мають бути схвалені менеджментом Фонду та радою директорів МВФ за умови виконання Україною ряду взятих на себе зобов’язань. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив в середу на черговому засіданні уряду, що очікує, що рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалить виділення Україні наступного траншу у розмірі 700 млн доларів США у листопаді.

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина вважає, що вже виділений другий транш макрофінансової допомоги від Європейського Союзу в розмірі EUR600 млн Україна отримає наприкінці жовтня - початку листопада.

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 8,5% річних. Це рішення матиме вплив на стабільність дохідності ОВДП з однієї сторони, з іншої вже вплинуло на курс гривні в сторону його ослаблення, що закономірно.

Чиста купівля Нацбанком валюти на міжбанківському валютному ринку на минулому тижні, в період з 18 по 19 жовтня, становила $173 млн. Такі великі обсяги купівлі валюти з ринку, які продовжились і на цьому тижні мали за мету в першу чергу сповільнити укріплення гривні, яке відбувається через високі ціни на експортну сировинну продукцію з України. Це посилюється недостатнім імпортом Україною, компаніями нашої країни, дорогих енергоносіїв.

Поміж тим, очікування інвесторів рішення НБУ по обліковій ставці та міцна гривня призвели до слабких розміщень ОВДП на первинному ринку. Через слабкий попит Міністерство фінансів України на цьому тижні запропонувало інвесторам лише два випуски цих цінних паперів у національній валюті і один - в іноземній. Мінфін 19 жовтня під час аукціонів розмістив ОВДП на 1,2 млрд гривень і 37 млн доларів всього в еквіваленті 2 148 млн гривень - небагато. Дохідності при цьому в порівнянні з попередніми аукціонами не змінились.

На вторинному ринку ОВДП поки без значних змін.

Національний банк України погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту країни в 2021 році з 3,8% до 3,1%, у 2022 році - до 3,8% із 4%.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) належних державі ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку на рівні "B" з позитивним прогнозом.

У минулі дні були опубліковані дані фінансової звітності ПриватБанку, Ощадбанку за 9 місяців 2021 року з хорошими операційними результатами банків та гіршим чистим результатом через негативну переоцінку ОВДП внесених державою для поповнення статутних фондів банків з їх прив’язкою до долара США. Звітність підтверджує непоганий стан фінансової сектору України, що до цього 12 жовтня було констатовано Радою фінансової стабільності країни.

Агрохолдинг МХП (точніше його материнська компанія MHP SE) опублікував операційні результати діяльності за третій квартал та дев’ять місяців, що завершились 30 вересня 2021 року. Продажі птиці МХП в минулому кварталі в натуральному вираженні знизились на 5,1% порівняно з продажами за аналогічний період роком раніше, через зменшення на 9,5% продажів на внутрішньому ринку. Середня ціна на курятину (як в Україні, так і на експорт) в періоді збільшилась на 32% рік до року. Останній 

чинник сприяє значному зростанню прибутків компанії, а це вже привело до суттєвого росту ціни акцій МХП, який продовжився на тижні, до 8,2 доларів за штуку.

На 2 із 3 теплових електростанціях державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" запасів вугілля вистачає на 5-6 днів роботи, свідчать дані Міністерства енергетики станом на 18 жовтня.

Разом з тим на рахунках ПАТ "Центренерго" є понад 1,5 млрд грн для купівлі вугілля, в першу чергу, завдяки переуступці НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" черги за платежем з балансуючого ринку, а також оплати НАК "Нафтогаз України" придбаної у генкомпанії електроенергії на перший квартал 2022 року наперед.

Проблеми "Центренерго" негативно впливають на ціну акцій цієї компанії.

В США та в світі розпочалась і продовжується публікація корпоративної квартальної звітності. Через публікацію квартальної звітності з високим ростом прибутків в 3-ому кварталі 2021 рік до року, звітності закономірно кращої за знижені перед публікаціями очікування галузевих фінансових аналітиків брокерських домів, фондові індекси США в минулі торгові дні сильно підросли перевищивши чи майже досягши своїх історичних максимумів. Звичайно, в цьому присутній і торговий, і спекулятивний елемент.

Цей ріст фондових індексів США позитивно відобразився на фондових індикаторах Західної Європи і разом з тим призвів до певного тимчасового ослаблення долара США по відношенню до інших твердих валют через збільшення схильності до ризиків.

На курс долара при цьому навіть не сильно вплинув ріст дохідності державних облігацій США для долара позитивний. Дохідність 10-и річних боргових паперів уряду цієї країни за минулі дні зросла до 1,67%.

Про все згадане вище та багато суттєвого іншого в огляді фінансових ринку та блоці новин, який йде після огляду фінансових ринків.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

 

Ринок акцій України.

 

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим вівторком, за період з 12.10.2021 по 20.10.2021 включно, відображені в Таблицях 1 та 2 та на Рис. 1-4. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

На Рис. 3 для розуміння рівня поточних цінових рівнів відображене відношення цін окремих індексних пайових паперів та індексу Української біржі поділене на середнє таке відношення за період 12 років з початку 2009 року. Графік побудований за період п’ять років та майже 10 місяців. Це важлива інформація, яка дає розуміння цін місцевих акцій «в контексті», а саме, який період підйому чи спаду по відношенню до «звичного» рівня (на графіку для всіх паперів – це 1,0), що вони «переживають» зараз і якою була картина кілька років назад.

На минулому тижні, як і на попередньому на Українській біржі найбільш активно по безадресним заявкам торгувались акції Райффайзен Банк і «Укрнафти». До них у минулі дні приєднались акції «Кернела». Адресних угод в цей період на УБ не було.

Найкращу динаміку в минулі дні мали акції «Укренергомашин», які досить суттєво зросли з незвичного для себе низького рівня. Продовжився ріст ціни акцій МХП.

Зараз дуже гарно тримаються і навіть зростають акції аграрних холдингів через очікувані хороші фінансові показники в наступних кварталах та за результатами календарного року. На Рис. 4 представлені зміни цін акцій МХП та «Кернела» на Українській біржі в порівнянні з індексом біржі з початку липня. В блоці новин є графіки змін цін цих паперів на іноземних біржах.

 

 

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу.

 

Ціни українських державних євробондів за останній тиждень помітно підросли після зниження до початку жовтня, а їх дохідності відповідно знизились, Рис. 5.

Це - незважаючи на продовження зростання дохідності державних облігацій США в очікування зменшення темпу викупу з ринку боргових інструментів ФРС США. Дохідність 10-и річних державних облігацій США за останні дні продовжила зростання, помітно додала і досягла 1,67%, Рис. 6.

Цей тренд росту дохідності державних облігацій США продовжиться, можливо з паузам, до кінця року і далі. І це зростання дохідності боргових інструментів буде впливати на всі фінансові активи та на ринок валюти.

Більшість аналітиків очікує зростання дохідності 10-и річних державних облігацій США до рівня 1,8% до кінця цього року.

На вторинному ринку ОВДП поки без значних змін. В останні торгові днів незначно на 0,15% та 0,20% підросли декларовані дохідності продажу трьох з дев’ятнадцяти випусків внутрішніх державних боргових паперів України, які пропонуються Райффайзен Банком; двох випусків на 0,05% та 0,10% знизились.

Міністерство фінансів 19 жовтня під час аукціонів розмістило ОВДП на 1,2 млрд гривень і 37 млн доларів. До державного бюджету було залучено в еквіваленті 2 148 млн гривень.

Міністерство фінансів запропонувало інвесторам лише два випуски цінних паперів у національній валюті і один - в іноземній.

Міністерство первісно планувало запропонувати ширшу лінійку паперів. Проте після консультацій з первинними дилерами відмовилось від цієї ідеї. Попит на ці папери був низький через 1) очікування зростання облікової ставки НБУ, 2) міцну гривню, а також 3) зростання дохідності державних облігацій США.

Згадаємо, що Міністерство фінансів 12 жовтня розмістило рекордно низький обсяг ОВДП від початку року на 514 млн гривень.

Термін обігу пропонованих державних облігацій у гривні цього вівторка - 1 рік і 2 роки, в доларах - 2 роки.

Від розміщення гривневих 1-річних цінних паперів до державного бюджету було залучено 1 064 млн гривень, а від 2-річних - 105 млн гривень.

Дохідності не змінилися: середньозважена дохідність 1-річних ОВДП становила 11,5%, 2-річних - 12,4%.

Середньозважена дохідність доларових паперів також залишилася незмінною - 3,9%.

 

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

Валютний ринок

 

Гривня по відношенню до основних твердих валют у минулі 7 календарних днів продовжила укріплюватись і вийшла на свій новий півторарічний максимум, Рис 8.

Національний банк України значним збільшенням інтервенцій, а саме купівлі валюти, на тижні призупиняв укріплення гривні.

Нагадаємо, що скептики з числа тих аналітиків, які спеціалізуються в тому числі і на прогнозуванні курсу української національної валюти, а таких у відсотковому чимало, певний час назад настоювати, що гривня до кінця року незважаючи на позитивну динаміку все ж помітно ослабне. Хоча була і не менш поширена протилежна точка зору.

Однак за останній тиждень принаймні частина скептиків відмовилась від своєї попередньої точки зору і вже прогнозує укріплення гривні в найближчий місяць-півтора.

Грудневі ф’ючерси на пару гривня долар на УБ за минулий тиждень продовжили рух аналогічний руху гривні і зараз знаходяться на рівні 26,4/26,8 (тижнем раніше - 26,65/27,05). Вони, незначно вище поточного рівня спот. Так само березневі ф’ючерси 2022, 26,75/27,2, також вказують на очікування лише незначного ослаблення гривні від поточних рівнів до середини березня наступного року.

Відношення паритетного (по купівельній здатності) і номінального курсу гривні до долара США (після коригування паритетного курсу відповідно до даних з нової жовтневої бази даних МВФ) зараз є дуже близьким до 3,03, якщо брати конкретне поточне високе значення курсу гривні. Вона суттєво більше за рівень 2,5-2,6 з якого в останні десятиріччя починалось дуже значне ослаблення гривні, Рис. 9. В кінці грудня 2019 року відношення курсу гривні (при курсі 23,24 до долара США) до свого тодішнього паритетного курсу однак складало 3,15 і було більшим. І після цього гривня суттєво ослабла.

В зиму 2019/2020 реальний ефективний обмінний курс гривні, індекс РЕОК гривні, був близько 100, якщо за базу брати за базу середнє значення 2005 року, чи 130, якщо брати за базу значення 2016 року, Рис. 10. Після цього курс гривні суттєво знизився за 4-и місяця до початку квітня 2020. За цей період вона втратила 20,8% до долара США, якщо брати її курс в локальних максимумі та мінімумі (тобто за 4-и місяця), Рис. 11. Повторення в чомусь подібного сценарію і в найближчі півроку – дев’ять місяців має не таку вже й малу ймовірність.

При цьому, якщо говорити в більш реальних очікуваннях, то ослаблення гривні, якщо таке відбудеться, імовірно, буде суттєво меншим за рух 2020 року.

Хоча той же Національний банк України в останньому інфляційному липневому звіті 2021 року, як і міжнародне рейтингове агентство Fitch 13 серпня 2021 року прогнозували з різною динамікою укріплення реального курсу гривні в середньому і на наступний рік-півтора за рахунок сприятливих для України умов торгівлі, тобто високих цін на експортні товари з України та великі обсяги експорту з країни в натуральному вираженні. Тим не менш, Fitch прогнозував помірне сезонне зниження гривні до кінця поточного року до рівня 27,5 за долар США.

Згідно з НБУ, у першому кварталі 2022 року індекс РЕОК зросте до 1,30 (при базі 2016 рік) і триматиметься приблизно на цьому рівні протягом усього року.

"Тенденція до укріплення (гривні) узгоджується з фундаментальними факторами, що також підтверджується прогнозним дефіцитом поточного рахунку, близьким до стійкого рівня. Отже, РЕОК гривні не відхилятиметься значно від свого рівноважного рівня та не створюватиме дисбалансів", - говорилось в документі, Інфляційний звіт НБУ, липень 2021, посилання: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/IR_2021-Q3.pdf?v=4

В базі даних МВФ, опублікованій на минулому тижні значиться середньорічний курс гривня долар США 27,52 на 2021 рік та більш міцний середньорічний, 27,41, на 2022 рік.

 

Як очікує банк США J.P. Morgan з числа провідних, курс гривні у середньому за 2021 рік вийде на показник 27,4 грн/$, а наприкінці цього року буде на рівні 27,5 грн/$ (-4,5% від поточного рівня). Водночас у 2022 році його аналітики очікують девальвацію гривні по відношенню до долара США до 27,9 грн/$ (-1,8% рік до року), на кінець наступного року - 28,5 грн/$ (-3,6% рік до року). Це слідує зі звіту опублікованого наприкінці минулого тижня.

Сьогодні, в четвер, ринок валюти в Україні негативно реагує на рішення Нацбанку щодо збереження облікової ставки на тому ж самому рівні 8,5% річних. Попит на тверду валюту різко виріс, а ось продавці взяли паузу. Котирування валюти ростуть.

Долар США після дуже значимого руху уверх у минулі дні на фоні та через оптимізм на ринку акцій дещо ослаб по відношенню до корзини інших твердих валют і по відношенню до євро зокрема, Рис. 14.

Однак, все ж більшість учасників ринку очікує, що долар США продовжить певний час несильно укріплюватись.

 

 

 

 

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

 

На фондовому США відновилось зростання і зростання локально доволі потужне. Привід, чи причина традиційні – публікація квартальної звітності. Фондовий індекс Dow Jones вчора, в середу, вийшов на новий історичний максимум, широкий фондовий індекс S&P 500 майже досяг свого історичного максимуму, Рис. 15.

До певної і не малої міри цей рух позитивно позначився і на європейських фондових індексах. Однак європейські фондові індикатори вели себе в останні дні більш обережно, частково через укріплення євро, Рис. 16.

Фондові індекси країн Східної Європи в доларах США, як і тижнем раніше, рухались в напрямку протилежному до руху на фондовому ринку США, що буває не так вже й часто, Рис. 18.

 

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Ця різноспрямована поведінка фондових індексів в світі не задає «ззовні» напрямок руху індексу Української біржі. І це видно по малим його змінам. Думається, що місцеві учасники ринку, які можуть рухати індикатор УБ уверх чи вниз своїми операціями в найближчі пару тижні займуть вичікувальну позицію до публікації квартальної звітності місцевих емітентів і в очікуванні більш виразних рухів на зовнішніх ринках акцій.

 

ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

 

Фінансова стабільність в Україні. Реформи. Співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями

 

Україна та МВФ на рівні персоналу домовилися про другий транш stand-by на $700 млн і продовження програми до кінця червня-2022.

Команда співробітників Міжнародного валютного фонду та Україна досягли угоди на рівні персоналу (staff-level agreement, SLA) щодо першого перегляду програми фінансування stand-by (SBA), йдеться в заяві глави місії МВФ в Україні Іванни Владкової-Голлар у понеділок.

"Це відкриває шлях для розгляду першого перегляду SBA і запиту про продовження програми радою директорів МВФ. Завершення першого перегляду дасть змогу виділити 

(Україні) SDR500 млн (майже $700 млн)", - наголошується в релізі за підсумками обговорень між сторонами, які тривали з 21 вересня до 18 жовтня.

"Угода, а також запит влади про продовження програми до кінця червня 2022 року мають бути схвалені менеджментом Фонду та радою директорів МВФ. Подальше неухильне здійснення рішучої політики в цих сферах відповідно до цілей програми та узгоджених зобов'язань прокладе шлях для розгляду радою директорів МВФ перегляду, який очікується в листопаді", - йдеться в заяві.

В міру відновлення економіки основну увагу в програмі з МВФ приділено поверненню фіскальної політики до умов, сумісних зі середньостроковою стійкістю боргу, з одночасним захистом соціально вразливих верств населення. Йдеться про посилення управління доходами і зниження фіскальних ризиків, пов'язаних із квазіфіскальними операціями, зокрема в енергетичному секторі.

"Забезпечення незалежності центрального банку та зосередження грошово-кредитної політики на поверненні інфляції до цільового рівня, забезпечення фінансового здоров'я банків, зокрема за допомогою належного управління, з метою відновлення надійного банківського кредитування приватного сектору", - це інші пріоритети програми.

Серед основних пунктів боротьба з корупцією, просування судової реформи і зниження ролі держави та зацікавлених груп в економіці задля поліпшення ділового середовища, посилення корпоративного управління, залучення інвестицій і підвищення потенціалу економіки.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль очікує, що рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалить виділення Україні наступного траншу у розмірі 700 млн доларів у листопаді.

Про це він заявив на засіданні уряду у цю середу.

***

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина сподівається, що другий транш макрофінансової допомоги від Європейського Союзу в розмірі EUR600 млн Україна отримає наприкінці жовтня - початку листопада.

"Я можу точно підтвердити, що вже цього місяця або максимум на початку листопада ми отримаємо другий транш обсягом EUR600 млн", - сказала Стефанішина журналістам у четвер у Києві.

***

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №5850 про Національний банк України (НБУ), необхідний для закриття зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Законом Верховна Рада обмежила функції ради Національного банку.

Рада НБУ більше не зможе здійснювати аналіз впливу грошово-кредитної політики регулятора на соціально-економічний розвиток та надавати пропозиції до зміни цієї політики правлінню НБУ; давати оцінку роботі правління НБУ.

Законопроект також встановлює жорсткі обмеження до потенційних членів ради НБУ.

***

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що найближчим часом антикорупційні органи України відновлять свою роботу в повному обсязі, а також прискориться реалізація судової реформи і відбудеться перезавантаження Конституційного Суду.

"… ми пришвидшимо голосування у другому читанні закону про Національне антикорупційне бюро", - цитує прес-служба глави держави інтерв'ю Зеленського телеканалу ICTV у рамках програми "Свобода слова".

Зеленський переконаний, що незабаром буде завершено конкурс з обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За словами президента, існує певний спротив реформі всередині суддівського корпусу. Так, Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду України щодо конституційності норм закону про порядок обрання та призначення членів ВРП. Однак Зеленський переконаний, що зараз КСУ не заблокує судову реформу.

***

Посли країн "Великої сімки" обговорили з головою Національного банку Кирилом Шевченком виконання зобов'язань за програмою Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Про це йдеться в заяві послів в Twitter.

"Посли G7 під час зустрічі з головою НБУ Шевченко почули про зусилля центробанку щодо забезпечення виконання зобов'язань відповідно до програми МВФ і плани щодо продовження реформи банківського сектора", - сказано в повідомленні.

Посли підкреслили важливість належного корпоративного управління в державному банківському секторі, відповідно до рекомендацій Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) і зазначили, що продовжують підтримувати сильний незалежний Національний банк, який сприяє економічній стабільності та процвітанню.

***

Верховна Рада перенесла продовження розгляду проекту державного бюджету в 1-му читанні на четвер, 21 жовтня.

Про це повідомив з трибуни парламенту голова Ради Руслан Стефанчук.

Парламентський комітет з питань бюджету рекомендував Верховній Раді ухвалити проект держбюджету на 2022 рік у першому читанні, повідомив голова комітету Юрій Арістов.

***

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сподівається на прийняття у другому читанні проєкту державного бюджету на 2022 рік до 20 листопада.

Про це він повідомив на брифінгу в цей понеділок.

***

12 жовтня відбулося чергове засідання Ради з фінансової стабільності.

Ризики фінансового сектору є помірними і контрольованими, державні банки продовжують реалізацію стратегій скорочення NPL – основні тези за результатами засідання.

Про це йдеться в спільному повідомленні НБУ і Мінфіну.

***

Міністр юстиції Денис Малюська заявляє, що засідання суду у Великій Британії в спорі України та Росії за єврооблігаціями на 3 млрд доларів відбудеться восени.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Українській правді".

Росіяни хотіли б, щоб залишилося чинним рішення першої інстанції про стягнення коштів за спрощеною процедурою, що у України навіть немає аргументів, які б варто було навіть аналізувати.

Інший варіант, на користь України - перейти в повний судовий процес, досліджувати всі докази і аргументи України в цій справі, що означатиме, що справа буде слухатися ще як мінімум кілька років, а може і більше.

***

В січні-вересні Міністерство фінансів залучило до державного бюджету 198,7 млрд гривень

2 027 млн доларів і 420 млн євро за рахунок розміщення ОВДП.

Про це свідчать дані НБУ.

Мінфін розмістив гривневих держоблігацій на 198,711 млрд гривень, що на 45,9% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Також було розміщено папери на 2 027 млн доларів і 420 млн євро, що менше на 21,4% і на 33,4% відповідно, ніж за аналогічний період минулого року.

Середньозважена дохідність цінних паперів в гривні становила 11,4% річних, в доларах - 3,8% річних, в євро - 2,5% річних.

***

Україна може отримати транш Міжнародного валютного фонду (МВФ) у жовтні-грудні 2021 року в розмірі приблизно $1,4 млрд, висловив думку американський банк J.P. Morgan у жовтневих матеріалах EMEA EM Emerging Markets Research, якими володіє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми вважаємо, що МВФ виплатить транш у $1,4 млрд у четвертому кварталі 2021 року, але розглядає можливий діапазон цієї суми від $1млрд до $1,5 млрд", - зазначили аналітики J.P. Morgan.

Однак, як зазначається, враховуючи розподіл SDR, Фонд може виплатити меншу суму.

Аналітики також вважають, що Національний банк продовжить тренд на підвищення облікової ставки і вже у січні-березні 2022 року вона збільшиться з нинішніх 8,5% річних до 9%, у другому кварталі - до 9,25%, у четвертому - до 9,5%.

Щодо прогнозу зростання української економіки J.P. Morgan не вніс зміни у свої квітневі оцінки і очікує зростання реального ВВП України у 2021 році на 4,5%, у 2022 році - на 5%.

Водночас J.P. Morgan підвищив прогноз середньорічної інфляції в Україні до 9,2% у 2021 році порівняно з квітневими очікуваннями на рівні 9%, а у 2022 році - до 7,8% порівняно з 7,3%. Аналітики вважають, що на кінець цього року інфляція становитиме 9,5%, а наприкінці 2022 року - 8%.

Як очікує J.P. Morgan, курс гривні у середньому за 2021 рік вийде на показник 27,4 грн/$, а наприкінці року буде на рівні 27,5 грн/$. Водночас у 2022 році його аналітики очікують девальвацію до 27,9 грн/$, на кінець наступного року - 28,5 грн/$.

Дефіцит платіжного балансу у 2021 році очікується на рівні 1,6% ВВП, а наступного - 2,3% ВВП, йдеться в матеріалах дослідження.

Дефіцит державного бюджету України за підсумками 2021 року J.P. Morgan прогнозує на рівні 3,9%, у 2022 році - 3,2%.

 

До курсу гривні

 

Чиста купівля Національним банком України (НБУ) валюти на міжбанківському валютному ринку в період з 18 по 19 жовтня становила $173 млн, а від початку року - $2 млрд.

Забезпеченість України енергоресурсами для проходження зимового сезону 2021/2022

Президент Володимир Зеленський запевняє, що в Україні достатньо запасів газу для споживачів за нормальними цінами, порівняно з європейськими цінами.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу ICTV.

***

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 16 жовтня на 22,2%, або на 3,391 млрд куб. м, до 18,670 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, що стартував 30 квітня.

Про це свідчать оперативні дані державної компанії "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України".

Зазначених запасів газу на 34,3%, або на 9 753 млн куб. м менше порівняно з запасами на аналогічну дату 2020 року (28,423 млрд куб. м).

4 жовтня Україна призупинила закачування газу в підземні сховища.

З 2 по 16 жовтня з ПСГ було відібрано 194 млн куб. м газу.

***

Україна не планує забороняти експорт природного газу нерезидентів з українських підземних сховищ (ПСГ).

Як передає Бізнес Цензор, про це глава правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook.

"… ці обсяги становлять 10-15% від загальних. Європейські компанії можуть продавити цей газ в Україні, якщо на нього тут буде попит за поточною ринковою ціною. Але навіть якщо його вивезуть, то нічого критичного не станеться, у нас залишиться достатньо газу", - підкреслив Вітренко.

***

Запаси вугілля на складах теплових електростанцій компаній електричної генерації (ГК ТЕС) України за останній тиждень знизилися на 6,4%, або на 42,9 тис. тонн.

Згідно з даними Міністерства енергетики, якщо на ранок 11 жовтня 2021 року запаси на складах становили 666,6 тис. тонн, то до 18-жовтня вони знизилися до 623,7 тис. тонн, повідомив Бізнес Цензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Такі запаси в 4,3 рази менше затвердженого міністерством обсягу плану-графіка накопичення вугілля на цю дату (2,665 млн тонн).

Відзначається, що з 1 по 18 жовтня запаси вугілля ГК ТЕС впали на 13,8% або на 99,5 тис. тонн.

Як повідомлялося, за словами міністра енергетики Германа Галущенко, в жовтні 2021 року - березні 2022 року очікується витрата вугілля на рівні 15,3 млн тонн, з яких український видобуток складе близько 9 млн тонн, а вже законтрактовані обсяги імпорту складають близько 4 млн тонн. Додатково необхідно додатково забезпечити імпорт близько 2 млн тонн вугілля.

 

 

Ціни на енергоресурси та сировину в світі та в Україні

Пшениця

Активний експортний попит на тлі зростання світових цін та обмеженої пропозиції з боку виробників призвели до зростання закупівельних цін на пшеницю в українських портах до 300 $/т.

Закупівельні ціни на продовольчу пшеницю в портах України залишаються на рівні 8850-8950 грн/т або 295-300 $/т, а на фуражну – на рівні 8100-8400 грн/т або 270-275 $/т.

Грудневі ф’ючерси на чорноморську пшеницю на чиказькій СВОТ в понеділок знизились, а у вівторок виросли до 330 $/т. Ціни на російську пшеницю після 13 тижнів зростання вперше залишилися незмінними.

На світових біржах пшеничні котирування опускаються під тиском низьких темпів експорту та падіння попиту внаслідок високих цін.

В США станом на 17 жовтня озимою пшеницею засіяно 70% площ, що на 1% поступається середньому 5-річному показнику. Проте запаси ґрунтової вологи завдяки дощам вищі, ніж торік.

За прогнозом експертів IHS Markit, площі сівби озимої пшениці у США виростуть на 1,5% до 34,153 млн акрів, а ярої пшениці у 2022 році – на 11% до 12,7 млн акрів.

На тлі таких новин грудневі ф’ючерси у США знизились:

  • на 0,1 $/т до 270,4 $/т на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго,
  • на 0,28 $/т до 274,9 $/т на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті.

Проте подорожчала на 2,39 $/т до 358 $/т тверда яра HRS-пшениця в Міннеаполісі.

На ціни французької пшениці тиснуть дані про зниження імпорту пшениці Китаєм у вересні у порівнянні з вереснем 2020 року на 40% до 640 тис т.

Через цей ризик втратити основного покупця грудневі ф’ючерси на пшеницю на паризькій Euronext з понеділка впали на 2,25 €/т до 273,75 €/т або 318,5 $/т.

Вугілля

Ціни на вугілля в Китаї виросли до чергового рекорду, вперше перевищивши позначку $300 за тонну.

Вартість ф'ючерсів на енергетичне вугілля на сировинній біржі Чженчжоу до закриття ринку склала 1835,6 юаня ($ 287) за тонну, що на 0,4% вище підсумкового рівня попередньої сесії, передає Інтерфакс-Україна.

В ході торгів у вівторок ціна піднімалася до 1982 юанів ($ 302) за тонну. За останні 10 хвилин сесії вона впала на 5,5%, і це, на думку експертів, свідчить, що трейдери чекають від влади КНР якихось дій щодо стримування зростання ціни.

Ціна цих контрактів б'є рекорди вже сім сесій поспіль, з початку вересня вона виросла більш ніж на третину, зазначає Bloomberg.

Підйому цін на вугілля сприяло різке похолодання в ряді регіонів Китаю, який поглибив енергетичну кризу. Холодна погода в східній частині країни привела до раннього старту опалювального сезону в цьому році, що підвищило попит на вугілля, запаси якого і так є досить низькими.

Через перебої з поставками електроенергії і виробничі обмеження середнє завантаження потужності китайських меткомбінатів знизилось до 73% в порівнянні з 88% у вересні 2020 року а міні-заводів - від 80% рік тому до близько 60%.

 

Інші фінансові новини України

"Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 8,5% річних. Це узгоджується зі зниженням інфляції до цілі 5% наприкінці наступного року відповідно до базового сценарію оновленого макроекономічного прогнозу", - йдеться в повідомленні НБУ на його сайті 21.10.2021.

***

Включення державних облігацій України в гривнях в індекс JP Morgan GBI-EM розпочнеться 31 березня 2022 року.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів.

JP Morgan Global Index Research повідомив, що державні облігації України претендують на включення в індекс GBI-EM GD, починаючи з 31 березня 2022 року.

Початкове включення в усі три серії GBI-EM матиме одна серія облігацій, яка відповідає вимогам індексу - це ОВДП з купоном в розмірі 15,84% і погашенням в лютому 2025 року (UA4000204150).

***

Національний банк України (НБУ) з 21 листопада заборонить українським банкам приймати російські рублі для зарахування на депозитні рахунки фізосіб, повідомила прес-служба НБУ.

***

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зазначає, що з 2022 року на ринках капіталу стартує нова система атестування фахівців, яка запроваджує ефективні та прозорі форми перевірки знань з урахуванням найліпшої світової практики.

Про це йдеться в повідомленні НКЦПФР.

 

Економіка України

 

Національний банк України (НБУ) погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) країни в 2021 році з 3,8% до 3,1%, у 2022 році - до 3,8% із 4%, повідомив регулятор на офіційному сайті

"Ураховуючи показники першого півріччя, високі ціни на енергоносії, а також поточне ускладнення епідемічної ситуації".

Як наголосив НБУ, несприятлива ситуація на ринку енергоносіїв і наслідки логістичних проблем у світі обмежуватимуть випуск української промисловості й стримуватимуть темпи відновлення економіки і в наступному році.

"З огляду на це, Національний банк переглянув прогноз зростання ВВП у 2022 році з 4% до 3,8%. У 2023 році економіка зросте на 4%", - зазначив регулятор.

Водночас зростання економіки забезпечуватиме подальше відновлення світової економіки й розширення внутрішнього попиту, зокрема інвестиційного. НБУ також прогнозує збереження сприятливих умов торгівлі для українських експортерів, а також вакцинацію населення, яка дасть змогу уникнути локдаунів.

Окрім того, Нацбанк покращив прогноз номінального ВВП у 2021 році до 5,19 трлн грн із 4,975 трлн грн, у 2022-му - до 5,75 трлн грн із 5,485 трлн грн, зазначено в матеріалах центробанку.

Як повідомлялося, в 2020 році українська економіка впала на 4%. Цьогоріч Мінекономіки та уряд очікують зростання на 4,1%.

Національний банк України (НБУ) зберіг прогноз інфляції на 2021 рік на рівні 9,6% й очікує її повернення до 5% під кінець 2022 року.

***

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України за підсумками січня-серпня 2021 року прискорилося до 2,9% порівняно з 2,1% за підсумками січня-липня, таку оцінку дало Міністерство економіки.

***

«У першому півріччі 2021 року відновлення економіки (України) було слабшим ніж очікувалося, проте у ІІІ кварталі економічна активність пожвавилася завдяки інвестиційному та споживчому попиту, сприятливим умовам торгівлі та значному врожаю», - з прес-релізу за результатами засідання Ради фінансової стабільності України.

«Інфляція залишається значно вищою за цільовий показник. Сповільнення інфляції очікується з IV кварталу, повернення до цілі – у другому півріччі 2022 року».

https://bank.gov.ua/ua/news/all/riziki-finansovogo-sektoru-ye-pomirnimi-ta-kontrolovanimi-derjavni-banki-prodovjuyut-realizatsiyu-strategiy-skorochennya-npl--pidsumki-zasidannya-radi-z-finansovoyi-stabilnosti

***

Український бізнес погіршив очікування щодо сповільнення інфляції протягом найближчих 12 місяців до 7,8% із 7,2% у попередньому кварталі, однак поліпшив очікування щодо девальвації гривні до 28,50 грн/$1 із 28,71 грн/$1.

Згідно з результатами регулярного щоквартального опитування ділових очікувань підприємств країни, оприлюдненого на сайті НБУ в понеділок, індекс ділових очікувань (ІДО) підприємств зріс порівняно з минулим кварталом до 114,3% із 112,3%, зберігаючи позитивне значення.

В опитуванні ділових очікувань, яке проводилося з 3 серпня до 2 вересня, взяли участь 690 підприємств різних галузей із 22 регіонів країни.

Коментар. З досвіду, по девальвації очікування підприємств переважно завищені.

***

У січні-серпні 2021 порівняно із січнем-серпнем 2020 року від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами покращилося на $888 млн до $1 730,5 млн. У січні-серпні 2021 року імпорт товарів перевищив експорт на 1 730,5 млн доларів. (Січень-серпень 2020 року - від'ємне сальдо 2 618,5 млн доларів).

Про це повідомила Державна служба статистики.

Експорт товарів у січні-серпні 2021 року - 41 788,2 млн, при цьому він збільшився на 35,6% порівняно із січнем-серпнем 2020 року.

Імпорт товарів у січні-серпні 2021 року - 43 518,7 млн, збільшившись на 30,1%.

У 2020 році імпорт товарів перевищив експорт на 4 878,4 млн доларів. Протягом 2020

від'ємне сальдо торгівлі товарами покращилося на 5 867,2 млн доларів порівняно з 2019

роком (2019 рік - від'ємне сальдо 10 745,6 млн доларів).

Торговельні операції з основними партнерами в січні-серпні, млн доларів:

***

Федерація роботодавців України (ФРУ) просить Верховну Раду визнати критичною поточну ситуацію на ринку газу.

Про це йдеться в повідомленні ФРУ.

Згідно з ним, протягом 2021 вартість електроенергії для промислових споживачів у вересні збільшилася в 1,6 рази, порівняно з січнем і вже 12 жовтня ціна електроенергії на ринку "на добу наперед" досягла рівня 3,33 гривні/кВт-год, що в 2,2 рази більше, ніж середньозважена ціна у січні.

Також станом на 6 жовтня промислові підприємства отримали пропозиції природного газу за ціною близько 56 тис. гривень/тис. куб. м (з ПДВ), що в 7 разів вище ціни січня 2021 року.

"Такий рівень цін на енергоносії є вбивчим для української промисловості...", - підкреслили у ФРУ.

***

Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" збільшило тариф на тепло для бюджетних і релігійних організацій на 49-50%.

Про це свідчить розпорядження Київської міської державної адміністрації від 13 жовтня № 2145.

Для бюджетних установ "Київтеплоенерго" збільшило тарифи на виробництво тепла на 50,1%, або на 584,12 гривні/Гкал, до 1 750,48 гривні/Гкал.

Для інших, крім двох зазначеих, категорій споживачів тариф на виробництво теплової енергії збільшився на 61,7%, або на 723,33 грівні/Гкал, до 1 895,15 гривні/Гкал.

У "Київтеплоенерго" підкреслили, ці зміни в тарифах не вплинуть на вартість опалення для населення. Тариф на теплову енергію для цієї категорії споживачів в опалювальному сезоні 2021-2022 років залишаються на рівні минулого року.

***

Індекс цін на житло в Україні за підсумками липня-вересня 2021 року становить 115,8% порівняно з аналогічним періодом 2020 року, повідомила Державна служба статистики.

Ціни на первинному ринку зросли на 14,3%. Найбільше подорожчали трикімнатні квартири - на 16,3%, найменше - двокімнатні (на 13,4%).

За даними Держстату, на вторинному ринку житло подорожчало за рік на 17%. Найменше додали в ціні трикімнатні квартири - 15,8%, найбільше - двокімнатні (18,4%).

Порівняно з четвертим кварталом 2020 року ціни на житло зросли на 13,8%, на первинному ринку на 12,5%, на вторинному - на 14,9%.

***

Державна служба статистики опублікувала звіт про демографічну ситуацію в Україні за січень-серпень 2021 року.

Протягом січня-серпня чисельність населення України скоротилася на 245,9 тис. осіб і станом на 1 вересня 2021 року становила 41 342,5 тис. осіб, повідомила Державна служба статистики України.

Число померлих перевищує число народжених: на 100 померлих припадає 41 народжений.

За період перші 8 місяців смертність в Україні зросла на 16%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

З січня в Україні померли 439 430 осіб. Це на 61 115 смертей більше, ніж за січень-серпень 2020 року: тоді померли 378 315 осіб. У серпні померли 43 538 громадян - це менше, ніж в серпні 2020 року (44 008 осіб).

З початку 2021 року в Україні народилися 180 828 осіб. Для порівняння, в минулому році за той же період новонароджених було 193 138.

У тому числі від коронавірусної інфекції - 37 077, що становить 8,44% всіх померлих.

Згідно з даними Держстату, в Україні смертність від коронавірусу займає третє місце після серцевих захворювань та онкології.

За вказаний період від серцевих захворювань померли 276 070 людей, що становить 62,8% всіх померлих; від онкології померла 49 021 людина, що становить 11%.

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією. Її вплив на економіку країни.

 

В Україні зростає кількість інфікованих та померлих від COVID-19. За минулу добу 20.10.2021 зафіксували понад 22 тисячі нових інфікувань – 22 415 та 546 летальних випадків. Це рекордні показники за всю епідемію.

Також за минулу добу з COVID-19госпіталізовано 5468 осіб, повідомляє пресслужба МОЗ.

95 відсотків осіб, госпіталізованих із COVID-19 минулого тижня, - невакциновані, наголошують у МОЗ.

За минулу добу вакцину від коронавірусної хвороби отримали 251 254 особи - ця кількість також є рекордною. Від початку кампанії проведено усього 15 117 165 щеплень, уточнюють в міністерстві.

***

"Із 27 488 осіб, госпіталізованих з коронавірусною хворобою в Україні з 11 по 17 жовтня 2021 року, 25 893, або 94,2%, не отримали жодної дози антиковідної вакцини", - з повідомлення Міністерства охорони здоров'я України.

Зараз 57% ліжок, призначених для лікування хворих на коронавірусну хворобу, зайняті.

Переважна більшість нових випадків захворювання викликана мутованим штамом "Дельта".

***

Міністерство охорони здоров'я має намір збільшити охоплення вакцинацією від COVID-19 до 1,5 млн щеплень за тиждень.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я України.

***

"На сьогодні, за оновленою статистикою, принаймні одну дозу вакцини від COVID-19 отримали 86% працівників установ загальної середньої освіти. Повністю (двома дозами) вакциновано 358 390 педагогів - це 56% від загальної їх кількості", - міністр освіти і науки Сергій Шкарлет написав у своєму Telegram-каналі.

***

Піку поточної хвилі пандемії COVID-19 і пікових навантажень на систему охорони здоров'я можна очікувати наприкінці жовтня – в середині листопада, прогнозує заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Ігор Кузін, з поступовим спадом до кінця року та в першому кварталі 2022 року.

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що уряд не планує впроваджувати повний локдаун у всій країні.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що всі види міжобласних перевезень з 21 жовтня будуть доступні тільки для вакцинованих від коронавірусу пасажирів або тих, що мають негативний ПЛР-тест.

***

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій віднесла Сумську область до "червоної" зоні епідемічної небезпеки з 23 жовтня.

***

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій віднесла Запорізьку, Одеську, Донецьку та Дніпропетровську області до "червоної" зони епідемічної небезпеки з 18 жовтня.

Про це міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов повідомив в своєму Telegram-каналі за результатами засідання комісії.

Держкомісія ТЕБ та НС віднесла Херсонську область до "червоної" зони епіднебезпеки з 15 жовтня.

***

Ще сім областей, Житомирська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Рівненська, Хмельницька та Чернівецька області можуть потрапити в "червону зону" епідемічної небезпеки поширення коронавірусної інфекції Covid-19, якщо не посилять протиепідемічні заходи, заявив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

***

З 21 жовтня пасажири акціонерного товариства "Укрзалізниця" зобов'язані мати сертифікат про вакцинацію проти Covid-19 або негативний ПЛР-тест.

Про це йдеться в повідомленні Укрзалізниці.

***

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявляє, що якщо до листопада співробітники сфери освіти не матимуть щеплення від COVID-19, то будуть відсторонені від роботи на період карантину без збереження заробітної плати.

***

Мер Києва, голова Київської міської державної адміністрації (КМДА) Віталій Кличко повідомляє, що ситуація з поширенням коронавірусу в Києві стрімко погіршується.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

"Відділення столичних лікарень, які приймають хворих COVID-19, заповнені майже на 47%. Щодня одна з опорних лікарень - Олександрівська, приймає понад 50 нових пацієнтів. В цілому в місті госпіталізують вже понад 300 хворих на добу. Лікарі стверджують, що вірус став більш агресивним", - йдеться в його повідомленні.

На стаціонарному лікуванні в Києві з підтвердженим діагнозом COVID-19 перебувають 1837 пацієнтів, 1 297 з яких - у важкому стані, 30 - підключені до апарату штучної вентиляції легенів, ще 155 - на неінвазивній штучній вентиляції легенів, а кисневої підтримки потребують 1 512.

Також 195 осіб перебувають у стаціонарах з підозрою на COVID-19.

 

 

 

Рис. 22

 

Фінансовий сектор. Банки України

 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) належних державі ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку на рівні "B" з позитивним прогнозом.

Як йдеться в повідомленні агентства в минулу середу, рейтинг стійкості (VR) Укрексімбанку підвищено до "b-" з "ccc+", тоді як Ощадбанку та Укргазбанку підтверджено на рівні "b-", а ПриватБанку - "b".

***

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings підтвердило рейтинг банку "Альянс" на рівні В-/В з прогнозом "стабільний" з огляду на очікуване вливання капіталу.

Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства.

В S&P наголосили, що банк "Альянс" зможе підтримувати коефіцієнт капіталу, скоригованого з урахуванням ризику (risk-adjusted capital - RAC), на рівні більше ніж 3%, незважаючи на дуже високі темпи зростання балансових показників, завдяки запланованому вливання капіталу 1-го рівня в розмірі 160 млн гривень з боку нового міноритарного акціонера в середині 2022.

В середині липня 2017 року фізична особа Олександр Сосіс сконцентрував 89,1090% акцій банку "Альянс".

Приватбанк. Результати роботи за 9 місяців 2021 року

В січні-вересні 2021 Приватбанк отримав прибуток у розмірі 21,2 млрд гривень, що на 0,5% менше за аналогічний період минулого року (21,3 млрд гривень). Про це йдеться в повідомленні банку.

Пожвавлення ділової активності в Україні і зважена політика ризик-менеджменту зумовили зростання кредитного портфеля Приватбанку на 19%.

При цьому обсяги розміщених у банку коштів клієнтів зберігаються, навіть в умовах значного зниження ставок за депозитами на ринку.

З початку року Приватбанк збільшує операційну ефективність - бізнес-результат до вирахування резервів виріс на 9 млрд гривень порівняно з торішнім як за рахунок розвитку бізнесу, так і за рахунок контролю за витратами.

Разом з тим макрофактори, що зумовлюють коливання вартості портфеля державних цінних паперів, у 2021 році негативно впливають на результат Приватбанку і зменшують його прибуток майже на 6,7 млрд гривень.

У 2020 році Приватбанк скоротив прибуток на 22,4% до 25,3 млрд гривень порівняно з 2019 роком (32,6 млрд гривень).

Ощадбанк. Результати роботи за 9 місяців 2021 року

За січень-вересень поточного року Державний Ощадний банк отримав 849 млн гривень прибутку, що (формально) в 5,6 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року (4,74 млрд грн), дані банку.

За 9 місяців банк відзвітував про операційний прибуток у розмірі 4,6 млрд гривень; порівняно з аналогічним періодом минулого року цей показник зріс на 4,2 млрд гривень.

Водночас від'ємний торговий результат (в основному викликаний посиленням гривні та відповідною індексацією цінних паперів у капіталі Ощадбанку) дорівнює 3,8 млрд гривень.

Відповідно, чистий прибуток Ощадбанку за три квартали становить 849 млн гривень.

Істотне підвищення операційного прибутку Ощадбанку порівняно з минулим роком викликано зростанням як комісійного, так і процентного доходів.

Так, чистий процентний дохід за три квартали становить 9,3 млрд гривень, що в 1,6 рази (на 3,6 млрд гривень) більше, ніж за відповідний період минулого року.

Чистий комісійний дохід становить 4,5 млрд гривень. Порівняно з відповідним періодом 2020 року цей показник ріс на 1,3 млрд гривень, або на 40,2%.

Обсяг кредитів, наданих клієнтам за дев'ять місяців, зріс порівняно з початком року на 10,1 млрд гривень, або на 15,9%, і становить 73,3 млрд гривень.

Приріст відбувся як за кредитами суб'єктів господарювання (на 6,5 млрд гривень), так і за кредитами фізосіб (на 3,6 млрд гривень).

Обсяг коштів клієнтів за дев'ять місяців поточного року в Ощадбанку також зріс - на 3,4 млрд гривень (1,8%) - і становить на 30.09.2021 188,2 млрд гривень.

Протягом дев'ятьох місяців 2021 показник поганих активів, розрахований за методикою НБУ, скоротився на 17 п.п. - з 51% до 34%, або на 17,2 млрд гривень.

***

«Банківська система з 1 січня 2020 року суттєво зменшила рівень непрацюючих кредитів (NPL) – до 35% на 1 вересня 2021 року. Найбільший ефект показали державні банки, скоротивши портфелі NPL на 108 млрд грн, що складає майже 80% від загального скорочення в банківській системі. Основним інструментом оздоровлення портфелів залишається списання раніше зарезервованих непрацюючих активів з одночасним продовженням роботи з повернення коштів», - з прес-релізу за результатами засідання Ради фінансової стабільності України.

«Державні банки наразі не бачать нормативних перешкод з боку НБУ та уряду для ефективного врегулювання проблемних боргів. Водночас банки очікують на ефективніший захист своїх прав у судах».

***

У липні-вересні 2021 роки кількість банківських відділень скоротилася на 132 одиниці до 6 763 відділень, свідчать статистичні дані Національного банку.

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

МХП.

Компанія MHP SE опублікувала операційні результати діяльності за третій квартал та дев’ять місяців, що завершились 30 вересня 2021 року

Агрохолдинг МХП в третьому кварталі 2021 року реалізував 185,36 тис. тонн курячого м'яса, що на 5,1% менше, ніж за аналогічний період роком раніше.

Як говориться в повідомленні агрохолдингу, це пов'язано з падінням продажів на внутрішньому ринку на 9,5%, до 78,4 тис. тонн та через зменшення продажів замороженої курятини: цілої курки, філе та четвертин.

Протягом ІІІ кварталу 2021 року загальний обсяг експорту курятини залишився відносно стабільним рік до року та квартал до кварталу та досяг 108 963 тонн. Загальний обсяг експорту курятини у ІІІ кв. 2021 року становив близько 59% порівняно з 56% у ІІІ кв. 2020 року від загального обсягу продажів курятини.

За 9 міс. 2021 року продажі курятини залишились відносно стабільними та склали 521 538 тонн (9 міс. 2020 р.: 523 758 тонн): продажі курятини на внутрішньому ринку зросли на 10% рік до року, в той час як експорт зріс на 8% рік до року – ріст в обох періодах зумовлений здебільшого завдяки сильним результатам в продажах в І півріччі 2021 р. порівняно з І півріччям 2020 року.

Потужності Компанії по виробництву м’яса птиці продовжували працювати на повну потужність. Загальні обсяги виробництва курятини МХП в ІІІ кв. 2021 р. зросли на 7% та склали 194 199 тонн (ІІІ кв. 2020 р.: 181 661 тонн), в основному через низьку долю вибірки в III кв. 2021 р. у порівняні з III кв.

2020 р. та залишились відносно стабільними порівняно з ІІ кв. 2021 р. (190 908 тонн). Протягом 9 міс.

2021 р. виробництво курятини залишилось відносно стабільним та склало 551 729 тонн (9 міс. 2020 р.:

541 592 тонн).

Ціни на курятину

У ІІІ кв. 2021 р. середня ціна на курятину (як в Україні, так і на експорт) склала US$ 1,79 за 1 кг натуральної ваги (без ПДВ), та збільшилась на 32% рік до року за рахунок високих цін як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках; за 9 міс. 2021 р. середня ціна на курятину зросла на 22% рік до року та склала US$ 1,64 за 1 кг.

Ціни на курятину в Україні в ІІІ кв. 2021 року зросли на 36% рік до року та склали US$1,76 за 1 кг і на 9% у порівнянні квартал до кварталу, що в основному зумовлено значним зростанням вартості виробництва курятини починаючи з IV кв. 2020 року та тенденцією зростання цін на всі протеїни впродовж періоду.

Експортна ціна на курятину у ІІІ кв. 2021 р. зросла на 25% рік до року та склала US$1,77 за 1 кг і на 6% у порівнянні квартал до кварталу, це головним чином зумовлено сильними цінами на грудку та філе в Європі, четвертини та ціну на маленьку тушку в країнах Близького Сходу та Африки.

(Увага. В таблиці в колонках 2 та 3 по кварталам помилково сплутані роки 2021 слід читати, як 2020, 2020, як 2021)

 

 

 

***

У вересні 2021 року порівняно з вереснем 2020 року експорт м'яса птиці зріс на 29,2%, або на 14,059 млн доларів, до 62,170 млн доларів, імпорт - на 30,9%, або на 1,4 млн доларів, до 6,1 млн доларів.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба, передають Українські Новини.

Найбільші поставки м'яса птиці з України у вересні були до Нідерландів (15,2 млн доларів).

***

Грузія відкрила свій ринок для українських виробників м'яса, субпродуктів та інших продуктів птахівництва.

Раніше, але також в жовтні 2021 Йорданія відкрила свій ринок для українського м'яса, субпродуктів та інших продуктів птахівництва.

***

За даними внутрішньої презентації, МХП хоче через співробітників компанії викуповувати сільгоспземлі у нинішніх власників і знову передавати їх в оренду холдингу. Про це пише Дзеркало тижня. https://zn.ua/ukr/macrolevel/jak-kosjuk-khaknuv-zemelnu-reformu.html

"Наразі вартість оренди землі, якою користується холдинг, коливається від 200 до 300 дол./га на рік. А вартість гектара сільськогосподарської землі — 1,5–1,8 тис. дол./га. Тобто за нинішніх цін купівля у кращому випадку відіб’ється компанії не раніше як через п’ять років. Та до того часу, поки юридичні особи отримають право купувати ці землі, їхня вартість зросте, як і строк окупності. А головне — обігових коштів на придбання шкода, бо навіть за нинішніми цінами для викупу земель в обробітку МХП потрібно близько 500 млн дол", - йдеться в матеріалі.

В презентації йдеться, що МХП опитав нинішніх своїх орендодавців, і з'ясувалося, що, крім 3%, які вже зараз хочуть продати свою землю, існує ще 25% тих, хто буде її продавати, "просто чекають високу ціну за пай", - відзначають в матеріалі.

Видання пише, що через це в МХП розробили два варіанти залучення працівників до вирішення своїх земельних проблем.

Перший варіант передбачає, що потенційними покупцями можуть бути всі бажаючі працівники МХП, незалежно від майнового стану, доходів або посади. Єдине обмеження, яке встановлюється, - купити можна не більше 20 га, причому в одних руках в одному населеному пункті не може бути сконцентровано понад 10 га. Першочерговими об'єктами за цим сценарієм будуть землі, термін оренди яких холдингом завершується менш ніж через п'ять років.

Другий варіант передбачає укладання договору оренди землі з МХП на десять років і більше відразу після її покупки. Розмір орендної плати фіксується раз на рік на рівні середнього розміру для відповідного населеного пункту. Також встановлюється першочергове право компанії на викуп сільгоспземель в разі їх подальшого продажу працівниками.

Співробітникам, які погодяться купувати землю для МХП, обіцяють річний дохід в 7-11% від здачі землі в оренду своєму ж роботодавцю і безвитратного обслуговування активу.

"За перші 75 днів після відкриття ринку співробітники МХП інвестували у придбання землі для холдингу майже мільйон доларів. Середня ціна купівлі становила очікувані 1,6 тис. дол./га. Наділи укрупнилися: замість 215 старих орендодавців прийшло 110 нових. У лідерах титульні для МХП Київська, Черкаська, Вінницька, Хмельницька та Сумська області. Це ще не перемога, бо мова лише про 600 га землі, але початок непоганий і темпи лише зростатимуть", - резюмували у виданні.

 

 

"Центренерго"

На 2 із 3 теплових електростанціях державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" запасів вугілля вистачає на 5-6 днів роботи, свідчать дані Міністерства енергетики станом на 18 жовтня.

На складах Зміївської ТЕС знаходилось 9,4 тис. тонн газового вугілля, чого вистачало на 5 днів роботи станції, на складах Вуглегірської ТЕС знаходилось 16,7 тис. тонн газового вугілля, чого вистачало на 6 днів роботи станції. На складах Трипільської ТЕС знаходиться 29,8 тис. тонн газового вугілля, чого вистачало на 14 днів роботи станції.

На складах ТЕС енергоходингу ДТЕК запасів газового вугілля вистачало на 6-21 день роботи.

На складах Придніпровської та Ладижинської ТЕС запасів вугілля вистачало на 21 день роботи, а на Бурштинській - на 6 днів роботи.

***

На рахунках ПАТ "Центренерго" є понад 1,5 млрд грн для купівлі вугілля, в першу чергу, завдяки переуступці НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" черги за платежем з балансуючого ринку (БР), а також оплати НАК "Нафтогаз України" придбаної у генкомпанії електроенергії на перший квартал 2022 року наперед.

Про це повідомив радник прем'єра-міністра України Юрій Бойко, повідомив Бізнес Цензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"В цілому на рахунках" Центренерго "на закупівлю вугілля знаходиться 1,5 млрд грн, чого на мій погляд, цілком достатньо, щоб проводити ефективну і, головне, реалістичну політику по закупкам вугілля", - сказав він.

Щодо першочергового платежу з БР за рахунок "Енергоатому" і "Укргідроенерго" Бойко уточнив, що компанія вже отримала близько 440 млн грн і протягом жовтня буде перераховано ще 250 млн грн.

"У наступних розрахункових періодах кошти, призначені для "Центренерго", будуть спрямовані" Енергоатому "і" Укргідроенерго ", - уточнив радник прем'єра.

При цьому він зазначив, що подібна ініціатива була висловлена міністром енергетики в ході чергової наради, на якому розглядалося питання стабілізації економічного стану "Центренерго".

"Ми шукали шляхи всередині ринку, враховуючи, що в силу різних причин і державні, і комерційні банки відмовили в кредитах генкомпанії", - нагадав радник прем'єра.

Глава "Енергоатому" Петро Котин разом з тим зазначив, що фінансове становище компанії дозволяє почекати платіж з БР. За його словами, очікувана чистий прибуток "Енергоатому" за дев'ять місяців року складе 2,2 млрд грн.

Бойко також зазначив, що ще одним суттєвим кроком до поліпшення фінансового стану "Центренерго" була оплата "Нафтогазом" наперед електроенергії, придбаної на перший квартал 2022 року. "Характерною особливістю цієї транзакції було те, що за електроенергію 2022 року компанія вже розрахувалася. Це 380-390 млн грн ", - сказав Бойко.

Крім цього, за його словами, "Центренерго" використовує більш адекватну торговельну стратегію, і таким чином компанія "напрацювала певну суму грошей".

Міністерство енергетики запропонувало схему, згідно з якою ПАТ "Центренерго" отримає кошти для закупівлі палива за рахунок першочергового погашення боргів НЕК "Укренерго" перед ним на балансує ринку (БР), право вимоги на які на користь теплової генеруючої компанії поступляться НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго".

***

Північний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги ПАТ «Центренерго», залишивши без змін рішення Господарського суду Києва від 16 березня 2021 року, яким було частково задоволено позов ДП «Держвуглепостач» до «Центренерго» і вирішено стягнути на користь позивача 249 млн грн.

Згідно із судовими матеріалами, йдеться про заборгованість «Центренерго» перед «Держвулепостач» за договором постачання вугілля від 2019 року, повідомив Finbalance.

Укрнафта

Окружний адміністративний суд Києва 29 вересня задовольнив позов ПАТ "Укрнафта" до Центрального міжрегіонального управління Державної податкової служби по роботі з великими платниками податків та зобов'язав податківців надати Держказначейству висновок про повернення надміру сплачених коштів з податку на прибуток 2020 року в розмірі 3,27 млрд грн. Крім того, суд постановив додатково стягнути з ДПС на користь "Укрнафти" 15,3 млн грн пені, повідомив Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, податківці констатували, що 3,27 млрд грн, перераховані "Укрнафтою" в спецфонд держбюджету в грудні 2020 роки як авансовий внесок з податку на прибуток, не можуть вважатися надмірно сплаченими і не підлягають поверненню, так як підлягають використанню відповідно до цільового призначення в порядку, передбаченому законодавством.

Разом з тим, суд вирішив, що податківці не довели законність своєї позиції, коли відмовилися оформити висновок про повернення надміру сплачених "Укрнафтою" грошових коштів з податку на прибуток 2020 року в розмірі 3,27 млрд грн шляхом їх зарахування в рахунок сплати грошових зобов'язань по частини чистого прибутку за 2020 рік (1,92 млрд грн), дивідендів за 2018 рік (965,7 млн грн) і повернення (381,85 млн грн) на банківський рахунок "Укрнафти".

 

Емітенти корпоративних облігацій

 

Укрпошта

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила нові граничні тарифи на послуги поштового зв'язку. Завдяки цьому рішенню з 1 грудня 2021 тарифи "Укрпошти" виростуть в середньому на 15%. Резюме регулятора опублікована на його сайті. Тарифи будуть збільшені в такий спосіб:

  • тариф на пересилання листа, поштової картки (пріоритетні, масою до 50 г) збільшиться з 13 до 15 гривень (на

15%);

  • тариф на бандероль (пріоритетні, масою до 250 г) збільшать з 19,50 до 22,50 гривень (теж на 15%);
  • тариф на рекомендоване відправлення (картка, лист, бандероль) понад плату за масу виросте з 9,50 до 11 гривень (на 16%).

При цьому вартість посилки без оголошеної цінності масою до 10 кг в межах України залишиться на рівні 30 гривень, тобто по 5 гривень за кілограм.

Це вже друге підвищення тарифів "Укрпошти" з початку року.

 

Емітенти з основним бізнесом в Україні, акції яких обертаються лише на іноземних біржах

 

"Астарта"

В січні-вересні 2021 року один із найбільших виробників цукру в Україні агропромисловий холдинг "Астарта" (Київ) скоротив продажі цукру на 17,5%, або на 43,3 тис. тонн, до 204 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Також за 9 місяців компанія скоротила продажі пшениці на 5,9% до 243 тис. тонн, ячменю - на 41,2% до 13,2 тис. тонн.

Крім того, за вказаний період знизилися продажі соняшнику на 61% до 19,97 тис. тонн, кукурудзи - на 54,9% до 151,4 тис. тонн, соєвої олії - на 22,3% до 24,4 тис. тонн, соєвого шроту - на 18,3% до 83,4 тис. тонн.

Зазначається, що продажі молока збільшилися на 2,5% до 69,9 тис. тонн.

З іншої сторони, в січні-вересні 2021 року збільшилися середні ціни реалізації цукру - на 73,4% до 17,6 тис. гривень / тонна, пшениці - на 21,9% до 6,4 тис. гривень / тонна, кукурудзи - на 17,3% до 5,3 тис. гривень / тонна, ячменю - на 22,9% до 5,7 тис. гривень / тонна, соняшнику - на 19,6% до 12 тис. гривень / тонна, соєвої олії - на 71,3% до 32,2 тис. гривень / тонна, соєвого шроту - на 54,2% до 14,9 тис. гривень / тонна, молока - на 17,9% до 11,7 тис. гривень / тонна порівняно з січнем-вереснем 2020 року.

В липні-вересні компанія скоротила продажі цукру на 5,6% до 90,4 тис. тонн, пшениці - на 6,6% до 236,96 тис. тонн, кукурудзи - на 41,2% до 124 тонн, ячменю - на 39,7% до 13 тис. тонн, соняшнику - на 68,2% до 16,3 тис. тонн, соєвої олії - на 36,8% до 7,6 тис. тонн, молока - на 0,1% до 22 , 03 тис. тонн.

При цьому компанія збільшила продажі соєвого шроту - на 3,7% до 19,9 тис. тонн.

Як повідомлялось раніше, в січні-червні 2021 року "Астарта" збільшила показник EBITDA на 87,4%, або на 58,2 млн євро, до 124,81 млн євро порівняно з 1-м півріччям 2020 року.

В 2020 році "Астарта" збільшила показник EBITDA на 46%, або на 35,5 млн євро, до 113,42 млн євро порівняно з 2019 роком.

Компанія обробляє близько 220 тис. га в 7 областях, має 6 цукрових заводів, молочні ферми на 22 тис. голів і біоенергетичний комплекс у Глобину Полтавської області, який утворює промисловий цикл зі цукровим заводом і заводом з переробки сої.

40% холдингової компанії Astarta Holding N.V. контролює Віктор Іванчик через кіпрську Albacon Ventures Limited і 29,9% - канадська Fairfax Financial Holdings Ltd.

 

 

Емітенти єврооблігацій з основним бізнесом в Україні

 

"Нафтогаз України"

"Нафтогаз України" ставить перед собою завдання збільшити видобуток природного газу у найближчі десять років у 1,8 рази - з поточних приблизно 13 млрд куб. м до 24 млрд куб. м, повідомив голова правління НАК Юрій Вітренко під час Українського газового інвестиційного конгресу у Києві в середу.

За його словами, виробництво газу доцільно розвивати і на суші, і на шельфі за собівартості його видобутку до $160 за 1 тис. куб. м, водночас у НАК є проекти дешевші цієї собівартості.

Вітренко також зазначив, що компанія намагатиметься залучати міжнародні інвестиції для розвитку українського газовидобутку.

***

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" підписала з 4 іноземними компаніями меморандум для збільшення видобування газу в Україні: Dragon Oil, Socar AQS, 3 Seas Energy і H&P.

Про це йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

Мова йде про розвідка й освоєння нових ділянок в Чорному морі, розробку щільних і глибоких покладів газу, а також вже виснажених родовищ. Реалізація цих ініціатив вимагає більш як 20 млрд доларів інвестицій, а також сучасних технологій, які ще не розвинені в Україні належним чином.

Метінвест

Міжнародне рейтингове агентство S & Global Ratings підвищило довгостроковий кредитний рейтинг "Метінвесту" з рівня "B" до рівня "B+", що на один щабель вище суверенного рейтингу України, прогноз - стабільний.

Відповідно до прес-релізу компанії в п'ятницю, агентство також підвищило рейтинг незабезпечених облігацій групи з рівня "B" до "B+".

В своєму звіті рейтингове агентство зазначило, що підвищення рейтингу обумовлене позитивним ефектом від операційних поліпшень, а також значним скороченням боргових зобов'язань групи.

"Рейтинг "Метінвесту" на один щабель вище суверенного рейтингу України, що обумовлено здатністю групи генерувати експортну виручку у твердій валюті і незначним борговим навантаженням у найближчі роки", - констатується в прес-релізі.

Інтерпайп

Трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" пройшов аудит виробника залізничного транспорту компанії Siemens (Німеччина).

Про це йдеться в повідомленні "Інтерпайпу".

"Ми змогли довести, що відповідаємо всім найжорсткішим вимогам за внутрішніми стандартами компанії Siemens. Це важливий крок на шляху до стратегічної мети дивізіону залізничної продукції - стати сертифікованим постачальником для локомотивів і пасажирського рухомого складу одного з найбільших вагонобудівників Європи. Над першими прямими замовленнями для Siemens "Інтерпайп" почне працювати вже цього року", - сказав директор дивізіону залізничної продукції "Інтерпайпа" Олександр Гарькавий.

 

Галузеві новини

Нафта і газ

Україна може повністю забезпечити себе газом і відмовитися від його імпорту протягом 5 років, заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Успіх за його словами залежатиме від трьох чинників. Перший із них - нарощування видобутку газу. Не менш важливим напрямом є збільшення виробництва Україною біогазу. Для досягнення енергетичної незалежності України повинна також працювати над зменшенням неефективних витрат енергії.

***

Кабінет Міністрів уповноважив Ощадний банк, Укргазбанк, Державний експортно-імпортний банк і Приватбанк обслуговувати рахунки зі спеціальним режимом використання операторів газорозподільних мереж (ГРМ).

Це рішення було прийнято на засіданні Кабміну в середу, 20 жовтня.

"З метою поліпшення платіжної дисципліни і забезпечення сталого функціонування газотранспортної системи України проектом постанови передбачається затвердження Порядку відкриття (закриття) поточних рахунків зі спеціальним режимом використання для зарахування коштів, що надходять як сплата за послуги розподілу газу та порядку проведення розрахунків за послуги розподілу газу, що забезпечить належний розподіл коштів і унеможливить подальше утворення і накопичення заборгованості операторів ГРС, зокрема, за послуги балансування", - сказано в пояснювальній записці.

Кошти, які надходять від споживачів як сплата за послуги розподілу газу, будуть зараховуватися виключно на поточні рахунки зі спеціальним режимом використання, відкриті операторами ГРС в установах уповноважених банків.

***

Заборгованість операторів газорозподільних мереж (ГРМ) за відібраний для власних виробничо-технологічних потреб (ПТН) природний газ з магістральних газопроводів зросла більш ніж на 2,6 млрд грн, в тому числі на 1,9 млрд грн збільшилася заборгованість операторів ГРС, що відносяться до групи РГК Дмитра Фірташа.

Як повідомляє прес-служба ТОВ "Оператор ГТС України", таким чином сумарний прострочений борг облгазів перед ОГТСУ виріс до 10,9 млрд грн, з яких 7,7 млрд грн - заборгованість облгазів групи РГК.

У компанії уточнили, що облгази групи РГК у вересні відібрали 50 млн куб. м газу на 1,9 млрд грн. Крім того, "Донецькоблгаз" відібрав газу на 201,2 млн грн, а Черкасигаз - на 172,9 млн грн.

"Таке різке збільшення простроченої заборгованості несе значні ризики фінансової стабільності Оператора ГТС за вимивання оборотних коштів підприємства. Щоб забезпечити стабільну роботу ГТС підприємство змушене за свій рахунок поповнювати запаси газу в ГТС, що при наявних цінах на газ вимагає значних коштів ", - сказав генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

***

Депутати Верховної Ради обговорюють можливість законодавчого закріплення тимчасового зобов'язання для приватних газодобувних компаній продавати газ за собівартістю з незначною націнкою.

Про це в етері телеканалу "Україна 24" увечері 13 жовтня повідомив голова фракції партії "Слуга народу" в парламенті Давид Арахамія.

"Щоб узяти весь видобуток українського газу і тимчасово заборонити їм продавати, як вони зараз роблять, по 45 гривень на енергетичній біржі, а продавати за собівартістю з якоюсь мінімальною націнкою", - сказав депутат.

З його слів, таке зобов'язання має стосуватися всіх приватних газодобувних компаній, включно з ДТЕК Ріната Ахметова, компаніями Ігоря Коломойського і Миколи Злочевського.

Арахамія вважає, що таким чином можна забезпечити бюджетні організації газом за прийнятною ціною.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" пропонує бюджетним і релігійним організаціям газ по 16,8 гривень/куб. м.

Мер Києва Віталій Кличко вважає, що Кабінет Міністрів має зафіксувати ціну природного газу для бюджетних установ до кінця опалювального сезону на рівні 11,2 гривень за 1 куб. м замість ринкових 35 гривень.

***

Асоціація газодобувних компаній України (АГКУ) попереджає про ризик падіння видобутку природного газу в країні в разі впровадження штучного регулювання ціни на видобутий природний газ приватними газодобувними підприємствами.

"Ініціатива щодо обмеження прав незалежних газовидобувників продавати газ за ринковими цінами суперечить закону України "Про ринок природного газу", а також усім впровадженим в останні роки реформам щодо лібералізації ринку газу в Україні. Це завдасть удару по іміджу України на міжнародній арені та негативно вплине на євроінтеграційні процеси", - йдеться в заяві асоціації.

За результатами 2021 року загальний видобуток незалежними компаніями має становити 5 млрд куб. м, що стане рекордом для України.

Сільське господарство

Поголів'я птиці станом на 1 жовтня 2021 року, за даними Держстату, тис. голів:

***

Аграрії користуються відсутністю дощів, щоб якнайшвидше зібрати пізні культури та засіяти озимину, тому не мають часу для продажів пшениці, навіть за високими цінами. Після завершення збирання обсяг пропозицій, насамперед пшениці, виросте, особливо з огляду на зниження цін на кукурудзу під тиском збільшення пропозицій та падіння світових цін.

За даними Мінсільгоспу, озимою пшеницею в Україні станом на 18 жовтня засіяно 75% запланованих площ.

***

Європейська комісія завершила аудит офіційного контролю над виробництвом і сертифікацією молока і молочних продуктів з України, призначених для експорту до Європейського Союзу, і підтвердила їхню відповідність європейським стандартам.

Чорна металургія

Виробничі результати за 9 місяців 2021 року та експортно-імпортні операції в секторі.

 

 

 

***

Підприємства, що входять до об’єднання «Укртрубопром», у січні-вересні 2021 року збільшили виробництво труб у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 29,1%, до 518,1 тис т.

***

У вересні 2021 року порівняно з вереснем 2020 року експорт сталевих напівфабрикатів з України в грошовому вираженні збільшився на 89,5%, або на 202 млн доларів США, до 428 млн доларів США, імпорт - на 20,8%, або на 0,4 млн, до 2,3 млн доларів США.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба.

Україна експортувала сталеві напівфабрикати в вересні переважно в Італії (141,9 млн доларів).

У січні-вересні 2021 року порівняно з січнем-вереснем 2020 року експорт сталевих напівфабрикатів збільшився на 55,5%, або на 1 159 млн доларів США до 3 247 млн, імпорт - на 18,7%, або на 4 млн доларів до 26 млн доларів.

***

У вересні 2021 року порівняно з вереснем 2020 року експорт плоского прокату з України в грошовому вираженні збільшився в 3,3 рази, або на 394 млн доларів США, до 566 млн доларів, імпорт - на 83,5%, або на 58 млн доларів, до 127 млн доларів.

Найбільші поставки плоского прокату в вересні були до Польщі (131 млн доларів).

У січні-вересні 2021 року порівняно з січнем-вереснем 2020 року експорт плоского прокату збільшився в 2,2 рази, або на 2 003 млн доларів, до 3 630 млн доларів, імпорт - на 41,6%, або на 192 млн доларів, до 655 млн доларів.

***

У вересні 2021 року порівняно з вереснем 2020 року експорт довгомірного прокату зріс на 87%, або на 63 млн, до 136 млн, імпорт - на 34%, або на 8 млн доларів до 33 млн доларів.

Найбільші поставки довгомірного прокату у вересні були до Росії (15 млн доларів).

У січні-вересні 2021 року порівняно із січнем-вереснем 2020 року експорт довгомірного прокату зріс на 50%, або на 420 млн, до 1 260 млн, імпорт - на 32,2%, або на 59 млн, до 242 млн доларів.

***

У вересні 2021 року порівняно з вереснем 2020 року експорт сталевих труб з України в грошовому вираженні зріс на 63,6%, або на 29,7 млн доларів, до 76,2 млн доларів, імпорт - на 29,1%, або на 2,50 млн доларів, до 11,0 млн доларів.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба.

Найбільші поставки сталевих труб у вересні були до США (13,6 млн доларів).

У січні-вересні 2021 року порівняно із січнем-вереснем 2020 року експорт сталевих труб зріс на 28,5%, або на 114 млн доларів, до 516 млн доларів, імпорт - на 18,7%, або на 17 млн доларів, до 109 млн доларів.

***

Українські металурги у вересні 2021 наростили експорт чавуну на 9,4% в порівнянні з відповідним місяцем 2020 року - до 268,2 тис. тонн. У грошовому вираженні постачання чавуну за кордон зросли на 88,3% - до 138,5 млн доларів про це свідчать дані митної статистики.

За січень-вересень українські металурги наростили виручку від експорту чавуну на 93,1% в порівнянні з січнем-вереснем 2020 року - до 1,27 млрд доларів США.

За 9 місяців метпідприємства України експортували 2,44 млн т чавуну. Це на 6,4% більше, ніж в січні-вересні 2020 року.

Основний споживач українського чавуну - США (57%).

***

Українські підприємства в вересні 2021 наростили експорт феросплавів на 35,6% в порівнянні з відповідним місяцем 2020 року - до 59,2 тис. тонн. У грошовому вираженні експорт зріс в 2,3 рази - до $ 104,1 млн. Про це свідчать дані митної статистики.

За січень-вересень 2021 виручка від експорту феросплавів зросла на 40,8% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до $ 735,6 млн.

За 9 місяців феросплавні підприємства експортували 514,2 тис. тонн продукції. Це на 5,2% більше, ніж за січень-вересень 2020 року.

Частка феросплавів в загальному обсязі зовнішньої торгівлі України склала 1,52%.

Основні напрямки експорту - Туреччина (17,54%), Італія (15,59%) і Нідерланди (11,3%).

У 2020 році Україна скоротила експорт феросплавів на 25% в порівнянні з 2019 роком - до 626,6 тис. тонн. У грошовому вираженні експорт феросплавів знизився на 27,5% - до $660,02 млн.

 

Електроенергетика

Національна енергетична компанія "Укренерго" заявляє, що запаси вугілля на українських теплових електростанціях (ТЕС) у 4,3 разу нижчі за необхідні.

Про це йдеться в повідомленні "Укренерго".

"Ситуація з накопиченням вугілля протягом тижня погіршилася. Станом на ранок 18 жовтня загальні запаси вугілля на складах ТЕС знизилися на 6,4% (до 623,7 тис. тонн) порівняно з обсягами на ранок 11 жовтня (666,6 тис. тонн). Крім того, запаси газового вугілля знизилися на 3,3% (до 494,4 тис. тонн) і антрацитового - на 16,9% (до 129,3 тис. тонн)", - сказано в ньому.

Зазначається, що порівняно з початком осені (1 вересня) запаси вугілля на складах ТЕС знизилися на 15,5%, в тому числі запаси газового вугілля - на 0,9%.

Середньодобові обсяги постачання вугілля за останні 10 днів (до 18 жовтня) становили 52,5 тис. тонн, тоді як витрата (спалювання) - 62,4 тис. тонн.

***

Національна енергетична компанія "Укренерго" обмежила експорт електроенергії з об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України до 0 МВт 18-21 жовтня для підтримки балансової надійності енергосистеми і забезпечення безперебійного електропостачання українських споживачів.

Про це йдеться в повідомленні "Укренерго".

***

Диспетчерський центр НЕК "Укренерго" в період з 11 по 17 жовтня двічі активував аварійну допомогу з енергосистеми Словаччини, щоб уникнути відключення споживачів "острова Бурштинської ТЕС" (Закарпатська і частина Львівської і Івано-Франківської областей). Як повідомляє прес-служба оператора енергосистеми України, обсяг наданої допомоги з 14:00 до 21:00 11 жовтня склав 700 МВт-год, а з 15:00 до 17:00 15 жовтня - 200 МВт-год.

В "Укренерго" пояснюють необхідність аварійної допомоги з енергосистеми Словаччини аваріями на Бурштинській ТЕС компанії "ДТЕК Західенерго" Ріната Ахметова.

***

НАЕК "Енергоатом" підготувала та направила на погодження до центральних органів влади міжурядову угоду між Україною та США про будівництво енергоблоків за технологією американської компанії Westinghouse, повідомив глава компанії Петро Котін.

 

Світові фінансові та економічні новини

 

Інфляція в Єврозоні

Споживчі ціни в Єврозоні у вересні 2021 року збільшилися на 3,4% в річному вираженні, що є максимальним значенням з початку глобальної фінансової кризи у вересні 2008 року.

Про це свідчать остаточні дані Статистичного управління Європейського союзу.

Таким чином, інфляція прискорилася в порівнянні з 3,0% в серпні. Підсумкові дані збіглися, як з попередньо оголошеними показниками, так і з прогнозами експертів.

Висока інфляція обумовлена головним чином стрибком цін на енергоносії - на 17,6% в порівнянні з 15,4% в серпні 2021.

Продукти харчування, алкоголь і тютюн у вересні подорожчали на 2%, як і місяцем раніше. Вартість послуг зросла на 1,7% проти 1,1% місяцем раніше.

Ціни без урахування продуктів харчування та енергоносіїв (індекс CPI Core) у вересні збільшилися на 1,9% в річному вираженні, до максимуму з грудня 2008 року, після зростання на 1,6% в попередньому місяці. Показник збігся з попередніми значенням і консенсус-прогнозом.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.