Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 23 червня 2021 року


23.06.2021 15:04

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 23.06.2021

 

 

Минулі дні булим бідними значимими новинами для місцевих учасників фінансового ринку з точки зору впливу на їх інвестиції та на їх бізнес. Новини - в другій половині огляду.

На фінансових ринках без великих змін.

Основні фондові індекси США, які спочатку коригувались, Таблиця та графіки на Рис. 1, в останні два дні підросли. Індекс NASDAQ при цьому оновив свій історичний максимум, а широкий індекс S&P 500 майже це зробив. Голова ФРС Джером Павелл виступив перед Комітетом Палати представників США і кілька разів відповідаючи на питання висловив думку, що інфляція в США по типу гіперінфляції 70-х років є «дуже і дуже малоймовірною». Ось, здається й усе.

На ринку облігацій все відносно спокійно. Дохідності державних паперів США після певного росту стабілізувались, знизились і перебувають все ще на дуже низькому рівні, Рис. 2. Власне це зниження допомогло фондовим індексам США. Щоправда українські боргові «зовнішні» державні папери все ж таки знизились в ціні, Рис. 3.

А от місцеві боргові папери, що на первинному ринку, що на вторинному мало змінюються в ціні та дохідності, Рис. 4

Індекс УБ коригувався донизу через «дату відсічки» по дивідендам «Укрнафти», Рис. 8. При цьому ціна акцій Райффайзен Банку зростала, Рис. 8, 9 скоріше за все через те, що це дивідендний папір, а на місцевому ринку акцій по суті немає крім Райффазен банку нічого купувати. Детальніше, Рис. 5-9.

Курс гривні все ж таки за останні дні трохи знизився по відношенню до напівсуми долара та євро, Рис.10.

Євро в парі з доларом після зниження на силі долара відскочило і поки рухається в цій парі наверх, Рис. 11. Аналітики банку Credit Suisse вважають, що рух наверх продовжиться до рівня 1,1997/1,2007, щоб потім євро скоригувалось вниз до відмітки 1,1836/24 і навіть нижче – до рівня 1,1760. Такий прогноз важливий для місцевих учасників ринку з позицій пари гривня долар. Зниження в парі євро долар, означає тиск на гривню в парі гривні – долар. Однак, звичайно погляди Credit Suisse це лише думка. Реальність може бути інакшою.

Та все ж повертаючись до акцій та фондових індексів. Може інші світові фондові індикатори несуть підказку, як може рухатись індекс Української біржі в найближчі дні та тижні.

І якщо уважно придивитись, Рис. 12-14, то стає зрозумілим, що певна цінова слабкість «зовнішніх» державних облігацій України ОЗДП у кілька минулих днів, знову Рис. 3, не є випадковою, чи є відображенням погіршення ставлення до суто українських ризиків. Вона знаходить свій відбиток і в фондових індексах країн, які розвиваються в цілому, Рис. 13, і в регіональному східноєвропейському розрізі, незважаючи на різні валюти представлення. Можливо, задумаємося, це є відображенням того, що міжнародні інвестори вже думають про більш жорстку політику американського та потім через певний час і європейського центробанку і останнє зниження дохідності державних облігацій США їх не переконує. Чи це так? Побачимо. Але, якщо так? Якщо це перші ознаки більшого руху, хай з паузами? Варто подумати. Адже це має наслідки.

Так що з місцевим ринком акцій? Поки, мабуть пауза. А далі, якщо події на світових ринках акцій будуть розвиватись не на користь ринків країн, які розвиваються, то і місцевий український ринок акцій на це відреагує. Та, можливо, до цього все ще є чимало часу.

І тепер вже до новин нижче.

 

 

 

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК. ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

 

Голова Федерального резервного резерву Джером Пауелл виступив у вівторок перед Палатою представників Конгресу США, повторивши тезу, що інфляційний тиск буде тимчасовим. "Я скажу, що ці ефекти були більшими, ніж ми очікували, і вони можуть виявитися більш стійкими, ніж ми очікували", - додав він. "Але вхідні дані добре узгоджуються з думкою, що це фактори, які з часом будуть зменшуватись, а інфляція згодом рухатиметься до наших цілей, і ми будемо це ретельно контролювати".

Він сказав, що "дуже, дуже малоймовірно", що може повторитися інфляція в стилі 1970-х років, в першу чергу через прихильність ФРС стабільності цін.

У підготовлених тезах, опублікованих напередодні увечері в понеділок, глава центрального банку повторив, що економіка зростає, хоча загроза пандемії все ще присутня.

***

Банк UBS заявив в новій записці, що зберігає "позитивний тактичний погляд на акції", але прибуток від інвестування в акції, який буде отриманий в наступні місяці, розподілятиметься нерівномірно.

"Ми бачимо потенціал на регіональних ринках, які відстали в рості у другому кварталі (2021), особливо в Китаї та Японії, а також серед тих компаній та секторів, які найбільше зростають під час економічного відновлення, включаючи енергетику, фінанси та компанії малої та середньої капіталізації США", пишуть аналітики банку в цій новій записці, надісланій клієнтам. UBS заявляє, що інвестори повинні зафіксувати прибуток у окремих з сьогоднішніх переможців (на ринку акцій, зафіксувати тобто продавши частину пайових паперів), які мають вже обмежений потенціал зростання в найближчий період, включаючи нерухомість, компанії які виробляють споживчі товари тривалого вжитку (дорога одежа, меблі, побутова техніка, ресторани, книга та видавнича справа, автомобілі, компанії розваг, до них належать Nike, McDonald's Corp., Marriott International, Whirlpool Corp., Walt Disney Co.) та промислового сектору (наприклад Lockheed Martin, Northrop Grumman, Caterpillar, 3M, General Electric, тощо). ***

Валютні виплати України за державним боргом перевищать $10 млрд у найближчі 12 місяців, зазначив Національний банк України у червневому звіті про фінансову стабільність.

"Протягом наступних 12 місяців тільки валютні виплати уряду та НБУ за державним і гарантованим боргом перевищать $10 млрд. У гривневому сегменті ринку погашення основного боргу та відсотків у другому півріччі перевищать 130 млрд грн", - наведено статистику на сайті центробанку.

Регулятор зазначив, що графік боргових виплат у найближчі три роки залишається напруженим. Однак навантаження розподілено переважно рівномірно, що не має створити значних проблем Міністерству фінансів, хоча все ж середні обсяги аукціонів мають зрости.

Згідно зі звітом, потреби у фінансуванні може пом'якшити обговорювана Міжнародним валютним фондом (МВФ) додаткова емісія спеціальних прав запозичення (СПЗ) на суму $650 млрд для підтримки відновлення світової економіки.

"У разі затвердження емісії Радою директорів МВФ Україна збільшить свої міжнародні резерви на суму майже $2,7 млрд. Однак є ймовірність, що ці кошти надійдуть після періоду пікових виплат у вересні, немає однозначної відповіді про можливість їх використання для фінансування дефіциту бюджету", - зазначено у звіті НБУ.

Коментар. Звучить загрозливо та все ж бачить рішення задачі.

***

"Укравтодор" вперше випустив євробонди на Лондонській фондовій біржі.

Державне агентство автомобільних доріг України ("Укравтодор") розмістило єврооблігації на $700 млн зі ставкою 6,25%, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що вперше в Україні під держгарантії "Укравтодор" випустив євробонди, з терміном обігу сім років, на Лондонській фондовій біржі. За його словами, євробонди отримали історично низьку ставку порівняно з попередніми українськими суверенними розміщеннями в доларах США.

Під час розміщення "Укравтодор" отримав заявок на майже $2,4 млрд, що більше ніж втричі перевищило запланований обсяг випуску.

Організаторами випуску єврооблігацій виступили J.P. Morgan і Dragon Capital за участю Укрексімбанку. ***

Продаж гривневих ОВДП на первинних аукціонах цього вівторка порівняно з попередніми вівторка минулого тижня зріс на 39,3% за незмінними ставками, Рис. 4 на початку огляду .

Основним результатом первинних аукціонів з розміщення гривневих облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) у вівторок, що стали першими після рішення НБУ зберегти облікову ставку на рівні 7,5%, стало збільшення обсягу продажу на 39,3% - до 8,34 млрд грн.

Крім того Мінфін розмістив річні доларові ОВДП за колишньою ставкою 3,7% на $111,9 млн.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 22 червня 2021 року, до державного бюджету залучено 11,4 млрд. грн. (за курсом НБУ).

Ставки відсікання по гривневим паперам залишилися незмінними: 6 міс. - 9%, 13 міс. - 10,99%, 18 міс. - 11,3%, 2-річні - 12%, 3-річні - 12,3% і 5-річні - 12,59%.

Мінфін на цих аукціонах обмежив пропозицію 6-міс. 0,5 млрд грн і 13-міс. і 18 міс. - по 3 млрд грн, однак лише за 6-міс. попит був трохи вищим - майже 0,6 млрд грн (тут і далі за номіналом). Мінфін відхилив лише одну невелику заявку на 10 млн грн із 88 поданих на шість гривневих аукціонів.

Основний попит був на 2-річні папери - 3,3 млрд грн. На купівлю 13-міс. паперів було подано заявок майже на 2 млрд грн, 18 міс. - майже на 1,5 млрд грн;

На популярні серед нерезидентів 5-річні ОВДП попит продовжив падати: до 0,64 млрд грн з 1,77 млрд грн тижнем раніше і 4,08 млрд грн два тижні тому.

***

Приватбанк 18 червня перерахував до держбюджету 19,4 млрд гривень як дивіденди акціонеру банку - державі за 2020 - 80% чистого прибутку за 2020 рік.

Про це йдеться в повідомленні банку.

***

Національний банк України (НБУ) до 1 січня 2022 року відклав підвищення ваги ризику валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) для банків до 100% до 1 липня 2022 року, повідомляється в червневому звіті Національного банку України про фінансову стабільність. ***

Канцлер Німеччини Ангела Меркель в ході телефонної розмови запросила Президента України Володимира Зеленського здійснити найближчим часом візит до Берліна для обговорення низки питань двосторонніх відносин України і Німеччини та процесу мирного врегулювання на Донбасі.

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що уряд розпочав діалог із міжнародними партнерами про перезапуск реформи корпоративного управління.

***

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні 17 червня рекомендував ухвалити в другому читанні та в цілому "банківський" законопроект (№4367), ухвалення якого є важливою умовою в рамках програми фінансування stand-by Міжнародного валютного фонду (МВФ).

***

Приватбанк наполягає на своїй участі в засіданні Великої палати Верховного Суду у справі компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Приватбанку.

***

Національний банк України (НБУ) за тиждень з 14 по 18 червня викупив на межбанківському валютному ринку $ 113,8 млн і продав - $ 20 млн. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

***

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 20 червня на 4,8%, або на 729 млн куб. м до 16,008 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, що стартував 30 квітня.

Про це свідчать оперативні дані державної компанії "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України".

Зазначених запасів газу на 16,7%, або на 3 214 млн куб. м менше порівняно із запасами на аналогічну дату 2020 року (19,222 млрд куб. м).

Раніше повідомлялось, що Кабінет Міністрів доручив державному підприємству "Оператор ГТС України" забезпечити щонайменше 17 млрд куб. м газу в підземних сховищах газу (ПСГ) на початок опалювального сезону 2021/2022.

***

Реальний валовий внутрішній продукт України в першому кварталі 2021 року знизився на 2,2%, таку уточнену оцінку повідомила Державна служба статистики у вівторок, яка попередньо оцінила спад у середині травня у 2%.

Порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактора) ВВП знизився на 1,2%.

Згідно з даними, номінальний ВВП становив 1 трлн 8,6 млрд грн.; зміна дефлятора становить 20,7%.

За даними Держстату, в першому кварталі 2020 року спад становив 1,2% порівняно з першим кварталом 2019 року, у другому кварталі минулого року він прискорився до 11,2%, після чого уповільнився до 3,5% у третьому кварталі та 0,5% - у четвертому.

***

Товарообіг роздрібної торгівлі України в травні 2021 року зріс на 22,7% в порівнянні з аналогічним місяцем 2020 року в порівнянних цінах, тоді як у квітні цей показник становив 34,3%.

***

Протягом січня-квітня чисельність населення України скоротилася на 145,8 тис. людей і станом на 1 травня 2021 року становила 41 442,6 тис. людей.

***

Фінансовий сектор України успішно проходить коронакризу і належним чином виконує свої функції, говориться у черговому звіті про фінстабільність НБУ.

***

Національний банк відзначає, що кредитний портфель банків поступово зростає, найбільш жваво - позики МСП та іпотечне кредитування - зі звіту про фінстабільність НБУ.

Якість корпоративних портфелів банків істотно не погіршилася, а консервативні стандарти кредитування сприяли стійкості позичальників.

***

Потреби у продовженні антикризової реструктуризації кредитів вже немає, повідомила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

***

Національний банк планує з 1 січня 2022 року впровадити вимоги до капіталу під операційний ризик. Як говориться в звіті про фінансову стабільність, це станеться в ході гармонізації банківського регулювання з європейським законодавством, повідомляє прес-служба регулятора.

***

Аукціонна комісія з продажу ПрАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК) зі стартовою ціною 3,7 млрд грн визначила дату проведення - приватизаційний аукціон відбудеться 31 серпня 2021 року, повідомив голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

"Попередню зацікавленість в об'єкті висловило широке коло інвесторів, частина з яких - іноземні. Розраховуємо на високу конкуренцію та ринкову ціну продажу на прозорому аукціоні", - написав він у Facebook у вівторок.

***

Ціна електроенергії на Ринку на добу вперед (РДВ) 21 червня зросла до 1569 грн / МВт-год. Це на 20% більше, ніж в першій половині червня і майже на 70% більше, ніж середня ціна за травень. У період 22:00 - 24:00 на РДВ спостерігався дефіцит електроенергії, що призвело до стрімкого зростання ціни в ці години до рівня максимального обмеження ціни - 2656 грн / МВт-год. Про це повідомляється на сайті ДП "Оператор ринку".

13 червня в холодний резерв був виведений блок №4 Запорізької АЕС (ЗАЕС) потужністю 1000 МВт, а в п'ятницю 18 червня сталася аварійна зупинка блоку №2 Хмельницької АЕС (ХАЕС).

Після відновлення роботи ХАЕС-2, ціна електроенергії на вівторок, 22 червня знизилася до 1339 грн / МВт-год, але це все одно в півтора рази дорожче травневої ціни.

***

Кабмін не планує домагатися націоналізації заводу "Мотор Січ", мова йде скоріше про встановлення контролю з боку держави, у коментарі Uaprom.info сказав віце-прем'єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

"Ми не говоримо про націоналізацію. Йдеться про контроль держави над стратегічним підприємством", - сказав міністр.

Раніше у партії "Слуга народу" говорили про підготовку законопроекту про націоналізацію підприємства.

За словами Уруського, для встановлення контролю над підприємством держава може увійти в його капітал.

"Я думаю, що буде проведена докапіталізація "Мотор Січі", і в кінцевому підсумку контрольний пакет акцій буде у держави. Це все поки в стадії обговорення і аналізу", - додав Уруський.

При цьому він висловив сумнів щодо участі державного концерну "Укроборонпром" в управлінні заводом, посилаючись на те, що концерн сам перебуває в стадії трансформації.

Одне посилання.

https://www.epravda.com.ua/news/2021/06/22/675228/

оригінальний матеріал:

http://uaprom.info/news/179836-ukraina-planiruet-nacionalizaciyu-motor-sich-uruskij.html та детальніше в статті «Мотор Сич»: национализации не будет» 

http://uaprom.info/article/8237-motor-sich-nacionalizacii.html

***

У травні 2021 року порівняно з травнем 2020 року експорт м'яса птиці з України в грошовому вираженні збільшився на 39,9%, або на 17,96 млн, до 62,97 млн.

 

***

Експортні ціни на українську соняшникову олію на базисі FOB Чорноморськ (поставка на борт в Чорноморську) 17 червня порівняно з 16 червнем впали на 13,8-14,4% до 1,06-1,07 тис. доларів/тонна (до 6 місячного мінімуму).

"Експортні ціни на сиру соняшникову олію з України різко впали 17 червня 2021 року, коли ціни пропозиції втратили приблизно 100 доларів за тонну протягом одного дня. Надзвичайно низький зовнішній попит в поєднанні зі зниженням котирувань на соєву олію призвели до падіння цін на українську соняшникову олію до 6-місячного мінімуму", - сказано в ньому.

Так, пропозиції щодо постачання української соняшникової олії впали до 1,14-1,17 тис. доларів/тонна по FOB 17 червня порівняно з 1,23-1,25 тис. доларів/тонна днем раніше.

В березні 2021 року ціни на соняшникову олію в Україні досягли 5-річного максимуму 1,7 тис. доларів/тонна за FOB.

Зовнішній попит на соняшникову олію в останні місяці був дуже низьким через екстремально високі ціни.

Коментар. До ціни акцій «Кернела». Частка EBITDA переробки на соняшникову олію займає 32% - 2019 ФР, 34% - 2020 ФР, 28% - останні 12 місяців до 31.03.2021. Однак імовірно реально частка олії дещо вища через наявність соняшнику в сегменті рослинництво (необхідно оцінювати перевищення соняшнику над іншими культурами).

Ціна акцій «Кернела» в останні торгові дні несильно знизилась. Учасники ринку оцінювати високі фінансові показники компанії з певним скепсисом вважаючи їх тимчасовими.

 

 

***

У травні 2021 року порівняно з травнем 2020 року експорт плаского прокату збільшився у 2,7 рази, або на 303,7 млн, до 482,3 млн, імпорт - на 24%, або на 12,7 млн, до 65,6 млн доларів, повідомляє Державна фіскальна служба.

У січні-травні 2021 року порівняно із січнем-травнем 2020 року експорт плаского прокату збільшився на 82,5%, або на 770,51 млн, до 1 704,7 млн, імпорт - на 14,5%, або на 30,7 млн, до 242,3 млн доларів.

У травні 2021 року порівнянні з травнем 2020 року експорт довгомірного прокату збільшився на 25,5%, або на 27,2 млн, до 133,9 млн, імпорт - на 53,1%, або на 9,4 млн, до 27,007 млн доларів.

У січні-травні 2021 року порівняно з січнем-травнем 2020 року експорт довгомірного прокату збільшився на 23,9%, або на 117,8 млн доларів, до 609,8 млн доларів, імпорт - на 4,9%, або на 4,95 млн доларів, до 106,1 млн доларів.

***

У січні-травні Україна збільшила виробництво електроенергії на 6%, або на 3 735,2 млн кВт-год, до 66 305,2 млн кВт-год порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

За 5 місяців 2021 року теплоелектростанції (ТЕС) і теплоелектроцентралі (ТЕЦ) збільшили виробництво електроенергії на 0,6%, або на 117,5 млн кВт-год, до 20 412 млн кВт-год.

Атомні електростанції (АЕС) збільшили виробництво електроенергії на 4,2%, або на 1446,7 млн кВт-год, до 35 800,9 млн кВт-год.

Гідроелектростанції (ГЕС) та гідроакумулюючі електростанції (ГАЕС) виробили 4 909,4 млн кВт-год, що в 2 рази більше аналогічного періоду 2020 року.

Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в січні-травні становило 4 456,9 млн кВт-год, що на 4,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

***

В січні-травні 2021 року Україна збільшила споживання електроенергії з урахуванням технологічних втрат у мережах на 6,7%, або на 4 162,8 млн кВт-год, до 65,913 млрд кВт-год порівняно з аналогічним періодом 2020 року, дані Міністерства енергетики.

Споживання електроенергії без урахування технологічних втрат за 5 місяців 2021 року збільшилась на 8,2% до 53 760,5 млн кВт-год.

***

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі підтвердила повідомлення ЗМІ про те, що адміністрації не вдасться виконати поставлену президентом Джо Байденом мету - забезпечити 70% дорослого населення країни хоча б одним уколом вакцини від COVID-19 до Дня незалежності США - 4 липня.

Прес-секретар зазначила, що вже досягнуто мети вакцинації однієї дозою 70% американців віком 30 років і старше.

"Ми не бачимо, щоб щось пішло не так. Ми поставили перед собою сміливу, амбітну мету (...), і очікується, що ми досягнемо її лише за кілька тижнів після 4 липня", - сказала Псакі на брифінгу в Білому домі.

Координатор Білого дому з реагування на коронавірус Джефф Зіентс також заявив журналістам, що буде потрібно "декілька додаткових тижнів", щоб досягти первісної мети, поставленої Байденом.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.