Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 26 листопада 2021 року


26.11.2021 16:07

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 26.11.2021

 

-----------------

Основними новинами для українських учасників фінансового ринку за минулі сім днів, в тому числі з точки зору практичних рішень відносно інвестування, стали:

  1. виділення МВФ Україні другого траншу допомоги у рамках програми співпраці у розмірі обсягом 500 млн спеціальних прав запозичень, або 699 млн доларів США;
  2. продовження програми МВФ до кінця червня 2022 року;
  3. продовження значного інформаційного потоку стосовно серйозної загрози військового вторгнення Росії в Україну цієї зими, нові і доволі негарні новини по цій темі, і новини більш заспокійливі;
  4. до цього ж - певне значення в торгівлі українськими та російськими активами мали новини на Bloomberg, чи в більшій мірі навіть одна новина по цій темі спочатку 19.11 (минула п’ятниця) та уточнена 21.11.2021, понеділок, (Ukraine Update_ U.S. Intel Shows Russia Troops Ready for Large-Scale Attack – Bloomberg), яка також суттєво вплинула і на курси гривні та російського рубля по відношенню до твердих валют;
  5. ринкова інформація про продовження доволі різкого зниження курсу гривні по відношенню до долара США та інформація стосовно дуже великих інтервенцій Національного банку з продажом американського долара на міжбанківському ринку України з початку цього тижня після навпаки на позаминулому тижні рекордних викупів НБУ валюти отриманої НЕК «Укренерго (тут до слова згадати курсовий обвал турецької ліри), Рис. 1;
  6. суттєве цінове зниження державних єврооблігацій України – продовження тренду їх помітного зниження, яке проявилось попереднього тижня, і відповідно суттєве зростання їх дохідності; пізніше відбувся невеликий відскік цін цих паперів наверх, Рис. 2;
  7. помітне для одного тижня зменшення інвестицій нерезидентів в ОВДП на 2,7 мільярдів гривень, Рис. 3;
  8. відповідно і аналогічно руху ОЗДП суттєве зниження цін акцій МХП та Кернела на закордонних біржах та наступні спроби відскоку цін цих паперів, Рис. 4-5;
  9. до певної міри проблемні аукціони Мінфіну цього тижня з меншими майже в два рази сумарним обсягом розміщення паперів в грошах (4,44 млрд. грн.) порівняно з тижнем раніше, і при цьому з невеликим зростанням дохідності ОВДП і дуже слабким інтересом інвесторів до довгих паперів.

Національний банк України в цей понеділок продав близько 100 мільйонів доларів США. У вівторок НБУ п’ять разів виходив з продажом долара і продав ще порядку 160 мільйонів доларів США. В середу продаж валюти Нацбанку був порядку 40 мільйонів доларів США, в четвер - 50. На попередньому тижні чистий продаж валюти НБУ склав 103 мільйони доларів США. У значній мірі ці продажі направлені на задоволення потреб інвесторів у «зелену» електроенергетику з ВДЕ, для репатріації їх минулих великих прибутків. Іншими чинниками вищого попиту на валюту були: збільшення енергетичного імпорту, більший імпорт побутової техніки перед її традиційним о цій порі розпродажем, відкладений попит на тверду валюту.

В торгівлі українськими за походженням фінансовими активами (як і російськими), в тому числі і при розміщенні ОВДП на первинних аукціонах Мінфіну та торгівлі на валютному ринку України (і Росії) в п’ятницю минулого тижня та у цей понеділок домінувала тема доволі можливого за рядом оцінок вторгнення Росії в Україну цієї зими. Хоча варто зазначити, що російські фінансові аналітики, яким кілька днів доводилось активно коментувати цю тему в світлі різкого провалу на російському ринку акцій, Рис. 6 та різкого зниження курсу рубля, Рис. 7 вважають імовірність вторгнення Росії в Україну не дуже високою. Для них більш важливим чинником видавалось можливе значне погіршення відносин Росії з Заходом по причині нарощування угруповання збройних сил Російської Федерації коло кордонів нашої держави.

Починаючи з вівторка-середи певний ажіотаж викликаний цією темою на фінансових та валютних ринках України та Росії помітно послабшав.

На фоні негативних по цій темі новин, але не лише з цієї причини, ціни українських єврооблігацій в останні сім днів значно знижувались. Інвестори-нерезиденти продавали ОВДП. Ціни акцій МХП та «Кернела» суттєво втрачали. Після виходу більш заспокійливих новин, як новина про телефонну розмову Голови Об'єднаного комітету начальників штабів з Начальником Генерального штабу ЗС РФ ціни українських фінансових активів (євробондів та акцій) зросли, однак не відновились.

Однак пов’язувати зниження цін українських фінансових активів лише з одним згаданим вище геополітичним фактором не можна. У минулі дні знижувались і ціни акцій країн Східної Європи, сусідніх з Україною Польщі, Угорщини, Румунії, а також Чехії. І тут варто пригадати відносно різке зростання дохідності державних облігацій США на початку цього тижня, яке також було причиною всіх цих рухів.

Крім того, надходила менш значима, інша варта уваги учасників ринку інформація:

  • два нових макроекономічних прогнози провідних банків США по Україні з пониженням прогнозного темпу росту реального ВВП нашої країни в поточному році до 2,3% (J.P. Morgan) і 3,0% (Morgan Stanley);
  • і в цих прогнозах, увага! важливо, два нових дуже оптимістичних очікування по курсам гривні, вище поточного рівня, на наступні кілька кварталів та два роки, а саме 25-26,8 гривні за долар США;
  • нова інформація по місцевим емітентам акцій, «Укренергомашинам» («Турбоатому»), «Укрнафті», МХП та «Центренерго»;
  • інформація по продажу нафти зі стратегічних резервів США та ряду інших країн.

Також варто звернути увагу на наявність вже п’яти прогнозів провідних стратегів по акціям Уолл-Стріт (з загальної кількості приблизно 20 провідних фахівців) по поведінці фондового ринку США та інших країн до кінця наступного року. В цьому огляді наводиться відповідне узагальнення агентства Reuters. До цього додаються думки відомого популяризатора акцій професор фінансів Уортонської школи бізнесу при Університеті Пенсільванії Джеремі Сігела, які він висловив на каналі CNBC.

Якщо резюмувати дуже коротко, то в середньому ці аналітики очікують значення індексу S&P 500 на кінець наступного року на 4-7% вище поточного рівня з розкидом між прогнозами від мінус 6% до плюс 11%. Професор Сігел попереджає про зниження на ринку акцій США через прогнозовану ним більш жорстку політику ФРС, яку зараз не закладає ринок акцій.

Що стосується теми можливого вторгнення збройних сил Росії в Україні, теми, яка може бути з нами і в наступні тижні, і кілька місяців, і крім того може дуже і дуже негарно проявитись, у минулі сім днів резюмуючи повідомлення.

Міжнародне агентство Bloomberg, яке найбільше використовується професіоналами фінансового ринку в світі, телеканал CBS News з числа кількох провідних США та одна з найбільш авторитетних газет США та світу «Нью-Йорк Таймс» в минулу п’ятницю – четвер повідомили, що розвідка Сполучених Штатів Америки відкрила європейським країнам плани Росії щодо можливого вторгнення в Україну. Вторгнення може трапитись на початку 2022 року з трьох напрямків: через кордон з Росії, з окупованого Криму та через Білорусь. Аналогічне повідомлення зробив і керівник української військової розвідки Кирило Буданов на західному інформаційному ресурсі з картою-схемою розташування військових частин РФ і напрямками їх можливих ударів у випадку вторгнення в Україну (карта наведена цьому огляді в блоці новин).

Речник Державного Департаменту США Нед Прайс на прес-брифінгу 22 листопада заявив про незвичайну військову діяльність Росії коло кордонів з Україною відому і з відкритих джерел, і з

розвідданих США, і попередив про жорстку відповідь США та країн Європи на можливе загострення зі сторони Росії.

Франція пригрозила Росії наслідками за будь-яке вторгнення в Україну, заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан. Глава МЗС Німеччини назвав "украй тривожними" повідомлення про стягування військ РФ.

США розглядають можливість відправити до Україну військових радників та надати озброєння на тлі стягування Росією своїх до українських кордонів, повідомив телеканал та інформаційний ресурс CNN. Пізніше речниця Білого дому Джен Псакі під час брифінгу не підтвердила, але й не спростувала інформацію про можливість відправки додаткових озброєнь в Україну.

В п'ятницю з головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним по темі поспілкувався начальник Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США Марк Міллі. Голова Міноборони України Олексій Резніков в США обговорив цю тему з керівником Пентагону Ллойдом Остіном, а українська делегація, на чолі із секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим - в Канаді. Реакція на можливу агресію проти України буде дуже жорсткою — і про це попереджено безпосередньо очільника Кремля, пізніше повідомив міністр Резніков.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков категорично заперечував наявність у Росія агресивних планів щодо України. Проте в повідомленнях росіян дуже негарно звучали теми Грузії 2008 року та звинувачення України в спробах силового врегулювання ситуації на Донбасі. Це, як загрози, відзначило багато експертів.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі та начальник російського Генерального штабу Валерій Герасимов у вівторок, 23 листопада, провели телефонну розмову. Деталі не повідомлялись.

Збройні сили України провели ряд військових навчань в числі із застосуванням високоточної зброї, авіації, бойовою стрільбою та десантуванням підрозділів.

Питання безпеки у відносинах України та Росії у минулі сім днів піднімалось в телефонних розмовах з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним прем'єр-міністра Італії Маріо Драгі та Голови Європейської ради Шарля Мішеля.

Ігнорувати загрозу військового вторгнення Росії в України через усі ці новини – дуже легковажно і неправильно. Можливо, не стільки через високу імовірність самого вторгнення, скільки через сполучення його все ж значимої імовірності і вкрай великі негативні наслідки у випадку реального вторгнення. Тому, робота західних і українських дипломатів для зменшення загрози, втручання вищих керівників західних держав і урядів є дуже важливими і дуже цінними.

Однак і у випадку не реалізації цієї загрози, але її наявності та поглиблення, негативні наслідки для цін українських фінансових активів можуть бути відчутними протягом тривалого часу. І це може в цілому впливати на фінансову стабільність в Україні і на рішення інвесторів, українських і закордонних.

В цьому огляді в блоці новин наведений перелік повідомлень і подій, а також, хоча і дещо хаотично, фрагменти повідомлень по цій темі з офіційних джерел з відповідними посиланнями на самі джерела, щоб можна було скласти незалежне власне уявлення про характер загрози, дії керівників держав та урядів, дипломатів та військових.

З позитивних новин на минулому тижні слід звернути увагу на подальше і суттєве покращення ситуації з захворюваністю на коронавірус в Україні та смертністю від цієї хвороби в нашій країні.

Про все згадане вище та багато суттєвого іншого в огляді фінансових ринку та блоці новин, який йде після огляду фінансових ринків.

 

 

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

 

 

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

 

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, за період з 16.10.2021 по 22.11.2021 включно, відображені на Рис. 9-12. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, МХП і Кернела та обсяги торгів на Українській біржі.

На минулому тижні і на місцевому українському ринку акцій також мало місце цінове зниження, незважаючи на його невисоку ліквідність.

Найбільшим стійкою до цього зниження була ціна акцій «Укрнафти» через наявність непоганої ціни викупу після позачергових загальних зборів акціонерів. Найбільше знизилась ціна акцій КВБЗ через те, що відбулись реальні угоди з цими мало ліквідними паперами, а ціна цих акцій вже давно і дуже суттєво не відображала дуже слабких поточних показників цієї компанії. Хтось продав ці акцій втомившись чекати. Інші їх купили в розрахунку на анонсовані дуже великі інвестиційні плани в галузі і відповідно на можливі великі доходи та прибутки КВБЗ у наступні роки.

 

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень до понеділка 22.11.2021 включно, за два

тижні, за місяць та за рік.

Значення, поряд маленькі графіки.

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу.

 

Як вже було зазначено на початку цього огляду, ціни українських державних євробондів за минулі сім днів різко знижувались, але потім їх зниження припинилось.

Інвесторам в українські гривневі ОВДП також слід враховувати цю динаміку. Можливо, зараз варто розраховувати на зростання дохідності і цих паперів. Та ще й враховуючи необхідність великих запозичень до кінця цього року та зниження курсу гривні. Тож, увага.

Дохідності державних облігацій США за минулі дні коливаючись продовжили зростати. Наразі дохідність 10-и річних державних облігацій США становить близько 1,67%, Рис. 13.

Ріст дохідності державних облігацій США продовжиться до кінця року і далі. І це зростання дохідності боргових інструментів США буде впливати на всі фінансові активи та на ринок валюти. Більшість аналітиків очікує зростання дохідності 10-и річних державних облігацій США до рівня 1,8% до кінця цього року.

На вторинному ринку ОВДП за минулий тиждень формально практично зміни мінімальні. Декларовані Райффайзен Банком дохідності дещо опустились на ближньому кінці кривої дохідності, продажу – дещо підросли на дальньому кінці кривої, крім самих дальніх паперів. Зміни – в межах 0,05-0,10%.

Угоди між нерезидентами, які продають українські державні боргові папери і банками та іншими юридичними особами відбуваються в «закритому режимі» і їх цінові параметри є недоступними для широкої публіки.

Міністерство фінансів під час аукціонів 23 листопада розмістило облігації внутрішньої державної позики на 4,44 млрд гривень.

Міністерство фінансів запропонувало інвесторам сім випусків цінних паперів у національній валюті.

Термін обігу запропонованих державних облігацій – 3 місяці, 6 місяців, 1 рік, 1,5 року, 2 роки, 3 роки та 5 років.

Розміщення відбулось переважно з незначним зростанням дохідності в порівнянні з дохідністю на первинних аукціонах тижнем раніше.

Середньозважена прибутковість 3-місячних ОВДП становила 10,00%, 6-місячних – 11,55% (+0,05%), 1-річних

– 11,64% (+0,09%), 1,5-річних – 11,57%, 2-річних – 12,47% (без змін), а 3-річних – 12,85% (+0,15%).

(Середньозважена прибутковість на аукціонах тижнем раніше: 6-місячних - 10,50%, 12 міс. - 11,55%, 14-міс. - 11,57%, 2 роки - 12,47%, 3 роки - 12,7%, 4 роки та 6 міс. - 12,75%, 5 років та 7 міс. - 13,25%).

Найбільший попит було зосереджено на шестимісячних паперах, від розміщення яких до державного бюджету було залучено 3,3 млрд гривень.

Вісім заявок на зовсім невелику суму 13,2 млн. грн. з запропонованою дохідністю 13,00% щодо 5-річних ОВДП було відхилено.

Як вже зазначалось вартість ОВДП у власності нерезидентів за сім днів помітно зменшилась – на 2,7 мільярди гривень.

 

 

 

 

 

Валютний ринок
 

Про гривню було вже сказано на початку огляду. Також по цій темі, про інтервенції НБУ і інша відповідна інформація - в окремому розділі в блоці новин.

Євро по відношенню до долара США продовжує швидко слабшати, а долар по відношенню і до інших твердих валют укріплюватись. І це в першу чергу через зміну монетарної політики ФРС, але також і за рахунок сильних останніх макроекономічних даних по США, Рис. 17.Про гривню було вже сказано на початку огляду. Також по цій темі, про інтервенції НБУ і інша відповідна інформація - в окремому розділі в блоці новин.

 

 

Світові ринки акцій.

 

На фондовому ринку США ріст фондових індексів зупинився коло історичних максимумів, Рис. 18.

І на відміну від попереднього тижня ця зупинка знайшла своє відображення на інших ринках акцій. Зокрема відбулись зниження європейських фондових індексів, включаючи фондові індекси країн Східної Європи в доларах США та й найближчої до України по показникам Румунії. Хоча негативна динаміка проявилась в різній мірі. Рис. 19 та , Рис. 21-22.

 

 

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

З точки зору динаміки ціни акцій в цілому по ринку на УБ домінують новини по можливому вторгненню Росії та є вплив росту дохідності облігацій США. Але ще в більшій мірі на місцевий ринок акцій України корпоративні історії ряду індивідуальних емітентів: «Укренергомашин», «Укрнафти» та КВБЗ. Новини політичні, чи по загальному ставленню до ризиків – це більше для такого паперу, як акції Райффайзен Банк. І вплив тут поки невеликий.

 

ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

 

Фінансова стабільність в Україні. Співробітництво з МВФ.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) завершив перший перегляд програми stand by (SBA) для України та за його підсумками вирішив виділити країні другий транш $699 млн та продовжити дію програми до червня 2022 року.

Таке рішення рада директорів фонду ухвалила на засіданні у Вашингтоні в ніч на вівторок, йдеться у повідомленні на сайті фонду.

Отримані від МВФ кошти будуть спрямовані на забезпечення макроекономічної стабільності та використані для фінансування дефіциту бюджету, повідомило Міністерство фінансів України на своєму сайті.

***

Президент України Володимир Зеленський подякував МВФ за виділення Україні траншу у розмірі $700 млн США в рамках програми "stand-by".

Про це він написав у мікроблозі Твіттер у ніч на вівторок.

***

«24 листопада Україна отримала другий транш від Міжнародного валютного фонду за програмою Stand-By у розмірі 500 млн СПЗ (еквівалент 699 млн дол. США). Відповідні кошти будуть зараховані на рахунки Державного казначейства України», - повідомили в НБУ.

***

Міністр фінансів Сергій Марченко заявляє, що виділені Україні Міжнародним валютним фондом (МВФ) 700 млн доларів буде направлено на фінансування дефіциту державного бюджету, зокрема на виплату пенсій, зарплат вчителям та медикам, боротьбу з коронавірусом.

Про це він повідомив в ефірі телеканалу "Україна 24".

Міністр наголосив, що виділені кошти не мають чіткої прив'язки до спрямування використання.

Марченко очікує, що виділені МВФ кошти буде перераховано на казначейський рахунок України найближчими днями.

***

В Міністерстві фінансів розраховують на декілька траншів кредиту МВФ до червня 2022 року. Ці кошти вже закладено у проект державного бюджету. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі одного з українських телеканалів.

«До червня має бути ще декілька переглядів (програми з МВФ) і ми сподіваємось, що ми проводячи розумну, виважену і прогнозовану політику, зможемо переконати наших партнерів, і отримати ще декілька траншів цієї допомоги", - розповів Марченко.

***

МВФ оприлюднив новий меморандум з Україною за програмою stand by, 3-й і 4-й транші намічено в SDR0,5 млрд і SDR1,1 млрд.

Згідно з оприлюдненими документами, оновлена програма, яку МВФ продовжив із грудня цього до кінця червня наступного року, передбачає ще два перегляди, за підсумками яких Україна може отримати третій та четвертий транші – відповідно SDR500 (майже $700 млн) та SDR1,1 млрд.

Голова місії МВФ в Україні Іванна Владкова-Голлар уточнила журналістам на брифінгу в середу, що передбачається, що місія стосовно другого перегляду програми працюватиме у лютому, аналізуючи виконання показників на кінець 2021 року, й у разі успіху рада директорів про виділення третього траншу відбудеться у березні.

Україна в межах оновленого меморандуму економічної та фінансової політики з Міжнародним валютним фондом за програмою stand by має намір до кінця листопада ухвалити держбюджет-2022 із дефіцитом до 3,5% ВВП, законом скасувати послаблення критеріїв відбору представників держави до наглядових рад держбанків і прийняти плани наступності для цих наглядових рад із зазначенням термінів.

Згідно з ним, до кінця грудня цього року буде завершено та оприлюднено аудит коштів COVID-фонду; Нацбанк за погодженням із Фондом схвалить план дій із зазначенням термінів підвищення професійних можливостей банківського нагляду, а Офіс генпрокурора оприлюднить піврічний звіт про результати кримінальних розглядів щодо колишніх власників, менеджерів та пов'язаних осіб збанкрутілих із 2014 року банків. У цьому звіті мають бути зазначені агреговані дані про кількість осіб, щодо яких було здійснено розслідування та яких було засуджено, а також розмір штрафів та відшкодування збитків.

Державні Приватбанк та Ощадбанк у співпраці з Мінфіном до кінця 2021 року ухвалять дорожні карти, які опишуть необхідні кроки для їх повної чи часткової приватизації.

Потім до кінця січня Кабінет Міністрів затвердить дорожню карту, в якій буде викладено кроки, необхідні для виведення ПриватБанку та Ощадбанку на ринок для часткової або повної приватизації та залучення авторитетних міжнародних інвесторів.

Наступним за часом структурним маяком зазначено оприлюднення до кінця лютого 2022 року комплексного стратегічного документа та плану дій щодо повернення активів збанкрутілих банків.

У меморандумі Україна також узяла зобов'язання до кінця березня наступного року внести поправки до закону про Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП), щоб покращити.

процедури відбору її посадових осіб, посилити її здатність регулювати оргдіяльність і встановити механізми підзвітності керівництва.

До цього самого терміну намічено розробити та надати всім постачальникам газу базу даних споживачів з усією інформацією, необхідною новому постачальнику для виставлення рахунків домогосподарствам.

Нарешті, до кінця квітня Україна має завершити разову перевірку доброчесності чинних членів Вищої ради юстиції (ВРЮ) Радою з етики відповідно до положень нового закону про ВРЮ, а ще через місяць призначити наглядову раду "Енергоатому" з більшістю незалежних членів, обраних у межах прозорої та надійної процедури.

Україна в рамках отриманого 24 листопада другого траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand by також взяла на себе зобов'язання:

  • сформувати і забезпечити роботу наглядових рад ПрАТ "НЕК "Укренерго" до кінця грудня 2021 року, НАК "Нафтогаз України" – до кінця січня 2022 року і НАЕК "Енергоатом" – до кінця травня 2022 року на основі прозорого і конкурентного відбору;
  • обмежити  зростання  мінімальної  заробітної  плати  в  межах  рівня  інфляції  +2%  і

посилювати адресність соціальних програм;

  • погасити заборгованість перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) і забезпечити 100-відсоткові розрахунки перед ВДЕ-генерацією з 2022 року;
  • повернутися до практики обмеження державних гарантій до 3% доходів загального фонду держбюджету на рік;
  • Державна податкова служба до 1 грудня створить спецпідрозділ для аналізу податкової поведінки "індивідуальних платників податків з високими рівнями стану", щоб мінімізувати комплаєнс-ризики, властиві цій групі платників податків.
  • Бюро економічної безпеки (Беб) почне роботу до кінця грудня 2021 року, до цього часу повинна бути ліквідована Державна фіскальна служба (ДФС).

***

Україна наразі реалізовує вісім проектів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на загальну суму EUR1,68 млрд, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко під час зустрічі з новопризначеним віце-президентом банку з питань політики та партнерства Марком Боуменом, а також із заступником директора Ради директорів ЄБРР Артемом Шевальовим, віце-президентом ЄБРР Аланом Пію та директором ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

 

Матеріали по темі загрози вторгнення Росії в Україну

 

  1. Короткий виклад повідомлень та подій

Міжнародне агентство Bloomberg, яке найбільше використовується професіоналами фінансового ринку в світі, в минулу п’ятницю повідомило, що розвідка Сполучених Штатів Америки відкрила європейським країнам плани Росії щодо можливого вторгнення в Україну. Вторгнення, припускають, може трапитись на початку 2022 року з трьох напрямків: з окупованого Криму, через кордон з Росії та через Білорусь. Аналогічне повідомлення зробив однин з провідних телеканалів США CBS News та одна з найбільш авторитетних газет країни та світу «Нью-Йорк Таймс».

Керівник української військової розвідки, ГУР, Кирило Буданов на західному інформаційному ресурсі опублікував аналогічну інформацію з картою-схемою розташування військових частин РФ і напрямками їх можливих ударів та переміщень при можливому вторгненні в Україну (вона наведена цьому огляді в блоці новин). Новину поширили українські, російські та західні інформаційні агенції.

Речник Державного Департаменту США (МЗС країни) Нед Прайс на прес-брифінгу – 22 листопада 2021 року заявив про незвичайну військову діяльність Росії коло кордонів з Україною відому і з відкритих джерел, і з розвідданих США, і попередив про жорстку відповідь США та Європи на можливе загострення зі сторони Росії.

У п'ятницю з головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним по темі поспілкувався начальник Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США Марк Міллі, повідомив CBS.

Українська делегація, на чолі із секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим, взяла участь у роботі Halifax International Security Forum, де обговорювлась тема розгортання російських військ поблизу українського кордону.

Голова Міноборони України Олексій Резніков відвідав США та зустрівся з очільником Пентагону Ллойдом Остіном. За словами Міністра оборони України було проведено обмін інформацією розвідувальними спільнотами України, Великої Британії і США та отримано однакові висновки. Він повідомив, що на сьогоднішній день отримав дуже важливі сигнали від партнерів про те, що «ми наодинці не залишаємося». Реакція на можливу агресію проти України буде дуже жорсткою — і про це попереджено безпосередньо очільника Кремля, повідомив міністр.

Інше повідомлення Bloomberg. «Франція пригрозила Росії наслідками за будь-яке вторгнення в Україну». Про це заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан в інтерв'ю радіо RTL. Пізніше Глава МЗС Німеччини назвав "украй тривожними" повідомлення про стягування військ РФ, повідомила «Німецька хвиля».

США розглядають можливість відправити до Україну військових радників та надати озброєння на тлі стягування Росією своїх до українських кордонів, повідомив телеканал та інформаційний ресурс CNN з посиланням на джерела в уряді країни. Пізніше речниця Білого дому Джен Псакі під час брифінгу не підтвердила, але й не спростували інформацію про можливість відправки додаткових озброєнь в Україну.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков запевняє, що Росія не має жодних агресивних планів щодо України та «не збирається ні на кого нападати». Про це він сказав журналістам у вівторок, цитує російське видання «ТАСС». За словами Пєскова, неправильно будь-які переміщення Збройних сил РФ територією своєї країни асоціювати з планами про напад на Україну. «Американські та українські ЗМІ стверджують, що Росія готується до агресії проти України, а ми стверджуємо, що Україна планує агресивні дії проти Донбасу, "ЛНР" та "ДНР".

Україна шукає спосіб повернутися до спроб силового врегулювання ситуації на Донбасі під прикриттям збільшення присутності в регіоні НАТОвських військових, заявив раніше у неділю прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

Тема України обговорюватиметься в ході нового контакту лідерів РФ та США, терміни та формат проведення якого наразі узгоджуються, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі та начальник російського Генерального штабу Валерій Герасимов у вівторок, 23 листопада, провели телефонну розмову. Деталі не повідомлялись.

Україна не планує проведення наступальних військових операцій на Донбасі та працює над відновленням "нормандського формату" для мирного врегулювання конфлікту, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Безпекові питання у відносинах України та Росії у минулі сім днів піднімалось в телефонних розмовах з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним прем'єр-міністра Італії Маріо Драгі та Голови Європейської ради Шарля Мішеля.

23 листопада Збройні сили України на полігоні "Широкий лан" (Миколаївська обл.) проводили тренування з комплексним застосуванням високоточної зброї, безпілотних літальних апаратів, засобів РЕБ та автоматизованих систем управління. Окремо у вівторок на полігонах "Широкий лан" ударна та винищувальна авіація Повітряних сил ЗС України наносили ракетно-бомбові удати по наземних цілях. На кордоні з Білоруссю 23 листопада розпочалася прикордонна операція "Полісся". Поблизу Житомира 21 листопада відбулось навчання з бойовою стрільбою та десантуванням підрозділів Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

Інформаційне агентство Bloomberg із посиланням на американську розвідку 24.11.2021 додатково повідомляє, що Росія активно перекидає війська до Криму в рамках великомасштабного нарощування військової техніки на кордоні з Україною.

  1. Матеріали по темі в провідних вітчизняних та іноземних ЗМІ за минулі дні, посилання на них:

1. Новина – чи блок новин на Bloomberg, які мали найбільший вплив на хід торгів фінансовими активами в Україні та Росії в останні сім календарних днів. Датовано 21.11.2021

«Оновлення (новин) по Україні. Розвіддані США вказують на те, що російські війська готові до широкомасштабного нападу – Bloomberg»

(Ukraine Update_ U.S. Intel Shows Russia Troops Ready for Large-Scale Attack – Bloomberg)

Посилання: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-21/u-s-intel-shows-russian-plans-for-potential-ukraine-invasion

(З повідомлення. Розвідка Сполучених Штатів відкрила плани Росії щодо можливого вторгнення в Україну, яке, припускають, може трапитись на початку 2022 року. Мовиться про ймовірну атаку з окупованого Криму, через кордон з Росії та через Білорусь.)

That intelligence has been conveyed to some NATO members over the past week to back up U.S. concerns about Putin's possible intentions and…

З повідомлення. Розвідка Сполучених Штатів відкрила плани Росії щодо можливого вторгнення в Україну, яке, припускають, може трапитись на початку 2022 року. Мовиться про ймовірну атаку з окупованого Криму, через кордон з Росії та через Білорусь.

Відповідну інформацію розвідка Штатів вже минулого тижня скерувала в НАТО, щоб попередити. Про це видання пише з посиланням на дані розвідки.

Розвідка США попередила Європу про ризики вторгнення Путіна в Україну

Сполучені Штати поділилися з європейськими союзниками розвідувальними даними, включаючи карти, які показують нарощування військ Росії і артилерії для підготовки до швидкого, широкомасштабного прориву в Україну з кількох місць,  – написало видання.

Додали, що це за умови "якщо президент Володимир Путін вирішить вторгнутися, за словами людей, знайомих з розмовами". Цю інформацію надали НАТО, щоб підтвердити стурбованість Вашингтону можливими намірами президента Росії.

Посилаючись на дані розвідки, враховуючи кількість особового складу та техніки, видання описало ймовірний сценарій дій Кремля. Зокрема:

  • російські війська переходитимуть до України з окупованого Криму, кордону з Росії та через Білорусь;
  • одночасно орієнтовно 100 батальйонних тактичних груп – потенційно 100 000 солдатів. Вони можуть бути розгорнуті для "операції на перетятій місцевості та в умовах холоду";
  • вона охоплює більшу територію і підготовлення до потенційно тривалої окупації.

Джерела стверджують, що майже половина тактичних російських груп вже на позиціях, а будь-яке вторгнення супроводжуватиметься підтримкою авіації.

Москва призвала резервістів

Двоє людей розповіли, що Москва також призвала десятки тисяч резервістів у безпрецедентному для пострадянських часів масштабі,– мовиться у повідомленні.

Ці люди також розповіли, що "їхня роль (резервістів) у будь-якому конфлікті полягатиме в організації безпеки території на пізнішому етапі після того, як тактичні батальйони прокладуть шлях. Хоча Росія публічно не оголосила про призов".

Окрім того, Штати також розповіли, що відбувається зростання російської дезінформації, спрямованої проти Києва. Ба більше, Кремль найняв агентів, щоб спробувати посіяти дестабілізацію всередині української держави.

***

РФ зосередила понад 92 тис. військовослужбовців біля кордонів України і готується до нападу наприкінці січня або початку лютого 2022 року, водночас оцінки термінів цієї атаки у розвідок США і України майже збігаються, повідомив глава Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов.

"Наші оцінки майже такі ж, як у наших американських колег", – сказав Буданов в інтерв'ю виданню Military Times, опублікованому в ніч на неділю.

За його словами, така атака, ймовірно, охоплюватиме авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки, за якими підуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі та Маріуполі Донецької області і менше вторгнення через сусідню Білорусь.

Глава ГУР зазначив, що проведені раніше російські військові навчання "Захід-21" довели, що РФ може одночасно висадити до 3,5 тис. десантників і військовослужбовців спеціальних операцій.

За словами Буданова, напад, який готує РФ, буде набагато більш руйнівним, ніж коли-небудь у конфлікті, що почався в 2014 році, під час якого було вбито близько 14 тис українців. Він також зазначив, що російська сторона нарощує потенціал для цього, збільшуючи чисельність військ і систем озброєння в окупованому Криму, а також розміщуючи системи балістичних ракет малої дальності "Іскандер" та інші види зброї поблизу кордонів з Україною.

 

Він спростував припущення, що суворі погодні умови могли б перешкодити нападу РФ. "Це не проблема для нас і росіян", – сказав Буданов про бої в холодну погоду.

Скільки російських сил є біля кордонів

Батальйонно-тактичні групи – 40;

військові – 94 000;

танки – 1200;

бронеавтомобілі – 2900;

артилерія – 1600;

літаки – 330;

гелікоптери – 240;

кораблі – 75;

субмарини – 6.

***

З повідомлення одного з провідних телеканалів США CBS News

«…Співробітники американської розвідки попереджають європейських союзників про потенційне російське військове вторгнення в Україну; імовірність вторгнення зростає із настанням похолодання. Вторгнення залежить від погоди, але може статися за кілька тижнів, якщо не буде втручання з боку Заходу, повідомили CBS News поінформовані чиновники США…

... Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у п'ятницю, що Альянс уважно стежить за "великим і незвичайним зосередженням російських сил" поблизу кордону України.

«Необхідно, щоб Росія невідкладно продемонструвала прозорість щодо цього військового нарощування, провела деескалацію та зменшила напруженість», – сказав Столтенберг після зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Американська і британська розвідка поділились наявною у них інформацією з європейськими зацікавленими сторонам.

В п'ятницю з головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним поспілкувався начальник Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США Марк Міллі. Вони обговорили безпекову ситуацію в Східній Європі, включно з "діяльністю Росії в цьому районі", - сказав у прес-релізі речник Об'єднаного штабу полковник Дейв Батлер.

«Голова наголосив на необхідності продовження консультацій між регіональними союзниками та партнерами та підтвердив підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України», – йдеться у повідомленні.

U.S. officials warn of possible Russian military incursion into Ukraine https://www.cbsnews.com/news/us-officials-warn-possible-russian-military-incursion-into-ukraine/

***

U.S. Intel Shows Mass Russia Troop Buildup Near Ukraine Bloomberg Daybreak: AustraliaTV Shows

November 22nd, 2021, 1:01 AM GMT+0200

The U.S. has shared intelligence with European allies that shows a buildup of Russian troops and artillery to prepare for a rapid, large-scale push into Ukraine, according to people familiar with the conversations. Rosalind Mathieson reports on "Bloomberg Daybreak: Australia."

***

Третє повідомлення на Bloomberg по темі. «Франція пригрозила Росії наслідками за будь-яке вторгнення в Україну»

В Міністерстві закордонних справ Франції заявили, що вторгнення Росії до України матимете для Кремля серйозні наслідки.

Про це заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан в інтерв'ю радіо RTL, повідомляє Bloomberg.

Заява Франції щодо загрози вторгнення РФ до України

Він зазначив, що Франція стурбована через стягування Росією військ до кордонів з Україною.

"Будь-яке порушення кордону, будь-яке вторгнення призведе до вкрай тяжких наслідків", – сказав Жан-Ів Ле Дріан.

Водночас, на думку дипломата, важливо знайти "спосіб працювати разом", хоч авторитарні схильності Володимира Путіна все більш помітні в останні місяці.

Глава МЗС Франції додав, що Росії варто використовувати свій вплив для вирішення міграційної кризи в Білорусі.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-21/france-warns-of-grave-consequences-if-russia-invades-ukraine

***

США працюють із європейськими союзниками, щоб запобігти подальшій агресії РФ проти України, – NYT

Американські розвідслужби попереджають європейських союзників, що для запобігання наступу військ Росії в Україні Європа спільно зі США мають оперативно розробити пакет економічних і військових заходів для стримування Москви.

Авріл Хейнс, директор Національної розвідки США, минулого тижня відвідала Брюссель, щоб передати в НАТО дані американських спецслужб про можливе російське вторгнення в Україну.

Поїздка Хейнс була запланована, і в ході переговорів було порушено безліч питань, але, за словами джерел New York Times, стурбованість Заходу з приводу планів Росії стала одним з основних питань на порядку денному зустрічі.

https://www.nytimes.com/2021/11/19/us/politics/russia-ukraine-biden-administration.html?smid=tw-nytimes&smtyp=cur

***

«The Washington Post» — американська газета. Видається в місті Вашингтоні. Найбільша газета столиці Сполучених Штатів Америки.

Opinion: The U.S. is warning Russia on Ukraine. So far, the message isn’t getting through. https://www.washingtonpost.com/opinions/2021/11/18/us-is-warning-russia-ukraine-so-far-message-isnt-getting-through/

***

З прес-брифінгу Державного Департаменту США (МЗС країни) – 22 листопада 2021 року, Нед Прайс, Речник.

ПИТАННЯ: Секретар (Державний секретар США Ентоні Блінкен) на вихідних знову говорив про незвичайну військову активність поблизу кордону Росії з Україною та деякі повідомлення про те, що українці вважають, що Росія готується до вторгнення. Мені було цікаво, наскільки ймовірно, чи бачать це США. Який аналіз чи оцінка у вас стоїть за цими фразами, які ви використовуєте, як-от незвичайна військова діяльність? Чи можете ви сказати нам, що саме там відбувається, що викликає у вас ці занепокоєння, і наскільки ймовірним, на вашу думку, може бути вторгнення?

Пан Прайс: Ну, багато з цих повідомлень про незвичайну військову діяльність, насправді, є публічними, і тому предикат нашої занепокоєння доступний для всіх вас, так само як і для нас, з інформацією, яка є загальнодоступною та певною (інформацією) як може бути і не доступною (для широкої публіки, тобто секретною – наш коментар)

ЗАПИТАННЯ: Чи є щось, що ви обмірковуєте, якісь дії, які ви збираєтеся вжити, які могли б статися у разі більшої активності, крім вторгнення? Ви начебто говорите Росії, якщо так триватиме, якщо буде більше подібних заходів, це буде наша відповідь? Або які у вас відповіді?

Пан Прайс: Ну, як я вже говорив раніше, нас турбує те, що ми знайомі з підручником Москви. Чого ми не хочемо робити зараз, так це телеграфувати наш підручник. Ми сказали, що будь-які ескалаційні або агресивні дії з боку Москви викликали б велике занепокоєння як для США, так і для наших європейських партнерів.

Department Press Briefing – November 22, 2021. NED PRICE, DEPARTMENT SPOKESPERSON. WASHINGTON, D.C. NOVEMBER 22, 2021

https://www.state.gov/briefings/department-press-briefing-november-22-2021/

***

США розглядають можливість відправити до Україну військових радників та надати озброєння на тлі стягування Росією своїх до українських кордонів, повідомив популярний в США та усьому світі телеканал та інформаційний ресурс CNN з посиланням на джерела в уряді.

За даними видання, пакет допомоги може включати нові протитанкові ракети Javelin, міномети і системи протиповітряної оборони, наприклад, Stinger та техніку, яку раніше планували передати Афганістану, наприклад, російські вертольоти Мі-17, хоча не всі в адміністрації Джо Байдена підтримують посилення України озброєнням тому що «Росія може розцінити надання Stinger та гелікоптерів як серйозну ескалацію».

За даними видання, Вашингтон нині обговорює із європейськими союзниками запровадження нового пакету санкцій, який набуде чинності, якщо Росія наважиться на нове масштабне вторгнення в Україну.

US considering sending extra weaponry to Ukraine as fears mount over potential Russian invasion. CNN. 22.11.2021

Посилання на повідомлення: https://edition.cnn.com/2021/11/22/politics/us-considering-weaponry-ukraine/index.html

***

Служба зовнішньої розвідки Російської Федерації (СЗР) спростувала інформацію про концентрацію в РФ сил для військового вторгнення в Україну

США ПРОВОЦИРУЮТ ОБОСТРЕНИЕ НА ВОСТОКЕ УКРАИНЫ. Пресс-бюро СВР России, 22 Ноября http://svr.gov.ru/smi/2021/11/ssha-provotsiruyut-obostrenie-na-vostoke-ukrainy.htm

***

У Conflict Intelligence Team (CIT) прогнозують зростання концентрації російської армії біля кордону з Україною до січня.

Концентрація російських збройних сил на кордоні з Україною до кінця січня – початку лютого може стати вищою, ніж була цієї весни, повідомив дослідник CIT Кирило Михайлов в ефірі телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода за підтримки «Голосу Америки»).

Такий висновок експерти CIT зробили, виходячи зі своїх спостережень за темпами нарощування російських військ на українському кордоні.

«За останні три тижні стало гірше. Якщо три тижні тому ми спостерігали лише перекидання 4-ї гвардійської танкової дивізії до кордону з нових частин, які там з’явилися, то тепер до неї додаються інші сили 1-ї гвардійської танкової армії. У Криму ми спостерігаємо появу окремих частин 49-ї, 58-ї армії Південного військового округу», – розповів Михайлов.

«Якщо тоді [три тижні тому] ми вважали, що це був не той рівень, який ми спостерігали у квітні, то зараз уже це порівнянний, якщо не такий самий», - повідомив він.

За словами Михайлова, зараз особливе побоювання викликає інформація про прибуття на одну зі станцій у російському Воронежі важкої вогнеметної системи «Солнцепек» і вагонів з боєприпасами.

https://www.radiosvoboda.org/a/news-cit-rosia-viyska/31575076.html

***

Голова Міноборони України відвідав США та зустрівся з очільником Пентагону, щоб обговорити питання протидії агресії з боку Росії.

18 листопада, голова Міноборони України Олексій Резніков прибув із робочим візитом до США. Насамперед він відвідав українське посольство, а далі вирушив на зустріч і очільником Пентагону Ллойдом Остіном. Це перший візит Резнікова до США на новій посаді. Головна мета візиту – зміцнення співпраці зі США на тлі агресії з боку Росії.

https://www.dialog.ua/ukr/world/240457_1637319538

***

Міністр оборони України Олексій Резніков і заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд обговорили непрозору мілітарну активність Росії та використання мігрантів для гібридної атаки на Польщу та країни Балтії.

«Резніков у США зустрівся з Нуланд - про що говорили» https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3354165-reznikov-u-ssa-zustrivsa-z-nuland-pro-so-govorili.html

***

Чи залучить Путін військову опцію, на думку міністра, залежатиме від кількох факторів. Але однозначно не варто піддаватися на провокації, у тому числі в інформаційному просторі, - заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі "Україна 24".

"Перший: від сили, спокою і витримки України. Друге: від скоординованості і сили дій наших партнерів. Ми працюємо над обома факторами і я закликаю всіх не панікувати, але зберігати пильність і не вестися на жодні провокації, особливо в інформаційному просторі", - заявив він.

***

Українська делегація, на чолі із секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим, взяла участь у роботі Halifax International Security Forum, обговорюється тема розгортання російських військ поблизу українського кордону.

Як повідомляє прес-служба РНБО в неділю, українська делегація зустрілася з членом Комітету з іноземних відносин та головою Підкомітету з європейського та регіонального співробітництва безпеки Джин Шахін, а також співголовою Комітету з іноземних відносин Сенату США Джимом Рішем, членом Комітету з іноземних відносин та Комітету збройним силам Сенату США Тімом Кейном, членом Комітету з іноземних відносин та Комітету з асигнувань Сенату США Крісом Кунсом, членом Комітету сил Сенату США Джонні Ернстом та співголовою Гельсінської комісії США Роджером Вікером.

Сторони обговорили поточну ситуацію в Україні та світі, приділивши особливу увагу питанню накопичення військ РФ на українському кордоні.

"Стягуючи війська до українського кордону, Росія намагається максимально загострити безпекову ситуацію в регіоні для підняття ставок за столом майбутніх переговорів", - наголосив під час переговорів Данілов.

***

Україна шукає спосіб повернутися до спроб силового врегулювання ситуації на Донбасі під прикриттям збільшення присутності в регіоні НАТОвських військових, заявив у неділю прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

В інтерв'ю Павлу Зарубіну для програми "Москва. Кремль. Путін" телеканалу "Росія 1" (ВДТРК) представнику Кремля задали питання, чого домагається Україна заявами про наслідки для РФ у разі вторгнення на її територію.

"Україна, швидше за все, добивається чергової спроби розпочати силове вирішення своєї власної проблеми.

Створити ще одну біду для самих себе та для всіх у Європі. Ось чого добивається Україна", - відповів Пєсков.

***

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков запевняє, що Росія не має жодних агресивних планів щодо України та «не збирається ні на кого нападати».

Про це він сказав журналістам у вівторок, цитує російське видання «ТАСС».

За словами Пєскова, неправильно будь-які переміщення Збройних сил РФ територією своєї країни асоціювати з планами про напад на Україну.

«Американські та українські ЗМІ стверджують, що Росія готується до агресії проти України, а ми стверджуємо, що Україна планує агресивні дії проти Донбасу, "ЛНР" та "ДНР". Це нюанс, який треба правильно розуміти та правильно трактувати», — сказав речник президента РФ.

Він додав, що Росія «глибоко стурбована провокаційними діями» з боку Збройних сил України на Донбасі та підготовкою Києва до можливого силового розв'язання проблеми.

«Песков: РФ не собирается нападать на Украину и не вынашивает никаких агрессивных планов» https://tass.ru/politika/12996745?fbclid=IwAR2qAKrzJJ3M4uSIR9Qvc4m70DOI003O6od9XFgeoxJ7v9y-3Duwxd3XKIM

***

Тема Украины будет обсуждаться в ходе нового контакта лидеров РФ и США, сроки и формат проведения которого пока согласуются, заявил глава МИД РФ Сергей Лавров.

З повідомлення «Інтерфаксу», Росія: Лидеры РФ и США в ходе нового контакта обсудят тему Украины. https://www.interfax.ru/russia/804327

***

Патрушев заявил о рисках кризиса на Украине с миллионами беженцев

На Украине может возникнуть кризис с миллионами беженцев, и в этом виноват Запад, заявил секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев.

"Фактически   установив  свой   протекторат  на  Украине,  Запад  разрушил                        экономику этой   страны,             довел

общество  до  бесправия,  а  отдельные  слои  населения  до  нищеты.  В  любой  момент  на  Украине  может

полыхнуть  так,  что  миллионы  украинцев  побегут  искать  приют  в  других  местах",  -  сказал  Патрушев  в

интервью газете "Аргументы и факты".

https://aif.ru/politics/world/zapad_i_ego_zalozhniki_nikolay_patrushev_o_prichinah_krizisa_s_migrantami

***

З повідомлення «Інтерфаксу», Росія: «В Думе заявили о риске повторения афганского сценария на Украине»

Киеву стоит помнить о судьбе Афганистана в свете сообщений о возможной отправке США оружия и советников на Украину, заявил "Интерфаксу" председатель комитета Госдумы по обороне Андрей Картаполов.

"Все стремления США "помочь" Украине ведут ее к пропасти", - сказал Картаполов во вторник, предложив вспомнить, "чем завершилась американская авантюра в Афганистане".

"Не придется ли потом украинцам цепляться за улетающие американские самолеты и вертолеты. А когда наступит час, рядом уже не будет этих советчиков и помощников", - добавил депутат….

https://www.interfax.ru/world/804488

***

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі та начальник російського Генерального штабу Валерій Герасимов у вівторок, 23 листопада, провели телефонну розмову. Деталі не повідомляються.

https://ukrainian.voanews.com/a/milli-gerasimov-telefonna-rozmova/6324906.html

***

Україна не планує проведення наступальних військових операцій на Донбасі та працює над відновленням "нормандського формату" для мирного врегулювання конфлікту, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"РФ підвищила інтенсивність дезінформації, включно з хибними звинуваченнями України у нібито підготовці до військового нападу на Донбасі. Офіційно: Україна не планує наступальної військової операції на Донбасі. Ми віддані пошуку політико-дипломатичного розв’язання конфлікту. Україна продовжує наполегливо працювати над тим, щоб оживити "нормандський формат", разом із Німеччиною та Францією як посередниками", - написав Кулеба в соцмережі Twitter.

https://ua.interfax.com.ua/news/general/781331.html

***

Міністерство закордонних справ Великобританії опублікувало рамкову угоду між Сполученим королівством та Україною щодо надання кредиту на 1,7 млрд фунтів для розвитку Військово-морських сил України.

https://www.gov.uk/government/publications/ukukraine-framework-agreement-on-official-credit-support-for-the-development-of-the-capabilities-of-the-ukrainian-navy-cs-ukraine-no12021

***

Глава МЗС Німеччини назвав "украй тривожними" повідомлення про стягування військ РФ, повідомила «Німецька хвиля». Після відмови РФ від зустрічі у "нормандському форматі" чинний міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас закликав Москву зробити перші кроки на шляху до врегулювання конфлікту на Донбасі. Під час виступу на заході Фонду Кербера в Берліні у вівторок, 23 листопада, він підкреслив, що країни ЄС, як і раніше, виступатимуть у цьому питанні з єдиною позицією. https://www.dw.com/uk/hlava-mzs-nimechchyny-nazvav-ukrai-tryvozhnymy-povidomlennia-pro-stiahuvannia-viisk-rf/a-59911567

***

Глава МЗС Естонії застерігає від ескалації через скупчення військ РФ біля України. Міністерка закордонних справ Естонії Ева-Марія Лійметс побоюється, що президент РФ Володимир Путін планує вторгнення в Україну. Вона закликає до підтримки України "різними можливими способами". https://www.dw.com/uk/hlava-mzs-estonii-zasterihaie-vid-eskalatsii-cherez-skupchennia-viisk-rf-bilia-ukrainy/a-59913116

***

В Білому домі не підтвердили, але й не спростували інформацію про можливість відправки додаткових озброєнь в Україну.

Про це під час брифінгу заявила речниця Білого дому Джен Псакі.

«Ми підтримуємо тісні контакти з українським керівництвом, але мені нема чого анонсувати сьогодні», - зазначила вона.

Псакі нагадала, що президент США Джо Байден раніше розпорядився надати Україні військову допомогу у розмірі до 60 мільйонів доларів за рахунок коштів Пентагону.

За її словами, за нинішньої адміністрації США «неодноразово демонстрували, що можуть використовувати низку інструментів для протидії шкідливій активності Росії».

***

На загальновійськовому полігоні поблизу Житомира, відбувся заключний етап тактичного навчання з бойовою стрільбою та десантуванням підрозділів Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

«На Житомирщині відбулися масштабні заходи підготовки підрозділів ДШВ ЗС України (фоторепортаж)» https://www.mil.gov.ua/news/2021/11/22/na-zhitomirshhini-vidbulisya-masshtabni-zahodi-pidgotovki-pidrozdiliv-dshv-zs-ukraini-(fotoreportazh)/

***

Збройні сили України на полігоні "Широкий лан" (Миколаївська обл.) проводять тренування з комплексним застосуванням високоточної зброї, безпілотних літальних апаратів, засобів РЕБ, автоматизованих систем управління та іншого сучасного озброєння, зокрема розвідувально-ударних комплексів Bayraktar і протитанкових ракетних комплексів Javelin, ПТРК "Стугна-П", ПТРК "Косар", ПТРК "Бар'єр", повідомили в Міноборони.

Спільно з міністром оборони України Олексієм Резніковим та головнокомандувачем ЗСУ генерал-лейтенантом Валерієм Залужним тренування відвідали надзвичайні та повноважні посли Канади Лариса Галадза та Королівства Швеції Тобіас Тиберг, а також військові аташе Канади полковник Роберт Фостер, США полковник Брендон Преслі, Турецької Республіки капітан 1 рангу Дженгіз Чевік.

***

Ударна та винищувальна авіація Повітряних сил ЗС України, літаки Су-24М та Су-25, під прикриттям винищувачів МіГ-29 та Су-27 наносили ракетно-бомбові удати по наземних цілях у вівторок увечері на полігонах "Широкий лан" та "Києво-Олександрівський", повідомила прес-служба командування Повітряних сил ЗС України.

"Після чого винищувачі відпрацювали повітряні бої й завдали імітованих ударів по наземних та надводних цілях в акваторії Чорного моря", – йдеться у повідомленні на сторінці командування у Facebook у вівторок увечері.

Зазначається, що під час тренувань ланка винищувачів перехопила військово-транспортний літак Ан-26, який захопили терористи. Винищувачі МіГ-29 змусили літак здійснити посадку на визначеному аеродромі, де воїни ССО відпрацювали антитерористичні заходи.

***

На кордоні з Білоруссю у вівторок, 23 листопада, розпочалася прикордонна операція "Полісся", яка проводиться Державною прикордонною службою України спільно з силами Національної гвардії, Національної поліції та збройними силами України.

***

З брифінгу Державного департаменту США. 23.11.2021

Department Press Briefing – November 23, 2021

NED PRICE, DEPARTMENT SPOKESPERSON

QUESTION: I wanted to ask you about Russia-Ukraine if you – since your – all your warnings over the last week and days. I think there was a call today between the chief of staff. Has there been any diplomatic engagement? Has the Secretary spoken with his counterpart, Sergey Lavrov? And are you still worried about what’s going on at the border between Ukraine and Russia or are you less worried than you were one week ago?

MR PRICE: Well, nothing about our concern has changed. You heard the Secretary reiterate that concern over the weekend on his travels. I spoke to this yesterday as well. The unusual – the reports of the unusual Russian military activity near Ukraine’s borders, along Ukraine’s borders, is a cause for concern. It’s a cause for concern to the United States. It’s a cause for concern for our Ukrainian partners. It’s also a cause for concern for our European allies as well. That is why in recent weeks we have had extensive consultations and engaged in concerted diplomacy with not only Ukraine but also our European allies.

QUESTION: And is there any discussion, decision, or imminent decision about sending more weapons to Ukraine, as they often request?

MR PRICE: Well, as you know, we are in regular consultation and dialogue with our Ukrainian partners about their defensive needs. We don’t have anything to announce or preview at this time,…

MR PRICE: We are prepared and preparing for a number of contingencies.

QUESTION: Right.

MR PRICE: And you can understand why the level of detail that I offer here is, of course, going to be consistent with what we say in private, but it probably will not be as extensive. And it certainly won’t be as extensive as our private consultations with our European allies, with our Ukrainian partners. Those consultations are ongoing. I can assure you it is not as you characterized it. These are in-depth conversations. We have sent senior officials from the department to provide detailed briefings to our European allies. We’ve provided detailed information to Ukraine as well. And we will continue not only to share information, but to prepare for a range of contingencies. I can assure you that’s what we’re doing.

https://www.state.gov/briefings/department-press-briefing-november-23-2021/

***

Інформаційне агентство Bloomberg із посиланням на американську розвідку 24.11.2021 додатково повідомляє, що Росія активно перекидає війська до Криму в рамках великомасштабного нарощування військової техніки на кордоні з Україною.

Як пише видання, джерела в оборонній розвідці розповіли, що війська і техніка прибувають до окупованого Криму з 15 листопада. Переміщення військ до Криму відбулося після відправки бойових танків та іншого важкого озброєння у Воронезьку область Росії.

Посилаючись на дані розвідки, агентство пише, що до складу військ, відправлених у Крим, входять 34-та мотострілецька бригада і 42-а гвардійська мотострілецька дивізія, чиї танки Т-72Б3 були помічені на відео в поїзді, що прямував до Криму.

«Аналітики вважають, що Росія переміщає війська до Криму в рамках зосередження сил на кордоні з Україною»

(Russia Moving Forces to Crimea In Ukraine Build-Up, Analysts Say). Bloomberg. 24.11.2021 https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-24/russia-moving-forces-to-crimea-in-ukraine-build-up-analysts-say?srnd=premium-europe

***

За словами Міністра (оборони України), проведено обмін інформацією розвідувальними спільнотами України, Великої Британії і США та отримано однакові висновки.

«У мене відбулося дві важливі зустрічі — з міністрами оборони Великої Британії Беном Воллесом та США Ллойдом Остіном. У нас були серйозні розмови, де ми чітко порівняли фактаж, який отримує наша і їхні розвідки. Зробили обмін інформацією між нашими розвідувальними агенціями — висновки однакові. Режим ризику нам зрозумілий», — зазначив Олексій Резніков.

Він повідомив, що на сьогоднішній день отримав дуже важливі сигнали від партнерів про те, що ми наодинці не залишаємося.

«Вони вже розпочали дуже серйозні консультації з іншими державами-членами ЄС і НАТО. Реакція буде дуже жорсткою — і про це, як мені відомо, попереджено безпосередньо очільника Кремля, під час візиту до Рф серйозної посадової особи США», — наголосив Міністр оборони України.

З його слів, мова йде не про чергові висловлювання щодо стурбованості чи занепокоєння. Реакції, будуть значно жорсткіші — починаючи від економічних та політичних санкцій, а також збільшення допомоги Україні безпосередньо технікою та озброєнням.

З повідомлення Міністерства оборони України. 23.11.2021 «Режим ризику через скупчення російських військ довкола України зрозумілий», – Олексій Резніков

https://www.mil.gov.ua/news/2021/11/23/rezhim-riziku-cherez-skupchennya-rosijskih-vijsk-dovkola-ukraini-zrozumilij-%E2%80%93-oleksij-reznikov/

***

Путин и Драги обсудили по телефону ситуацию на границе Белоруссии с ЕС

Украинский вопрос

Президент РФ также подчеркнул, что Киев по-прежнему упорно отказывается от выполнения минских соглашений. "При обмене мнениями по внутриукраинскому конфликту Владимир Путин подчеркнул, что Киев по-прежнему упорно отказывается от выполнения минских соглашений и достигнутых в "нормандском формате" договоренностей", - говорится в сообщении.

Российский лидер, по данным пресс-службы, также отметил, что "особую озабоченность вызывают провокационные шаги украинской стороны по намеренному обострению ситуации в Донбассе, в том числе применение запрещенных минским комплексом мер вооружений".

«Путин и Драги обсудили по телефону ситуацию на границе Белоруссии с ЕС». ТАСС.

https://tass.ru/politika/12991151

***

Голова Європейської ради Шарль Мішель під час телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що російська сторона несе відповідальність за те, щоби врегулювати конфлікт на сході України.

«Мішель повідомив, що у розмові з Путіним вказав на відповідальність Росії за врегулювання конфлікту на Донбасі»

https://ua.interfax.com.ua/news/political/781842.html

***

Президент України Володимир Зеленський обговорив з Президентом Європейської ради розвиток безпекової ситуації вздовж кордонів України.

Володимир Зеленський поінформував Шарля Мішеля про зусилля України, спрямовані на мирне врегулювання українсько-російського конфлікту.

Зі свого боку Президент Європейської ради повідомив про результати своєї вчорашньої розмови з Президентом РФ Володимиром Путіним. Одним із цих результатів є переконаність, що деескалації ситуації могли б допомогти контакти між українською та російською сторонами за участю ЄС.

«Володимир Зеленський обговорив з Президентом Європейської ради розвиток безпекової ситуації вздовж кордонів України.» ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ. Офіційне інтернет-представництво. https://www.president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-obgovoriv-z-prezidentom-yevropejskoyi-ra-71693

 

До курсу гривні

Національний банк у період із 15 по 19 листопада купив на міжбанківському валютному ринку 5 млн доларів США і продав 108 млн доларів США – рекордну за тиждень суму з початку року.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Загалом від початку року Національний банк за єдиним курсом купив 3 160,9 млн доларів і продав 354,6 млн доларів.

***

На цьому тижні лише за понеділок НБУ продав близько 100 млн доларів США, за вівторок – близько 160 мільйонів доларів, в середу – близько 40 мільйонів доларів США.

Вугілля, електроенергія і природний газ в контексті курсу гривні

Національна енергетична компанія "Укренерго" заявляє, що з 14 до 21 листопада запаси вугілля на складах теплових електростанцій (ТЕС) знизилися на 4,6% до 360,5 тис. тонн, у тому числі газового вугілля – 236,2 тис. тонн та антрацитового – 124,3 тис. тонн.

Про це йдеться у повідомленні "Укренерго".

"Виробництво на ТЕС порівняно з попереднім тижнем зменшилося на 12,1% (до 713,7 млн кВт-год), незважаючи на збільшення споживання електроенергії. Причиною зниження є зростання обсягів виробництва інших видів генерацій – АЕС (на 13,8 %) та ТЕЦ (на 59%). При цьому у будні середньодобова генерація ТЕС становила 110 млн кВт-год, а у вихідні - 81,2 млн кВт-год", - йдеться у повідомленні.

Загалом частка ТЕС у покритті навантаження порівняно з попереднім тижнем зменшилась із 26% до 22%.

***

До України прибуло перше із семи законтрактованих ДТЕК суден із вугіллям із США та Колумбії (відповідно 5 та 2).

Про це йдеться у повідомленні "ДТЕК Енерго".

"Судно класу "Панамакс" 20 листопада причалило до порту "Південний" і призначене для потреб державних теплоелектростанцій ПАТ "Центренерго"", - сказано в ньому.

Вказується, що обсяг першого постачання становив 60,5 тис. тонн.

***

Державна енергогенеруюча компанія "Укргідроенерго" заявляє, що для компенсації дефіциту потужностей теплоелектростанцій (ТЕС) в об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України використовуються гідроелектростанції (ГЕС).

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Курс турецької ліри.

До певної міри на курс гривні може мати додатковий вплив швидке знецінення турецької ліри в останні дні та тижні.

Курс турецької ліри продовжив стрімке падіння, за долар дають уже понад 13 лір. Цього року щодо долара турецька валюта подешевшала майже на 40%.

Турецька ліра продовжує дешевшати, курс долара до неї піднявся 23 листопада відразу на 18,33% — до 13,465 ліри за долар, що стало новим рекордом. Станом на 16:15 ліра торгувалася по 12,65 ліри за долар, порівняно із закриттям торгів 22 листопада американська валюта була дорожчою на 11,19%.

Розпродаж турецької валюти почався після того, як президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган виступив із новими заявами на захист недавнього різкого зниження ставок центральним банком країни та пообіцяв виграти «економічну війну за незалежність», пише Reuters.

У понеділок президент Туреччини заявив, що країна відмовилася від старої політики, заснованої на високій вартості запозичень та сильній валюті, і натомість перейшла на нову систему, яка ставить у пріоритет збільшення інвестицій, експорт та створення робочих місць. Інфляція в країні вчетверо перевищує офіційний цільовий показник і виражається двозначними числами протягом кількох років, повідомило агентство.

 

 

Впровадження некорчувальної пенсійної системи другого рівня в Україні.

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів зареєстрував доопрацьований законопроект №2693-д про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення.

Про це йдеться у повідомленні комітету.

Зазначається, що доопрацьований законопроект передбачає введення з 1 січня 2022 року другого рівня пенсійної системи - загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення на базі накопичених учасниками системи коштів в авторизованих пенсійних фондах, банках, страхових організаціях та отримання пенсійних виплат на умовах, передбачених загальнообов'язковим накопичувальним пенсійним забезпеченням.

Розмір накопичувального внеску, який сплачуватимуть роботодавці, становитиме:

  • 1% від розміру заробітної плати працівників – у 2023 році,
  • 1,5% - у 2024 році,
  • 2% - у 2025 та наступні роки.

За рахунок коштів держбюджету нарахування та сплата додаткового накопичувального внеску у 2023 році буде здійснюватись у розмірі 1%, у 2024 році – у розмірі 1,5%, у 2025 році – у розмірі 2% від бази нарахування накопичувального внеску.

Таким чином, запроваджується співфінансування за рахунок коштів держбюджету внесків у накопичувальну систему на паритетних засадах.

На період до 31 грудня 2025 року накопичувальні внески, що підлягають сплаті відповідно до закону, сплачуються платниками виключно до уповноваженого пенсійного фонду, в якому кожному учаснику системи обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення відкривається індивідуальний пенсійний рахунок.

Починаючи з 1 січня 2026 року накопичувальні внески платники сплачуватимуть до будь-якого авторизованого пенсійного фонду, включаючи уповноважений пенсійний фонд або авторизований банк на вибір учасників системи.

 

Економіка України

Банк США J.P. Morgan з числа провідних банків країни та з найбільш активних на світових ринках капіталу різко погіршив прогноз зростання реального ВВП України у 2021 році з 4,5% до 2,3%, водночас зберіг прогноз зростання у 2022-му на 5%, випливає з матеріалів листопадового EMEA Emerging Markets Research, які має агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми різко переглядаємо ВВП на 2021 рік до 2,3% порівняно з раніше очікуваними 4,5%. Ми залишаємо без змін прогноз зростання ВВП на 2022 рік на рівні 5% і номінальний ВВП на 2021 рік на рекордному рівні $197 млрд (з 2022 року – на рівні $227 млрд)", – йдеться в матеріалах JP Morgan.

Аналітики JP. Morgan зазначають, що озвучена Держстатом попередня оцінка зростання ВВП України у липні-вересні цього року у 2,4% у річному вимірі розчарувала, оскільки прогноз J.P. Morgan передбачав зростання на 6,7% за цей період, Нацбанк очікував на 4%, а консенсус-прогноз передбачав 3,6%.

Водночас J.P. Morgan допускає ризик слабшого зростання у четвертому кварталі і, як наслідок, зростання на 2% або менше у 2021 році.

Аналітики вважають, що інфляція досягла свого піку в жовтні, проте базова інфляція ще має досягти піку. Загалом у 2021 році J.P. Morgan очікує інфляцію на рівні 9,4%, 2022-го - 8,3%. Дефіцит поточного рахунку за підсумками року становитиме 1,2% ВВП, наступного року поглибиться до 2,3% ВВП. Водночас дефіцит держбюджету аналітики прогнозують у 2021 році на рівні 3,9% порівняно із закладеними у законі про держбюджет на 2021 рік 5,5%.

Як очікує JP. Morgan, курс гривні у жовтні-грудні цього року та в січні-березні 2022-го буде на рівні 26,3 грн/$, у квітні-червні наступного року - 26,5 грн/$, а у липні-вересні - 26,8 грн/$.

Як повідомлялося, 2020 року українська економіка впала на 4%, у першому кварталі цього року – на 2,2%. Зростання у другому кварталі цього року Держстат попередньо оцінив у 5,4%, проте потім покращив оцінку до 5,7%. За попередньою оцінкою Держстату, реальний ВВП у третьому кварталі зріс на 2,4%.

Уряд України очікує за підсумками поточного року відновлення економіки на 4,1%, тоді як Нацбанк України у жовтні погіршив свій прогноз із 3,8% до 3,1%.

***

Аналітики банку Morgan Stanley з числа провідних банків країни та з найбільш активних на світових ринках капіталу знизили оцінку зростання ВВП України у 2021 році до 3% із 3,4% у жовтневому прогнозі, прогноз зростання на 2022 рік знижений до 3,5% із 4,2%. Про це йдеться у матеріалах прогнозу, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми знижуємо наш прогноз зростання (ВВП України) до 3% рік до року у 2021 році та до 3,5% рік до року у 2022 році, оскільки є загроза нових обмежень, пов'язаних з коронавірусом", - повідомляється в матеріалах CEEMEA Economics Outlook за листопад

Як свідчить CEEMEA Economics Outlook, аналітики Morgan Stanley прогнозують подальше зміцнення гривні: 26 грн/дол у 2021 році, 25,5 грн/дол – у 2022 та 25 грн/дол – у 2023 році.

При цьому, на думку авторів прогнозу, Національний банк України на найближчому засіданні комітету монетарної політики 9 грудня підвищить ставку до 9% із нинішніх 8,5%.

Як очікують аналітики, інфляція у 2021 році становитиме 10,9%, у 2022 – 5,8%, у 2023 – 5,1%. При цьому дефіцит поточного рахунку поглиблюватиметься з кожним роком: за підсумками 2021 року цей показник прогнозується на рівні 1,1% ВВП, 2022 — 1,9% ВВП, у 2023 році — 3,5% ВВП.

Згідно з матеріалами, Morgan Stanley вказує на відставання темпів вакцинації в Україні порівняно з іншими країнами, появу нових хвиль захворюваності. Аналітики очікують, що уряд вживатиме додаткових заходів щодо посилення карантинних обмежень, що чинитиме тиск на подальше економічне зростання.

Україна може отримати черговий транш Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі $700 млн. до кінця цього року.

“Разом із траншем у 600 млн євро у вигляді макрофінансової допомоги з боку ЄС виплати МВФ покривають потреби уряду у зовнішньому фінансуванні. Оскільки програма закінчується в 2022 році, ми очікуємо, що уряд 

погодиться на ще одну угоду SBA з огляду на все ще високий графік погашення боргу та привабливу вартість запозичень з боку міжнародних фінансових організацій”, — зазначають у Morgan Stanley.

На думку аналітиків, ключовим ризиком для економічного розвитку України є пандемія, а також потенційна ескалація конфлікту на Донбасі, про що свідчить пересування російських військ до кордону з Україною.

***

Зростання ВВП України в 2021 році може виявитися меншим за 3,1%, як це передбачав оновлений прогноз Національного банку України. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Він нагадав, що за оперативними даними Держстату зростання ВВП України за підсумками третього кварталу 2021 року сповільнилося до 2,4%, тоді як НБУ прогнозував зростання 4%.

«Якщо говорити про весь рік, то тепер наша погіршена жовтнева оцінка зростання ВВП 3,1% виглядає оптимістичною. Ймовірно, зростання буде дещо нижчим. Наступного року все залежатиме від того, наскільки Україна зможе подолати пандемічні виклики та покращити рівень вакцинації. Загалом поки що я не бачу суттєвих змін порівняно з умовами, за яких ми готували прогноз зростання наступного року на 3,8%», - зазначив Миколайчук.

За його словами, ключовою причиною повільнішого зростання економіки стали ситуація з пандемією, погіршення зовнішньої кон'юнктури та ресурсний дефіцит в енергетиці.

В той же час Ніколайчук зазначив, що результати третього кварталу можуть частково компенсуватися в четвертому, зокрема, завдяки очікуваному рекордному врожаю кукурудзи, збирання якого через погодні умови змістилося саме на четвертий квартал. Крім того, наприкінці року та першому кварталі 2022-го очікується додатковий імпульс для економіки за рахунок активізації державних витрат.

***

Промислове виробництво в Україні після зниження у вересні на 0,7% у жовтні 2021 року повернулося до зростання та збільшилось на 1,4% порівняно з жовтнем 2020 року, повідомила Державна служба статистики.

Відомство уточнило, що з корекцією на ефект календарних днів промвиробництво у жовтні-2021 до жовтня-2020 зросло ще сильніше - на 2,2% проти зниження на 0,9% місяцем раніше.

Нарощування виробництва було зафіксовано у всіх галузях: у добувній промисловості - на 0,6%, переробній - на 0,4%, проте найбільший внесок припав на постачання електроенергії, газу, пари та кондиціонованого повітря - 7,6%.

Держстат зазначає, що порівняно з вереснем цього року промислове виробництво країни збільшилося на 7,8%, а з урахуванням сезонного коригування - на 1,9%.

Завдяки таким показникам загалом за 10 місяців цього року зростання промвиробництва щодо аналогічного показника минулого року залишилося на рівні 1,4%.

***

Товарообіг роздрібної торгівлі України у жовтні 2021 року порівняно з аналогічним місяцем 2020 року у порівнянних цінах зріс на 5,7%, тоді як у вересні зростання становило 5,9%. Про це повідомила Державна служба статистики.

За даними Держстату, у жовтні порівняно з вереснем 2021 року роздрібний товарообіг збільшився на 1,9%.

У січні-жовтні 2021 року порівняно з січнем-жовтнем 2020 року оборот роздрібної торгівлі зріс на 11,5%.

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією. Її вплив на економіку країни.

Ситуація з захворюваністю на коронавірус в Україні, смертності від хвороби суттєво покращилась і продовжує покращуватись.

***

В Україні за останній місяць вакцинальної кампанії проти COVID-19 однією дозою щеплено 4 млн 117 тис. осіб, а повністю імунізовані й отримали дві дози 3 млн 428 тис.

Як повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України 25 листопада, з початку вакцинальної кампанії однією дозою було щеплено 13 млн 083 тис. осіб, а повністю імунізовані й отримали дві дози 10 млн 418 тис. Одночасно у зведенні за 25 жовтня повідомлялося, що однією дозою вакцини було щеплено 8 млн 966 тис. осіб, а повністю імунізовані й отримали дві дози 6 млн 990 тис. осіб.

Отже, для досягнення показника 17 млн вакцинованих, передбачених оновленим Меморандумом про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом (МВФ), до кінця року треба вакцинувати проти COVID-19 щонайменше 3 млн 883 тис. осіб в Україні.

***

Україна подовжила контракт з фармацевтичною компанією Pfizer на постачання вакцини від коронавірусу з чіткими термінами постачання вакцин. Щорічно компанія постачатиме Україні по 25 мільйонів доз вакцини BioNTech/Pfizer, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу у вівторок, 23 листопада.

Міністр наголосив, що Україна відстає від європейських країн за темпами вакцинації та намагається надолужити це на тлі сплеску інфікування. "Україна наближається до мети, поставленої Всесвітньою організацією охорони здоров'я, - вакцинувати 40 відсотків дорослого населення до кінця 2021 року", - сказав Ляшко під час брифінгу.

 

 

 

 

Фінансовий сектор. Банки України

У жовтні 2021 прибуток українських банків становив 6,943 млрд гривень.

Про це свідчать дані НБУ, повідомляють Українські Новини.

В січні прибуток банків становив 4,1 млрд гривень, у лютому – 2,4 млрд гривень, у березні – 4,4 млрд гривень, у квітні – 6,6 млрд гривень, у травні – 6,3 млрд гривень, у червні – 6,2 млрд гривень, у липні – 9,7 млрд гривень, у серпні – 5,8 млрд гривень, у вересні – 5,8 млрд гривень, у січні-жовтні – 58,354 млрд гривень.

Доходи банків за 10 місяців становили 217,759 млрд гривень, витрати - 159,405 млрд гривень.

При цьому процентні доходи становили 137,032 млрд гривень, а витрати - 42,399 млрд гривень, комісійні доходи - 74,722 млрд гривень, комісійні витрати - 27,709 млрд гривень.

У 2020 році прибуток банків скоротився на 29% до 41,3 млрд гривень.

У 2019 році платоспроможні банки отримали 59,634 млрд гривень чистого прибутку.

***

Правління Національного банку України (НБУ) погодило програму реструктуризації державного Укрексімбанку (Київ) за результатами оцінки його стійкості на початок 2021 року, повідомила прес-служба банку у понеділок.

За результатами стрес-тестування за несприятливим макроекономічним сценарієм на початок нинішнього року необхідний рівень нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) Укрексімбанку становив 39,1%, необхідний рівень нормативу достатності основного капіталу (Н3) - 37,6%, що потребувало складання Програми капіталізації/реструктуризації. Водночас заплановані заходи з покращення фінансового стану, неврахування ризику інвестування в державні цінні папери поліпшують значення розрахункових необхідних значень нормативів капіталу та зменшують їх до нормативного рівня. Зокрема, Н2 зменшився до 10%, Н3 - до 7%, зазначається в релізі.

Під час розгляду програми було враховано, що протягом 2021 року Укрексімбанк значно покращив операційну ефективність, знизив вартість фондування, збільшив чисту процентну маржу та оптимізував структуру балансу, що збільшило фінрезультат.

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

«Укрнафта»

"Укрнафта" оголосила конкурс на посаду голови правління компанії.

Про це йдеться в повідомленні Укрнафти.

***

Переговори про розподіл активів “Укрнафти” між НАК “Нафтогаз України” та міноритарними акціонерами, які представляють Ігор Коломойський, можуть завершитися до кінця року. Про це йдеться у коментарі прес-служби "Нафтогазу" про рішення "Укрнафти" оголосити конкурс на посаду голови правління цієї компанії. Як зазначається у повідомленні, рішення оголосити конкурс підтримали всі три представники "Нафтогазу" у наглядовій раді "Укрнафти".

Водночас у "Нафтогазі" нагадали, що наразі тривають переговори між акціонерами "Укрнафти" щодо розділу активів компанії. «У разі недосягнення домовленості щодо розподілу активів «Укрнафти» між її акціонерами до кінця 2021 року, «Нафтогаз» підтримуватиме призначення нового голови правління «Укрнафти». У такому разі новий керівник зможе покращити роботу компанії та сприяти цивілізованому поділу активів. «У разі успішного досягнення домовленості щодо розділу активів «Укрнафти» до кінця 2021 року та її формалізації у найближчі місяці новий керівник зможе забезпечити ефектність роботи компанії після поділу», - наголошується в повідомленні.

Водночас у "Нафтогазі" додали, що поділ активів "Укрнафти" - "це складне питання, і зараз важко прогнозувати, скільки часу займуть переговори і наскільки успішно вони завершаться".

***

Шостий апеляційний адмінсуд відхилив скаргу АМКУ на рішення Окружного адмінсуду Києва у справі ПАТ “Укрнафта”. Про це повідомила у Facebook голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська.

За її словами, компанія "зараз намагається "відбитися" від штрафу Комітету в 4,7 мільярда гривень, накладеного за участь у змові на ринку пального".

Втім, це рішення апеляційної інстанції, як і попереднє — в ОАСК, ми вважаємо таким, що суперечить правозастосовній практиці Верховного Суду», — заявила голова АМКУ.

За словами Піщанської, у Комітеті очікують повний текст рішення для аналізу мотивів апеляційної інстанції та подаватиму касацію.

***

Президент США Джо Байден оголосив, що Міністерство енергетики країни задіяє стратегічний резерв нафти і використає з нього 50 млн. барелів палива.

"Сьогодні президент оголошує, що Міністерство енергетики надасть доступ до 50 млн барелів нафти зі стратегічного нафтового резерву, щоб знизити ціни для американців і усунути невідповідність між попитом, який виходить з пандемії, і пропозицією", - йдеться у повідомленні Білого дому.

Із загального обсягу нафти 32 млн. барелів надійдуть на ринок протягом наступних кількох місяців, а пізніше — ще 18 млн. барелів. Крім того, разом із США використати свої запаси нафти мають намір Китай, Японія, Південна Корея, Індія та Великобританія, пише Bloomberg.

***

Японія звільнить частину своїх державних запасів нафти в рамках скоординованих дій зі Сполученими Штатами та іншими країнами, заявив прем'єр-міністр країни Фуміо Кісіда.

***

Ціни на нафту суттєво знижувались в понеділок, 22 листопада, на очікуваннях, що США, Китай і Японія почнуть продаж сировини зі стратегічних запасів (SPR), щоб опустити ціни на енергоносії та стримати інфляцію.

Повідомлялось, що американський президент Джо Байден розглядає продаж нафти зі стратегічного резерву (Strategic Petroleum Reserve, SPR). Аналогічний крок готує Пекін.

В минулі вихідні японська газета Yomiuri повідомила, що Токіо може зробити спільну заяву з Вашингтоном щодо цього питання наступного тижня.

Законодавство Японії не дозволяє продаж нафти з резервів з метою зниження цін, проте, за даними газети, запаси як держави, так і приватного сектора перевищують мінімум, визначений законом. Джерела газети зазначають, що влада країни розглядає можливість продажу частини надлишкових резервів.

Комбіноване використання SPR всіма країнами може становити від 100 до 120 млн бар. або навіть більше, наголошується в аналітичній записці Citi від 19 листопада. За оцінками банку, цей обсяг включає від 45 до 60 млн бар. із США, близько 30 млн бар. з Китаю, 5 млн бар. з Індії та по 10 млн бар. - З Японії та Південної Кореї.

«У разі використання (стратегічної нафти) у грудні та січні це може означати ослаблення ринків приблизно на 1,5-2,0 млн бар./добу. (б/д). Це відбудеться на тлі очікуваного припливу запасів на рівні 2,8 млн б/д у грудні 2021 р. і 0,5 млн б/д січня 2022 р. без урахування вивільнення SPR», - зазначили в Citi.

Тим часом, запровадження нових карантинних обмежень у Європі показує, що темпи зростання глобального попиту на нафту можуть виявитися слабшими, ніж очікувалося, і це змушувало деяких експертів сумніватися в тому, що Штати все ж таки вдадуться до продажу сировини з SPR.

"Центренерго"

З повідомлення компанії.

ПАТ «Центренерго» планує забезпечити поставки вугілля морським шляхом, аби уникнути ризиків енергетичної блокади, яку розпочала Російська Федерація стосовно України. 20 листопада до порту «Южний» прибули перші 60 тис тонн вугілля, походженням зі Сполучених Штатів Америки.

В якості основного постачальника імпортного вугілля компанія обрала Казахстан. На піку цінового росту це була найкраща пропозиція та найоптимальніше співвідношення ціни та якості. «Центренерго» співпрацювало з одним із найбільших світових вугледобувних підприємств. З середини листопада 2021 року Росія почала в неофіційному режимі стримувати транзит казахстанського вугілля в бік України через свою територію.

Щоб уникнути ризиків енергетичної блокади з боку РФ, компанія наполегливо працює з провідними виробниками енергетичного вугілля із США та Австралії і веде перемовини зі світовими трейдерами щодо його постачання з цих країн.

Станом на 22 листопада вже почалося відвантаження енергетичного вугілля з порту «Южний» на адресу ТЕС ПАТ «Центренерго».

***

За три квартали 2021 року загальна сума чистого збитку підприємств Міністерства енергетики сягнула 6,2 млрд грн. Про це свідчить зведений звіт щодо виконання показників фінансового плану державних підприємств Міненерго, повідомляє проект "Марлін".

Зазначається, що найбільше фінансове падіння відбулося у третьому кварталі. За липень-вересень підприємства отримали 4,6 млрд грн. сукупного чистого збитку.

Найбільші збитки у третьому кварталі отримали такі держпідприємства:

ПрАТ "НЕК "Укренерго" - 3 млрд грн;

ДП "СхідГЗК" - 342,9 млн грн;

ДП "Добропіллявугілля-видобування" - 202,3 млн грн (планується приєднати до «Центренерго»);

ДП “ПК “Краснолиманська” – 182,5 млн грн;

ДП "Селідоввугілля" - 163,1 млн грн.

***

Міністерство енергетики України шукає джерела фінансування заходів щодо підвищення вже до січня наступного року видобутку вугілля на ДП "Добропіллявугілля-видобуток" у розмірі як мінімум 1 млрд грн, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

«Укренергомашини» («Турбоатом»)

Східний апеляційний господарський суд (Харків) скасував ухвалу Господарського суду Харківської області від 21 вересня, яким було заблоковано приєднання АТ «Завод «Електроважмаш» до АТ «Укренергомашини» (раніше – “Турбоатом”) за позовом КУА «Сварог Ессет Менедж» "Сьомий" (володіє 15,34% акцій АТ "Укренергомашини"), йдеться в ухвалі апеляційного суду від 15 листопада, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Апеляційні скарги АТ "Укренергомашини" та Фонду держмайна України на постанову Госпсуду Харківської області від 21 вересня 2021 року при розгляді заяви про застосування заходів забезпечення позову задовольнити, постанову Госпсуду скасувати", - йдеться у рішенні.

У ньому наголошується, що у задоволенні заяви про забезпечення позову КУА "Сварог Ессет Менеджмент" повністю відмовлено.

В описовій частині постанови зазначається, що, на думку судової колегії, судом першої інстанції при прийнятті оскаржуваної ухвали не було враховано всіх обставин справи.

Як повідомлялося, Господарський суд Харківської області 21 вересня в рамках забезпечення позову КУА «Сварог Ессет Менеджмент» заборонив зборам акціонерів АТ “Укренергомашини” приймати низку рішень, пов'язаних із приєднанням до них «Електроважмашу».

МХП

Рада директорів агрохолдингу МХП на засіданні 17 листопада схвалила виплату $30 млн одноразових спеціальних дивідендів у розмірі $0,2803 на акцію, їхня виплата відбудеться завдяки вдалим результатам роботи групи компаній у 2021 році, зазначено у її звіті на Лондонській фондовій біржі у минулий четвер.

«Деталі платежу, який, як очікується, буде зроблено у грудні 2021 року, будуть оголошені пізніше цього місяця. Рада директорів розгляне питання щодо виплати звичайних річних дивідендів у березні 2022 року», — уточнюється у звіті МХП.

Рішення зробити аналогічну виплату дивідендів акціонери агрохолдингу ухвалили 28 квітня 2021 року, а до 30 вересня $30 млн дивідендів ($0,2803 на акцію) було повністю виплачено акціонерам.

***

Головним інвестиційним напрямком для агрохолдингу МХП у 2022 році стане купівля активів з виробництва курятини в Європі, розповіла фінансовий директор агрохолдингу Вікторія Капелюшна агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер на попередньому тижні.

За даними Капелюшної, МХП розглядає купівлю активів як у Західній, так і Східній Європі.

Після купівлі компанії Perutnina Ptuj (Словенія) у 2019 році агрохолдинг зміг збільшити її фінансові показники на понад 50%.

"Ми глибше входимо до Саудівської Аравії, тому що це великий і важливий для нас ринок, ми розглядаємо його у проекції виробництва шаурми, це у нас вже на порядку денному", - також зазначила фіндиректор.

У вересні 2021 року фіндиректор агрохолдингу розповіла агентству “Інтерфакс-Україна”, що група компаній інвестує EUR35 млн у будівництво заводу з виробництва курятини в Сербії, оскільки бізнес у цій країні цікавий МХП через великий потенціал місцевого ринку та дотацій від влади країни.

***

Купівля агрохолдингом МХП за $1,84 млн ТОВ “Лубнимясо” (Лубни Полтавської обл.), яке виробляє та продає яловичину під ТМ Scott Smeat, - частина програми з його трансформації в кулінарну компанію з фокусом на випуск продукції з додатковою вартістю, розповіла фінансовий директор агрохолдингу. Вікторія Капелюшна "Інтерфакс-Україна".

Крюківський вагонобудівний завод

Наказ Міністерства інфраструктури про порядок списання вантажних залізничних. вагонів з перевищеним терміном нормативної експлуатації буде підписано до кінця листопада. Про це у п'ятницю, 19 листопада, заявив голова відомства Олександр Кубраков, виступаючи на міжнародному економічному форумі DEF-2021 у Дніпрі.

"Я можу заспокоїти, що наказ буде підписано максимум тиждень-два... я думаю, що не буде проблем із цим питанням", - сказав міністр.

За його словами, можливі спроби окремих великих компаній-вантажоперевізників зірвати набрання чинності за допомогою судових позовів — не увінчаються успіхом.

Емітенти облігацій

"Укрпошта"

Верховна Рада ратифікувала гарантійну угоду “Логістична мережа (Модернізація та цифровізація “Укрпошти”) між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) щодо кредиту на суму 30 млн євро. Відповідний законопроект №0112 на засіданні у середу підтримали 305 депутатів, повідомляє прес-служба.

"Це означає, що "Укрпошта" отримає від ЄІБ кредит у розмірі 30 млн євро, які будуть використані на будівництво п'яти сортувальних центрів у Києві, Харкові, Хмельницькому, Львові та Дніпрі, а також 22 поштових депо", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, відповідна кредитна угода між ЄІБ та “Укрпоштою” була підписана 6 жовтня 2020 року на саміті “Україна-ЄС” у Брюсселі.

 

Емітенти єврооблігацій з основним бізнесом в Україні

"ДТЕК Енерго"

У січні-вересні 2021 року порівняно з аналогічним періодом 2020 року компанія "ДТЕК Енерго" скоротила збиток у 9,7 разу, або на 17,144 млрд гривень, до 1,975 млрд гривень.

Про це йдеться у фінансовому звіті "ДТЕК Енерго".

Згідно зі звітом, дохід компанії за 9 місяців збільшився на 13,7%, або на 4,326 млрд гривень, до 35,94 млрд гривень порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Також за 9 місяців 2021 року порівняно з аналогічним періодом минулого року компанія збільшила валовий прибуток у 2,4 разу, або на 2,83 млрд гривень, до 4,914 млрд гривень.

"Інтерпайп"

В січні-жовтні 2021 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" збільшив виробництво труб на 28,8% до 499,7 тис. тонн.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Компанія "Інтерпайп" у січні-жовтні 2021 року наростила випуск сталі на 23,2% порівняно з аналогічним періодом 2020 року - до 790 тис. т. Про це йдеться у прес-релізі на офіційному сайті компанії.

Виробництво залізничної продукції за 10 місяців знизилося на 12,2% – до 141,5 тис. т. Випуск труб збільшився на 28,8% – до 499,7 тис. т.

В жовтні було вироблено 63,2 тис. т сталі, 14 тис. т залізничної продукції, 56,3 тис. т труб. Географія поставок залізничної продукції в січні-жовтні виглядає так:

• СНД (40%);

• Європа (33%);

• Україна (13%);

• американський континент (5%)

• регіон MENA (3%).

Основні напрямки реалізації труб – Європа (25%), регіон MENA (24%), Україна (19%), американський континент (18%) та СНД (12%).

Продаж залізничної продукції за 10 місяців знизився на 12,7% порівняно з січнем-жовтнем 2020 року — до 142,5 тис. т. Обсяг реалізації трубної продукції зріс на 16,6% — до 459,1 тис. т.

Галузеві новини

Електроенергетика

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" і компанія Westinghouse Еlectric (США) підписали договір про спільне будівництво двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Відповідні угоди підписали в.о. президента "Енергоатому" Петро Котін і гендиректор Westinghouse Патрік Фрагман, передають Українськi Новини.

Зі слів Котіна, потужність енергоблоків – 1100 МВт, вартість 1 енергоблока – 5 млрд доларів.

Термін будівництва 1 енергоблока – 5 років.

При цьому понад 60% комплектуючих має бути українського виробництва.

Наприкінці серпня Президент Володимир Зеленський повідомив про підписання меморандуму між "Енергоатомом" і Westinghouse Еlectric про спільне будівництво енергоблока Хмельницької АЕС як пілотного проєкту, а надалі - ще 4 блоки за їх технологією, загальна вартість проєкту становить до 30 млрд доларів.

***

Міністр енергетики Герман Галущенко розраховує, що ліцензування в Україні енергоблока АР 1000 за технологією американської Westinghouse буде проведено протягом 1-1,5 років.

Про це сьогодні на пресконференції повідомив міністр.

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" розраховує, що 2 енергоблоки AP 1000, побудовані на Хмельницькій АЕС спільно з американською Westinghouse, буде введено в експлуатацію в 2027-2029 роках.

***

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" розраховує на введення в експлуатацію 14 нових атомних енергоблоків до 2040 року на українських АЕС.

Про це на міжнародній конференції "Атомні можливості для розвитку України" повідомив т.в.о. президента Енергоатому Петро Котін.

Згідно з ними, в 2025 році очікується введення в експлуатацію частково побудованого енергоблоку на ХАЕС, в 2027 - 2029 році - 2 енергоблоків АР 1000 за технологією американської компанії Westinghouse на ХАЕС, до 2035 року - ще по 1 енергоблокові АР 1000 на РАЕС, ЗАЕС та ПУАЕС.

Крім того до 2040 року "Енергоатом" розраховує побудувати ще по 4 енергоблоки за українською технологією на 2 нових майданчиках.

Один із них планується розмістити на Черкащині біля Чигирина, вже здійснено обговорення з місцевими жителями.

Другий майданчик планується збудувати на заході України, точне місце ще не локілізовано.

Сільське господарство

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2021/2022 маркетингового року (липень 2021 – червень 2022) станом на 22 листопада становили 23 766 тис. тонн, що на 20,2%, або на 3 991 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період минулого рекламного року.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

***

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко прогнозує, що у 2021 році Україна вийде на збір у 40 мільйонів тонн кукурудзи, що є найбільшим показником за всю історію незалежності країни.

Про це йдеться у повідомленні Мінагрополітики.

***

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства – торговий представник України Тарас Качка заявляє, що Україна планує експортувати понад 60 млн тонн зерна у 2021/2022 маркетинговому році (липень 2021 – червень 2022).

Про це йдеться у повідомленні Міністерства економіки.

***

Сільськогосподарські підприємства станом на 19 листопада зібрали 76,7 млн тонн зернових та зернобобових культур з площі 14,9 млн га.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

Згідно з повідомленням, зернових та зернобобових культур зібрано 76,7 млн тонн з площі 14,9 млн га за врожайності 51,6 ц/га.

 

Світові фінансові та економічні новини

Погляд на перспективи фондового ринку США та світу провідних стратегів Уолл-Стріт

24 листопада (Рейтер) – Аналітики світових банків почали публікувати свої прогнози стосовно ринку акцій США на 2022 рік. Індекс S&P 500 (.SPX) цього року зріс майже на 25%. У вівторок індекс закрив на позначці 4690,70.

Ось підсумок прогнозів деяких аналітиків щодо індексу (S&P 500) на кінець 2022 року:

Morgan Stanley: «Хоча прибуток індексної акції залишиться стабільним, буде більша дисперсія переможців і переможених, а темпи зростання суттєво сповільняться... 2022 рік, на нашу думку, буде більше стосуватися акцій, ніж секторів чи стилів».

Wells Fargo: «Постійний дефіцит пропозиції (по товарам та комплетуючим для компаній) та інфляційний тиск змушують нас коригувати деякі цифри цілей 2022 року, але ми вважаємо, що світова економіка все одно має зрости вище середнього в наступному році. Що ще важливіше, наші тактичні вподобання (по інвестуванню) на наступні 6-18 місяців майже всі без змін».

Goldman Sachs: «Уповільнення економічного зростання, посилення монетарної політики ФРС і зростання реальної (за вирахуванням інфляції) дохідності (облігацій) свідчать про те, що інвестори повинні в наступному році очікувати прибутку (від інвестицій в акції США) нижче середнього».

«На відміну від наших очікувань протягом минулого року, ставки корпоративного податку, ймовірно, залишаться незмінними у 2022 році та зростуть у 2023 році. Корпоративний прибуток зростатиме та підніме ціни на акції. Бичачий ринок акцій продовжиться».

«Хоча ми залишаємось пильними щодо маржі, ми не вважаємо, що має сенс припускати найгірше на цьому фронті, враховуючи значний досвід, який компанії набули в управлінні витратами ще до пандемії».

https://www.reuters.com/business/wall-street-analysts-2022-outlook-sp-500-2021-11-16/

Професор Джеремі Сігел з Школи бізнесу Уортону. Ринок не готовий до зміни політики ФРС Довгостроковий ринковий бик Джеремі Сігел очікує серйозного відкату (вниз) на ринку акцій США. Причина

– майбутня різка зміна політики Федеральної резервної системи, щоб впоратися з високою інфляцією.

«Якщо ФРС раптом стане жорсткішою, я не впевнений, що ринок буде готовий до розвороту, який може зробити [голова] Джером Пауелл, якщо у нас буде ще один поганий звіт про інфляцію», — сказав професор фінансів Wharton CNBC в програмі «Торгова нація» у минулу п’ятницю. «Прийде корекція».

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.