Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 29 липня 2021 року


29.07.2021 16:04

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 29.07.2021

 

--------------------

Ключовими новинами останніх семи днів для учасників українського фінансового ринку були новина про фактично «зелене» світло для проекту «Північний потік-2» від США та Німеччини, про збільшення облікової ставки Нацбанку до 8%, а також відповідне збільшення «робочих» процентних ставок українського центробанку, перші аукціони з розміщення ОВДП після збільшення облікової ставки та розміщення на 500 мільйонів доларів США зовнішніх облігацій України перед великим погашеннями зовнішнього боргу у вересні, новина з оголошення про збори акціонерів «Турбоатому» про приєднання до «Турбоатому» заводу «Електроважмаш» (по суті банкрута) та оцінка 1 акції «Турбоатому» оцінювачем в 1,95 гривні за акцію, публікація квартальної фінансової звітності «Центренерго» та «Турбоатому».

Незважаючи на слабку звітність «Турбоатому» за другий квартал 2021 з чистим прибутком на рівні першого в лише 1 мільйон гривень і приєднання заводу «Електроважмаш», Кабмін 28.07.2021 затвердив план «Турбоатому» з чистим прибутком на поточний рік у 340,49 млн грн.

Як вже зазначалось в огляді за минулий тиждень, величина чистого прибутку Райффайзен банку стала відома на початку попереднього тижня після публікації банком оборотно-сальдового балансу станом на перше липня цього року. Чистий прибуток банку Райффайзен зріс в першому півріччі 2021 по відношенню до аналогічного періоду минулого року на 12,9%. Ріст показника чистого прибутку банку в другому кварталі до відносно слабкого показника другого кварталу 2020 року склав дуже суттєвих 20,9%. Велична піврічного прибутку 2021 дорівнює 2334 мільйонам гривень, другого кварталу 2021 – 1246 мільйонам гривень. Це перший квартальний ріст за вже, скажімо так, певний час.

Також варто згадати наказ ФДМУ про приватизацію «Центренерго», звістку про можливу санацію «Донбасенерго» (теж імовірно фактично банкрута) з оголошення про позачергові збори акціонерів «Донбасенерго» і фінансові показники «Укртелекому» за перше півріччя 2021 року.

Збільшення облікової ставки вже привело до укріплення гривні, що важливо для учасників боргового ринку України, хоча при цьому не відобразилось на дохідності ОВДП на первинному ринку за виключенням однорічного паперу (+0,16%). Хоча декларовані дохідності ОВДП Райффайзен на вторинному ринку не змінились, нові котирування декларовані «Укрексімбанком» зросли і від сьогодні наприклад для паперів з погашенням 13.05.2026 складають: купівля - 14,0%, продаж - 13,0%. На це учасникам ринку варто «дуже звернути увагу» і шукати для придбання нових кращих пропозицій по ринку.

Розміщення на півмільярда зовнішніх державних облігацій України пройшло перед сезоном масових відпусток і є дуже доречним перед цим періодом і наступними великими погашеннями зовнішнього боргу у вересні поточного року. Мінфін України у відповідь на запит агентства «Укрінформ» повідомив, що планові погашення, пройдуть вчасно і як слід.

Також важливим для учасників фінансового ринку акцій було відновлення на світових ринках акцій в кінці минулого тижня після зниження понеділка 19.07.2021 і нові історичні максимуми усіх трьох провідних фондових індикаторів США.

Основна подія тижня для світових ринків акцій, крім великої множини фінансових звітів корпорацій за другий квартал 2021, як і взагалі фінансових ринків та ринку валюти – дводенне засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США, яке закінчилось в середу. Дуже очікувано Голова ФРС оголосив, що до початку згортання програми викупу боргових паперів з ринку на суму 120 мільярдів доларів США на місяць американським центробанком ще далеко.

Про це більше та про інше в блоці найбільш важливих для учасників місцевого ринку акцій новин, який йде за оглядом фінансових ринків.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

 

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, 26.07.2021, відображені на Рис. 1-5. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та на біржі ПФТС.

 

 

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу.

 

У вівторок відбулись чергові аукціони з розміщення ОВДП. Це були перші аукціони після збільшення облікової ставки та розміщення на 500 мільйонів доларів США зовнішніх облігацій України.

Мінфін знову не запропонував «коротких» паперів. Найменший термін обігу запропонованих вчора паперів складає 1 рік.

Аукціони пройшли слабко з точки зору суми залучених коштів.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 27 липня 2021 року, до державного бюджету було залучено 3,1265 мільярдів гривень грн. (за курсом НБУ), повідомив Мінфін.

З них 1,367 мільярдів було отримано за гривневі ОВДП. Також було отримано 65 мільйонів доларів США за ОВДП номіновані в американській валюті або 56% всіх отриманих Мінфіном коштів.

Термін обігу пропонованих державних облігацій в гривні – 1,1 рік, 1,3 року, 2,3 роки, 3 роки і 6 років.

Термін обігу облігацій, запропонованих в доларах, становив 1 рік.

Причому на аукціонах були задоволені майже всі 119 заявок, з яких 5 заявки були на доларові папери. Була відхилена лише одна заявка з 24 на річні папери та дві заявки з 10 на папери з терміном обігу 2,3 роки.

Найбільший попит був зосереджений на річних ОВДП, від розміщення яких до державного бюджету було залучено 0,92 млрд гривень.

Середньозважена дохідність гривневих ОВДП зросла на 0,16% лише для річних паперів. Дохідність 3-и річних паперів знизилась на суто символічні 0,03% Дохідності інших паперів не змінились.

Середньозважена дохідність 1-річних ОВДП склала 11,15%, 1,3 роки - 11,30%, 2,3 роки - 12,09%, 3-річних - 12,27%, 6-річних - 12,75%, Рис. 6.

На вторинному ринку декларовані Райффайзен банк дохідності ОВДП поки не змінились. Однак сьогодні зранку підняв декларовані котирування ОВДП «Укрексімбанк». Тепер декларовані «Укрексімом» дохідності наприклад ОВДП з погашенням 13.05.2026 складають: купівля - 14,0%, продаж - 13,0%.

Ціна зовнішніх облігацій України дещо знизилась. Поки не зрозуміло, це тренд чи лише ринкове відхилення, наслідок коливання цін, Рис. 7.

Можливо це зниження цін ОЗДП пов’язане з певним зниженням ціни і зростанням дохідності державних облігацій США, Рис. 8. Теж не зрозумілий характер цього руху. Наскільки на нього впливає дводенне засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США.

 

 

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

Дохідність 10-и річних державних облігацій США

 

Валютний ринок

 

Як вже зазначалось на початку огляду, після зміни облікової ставки гривня по відношенню до твердих валют помітно укріпилась, Рис. 9. І, схоже це укріплення не закінчилось. В усякому разі, якщо взяти за аналогію минулий рік, Рис. 10 та до уваги інформацію про ще одне ймовірне зростання облікової ставки в Україні.

Вересневі ф’ючерси на пару гривня долар на УБ зараз знаходяться на рівні 27,2 або 27,0-27,35, лише трохи вище поточного рівня. Тобто начебто учасники ринку не бачать значного потенціалу зміни курсу в найближчі місяці.

Курс євро по відношенню до долара США після засідання ФРС зріс вище позначки 1,185, Рис. 11.

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

 

Як вже зазначалось на початку огляду, фондові індекси США не тільки відновились після падіння в понеділок на попередньому тижні, але й виходили на нові історичні максимуми, Рис. 12.

Основні фондові індекси США за липень зросли: індекс S&P 500- на 2,4%. Nasdaq Composite і Dow зросли відповідно на 1,8% і 1,2%.

Дуже непогано вели себе фондові індекси Європи. Сьогодні після оголошення рішення Комітету по відкритим ринкам ФРС вони ще зростають. Широкий композитний фондовий індикатор Єврозони оновлює свій історичний максимум, Рис. 13.

Що стосується ринків країн, які розвиваються в цілому, то їх композитний індикатор в останні дні доволі суттєво знизився, Рис. 14. Цьому причина – в першу чергу зниження на китайському ринку акцій, який має велику вагу і також вплив на сусідні з ним ринки акцій країн, які розвиваються, Рис. 15.

Ближче до нашого регіону зведений фондовий індекс найбільших публічних компаній Польщі, Чехії, Угорщини також знижувався, хоча й несильно і після спроби підрости, Рис. 16.

Фондовий індекс РТС окремо взятої Росії підріс, хоча й не до свого недавньго максимуму, Рис. 17.

Однак, ближче до України позиціонуються такі країни, як Румунія і Болгарія. А тут картина набагато більш сприятлива. Румунський індекс майже доріс до свого максимуму, Рис. 18, а болгарський Sofix взагалі зараз на максимумі.

 

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

 

 

 

 

 

 

 

І ПОВЕРТАЮЧСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Таким чином нас не повинен дивувати «боковий» тренд на місцевому українському ринку акцій з можливо невеликим зростанням відразу після рішення Комітету по відкритим ринкам ФРС США. Звичайно, «тримаємо в умі» немалу ймовірність помітного зниження на світових ринках акцій через місяць-два-три.

Продовжуємо слідкувати за публікаціями квартальних звітів місцевих емітентів. І вже пізніше 17 вересня звітності МХП.

 

ДОДАТОК. ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

 

Співробітництво України з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями. Реформи в Україні

У середу, 21 липня, Держдепартамент США і МЗС Німеччини опублікували спільну заяву, яка фактично дає зелене світло завершення будівництва російського експортного газопроводу «Північний потік-2» (оператор - стовідсоткова "дочка" "Газпрому" Nord Stream 2 AG). Цей газопровід збільшить потужності з транспортування газу в Європу, в першу чергу в Німеччину, і при повному використанні дозволить Росії обходитися без його транзиту через територію України.

Посилання на відповідну заяву на сайті МЗС Німеччини.

https://www.auswaertiges-amt.de/en/newsroom/news/joint-statement-usa-and-germany/2472084

У спільній заяві США і Німеччина пообіцяли Україні кілька гарантій:

  • вони взяли на себе зобов'язання надати Києву фінансову підтримку в сфері диверсифікації джерел енергоресурсів, підвищення енергоефективності та переходу на «зелені» джерела енергії - для цього планується створити спеціальний фонд обсягом $ 1 млрд (в тому числі з приватних коштів), Німеччина зробить стартовий внесок на суму не менше $ 175 млн;
  • Німеччина допоможе Україні добитися продовження контракту на транзит російського газу ще на десять років після 2024 року; для цього буде призначений спеціальний посол, а самі переговори з Росією повинні початися не пізніше 1 вересня. Кремль в повідомленні підтвердив, що Путін і Меркель почали обговорювати можливість продовження транзитного договору за часові рамки 2024 року;
  • ФРН обіцяє домагатися санкцій проти Росії на європейському рівні, якщо Москва стане використовувати енергоресурси для тиску на інші країни, в тому числі почне зловживати газопроводом «Північний потік-2».

Потенційні санкції, на які посилається спільна декларація, можуть носити секторальний характер: вони будуть спрямовані на обмеження експортних можливостей Росії, в тому числі з постачання газу або інших «економічно значущих» товарів в Європу.

Будівництво «Північного потоку-2» планується завершити до кінця літа 2021 року залишилося добудувати близько 80 км.

Науковий співробітник американського Інституту досліджень зовнішньої політики (FPRI) Максиміліан Хесс вказав на два фактори, які визначать майбутнє гарантій, наданих Україні. По-перше, домовленості між американською адміністрацією і Німеччиною не мають статусу міжнародної угоди, тобто ці умови не накладають обов'язків на новий уряд ФРН. У вересні Німеччину очікують парламентські вибори, в яких Ангела Меркель участі не братиме.

По-друге, важливо враховувати, в якому конкретно вигляді будуть реалізовані гарантії Україні, особливо в тому, що стосується фінансової допомоги. «Вкладення в зелену енергетику буде складно здійснити, і вони можуть бути використані в інтересах олігархів всередині країни», - сказав Хесс. А в переговорах по транзитному контракту з Росією навряд чи допомогу Німеччини гарантовано призведе до потрібного результату, додав аналітик.

Коментар. Дуже важлива новина, дуже неприємна, негативна, але доволі очікувана новина.

З точки зору фінансів України. Транспортування газу це важливий дохід України у 2,5-3 млрд. доларів США щорічно, помітна частина ВВП нашої країни. Зникнення цих доходів буде означати в тому числі девальвацію гривні. Не повне зникнення цих доходів, а скажімо 50%, що імовірно є базовим сценарієм, може помітно змістити рівновагу на валютному ринку України. (За різними оцінками, які були в пресі після запуску "Північного потоку-2" транзит газу через українську територію може скоротитися на 40-80%.) Але наскільки, питання важливе для учасників фінансового ринку. Так само, як і коли. Адже це важливо при прийнятті рішення про інвестування наприклад у гривневі ОВДП, так само, як і при виборі валюти депозиту.

Необхідний професійний аналіз негативних наслідків запуску газопроводу «Північний потік-2» на валютний ринок в першу чергу від НБУ, а також Мінекономіки та експертних груп в доповнення. Також, але в меншій мірі – впливу на ВВП країни.

***

Київ відповідно до статті 274 Угоди про асоціацію з ЄС Україна офіційно ініціює консультації з Єврокомісією та Німеччиною щодо "Північного потоку-2" після офіційного оголошення про угоду між Німеччиною та США, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

***

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у четвер заявив, що "Газпром" готовий до продовження транзиту газу через Україну після 2024 року "виходячи з економічної доцільності та технічного стану української газотранспортної системи", і питання нових обсягів закупівель газу з Росії для транзиту має вирішуватися на ринкових умовах і за ринковими цінами.

***

Влада ФРН має намір розвивати двосторонні енергетичні проекти з Україною, особливо в сфері поновлюваних енергоресурсів, ефективності використання енергії, і виділить для цього $70 млн, йдеться в спільній заяві Вашингтона і Берліна стосовно теми "Північного потоку 2".

"Також йтиметься про підтримку ініціатив з догляду від використання вугілля", - наголошується в документі.

ФРН, серед іншого "призначить спецпосланця, в розпорядженні якого буде фонд в $70 млн".

Крім того, Німеччина зобов'язується допомагати гарантувати енергетичну безпеку України. Берлін надаватиме технічну підтримку інтеграції України в Європейську систему електропостачання, підтримає процес реформ українського енергетичного сектора, допоможе у визначенні можливостей з модернізації систем газопостачання.

***

Радник Держдепартаменту США Дерек Чолле в середу під час зустрічі з українськими офіційними особами запевнив Київ, що Вашингтон не дозволить Росії використовувати енергетичні ресурси як інструмент тиску на Київ.

***

"Північний потік-2" завершили на 99%. Про це з посиланням на прес-службу компанії "Nord Stream 2 AG" повідомило агентство "Інтерфакс".

На тій ділянці, який залишилося добудувати, працює трубоукладальне судно "Фортуна".

Глава найбільшої в Центральній Європі австрійської нафтової компанії "OMV" (один з учасників проекту) Райнер Зеле висловився в тому сенсі, що запуск газопроводу може відбутись в поточному році. Він також заявив, що будівництво мають завершити в серпні. Про це Зеле розповів в ході прес-конференції.

За його словами в другій половині 2021 року очікуються пуско-налагоджувальні роботи.

***

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою.

Як повідомляє прес-служба глави держави в середу ввечері, Зеленський подякував Георгієвій за підтримку України в складний рік пандемії.

Сторони обговорили прогрес у виконанні поточної програми МВФ stand-by, а саме виконання Україною основних структурних маяків, що були визначені нею. Зокрема йдеться про два ключові законопроекти, які мають на меті посилення корпоративного управління в банках, а також закони про Вищу раду правосуддя, Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

"Позиція України залишається незмінною: відносини з МВФ є дуже важливими для нас, і ми продовжуватимемо виконувати домовленості з міжнародними партнерами", - наголосив Зеленський.

Глава держави зазначив, що тримає під особистим контролем проведення судової реформи і докладає максимум зусиль для її успішної реалізації.

Крім того Зеленський і Георгієва обговорили законопроект про Національний банк України, який розробляється за участю міжнародних партнерів і буде розглянутий Верховною Радою після відновлення її роботи восени поточного року, а також ухвалення закону про НАБУ у другому читанні.

Окремо було обговорено темпи відновлення української економіки, зокрема виконання державного бюджету України та конкретні показники економічного зростання. Сторони дійшли згоди щодо активізації спільної роботи представників українського уряду та МВФ.

Георгієва в своєму акаунті в Twitter назвала дуже конструктивною розмову із Зеленським і анонсувала візит місії Фонду в Україну у вересні, а також висловила надію на продуктивну роботу з питань, що залишаються, під час місії у вересні.

***

Раніше.

"Сьогодні ми поговоримо, що готове і що ще не готове", - сказав президент на прес-конференції на форумі "Україна 30. Децентралізація" про наступну розмову з керівником МВФ.

"Мені здається, що ми перебуваємо на вирішальному етапі", - додав Зеленський.

"У нас конструктивні робочі відносини з МВФ. Я вважаю, що ключові реформи, які були структурними маяками МВФ, ми проголосували... Ми все зробили. Є якісь специфічні речі, пов'язані з майбутніми бюджетами. Це питання вже середньої ланки менеджменту", - сказав він.

***

Міжнародний валютний фонд ухвалить остаточне рішення про додаткову емісію на 650 млрд доларів на початку серпня. Україна отримає з них 2,7 млрд доларів протягом наступних кількох тижнів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву глави НБУ Кирила Шевченка на брифінгу.

***

Глава Міністерства фінансів Сергій Марченко та тимчасовий повірений у справах США в Україні, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джордж Кент обговорили під час зустрічі в п'ятницю 23.07.2021 продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) та податкові ініціативи уряду, пропоновані в ресурсному законопроекті №5600.

***

Національний банк очікує прогресу в переговорах України з Міжнародним валютним фондом.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Зазначається, що тривале гальмування у виконанні угоди про співпрацю з МВФ створює ризики для фінансування дефіциту державного бюджету, перш за все, в наступні роки.

Також це може призвести до погіршення інфляційних та курсових очікувань, що змусить центробанк проводити більш жорстку монетарну політику.

Проте виконання програми співпраці з МВФ дозволить залучити передбачений обсяг офіційного фінансування і здешевити інші залучення на зовнішньому і внутрішньому ринках.

Це також дозволить утримувати міжнародні резерви на рівні 29-31 млрд доларів в 2021-2023 роках.

***

Рада з питань торгівлі та сталого розвитку відібрала двох представників України до Групи експертів з Угоди про асоціацію з ЄС відповідно до ст. 301 цієї Угоди і таким чином Україна завершила формування своїх представників до Групи, повідомило Міністерство економіки на сайті.

 

Фінанси

Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8% річних з 23 липня 2021 року.

"В умовах суттєвішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань", - на прес-брифінгу щодо рішень правління НБУ з монетарної політики повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

***

Національний банк України (НБУ) очікує підвищення облікової ставки з 8% до 8,5% у 2021 році та зниження її до 6,5% до кінця 2022 року, повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

"Наш прогноз передбачає підвищення облікової ставки до 8,5% й утримання її на цьому рівні до другого кварталу 2022 року. Цього має бути достатньо для повернення інфляції до мети 5% до 2022 року", - сказав він під час прес-брифінгу в четвер.

За даними Нацбанку, з імовірністю в 30% облікова ставка до кінця 2021 року перебуватиме в діапазоні 8-9%, до кінця 2022 року - 5-8,5%, а до кінця 2023-го - 5-8%.

***

Національний банк оновив операційний дизайн монетарної політики з 23 липня.

З 23 липня відбулось збільшення вартості кредитів рефінансування, наданих на тендерах, зокрема:

  • ставка за кредитами рефінансування на термін до 90 днів, що надаються шляхом проведення кількісного тендера, дорівнює "облікова ставка + 1 п.п." (раніше вона дорівнювала обліковій ставці);
  • ставка за кредитами рефінансування на термін до 3 років, які надаються шляхом проведення процентного тендера, становитиме не менше ніж "облікова ставка + 1 п.п." (раніше вона була не менше облікової ставки).

З огляду на збереження високої ліквідності банківської системи - на 22 липня вона перевищує 200 млрд гривень - розміщення депозитних сертифікатів терміном до 14 днів визначено основною операцією НБУ з регулювання ліквідності.

***

Україна 22 липня здійснила прайсинг додаткового випуску єврооблігацій на $500 млн з погашенням 21-го травня 2029 року: довипуск пройшов з прибутковістю 6,30% і ціною пропозиції 103,493% від номіналу, повідомило Міністерство фінансів України.

"Успіх цієї угоди з дорозміщення єврооблігацій, здійсненої упродовж одного дня, свідчить про постійну міцну підтримку України з боку міжнародної інвестиційної спільноти", - наводяться в релізі на сайті відомства слова міністра фінансів Сергія Марченка.

Мінфін зазначив, що фінальна книга заявок розміром $1,7 млрд дозволила досягти звуження спредів прибутковості на 32,5 базисних пункта (б.п.) порівняно з вихідним орієнтиром дохідності і на 57,5 б.п. порівняно з прибутковістю (6,876%) при первинному розміщенні цих облігацій на $1,25 млрд у квітні цього року.

"Ми обмежили обсяг угоди, оскільки продовжуємо дотримуватися нашої стратегії пріоритетності залучення пільгового фінансування для покриття більшості потреб у зовнішніх запозиченнях", - зазначив Марченко.

Він додав, що сприятливі ринкові умови дозволили Мінфіну поступово виконувати план запозичень на цей рік перед тим, як на ринку почнеться зменшення ділової активності під час сезону відпусток.

***

Україна завершила додаткове розміщення єврооблігацій на 500 млн доларів.

Про це йдеться в повідомленні Мінфіну.

"27 липня 2021 Україна провела розрахунки по додатковому розміщенню облігацій зовнішніх державних позик (єврооблігацій) на 500 млн доларів з процентною ставкою 6,876% і погашенням 21 травня 2029 року, загальна непогашена сума яких становила 1,25 млрд доларів. Довипуск пройшов з прибутковістю 6,30% і ціною пропозиції при вторинному розміщенні 103,493%", - повідомило міністерство.

Зазначається, що єврооблігації будуть допущені до торгів на головному ринку Лондонської фондової біржі 28 липня.

Інвесторська база всієї транзакції переважно складається з фондів, які управляють активами (60,6%), хедж-фондів (32,9%), банків (3,5%), пенсійних і страхових фондів (2,0%) і приватних банків (0,9%).

Найбільший попит був з боку інвесторів зі Сполученого Королівства, Сполучених Штатів і країн континентальної Європи, які придбали більшу частину єврооблігацій додаткового розміщення - їх частки становили 51,5%, 36,5% і 11% відповідно.

***

Обслуговування України державного боргу йде за графіком, у вересні 2021 року відбудуться чергові виплати.

Про це повідомили в Міністерстві фінансів, повідомляє Укрінформ.

***

Сукупний державний (прямий і гарантований) борг України в червні збільшився на 1,1%, або на 1 млрд доларів в доларах США , до 92,52 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем (2 514,36 млрд гривень проти 2 516,72 млрд гривень якщо рахувати в гривнях).

Про це йдеться в даних Міністерства фінансів.

При цьому прямий зовнішній борг за місяць скоротився з 45,19 млрд до 45,03 млрд доларів.

Прямий внутрішній борг збільшився в гривневому еквіваленті з 998,45 млрд гривень до 1001,15 млрд гривень (в доларовому еквіваленті збільшився з 36,31 млрд до 36,84 млрд доларів).

Гарантований державою борг на 30 червня становив 289,54 млрд гривень, або 10,65 млрд доларів.

***

Національний банк України (НБУ) за тиждень з 19 по 23 липня викупив на міжбанківському валютному ринку $ 32 млн, тоді як тижнем раніше регулятор не купував і не продавав валюту. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

В цілому з початку року Нацбанк викупив в резерви $ 1025,3 млн, а продав - $ 169,5 млн.

***

Національний банк України (НБУ) скоротив розмір планових щоденних обсягів інтервенцій із купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку з $20 млн до $5 млн, повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

***

Національний банк України підвищив прогноз міжнародних резервів на кінець 2021 року зі $ 29,8 млрд до $ 31,3 млрд. Про це свідчать дані Нацбанку, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з ними, обсяг міжнародних резервів у 2022 році підвищиться до $ 31,6 млрд, в 2023-му - до $ 31,7 млрд.

Нагадаємо, станом на 1 липня міжнародні резерви України за попередніми даними склали $ 28,36 млрд.

***

Рахункова палата констатує, що видатки загального фонду держбюджету недовиконано на 44,3 млрд гривень в 1-му півріччі 2021 року (7,3%) незважаючи на перевиконання плану доходів за перше півріччя.

Про це йдеться в повідомленні Рахункової палати.

План доходів за перше півріччя перевиконаний на 23,7 млрд гривень.

Не виконується план державних запозичень - за перше півріччя до загального фонду держбюджету отримано на 78,7 млрд гривень менше плану - 260 млрд гривень.

***

Державний бюджет в січні-червні 2021 року зведений з дефіцитом 43,2 млрд грн, по загальному фонду - майже 50,2 млрд грн.

***

Кабінет міністрів за ініціативою міністра фінансів Сергія Марченка доручив Мінфіну знизити план запозичень в розпису держбюджету на 2021 рік завдяки перевиконанню дохідної частини загального фонду бюджету. Про це Марченко заявив під час засідання уряду 28 липня.

***

Імпорт подорожей, який сильно впав у 2020 році через пандемію, цього року зросте майже у півтора рази - із $4,7 млрд до майже до $7 млрд, хоча і не досягне докризових обсягів, такий прогноз повідомив заступник глави Національного банку України (НБУ) Юрій Гелетій в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Раніше Нацбанк оцінював імпорт подорожей у 2019 році у $7,5 млрд.

Гелетій зазначив, що триває зростання переказів трудових мігрантів, яке не зупинилося навіть минулого року, а за підсумками п'яти місяців цього року становить 11%.

"За нашим прогнозом, перекази трудових мігрантів цього року збільшаться на 11% - до майже $13,3 млрд", - повідомив заступник глави Нацбанку України.

***

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 24 липня на 10,8%, або на 1 653 млн куб. м до 16,932 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, який стартував 30 квітня.

Про це свідчать оперативні дані державної компанії "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України".

Оператор газових сховищ компанія "Укртрансгаз" планує накопичити 19-20 млрд куб. м газу в ПСГ до початку наступного опалювального сезону.

***

«Газпром» знову відмовився від аукціонів на поставки газу через Україну, на тлі цього ціни в Європі піднялися до рекордного рівня. Спотові котирування і ф'ючерси підійшли до позначки $ 500 за 1 тис. кубометрів.

***

ОТП Банк першим серед українських банків виступив брокером і уклав перші угоди на міжнародних ринках на придбання цінних паперів з індексом DJ й S&P500 за дорученням клієнтів.

Про це йдеться в повідомленні банку.

Перші угоди укладено в рамках пілотного проекту, протягом якого ОТП Банк планує перевірити внутрішні процеси і прояснити деякі питання оподаткування операцій з продажу таких цінних паперів.

Можливість купувати і продавати за дорученням клієнтів цінних паперів на світових ринках з'явилася недавно, тому певні дискусійні питання в цій сфері ще існують.

Після успішної реалізації пілотного проекту ОТП Банк пропонуватиме такі угоди всім зацікавленим клієнтам Private banking.

На думку директора департаменту казначейства і фінансових ринків ОТП Банку Антона Коваленка, попит на такі операції може стати досить високим, перш за все, на класичні цінні папери, зокрема, Apple, General Electric, Facebook, Netflix, Siemens, Disney.

Реалізація таких угод стала можливою після набрання чинності постановою Національного банку № 62 від 29 червня, яка запровадила можливість придбання фізичною особою - резидентом на міжнародних ринках цінних паперів за допомогою резидента - торговця цінними паперами, включаючи українські банки, в межах е-ліміту (200 тис. євро).

 

Економіка

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз інфляції на 2021 рік із 8% (у квітневому прогнозі) до 9,6% й очікує її повернення до 5% у другій половині 2022 року, "з огляду на стрімке зростання світових цін і подальше відновлення попиту", - цитата.

Центробанк уточнив, що пік інфляційного сплеску на рівні вище ніж 10% припаде на осінь 2021 року.

***

Національний банк залишив незмінним прогноз зростання реального ВВП - 3,8-4% у 2021-2023 роках.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

***

Промислове виробництво в Україні в червні 2021 року зросло на 1,1% порівняно з червнем 2020 року, тоді як у травні зростання становило 5,4%, а у квітні - 13%, повідомила Державна служба статистики (Держстат) у минулий четвер.

Відомство уточнило, що з корекцією на ефект календарних днів зростання промвиробництва минулого місяця було ще нижчим - 0,7%.

Держстат зазначає, що порівняно з травнем цього року промислове виробництво залишилося на попередньому рівні, а з урахуванням сезонного коригування знизилося на 0,7%.

Загалом за півріччя відомство також зафіксувало уповільнення зростання промвиробництва до 2,1% із 2,2% за підсумками п'яти місяців.

Згадаємо, що промислове виробництво в Україні у 2020 році впало на 5,2% після скорочення на 0,5% роком раніше.

***

У червні поточного року реальна заробітна плата зросла на 5,8% в порівнянні з травнем, а в порівнянні з червнем минулого року - на 12,9%. У той же час середня номінальна зарплата (без урахування індексу інфляції) у червні в порівнянні з травнем зросла на 6%, а в річному вимірі на 23,6% і склала 14 313 гривень - це в 2,4 рази вище рівня мінімальної зарплати ( 6 000 грн). Про це повідомляє Державна служба статистики України.

 

 

***

Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економіки України Любченко виступив за пом'якшення монетарної політики, експансивну фіскальну політику з акцентом на підтримку інфраструктурних проектів та здешевлення кредитування пріоритетних галузей. На його думку, у держфінансах має зберігатися первинний дефіцит до появи стійких темпів економічного розвитку на рівні 4-5% ВВП. Перший віце-прем'єр також вважає, що Україні потрібна м'яка монетарна політика з акцентом на застосування інструментів цільового рефінансування банківських позик.

На його думку, облікова ставка має зберігатися нижчою за нейтральну до появи зростання економіки на рівні 4-5%.

***

Дефіцит державного бюджету доведеться утримувати на рівні 4% ВВП або вище, якщо пропозиції першого віце-прем'єр-міністра - міністра економіки Олексія Любченка почнуть реалізовуватися, вважає екс-перший заступник міністра економіки, керівник з політичних питань Київської школи економіки (КШЕ) Павло Кухта.

Перший віце-прем'єр пропонує пом'якшити монетарну політику з прив'язкою до стимулювання економічного розвитку, а не до інфляції, як це передбачає політика інфляційного таргетування.

"Тобто фактично пропонується друкувати гроші і терпіти високу інфляцію і, можливо, девальвацію. Це підриватиме довіру до нашої грошової одиниці й економіки як інвесторів, так і звичайних наших громадян. За таких умов ні зовнішні, ні внутрішні інвестиції не підуть в Україну - вони вже зараз не йдуть саме через відсутність упевненості в збереженні своїх грошей і можливості надійно заробляти", - зазначив Кухта.

***

Зниження інфляції залишається головним завданням монетарної політики Національного банку України (НБУ). Про це заступник голови НБУ Серегй Ніколайчук заявив у відповідь на пропозицію віце-прем'єр-міністра - міністра економіки Олексія Любченка пом'якшити монетарну політику, повідомляє Інтерфакс-Україна.

***

В січні-червні 2021 року всі види транспорту перевезли 287,3 млн т вантажів, що на 4,3% більше, ніж в січні-червні 2020 року.

В січні-червні 2021 року всі види транспорту збільшили перевезення пасажирів на 4,2% порівняно з січнем-червнем 2020 року до 1 262,9 млн пасажирів.

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією

***

Україна планує вийти на 6 млн щеплень від коронавірусу в серпні, 8,231 млн - у вересні і 8,5 млн в жовтні-грудні.

Це рішення "Про внесення змін до Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SАRS-СоV-2, на період до 31 грудня 2021 року" було прийнято на засіданні уряду в середу.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що міністерство охорони здоров'я очікує отримати понад 47 млн доз вакцини проти коронавірусу від різних виробників до кінця 2021 року.

Про це він повідомив під час засідання уряду.

***

"Ми готові восени (до нової хвилі COVID-19), чого не було - щодо лікарень, ліжок, кількості автомобілів швидкої допомоги, зарплати лікарів, які отримують 300% і борються з COVID-19, з киснем. Ми готові, я вважаю, в даному випадку, на рівні інших європейських країн. І точно не гірше ", - заявив Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Децентралізація", повідомило агентство Інтерфакс-Україна.

***

В Україні восени очікується зростання захворюваності Covid-19, а штам коронавірусу "Дельта" вже проник в країну. Тому введення нового жорсткого карантину неминуче, це лише питання часу. Про це в ефірі "Сніданку з 1 + 1" повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузин.

В МОЗ прогнозують, що через нову хвилю коронавірусу в Україні знову доведеться ввести суворий карантин. "У червону зону, я впевнений, ми точно повернемося. Це лише питання часу", - заявив Кузін.

При цьому, на його думку, потужність третьої хвилі буде залежати від кількості вакцинованих, тому варто вакцинуватися зараз, щоб до осені мати імунітет.

За його словами, в Міністерстві охорони здоров'я хочуть до кінця літа пройти критичну точку - зробити десять мільйонів щеплень. Для цього можуть відкрити пункти вакцинації в аптеках і навіть в торгових центрах.

***

Міністерство охорони здоров'я розглядає можливість послаблення карантинних обмежень для вакцинованих від коронавірусу громадян. Розглядається можливість дозволу роботи підприємства з вакцинованими співробітниками, які зможуть відвідувати щеплені проти COVID-19 клієнти.

Про це в інтерв'ю виданню "Апостроф" повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. Кузін наголосив, що це допоможе зменшити навантаження на економіку, не піддаючи ризику громадян.

***

Разом з тим Центри США з контролю і запобігання захворювань (CDC) у вівторок рекомендували як щепленим, так і не щепленим від COVID-19 жителям носити маски в приміщеннях, особливо в небезпечних на думку епідеміологів районах країни.

"В окремих випадках деякі вакциновані люди, які заразилися варіантом "дельта" після вакцинації, можуть бути заразними і передавати вірус іншим людям. Це відкриття викликає тривогу і, на жаль, вимагає оновлених рекомендацій", - повідомила директор CDC Рошель Валенськи в ході брифінгу.

Більше того, в CDC рекомендували ввести обов'язкове універсальне носіння масок у приміщеннях для вчителів, студентів, а також відвідувачів школи незалежно від їх статусу вакцинації, хоча раніше цього місяця припускали, що вакциновані студенти і персонал можуть відмовитися від масок.

В травні в CDC випустили рекомендації, відповідно до яких вакциновані американці можуть не носити маски в приміщенні і людних місцях.

 

 

 

 

 

 

Банківський сектор

 

Норматив достатності регулятивного капіталу банків у червні знизився на 0,99 процентних пункту, з 22,64% до 21,65%.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку.

Цей показник вищий, ніж встановлений Нацбанком рівень (не менше 10%).

Регулятивний капітал банків України в червні збільшився на 2,1 млрд гривень до 191,534 млрд гривень.

Норматив достатності основного капіталу (Н3) становив 16,12% (норматив - не менше 7%).

Крім того, норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) збільшився з 18,64% до 18,84% (норматив - не більше 25%), норматив максимального розміру за операціями з пов'язаними з банком особами (Н9) знизився з 4,19% до 4,15% (норматив - не більше 25%).

Коментар. Норматив достатності регулятивного капіталу банків в зв’язку з виплатами банками дивідендів.

***

Банки прогнозують подальше зростання попиту на споживчі кредити та іпотеку.

Про це свідчить опитування Національного банку про умови банківського кредитування.

"Позитивні настрої банків щодо динаміки кредитування в 1-му кварталі 2021 посилилися і в 2-му кварталі поточного року: респонденти констатували подальше зростання попиту домогосподарств і корпорацій на 

позики і поліпшили до рекордного показника очікування зростання кредитного портфеля бізнесу", - повідомляє Нацбанк.

Респонденти зазначають, що основні чинники зростання попиту на кредити - зниження процентних ставок, а також потреба підприємств в капітальних інвестиціях і оборотному капіталі.

***

Кабінет міністрів уповноважив главу Міністерства фінансів Сергія Марченка на узгодження мандатного листа між Ощадбанком і Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) щодо початку роботи над проектом залучення довгострокового кредиту обсягом до EUR100 млн.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту розпорядження, підписання листа-мандата дозволить банку залучити кредит на умовах субординованого боргу обсягом до EUR100 млн в еквіваленті з опцією конвертації в акції банку.

Як зазначив глава правління Ощадбанку Сергій Наумов, таке рішення є істотним прогресом в активізації співпраці банку з ЄБРР.

"… це ще один суттєвий крок у бік приватизації Ощадбанку, що уряд визначив як стратегічну мету", - прокоментував Наумов у Facebook у середу.

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

"Райффайзен банк"

"Райффайзен банк" в другому кварталі 2021 року «переломив» тенденцію до зниження рентабельності на активи. (В першому кварталі 2021 була подолана тенденція до зниження величини чистого прибутку та загального доходу банку). Основна причина чи основний фактор, який привів до цього – ріст облікової ставки НБУ та відповідно зростання процентних ставок по новим кредитам разом зі збільшенням непроцентного доходу частково торгових доходів, частково розформування резервів завдяки кращому становище позичальників після виходу з кризи, викликаної коронавірусом.

В цілому можна розраховати на чистий прибуток банку за результатами поточного року в діапазоні 0,076-0,080 гривень на акцію (EPS) порівняно з 0,0663 гривень в минулому році (ріст на 15-20%).

Дивіденди "Райффайзен банк" за результатами 2021 можуть скласти 0,040-0,060 гривень на одну просту акцію банку (0,03312 гривні за результатами 2020) і дивідендна дохідність при поточній ціні акції 0,449 гривні може зрости з поточних 7,4% до 9-14%.

Це непогано. Однак, обмеженням можу бути зовсім невеликий ріст величини чистого прибутку в наступні роки через зменшення рентабельності активів, яка була і є надзвичайно високою і набагато вищою за показники самих прибуткових банків країн Східної Європи, Рис. 24-25.

 

 

 

"Центренерго"

Фонд держмайна видав наказ про приватизацію енергогенеруючої компанії Центренерго.

Як повідомили у Фонді, наказ № 1275 був підписаний 23 липня і передбачає приватизацію держпакету акцій у розмірі 78,29% статутного капіталу ПАТ Центренерго.

Пакет акцій планується до розміщення на аукціоні в терміни з 2 серпня по 31 грудня 2021 року.

Управління великої приватизації ФДМУ має забезпечити створення аукціонної комісії та конкурсний відбір радника для підготовки до приватизації та продажу пакета, йдеться в наказі.

***

Фонд державного майна планує передати «Центренерго» в приватну власність у 2022 році. Про це йдеться в коментарі заступника голови Фонду державного майна Тараса Елейка, наданому прес-службою відомства Радіо Свобода. (Наказ підписаний саме заступником Голови Фонду Тарасом Єлейком)

Елейко посилається на закон про приватизацію державного майна, за яким Фонд держмайна повинен ухвалити рішення про приватизацію об’єкта не пізніше як за 30 днів з моменту включення його до переліку майна, яке підлягає приватизації.

«Також протягом 10 днів з моменту прийняття рішення про приватизацію має бути утворена аукціонна комісія. Наказ №1275 – це рішення, яке прийняте на виконання прямих вимог законодавства щодо початку підготовки об’єкту до приватизації», – пояснюють у приватизаційному відомстві.

Водночас у Фонді зазначають, що приватизацію «Центренерго» планують здійснювати з урахуванням розпорядження Кабінету міністрів №1215-р – про «утворення акціонерного товариства за участю державних вугледобувних підприємств та публічного акціонерного товариства «Центренерго».

«Підготовка до приватизації відбувається з дотриманням усіх норм законодавства, а сам продаж планується у 2022 році», – підсумував Елейко.

***

Опублікована звітність «Центренерго» за перше півріччя та другий квартал 2021 року.

Результат імовірно кращий, ніж більшість очікувала.

Чистий збиток компанії за перше півріччя 2021 року склав 591 мільйон гривень порівняно з чистим збитком 493 мільйони за перше півріччя 2020 року.

Це начебто великий збиток і погіршення, але слід врахувати чистий збиток компанії у 795 мільйонів гривень в першому кварталі поточного року. Тож чистий фінансовий результат «Центренерго» у другому кварталі цього року склав плюс 204 мільйонів гривень. (В минулому році компанія мала збиток в другому кварталі у 330 мільйонів гривень. І це при тому, що ринкові умови в другому кварталі для компаній теплової електричної генерації були характеризувались ними, як дуже складні.

Величина EBITDA за перше півріччя 2021 року склала мінус 462 мільйона гривень; за другий квартал 2021 – плюс 273 мільйони. (Відповідно мінус 360 мільйонів та мінус 263 мільйони у відповідних періодах минулого року.)

Щоправда чистий рух коштів від операційної діяльності за перше півріччя 2021 року склав аж мінус 1 мільярд 92 мільйони гривень. В минулому році – плюс 33 мільйони гривень. В другому кварталі 2021 – мінус 196 мільйонів гривень, в другому кварталі 2020 року мінус 45 мільйонів гривень. Це за рахунок обігових коштів.

Тобто заміна керівництва компанії однозначно пішла їй на користь.

Кредитів компанія, як і раніше, не має.

Такого результату удалось досягти за рахунок значного скорочення обсягів продажу. Чистий дохід компанії в другому кварталі 2021 в річному вимірі зменшився в 1,78 рази (в першому кварталі в 1,44 рази).

 

 

 

***

7 з 23 енергоблоків ТЕС державної компанії "Центренерго" не виробляють електроенергію через відсутність вугілля і газу.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на дані держкомпанії "Укренерго".

Три блоки не працюють на Зміївській ТЕС (Харківська обл.), і по два на Трипільській (Київська обл.) та Вуглегірській (Донецька обл.).

В цілому станом на 12:00 на середу, 28 липня, з 23 блоків ТЕС "Центренерго" електроенергію виробляють тільки 6 блоків.

Як повідомлялось раніше, 8 липня "Центренерго" звернулася до РНБО з проханням втрутитися в ситуацію через критичну ситуацію з підготовкою до зимового періоду. Причиною критичної ситуації держкомпанія назвала маніпуляції трейдерів-посередників, які масово відмовляються виконувати свої зобов'язання за двосторонніми контрактами.

«Турбоатом»

Фонд державного майна (ФДМ) України 27 серпня ініціює позачергові збори акціонерів АТ "Турбоатом", на які виносить питання про приєднання до нього заводу "Електроважмаш".

На сьогодні "Завод "Електроважмаш" є держпідприємством і по суті банкрутом.

За 9 місяців 2020 року (остання доступна звітність) раніше прибуткове підприємство завод «Електроважмаш» отримав 360 мільйонів гривень збитку. Від’ємне значення власного капіталу станом на 30.09.2021 року складало 251 мільйон гривень, а сума короткострокових кредитів банків при цьому зазначена в балансі – 534 мільйони гривень. Причина такого стану речей – значне скорочення замовлень і велика частина умовно-постійних витрат.

Рішення про скликання позачергових загальних зборів АТ «Турбоатом» та дистанційне їх проведення (далі – позачергові загальні збори) прийнято Фондом державного майна України як акціонером, який є власником 10 і більше відсотків голосуючих акцій Товариства, враховуючи вимоги статті 47 Закону України «Про акціонерні товариства».

Тижнем назад, 19.07.2021 року ФДМУ вже ініціював позачергові загальні збори акціонерів "Турбоатому", які мають бути проведені 20 серпня цього року і мають затвердити оцінювача акцій "Турбоатому".

В оголошенні про нові збори, які мають бути проведені 27 серпня, теж заочно, вже оголошується оцінка акцій "Турбоатому" 1,95 гривні, значно менша за поточну ринку ціну.

Оголошення і про перші і про другі збори можна знайти на сайті Фонду держмайна за посиланням. http://www.spfu.gov.ua/ua/content/spf-management-povidomlennya-akcioneram.html

27 серпня 2021 року – дата дистанційного проведення позачергових загальних зборів (дата завершення голосування)

Дата складення переліку акціонерів, які мають право на участь у позачергових загальних зборах: 19 серпня 2021 року (станом на 24 годину).

Дата розміщення бюлетенів для голосування: 25 серпня 2021 року на власному вебсайті Фонду державного майна України (http://www.spfu.gov.ua) у розділі «Діяльність»/«Корпоративне управління»/«Повідомлення акціонерам» (http://www.spfu.gov.ua/ua/content/spf-management-povidomlennya-akcioneram.html). Бюлетені для голосування на позачергових загальних зборах приймаються виключно до 18-00 дати завершення голосування (27 серпня 2021 року).

1. Затвердити ринкову вартість акцій Товариства (код за ЄДРПОУ 05762269), визначену суб’єктом оціночної діяльності, обраним 20 серпня 2021 року позачерговими загальними зборами Товариства для надання послуг з оцінки майна Товариства для визначення ринкової вартості акцій Товариства, станом на останній робочий день, що передує дню розміщення в установленому порядку повідомлення про проведення цих позачергових загальних зборів Товариства, – 1,95 гривень за акцію.

2. Прийняття рішення про зміну найменування Товариства. Змінити повне найменування Товариства з акціонерного товариства «Турбоатом» на акціонерне товариство «Українські енергетичні машини», скорочене найменування АТ «Турбоатом» на АТ «Укренергомашини».

….

6. Прийняття рішення про приєднання акціонерного товариства «Завод «Електроважмаш» (код за ЄДРПОУ 00213121) до Товариства (код за ЄДРПОУ 05762269). Приєднати до Товариства (код за ЄДРПОУ 05762269) акціонерне товариство «Завод «Електроважмаш» (код за ЄДРПОУ 00213121).

Коментар. Дуже негативні для акціонерів «Турбоатому» новини. Невідомо, що буде з великими боргами заводу «Електроважмаш», чи достануться вони «в спадок» «Турбоатому». Але майже не має сумніву, що прибутковість «Турбоатому» і так нульова зараз по чистому прибутку знизиться після цього приєднання.

Загадкою допоки є і «пропорції» в акціонерному капіталі об’єднаної компанії «Турбоатому» і заводу «Електроважмаш».

***

Опублікована звітність «Турбоатому» за перше півріччя та другий квартал 2021 року.

Однак тепер уже звітність «Турбоатому» скоріше слід розглядати разом зі звітністю його партнера по багатьом спільним контрактам заводу «Електроважмаш», виробника турбогенераторів для теплових та атомних електростанцій, гідрогенераторів для гідроелектростанцій.

Фінансовий стан цього підприємства зараз дуже непростий. Про це говорить наприклад факт надання йому поворотної безвідсоткової фінансової допомоги «Центренерго» на суму тридцять мільйонів гривень, про що є ПРОТОКОЛ № 11/2021 засідання Наглядової ради «Центренерго» від 09.04.2021 року.

За 9 місяців 2020 року (остання доступна звітність) раніше прибуткове підприємство завод «Електроважмаш» отримав 360 мільйонів гривень збитку. Від’ємне значення власного капіталу станом на 30.09.2021 року складало 251 мільйон гривень, сума короткострокових кредитів банків при цьому зазначена в балансі – 534 мільйони гривень. Причина такого стану речей – значне скорочення замовлень і велика частина умовно-постійних витрат.

Фінансові показники заводу «Електроважмаш» За 9 місяців 2020 року можна знайти в звіті підприємства на його сайті за посиланням http://spetm.com.ua/index.php/ua/public-info/finansova-zvitnist

Фінансові показники заводу «Електроважмаш» за період 2017-2019 роки та 9 місяців 2020 року з детальними поясненнями можна також знайти в звіті Державної аудиторської служби України (Держаудитслужби) від 07.06.2021. NE 06-11/1. Аудиторський звіт про результати державного фінансового аудиту діяльності. Державного підприємства «Завод «Електровaжмаш» за посиланням https://dasu.gov.ua/attachments/1eb96857- 28e1-4d0c-9df1- 0454a2a128c3_%D0%94%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BA_%D0%B7%D0%B2%D1%96 %D1%82_%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0 %BC%D0%B0%D1%88.pdf

Тим не менш. Що стосується окремо звітності «Турбоатому», яка само по собі в останній період слабка.

Фінансові показники «Турбоатому» в другому кварталі 2021 дуже близькі до слабких чи несильних показників першого кварталу поточного року: той же символічний 1 млн. чистого прибутку, EBITDA 41 млн. грн. проти 38 млн. грн. в першому кварталі, 68 млн. грн. валового прибутку (80 млн. в першому кварталі) і 294 млн. грн. чистого доходу після 331 млн. в першому кварталі.

Все це звичайно дуже слабко, як для такого підприємства.

Борг перед банками знизився ще дещо і складає зараз 310 млн. грн.; 336 – він був на кінець першого кварталу та 492 млн. грн. на початок року.

 

 

 

***

Кабінет міністрів України затвердив фінансовий план АТ "Турбоатом" на 2021 рік з чистим прибутком 340,49 млн грн, що на 34,8% менше аналогічного планового показника на 2020 рік, але на 50,3% більше фактичного (226,53 млн грн). Відповідне розпорядження прийнято на засідання уряду 28 липня, повідомило ІнтерфаксУкраїна.

"Турбоатом" завершив 2020 рік з чистим прибутком у розмірі 226,53 млн грн, що на 28% менше, ніж в 2019 році (314,07 млн грн).

Згідно з пояснювальною запискою до документа, чистий дохід від реалізації продукції "Турбоатома" в поточному році очікується на рівні 2,09 млрд грн - на 42,7% більше фактичного показника 2020 року і на 26% менше планового показника на минулий рік. Частка експортних операцій запланована на рівні 17,26%.

У 2021 році "Турбоатом" планує виготовити і відвантажити 15 одиниць енергетичного обладнання (проти 6 в минулому році), в тому числі 11 одиниць гідротурбінного обладнання.

"Реалізація проекту плану дозволить забезпечити виплати АТ "Турбоатом" в 2021 році на користь держави в сумі 609,25 млн грн, в тому числі податку на прибуток в розмірі 64,34 млн грн", - відзначається в пояснювальній записці.

У фінплані нагадується, що виплата дивідендів "Турбоатомом" в 2021 році повинна скласти 113,37 млн грн (з розрахунку 50% від прогнозованого чистого прибутку за 2020 рік), в тому числі на державну частку корпоративних прав - 85,2 млн грн.

Як повідомлялося, 29 квітня 2021 року збори акціонерів АТ "Турбоатом" направило на виплату дивідендів за 2019 і 2020 роки по 50% отриманого чистого прибутку -157,03 млн грн (або 0,37 грн на одну акцію) і 113,27 млн грн (0,268 грн на акцію) відповідно.

Однак 30 квітня прес-служба "Турбоатому" заявила, що суд 26 квітня в забезпечення позову акціонера Biscone Limited (володіє 5,59% акцій) повністю заблокував процес виплати дивідендів акціонерам.

Згідно з повідомленням "Турбоатома", афілійована з російським холдингом "Силові машини" Biscone Limited (фактичний власник Олексій Мордашов) звернулося до суду з позовами про стягнення майже 161 млн грн дивідендів з АТ "Турбоатом" і подало вимога про обов'язковий викуп акцій на суму 194 млн грн. Однак і сам Мордашов, і "Силові машини" включені в санкційні списки РНБО, що робить виплату дивідендів в їх користь неможливою.

«Донбасенерго»

Оголошення про позачергові збори акціонерів «Донбасенерго» 16.08.2021 з пунктом порядку денного про санацію акціонерного товариства.

http://www.ux.ua/ua/issuer-m/51/32418/20210726-pat-donbasenergo-povdomlennya.aspx

http://fs.ux.ua/mf/m32418/12787/doen.pdf

 

 

"Укрнафта"

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко сумнівається в коректності її фінансових результатів за перший квартал 2021 року і допускає збитки в розмірі до 105 млрд грн на відміну від заявленого компанією прибутку в 12,6 млрд грн.

За його словами, по-перше, йдеться про відображення фінансового стану підприємств теплокомуненерго, яке вже на момент формування звітності за перший квартал не давало твердих підстав розраховувати на погашення ними заборгованості за спожитий газ.

Крім цього, він звернув увагу на заборгованість НАК перед ПАТ "Укрнафта" за відібраний газ.

"На момент складання звітності за перший квартал 2021 року могло бути зрозуміло, що "Укрнафта" вимагатиме її повернути, і є підстави оцінювати відповідні зобов'язання НАК за поточною ринковою ціною", - зазначив голова "Нафтогазу".

МХП

 

Крюківський вагонобудівний завод

Обсяг виробництва вантажних вагонів і платформ в Україні в січні-червні 2021 року впав на 41,5% в порівнянні з січнем-червнем 2020 року - до 943 одиниць. Про це повідомляє Державна служба статистики.

У червні 2021 вагонобудівники провели 199 вантажних вагонів, що вище показника за червень 2020 року на 13,1%.

Частина вантажних вагонів випущена Крюківським вагонобудівним заводом (КВБЗ), де значно впало виробництво. Протягом січня-червня завод виробив 368 одиниць вантажних вагонів, що на 61% менше, ніж в січні-червні 2020 року.

У 2020 році виробництво вантажних вагонів і платформ в Україні знизилося в порівнянні з 2019 роком на 70,1% - до 3241 одиниці. Основний внесок зробив КВБЗ, який в 2020 році виробив 1 569 вантажних вагонів, що на 70% менше, ніж в 2019 році.

***

ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" (КВБЗ) отримало від АТ "Укрзалізниця" аванс на поставку 100 пасажирських вагонів. Як повідомляє прес-служба КВБЗ, з дня першого платежу починається відлік терміну виконання контракту - завод повинен здійснити поставки продукції в повному обсязі протягом року, до кінця липня 2022 року.

Кернел.

У 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021) один з найбільших операторів на олійному ринку холдинг "Кернел" скоротив продажі соняшникової олії (в тому числі наливної та бутильованої) на 10%, або на 151 тис. тонн, до 1,367 млн тонн порівняно з аналогічним періодом 2019/2020 маркетингового року.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Згідно з ним, переробку насіння соняшнику група також скоротила за звітний період на 7%, або на 253 тис. тонн, до 3,183 млн тонн.

У 2020/2021 м.р. компанія збільшила експорт зерна на 1%, або на 111,4 тис. тонн, до 8,013 млн тонн порівняно з 2019/2020 маркетинговим роком.

За весь +2021 фінансовий рік "Кернел" перевалив через свої портові споруди 8,159 млн тонн вантажів, що на 22% більше порівняно з 2019/2020 маркетинговим роком.

Водночас за 4-й квартал 2020/2021 м.р. продажі соняшникової олії знизилися на 44% до 273,1 тис. тис. тонн, відображаючи динаміку обсягів переробки соняшнику.

За квітень-червень 2021 року компанія скоротила переробку насіння соняшнику на 33% до 617,5 тис. тонн порівняно з квітнем-червнем 2020 року через низький урожай насіння соняшнику в Україні в цьому сезоні.

Крім того, в 4-му кварталі "Кернел" скоротив поставки зерна на експортні ринки на 10% до 1,668 млн тонн, з яких 26% було вироблено на підприємствах компанії.

Відзначається, що уповільнення обсягів експорту зерна було викликано загальним зниженням врожаю зернових в цьому сезоні.

При цьому ринкова частка "Кернел" в експорті зерна з України досягла 18% в 2021 фінансовому році порівняно з 14,3% в попередньому сезоні.

Компанія володіє земельним банком в розмірі понад 600 тис. га - в 2017 році "Кернел" поглинув "Українські аграрні інвестиції" і завершив реалізацію стратегії зі збільшення земельного банку.

На графіку ціни акцій "Кернела" видно подвійну вершина, негативний технічний сигнал. Однак ціна поки не опустилась нижче проміжного цінового мінімуму між вершинами, тобто сигнал не отримав ще сильної підтримки, Рис. 33.

В рекомендаціях усіх чотирьох аналітиків – акції «Кернелу» «купувати», Рис. 34.

 

 

 

"Харківобленерго"

"22 липня АМКУ скасував рішення комітету від 28 січня про надання дозволу компанії Smart Holding на придбання акцій акціонерного товариства "Харківобленерго", що забезпечує перевищення 25% голосів у вищому органі управління товариства", - повідомлення АМКУ.

Зазначається, що під час провадження з перегляду рішення комітетом було встановлено, що заява, за результатами розгляду якої було прийнято рішення від 28 січня, і додано до неї документи підписані тільки уповноваженим представником компанії Lovitia Investments Ltd (нова назва компанії Smart Holding).

При цьому в доданих до неї матеріалах відсутні письмові документи, що підтверджують призначення і повноваження представника Lovitia Investments на представництво інтересів "Харківобленерго" та надання їм інформації, передбаченої вимогами положення про концентрацію щодо "Харківобленерго".

Таким чином, вся інформація, представлена в заяві щодо "Харківобленерго", не може вважатися достовірною інформацією.

***

"Smart Holding вважає ухвалене сьогодні АМКУ рішення про скасування свого дозволу компанії на придбання акцій" Харківобленерго "необґрунтованим і безпідставним", - йдеться в повідомленні "Смарт Холдингу".

У компанії зазначають, що в матеріалах провадження АМКУ не вказано, зокрема, яка саме інформація щодо "Харківобленерго", інших учасників концентрації є недостовірною, і яким чином вона вплинула на прийняття комітетом рішення про надання Smart Holding дозволу на придбання акцій "Харківобленерго".

"Насправді, ситуація з переглядом АМКУ свого ж рішення ініційована діючим менеджментом "Харківобленерго" та пов'язаними з ними особами з метою, як ми вважаємо, збереження свого корупційного статус-кво в енергокомпанії. І очевидно, "Смарт-холдинг" стала дуже незручним акціонером для окремих ділків, які наживаються на державній власності ", - зазначили в компанії.

Також директор з ризиків і безпеки "Смарт-холдингу" Іван Герасимович зазначив, що "Харківобленерго" є одним з найбільш неприбуткових підприємств в галузі.

При цьому "Смарт-холдинг" додав, що компанія в найкоротші терміни зробить всі передбачені законодавством кроки щодо врегулювання ситуації з придбанням пакета акцій "Харківобленерго".

Мотор-Січ

Турецька компанія Baykar Makina, відома своїми "Байрактара", у виробництві безпілотних літальних апаратів використовує українські двигуни. Зараз їх застосовують на безпілотники нового покоління Akinci, в подальшому планують встановлювати на всю продукцію компанії. Про це в ефірі телеканалу "Дім" заявив гендиректор компанії Халюк Байрактар.

БПЛА Bayraktar Akıncı потрапили в ЗМІ оснащений українським турбогвинтовим двигуном АІ-450С, виробництва «Мотор Січ». Випробування двигуна БПЛА завершене 1 вересня 2019 року.

"Укрнафта"

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко сумнівається в коректності її фінансових результатів за перший квартал 2021 року і допускає збитки в розмірі до 105 млрд грн на відміну від заявленого компанією прибутку в 12,6 млрд грн.

За його словами, по-перше, йдеться про відображення фінансового стану підприємств теплокомуненерго, яке вже на момент формування звітності за перший квартал не давало твердих підстав розраховувати на погашення ними заборгованості за спожитий газ.

Крім цього, він звернув увагу на заборгованість НАК перед ПАТ "Укрнафта" за відібраний газ.

"На момент складання звітності за перший квартал 2021 року могло бути зрозуміло, що "Укрнафта" вимагатиме її повернути, і є підстави оцінювати відповідні зобов'язання НАК за поточною ринковою ціною", - зазначив голова "Нафтогазу".

Коментар. Іншими словами Вітренко говорить про те, що і Ігор Коломойський, що НАК «Нафтогаз» начебто має сплатити «Укрнафті» велику суму за газ відібраний у минулі роки. Що має на увазі при цьому Вітренко до кінця не зрозуміло – теоретичну можливість чи реальну.

«Укртелеком»

У першому півріччі 2021 року загальний дохід Укртелекому склав 3,4 млрд грн, що на понад 10% більше, ніж рік тому. При цьому EBITDA зросла на 29% і сягнула 1,1 млн грн. Маржа EBITDA також зросла на 4,5 пп та становить 31,3 %, повідомила прес-служба «Укртелеком».

«Приватним абонентам надано послуг на майже 1,5 млрд грн, бізнес-споживачам – на 692 млн грн. Швидке зростання бази користувачів фіксованого оптичного інтернету до 203 тисяч абонентів (+83%) зумовило подальше зростання доходу від інтернету до понад 1 млрд грн (+7,4%). У бізнес-сегменті дохід від інтернету збільшився на 10,2 % до 226 млн грн, а у масовому – на 6,6% до 786 млн грн», – йдеться у повідомленні.

У компанії також заявили про зростання доходів, пов'язаних з управлінням активами. Зокрема, надходження від комерційної оренди майна, незадіяного у виробничих процесах, у першому півріччі склали понад 213 млн грн, що майже на 41% більше аналогічного періоду минулого року. Капітальні інвестиції становили майже 310 млн грн.

Емітенти корпоративних облігацій

"Укрпошта"

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформації, приготувала зміни до граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв'язку. В результаті цього тарифи "Укрпошти" виростуть на 20-40%. Про це йдеться в проекті документа, опублікованому на сайті Федерації профспілок України.

Емітенти єврооблігацій

"Укрзалізниця"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента АТ "Укрзалізниця" (УЗ) на рівні "B" і видалило його зі списку Rating Watch Negative, прогноз - "стабільний".

"Ми вважаємо джерела ліквідності (доступні кошти та невикористані кредитні лінії) достатніми для покриття планового обслуговування боргу до кінця 2021 року і в 2022 році", - зазначили в агентстві.

"Метінвест"

"Метінвест" задоволений перемогою в торгах з продажу виробничого комплексу Дніпровського меткомбінату.

Дніпровський коксохімічний завод (ДКХЗ), що входить до групи компаній "Метінвест" став переможцем торгів з продажу єдиного майнового комплексу Дніпровського металургійного комбінату (ДМК, Кам'янське) за 9,17 млрд грн (близько $340 млн).

Відповідно до прес-релізу "Метінвесту" в понеділок увечері, 26 липня в системі ProZorro відбулися торги за участю ДКХЗ як єдиного учасника. ДКХЗ переміг запропонувавши суму значно вищу за стартову ціну торгів. Аукціон відбувся в рамках справи про банкрутство ДМК.

Єдиний майновий комплекс ДМК складається з обладнання, необхідного для виробництва металопродукції. Придбання також включає право користування землею і право працювати за ліцензіями та дозволами, виданими ДМК.

Відповідно до прес-релізу, близько 9 тисяч співробітників ДМК будуть переведені на роботу на ДКХЗ.

"Купівля виробничого комплексу ДМК дозволить "Метінвесту" розширити продуктову лінійку, замінивши виробництво квадратної заготовки, сортаменту катанки, арматури і фасонного прокату, які раніше проводилися підприємством, яке перебуває на непідконтрольній Україні території, а також забезпечити квадратною заготовкою болгарське підприємство групи Promet Steel", - говориться в прес-релізі.

Наголошується, що ДМК - один із найбільших покупців залізної руди і коксу у групи в Україні, що дає "Метінвесту" додаткову перевагу на всьому виробничому ланцюжку.

***

У квітні порівняно з березнем 2021 року група "Метінвест" збільшила показник EBITDA на 11,9%, або на 69 млн доларів до 650 млн доларів і виручку на 12,9%, або на 178 млн доларів до 1 555 млн доларів.

Про це йдеться у щомісячному звіті "Метінвест".

Галузеві новини

Електроенергетика

Уряду України доведеться зрівняти тарифи на електроенергію для населення і промисловості, заявив глава Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Валерій Тарасюк.

За словами Тарасюка, на даний момент обговорюються різні сценарії підвищення тарифів. "У нас немає іншого майбутнього, крім поступового вирівнювання тарифів для промисловості і населення", - зазначив Тарасюк.

Він також додав, що НКРЕКП підтримує приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня для всіх споживачів поряд з наданням адресної допомоги споживачам, які цього потребують.

"Я не можу оприлюднити всі варіанти підвищення цін. Який варіант буде прийнятий і буде прийнятий з 1 серпня, ми сказати не можемо, тому що це політичне рішення Кабміну. Думаю, чекати залишилося зовсім небагато ", - заявив глава НКРЕКП.

***

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що на найближчому засіданні Ради національної безпеки і оборони, яке, як очікується, відбудеться 30 липня, буде розглянуто питання тарифів для населення на електроенергію і газ, повідомляє прес-служба президента.

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) на засіданні в п'ятницю, 30 липня, розгляне питання можливості зменшення цін на електроенергію для окремих верств населення. Про це Президент Володимир Зеленський повідомив журналістам на полях форуму "Україна 30".

***

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) має намір обмежити обсяг продажів електроенергії між афілійованими компаніями за двосторонніми договорами до 50% їх місячного обсягу продажів.

Цей проект постанови схвалено на засіданні комісії в п'ятницю, 23 липня.

***

У січні-червні 2021 року національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" отримала 1,12 млрд гривень чистого прибутку проти 2,65 млрд гривень збитків у січні-червні 2020 року – фінансовий звіт компанії за 1-ше півріччя 2021 року.

У січні-червні "Енергоатом" скоротив валовий прибуток у 2,8 рази, або на 4,908 млрд гривень, до 2,734 млрд гривень.

Також в 1-му півріччі "Енергоатом" скоротив чистий дохід на 9,3%, або на 2,463 млрд гривень, до 24,011 млрд гривень.

***

У січні-червні 2021 року національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" збільшила виробництво електричної енергії на 6,6%, або на 2,597 млрд кВт-год, до 42,1 млрд кВт-год порівняно з аналогічним періодом 2020 року (39,503 млрд кВт -год).

***

В.о. президента ДП "НАЕК" Енергоатом "Петро Котін поставив завдання до 1 жовтня 2021 року завершити всі підготовчі роботи по добудові третього енергоблоку Хмельницької АЕС. Про це йдеться в повідомленні "Енергоатому".

Чорна металургія.

За перше півріччя 2021 року порівняно з аналогічним періодом минулого року Україна збільшила експорт металопрокату в натуральному вираженні на 5,5% до 7,84 млн. тонн або 81,4% виробництва, свідчать дані ОП "Укрметалургпром".

У січні-червні 2021 року українські металургійні підприємства виробили 9,63 млн т металопрокату, що на 6,57% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Підприємства України в січні-червні наростили внутрішнє споживання металопрокату на 5,6% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до 2,25 млн т. Про це повідомило ОП "Укрметалургпром", на основі даних В.С.К.ГРУП.

Імпорт склав 468,6 тис. тонн - 20,78% від загальної місткості ринку металопрокату в Україні. У порівнянні з попереднім роком частка імпорту знизилася на 11,9%.

 

 

***

У червні порівняно з травнем українські підприємства збільшили виробництво феросплавів на 0,8%, або на 0,58 тис. тонн, до 76,61 тис. тонн.

***

В середині липня китайський залізорудний імпорт продемонстрував відчутний спад.

Як пише портал Metalinfo.ru за даними SMM, в період з 11 по 17 липня в основні китайські порти зайшло 81 судно з 12,63 млн т залізної руди, що на 550 тис. тонн менше, ніж на попередньому тижні, і на 2, 59 млн т менше, ніж в такому ж періоді роком раніше.

Перевалка залізної руди через австралійські порти знизилася в зазначеному періоді на 770 тис. тонн щодо попереднього тижня, до 15,54 млн тонн. У порівнянні з таким же показником по аналогічного періоду минулого року перевалка ЗРС скоротилася на 7,1%.

Відвантаження руди через бразильські порти скоротилася в зазначеному періоді на 640 тис. тонн, до 6,63 млн тонн. Це, однак, на 13,9% більше, ніж в такому ж періоді минулого року.

Наголошується, що запаси ЗРС в китайських портах зростають 3 тижні поспіль.

Сільське господарство

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2021/2022 маркетингового року (липень 2021 - червень 2022) станом на 28 липня становили 2 313 тис. тонн, що на 0,9%, або на 22 тис. тонн, менше аналогічного періоду минулого маркетингового року.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики і продовольства.

Машинобудування

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію Рамкової угоди між Кабінетом Міністрів та урядом Французької Республіки про офіційну підтримку оновлення парку вантажних електричних локомотивів АТ "Укрзалізниця", який Верховна Рада ухвалила 1 липня, повідомляє прес-служба президента в четвер.

Світові фінансові та економічні новини

Прогнози по світовій економіці

МВФ покращив оцінку зростання світової економіки в 2022 році. На думку Фонду, в 2022 році зростання світової економіки складе 4,9%, що на 0,5 процентних пункту (п.п.) перевищує квітневі очікування. Такий прогноз наводиться в огляді світової економіки (World Economic Outlook Update), опублікованому Міжнародним валютним фондом.

Оцінка зростання світової економіки в 2021 році залишається незмінною - 6% (в січні підйом оцінювався в 5,5%, в жовтні 2020 року - в 5,2%).

При цьому МВФ понизив прогноз зростання економіки країн з ринком, що формується і країн, що розвиваються в 2021 році до 6,3% з 6,7%, у 2022 - підвищив на 0,2 п.п., до 5,2%.

Економіка Китаю, на думку Фонду, в поточному році виросте на 8,1% (попередня оцінка - 8,4%), у 2022 році - на 5,7% (5,6%).

Фонд істотно переглянув свою оцінку зростання ВВП Індії: якщо з жовтня минулого року він незмінно покращував свій прогноз, то зараз істотно знизив - на 3 п.п., до 9,5%, але при цьому поліпшив на 1,6 п.п. прогноз 2022 року - до 8,5%.

Прогноз по зростанню ВВП розвинених країн в 2021 році покращений на 0,5 п.п. - до 5,6%, в 2022 році очікується зростання на 4,4% (було 3,6%).

Підйом американської економіки в 2021 році прискориться до 7% (попередній прогноз - 6,4%). У 2022 році він складе 4,9% (квітневий - 3,5%).

Оцінка зростання економіки країн Єврозони підвищена до 4,6% з 4,4%, в 2022 році очікується 4,3% замість 3,8%.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.