Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 29 жовтня 2021 року


28.10.2021 16:18

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на  29.10.2021

 

 

Українським учасникам фінансового ринку з інформації на минулому тижні варто в першу чергу звернути увагу на наступне.

  • Отримання Україною від Європейського Союзу 2-го траншу в рамках п’ятої програми макрофінансової допомоги ЄС обсягом 600 млн євро. Допомогу - у вигляді довгострокової позики під відсоткову ставку 0,250% з терміном погашення у квітні 2036 року.
  • Зростання до нових історичних максимумів фондових індексів США завдяки публікації хорошої квартальної звітності корпорацій країни за минулий квартал.
  • Публікацію квартальної звітності «Центренерго» очікувано з невеликим прибутком. Очікувано з прибутком, тому що чиновники вже не раз до публікації публічно коментували фінансовий стан компанії і галузі в цілому і прямо казали, що завдяки росту цін на електроенергію за минулий квартал компанія «Центренерго» заробила трохи коштів. Однак ні цей факт, ні те, що у компанії зараз на рахунках 1,5 мільярди гривень не усуває проблеми великої заборгованості «Центренерго» через великі збитки попередніх періодів і дуже слабкі запаси вугілля на складах компанії.
  • Зупинку «Донбасенерго» через нестачу вугілля. Ситуація з забезпеченням українських ТЕС вугіллям погіршується.
  • ​​​​​​​Припинення росту цін акцій «Кернела» та МХП. Причому складається враження на те, що в ціні акцій «Кернела» намітилась, чи вже почалась, невелика негативна корекція.
  • ​​​​​​​Великі погашення доларових ОВДП на минулому тижні та ОВДП в гривні на цьому. Відповідно є великі залучення коштів на первинних аукціонах Мінфіну цього вівторка. Проте, лише частина погашеного державного боргу поки була рефінансована. Імовірно, чималий відсоток коштів з цих погашень буде зарезервовано інвесторами на певний нетривалий час для пошуку кращої точки повернення в цей ринок.
  • ​​​​​​​На короткому кінці кривої дохідності на аукціонах цього вівторка дохідності не змінились; на дальньому кінці вони незначно підросли – на 0,06-0,09%.
  • ​​​​​​​А от на вторинному ринку ОВДП поки без значних змін дохідності.
  • ​​​​​​​На минулому тижні були великі інтервенції Нацбанку з великим викупом валюти, які призупинили поки укріплення гривні.

В цьому огляді наведені детальні показники звітності «Центренерго», в тому числі усереднені показники за ряд років та динаміка ринкових коефіцієнтів з тим, щоб покласти поточну ситуацію в контекст, але більше «пошукати ключ» для того, щоб зрозуміти настільки поточна ціни акцій «Центренерго» є малою, чи все ж не такою малою. Можлива відповідь – на фоні складного фінансового становища компанії – можливо і не такою вже й малою.

Про все згадане вище та багато суттєвого іншого в огляді фінансових ринку та блоці новин, який йде після огляду фінансових ринків.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим вівторком, за період з 19.10.2021 по 25.10.2021 включно, відображені на Рис. 1-5. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, МХП та Кернела і обсяги торгів на Українській біржі.

Звертає на себе увагу низький обсяг торгів акціями на УБ на минулому тижні навіть для українського фондового ринку.

Іншим моментом, який варто відзначити, є припинення росту ціни акцій МХП та «Кернела», як в Україні, так і за кордоном. Мабуть можна навіть можна говорити про певний локальний тренд до зменшення ціни акцій «Кернела».

 

 

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу.

 

Ціни українських державних євробондів за останні пару тижнів, як і відповідно їх дохідності, мало змінюються, Рис. 6.

Дохідності державних облігацій США після їх зростання в очікуванні зменшення темпу викупу з ринку боргових інструментів ФРС США в минулі дні локально скоригувались донизу. Дохідність 10-и річних державних облігацій США, яка досягала тижнем назад 1,67%, зараз знизилась до рівня 1,55% Рис. 7.

Однак, дуже імовірно після паузи тренд росту дохідності державних облігацій США продовжиться до кінця року і далі. І це зростання дохідності боргових інструментів буде впливати на всі фінансові активи та на ринок валюти.Більшість аналітиків очікує зростання дохідності 10-и річних державних облігацій США до рівня 1,8% до кінця цього року.

На вторинному ринку ОВДП поки без значних змін.

Міністерство фінансів на аукціонах 26 жовтня розмістило ОВДП на 6,8 млрд гривень і 395 млн доларів США.

За підсумками аукціонів до державного бюджету залучено еквівалент 17,2 млрд. гривень.

Від продажу паперів в гривні отримано 40% обсягу залучених коштів, в доларах – 60%.

Міністерство фінансів запропонувало інвесторам шість випусків цінних паперів у національній валюті й один випуск в іноземній валюті.

Термін обігу запропонованих державних облігацій у гривні – 3 місяці, 1 рік, 1,5 роки, 2 роки, 3 роки та 6 років.

Термін обігу облігацій, запропонованих у доларах, становить 1 рік.

Найбільший попит серед інструментів у гривні було зосереджено на 1-річних, 2-річних і 6-річних паперах, яких було продано відповідно на 2,4, 1,9 та 1,7 мільярдів гривень.

Середньозважена дохідність 3-місячних ОВДП становила 9,5%, 1-річних ОВДП – 11,50%, 1,5-річних – 11,57%, 2-річних – 12,46%, 3-річних – 12,56% , а 6-річних – 13,10%.

Слабко підросли дохідності на дальньому кінці – в межах 0,06-0,09%.

У свою чергу, від розміщення номінованих в іноземній валюті ОВДП було залучено 395 млн доларів.

Середньозважена ставка дохідності за 1-річними ОВДП у доларах становила 3,70%.

Коментар. Звертають на себе увагу 1) велика сума залучень та 2) великий продаж 6-и річних паперів, імовірно переважно нерезидентам. Однак, ключове питання, як ці суми співвідносяться з обсягами дуже великих погашень на минулому та цьому тижні.

За даними ICU, які базуються на інформації НБУ та Мінфіну, минулого тижня було погашено валютних облігацій на суму 661 млн доларів США, а цієї середи погашались папери в гривні на 11 мільярдів гривень, частина з яких могла бути заявлена на аукціони цього вівторка. Аналітики були переконані, що не вдасться рефінансувати усі погашення. Однак, слід дочекатись кінця наступного тижня, щоб зробити попередній висновок, яка ж сума все була рефінансована. Зрозуміло, що 6-и річні папери купували переважно нерезиденти. Банкам України це робити значно важче через необхідність уникати великих розривів ліквідності та підтримувати норматив стабільного фінансування, а у інших учасників цього ринку, крім нерезидентів, не такі великі суми кошти на збільшені ризики.

Якщо говорити про вкладення нерезидентів в ОВДП, то вони з першого жовтня, локального максимуму зменшились на 3,5 млрд. грн. до 94,9 млрд. До початку жовтня вони за пару тижнів підросли приблизно на таку ж суму, Рис. 9.

 

Ціна ОЗДП України з погашенням в 2033 році

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

 

 

 

Валютний ринок

Укріплення гривні по відношенню до основних твердих валют у минулі 7 календарних днів через великі інтервенції Національного банку України зупинилось принаймні на час, Рис 12.

Два вищі керівника Національного банку на тижні дали коментарі по причинам зростання курсу української валюти. Більше про це в блоці новин.

Пара євро долар США в останні кілька тижнів коливалась коло значення 1,16, Рис. 14. Однак, все ж більшість учасників ринку очікує, що долар США продовжить певний час несильно укріплюватись по відношенню до більшості інших твердих валют.

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

На фондовому ринку США продовжилось зростання цін акцій, і зростання локально потужне. Основні фондові індекси США виходили на свої нові історичні максимуми, Рис. 15. Привід, чи причина, традиційні – публікація хорошої квартальної корпоративної звітності.

У великій мірі цей рух позитивно позначився і на європейських фондових індексах, Рис. 16.

Фондові індекси країн Східної Європи в доларах США, однак при цьому коригувалвсь донизу в протилежність руху фондовому ринку США, що буває не так вже й часто, Рис. 18.

 

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Ця різноспрямована поведінка фондових індексів в світі не задає «ззовні» дуже визначено напрямок руху індексу Української біржі. І це видно по його динаміці - руху в боковому каналі при значних коливаннях.

Публікація звітності місцевих «індексних» емітентів акцій внесе в цей рух більші чи менші корективи.

А ця звітність вже публікується, починаючи зі звітності «Центренерго».

 

ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

Фінансова стабільність в Україні. Реформи. Співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями

25 жовтня, Україна отримала від Європейського Союзу 2-й транш в рамках п’ятої програми макрофінансової допомоги ЄС номінальним обсягом 600 млн євро, повідомило Міністерство фінансів України.

Кредит надано у вигляді довгострокової позики під відсоткову ставку 0,250% з терміном погашення у квітні 2036 року.

Отримані кошти будуть спрямовані на фінансування бюджетних потреб та зменшення фінансового навантаження на бюджет України, повідомив Мінфін.

***

З 2014 року Україна отримала через систему Організації об'єднаних націй $715 млн. допомоги. Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, повідомляє Інтерфакс-Україна.

***

Рада суддів України обрала кандидатів до Першого складу Етичної ради за своєю квотою та направила список до Вищої ради правосуддя (ВРП).

***

Верховна Рада може ухвалити поправки до регламенту для уникнення затягування бюджетного процесу надалі, повідомив агентству голова парламентського комітету з питань бюджету Юрій Арістов.

 

До курсу гривні

Національний банк у період з 18 по 23 жовтня збільшив купівлю валюти в 3 рази, придбавши на міжбанківському валютному ринку 350,1 млн доларів.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

***

Головною причиною зміцнення курсу гривні є сприятлива зовнішня кон'юнктура основних товарів українського експорту, ціни на сталь та агропромислову продукцію у жовтні зберігалися на рекордно високих рівнях.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук під час XX форуму фінансових директорів України, повідомили Українські Новини.

Додатковий вплив зробили високі врожаї.

Зміцнення гривні зумовлювало також зростання обсягів грошових переказів з-за кордону та експорту ІТ-послуг; за 8 місяців поточного року порівняно з аналогічним періодом минулого року зростання становило 19% та 32% відповідно.

"Наша політика плаваючого курсоутворення залишається незмінною. Ми даємо можливість ринку визначати напрямок руху курсу гривні і одночасно намагаємося уникнути ситуації, коли ця зміна занадто різка, згладжуючи надмірні коливання інтервенціями. Ситуація, що склалася у жовтні, була саме такою. Тому ми збільшили викуп валюти, саме щоб уникнути різких коливань. Так, з початку жовтня, тобто за 10 робочих днів, ми купили понад 600 млн доларів", - зазначив Ніколайчук.

За оцінками НБУ, на прогнозному горизонті міжнародні резерви будуть на рівні близько 30-31 млрд доларів.

"Навіть з урахуванням запланованих виплат Національним банком за кредитом Міжнародного валютного фонду наступного року ми очікуємо, що наш рівень резервів є цілком адекватним. Наша стратегія валютних інтервенцій та параметри, яких ми дотримуємося під час проведення інтервенції, відповідають таким прогнозам щодо резервів", - уточнив заступник голови НБУ.

***

Зміцненню курсу гривні сприяє низка факторів, зокрема зростання цін на основні товари українського експорту та стрімке зростання валютних надходжень від експорту IT-послуг та трудових мігрантів. На цьому наголосив заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій.

“Також заслуговує на увагу стрімке зростання джерел валютних надходжень від експортерів IT-послуг та трудових мігрантів — за 8 місяців 2021 року обсяг експорту IT-послуг досяг $4,3 млрд., що на 32% більше, ніж торішній рівень, а перекази досягли $9, 1 млрд., що на 19% більше, ніж минулого року”, - зазначив заступник голови НБУ.

За словами Гелетія, одночасне зростання попиту на валюту, яке було викликане значним збільшенням репатріації дивідендів, збільшенням споживання, зростанням цін на енергоресурси, відстало від зростання пропозиції. І в умовах плаваючого курсу така кон'юнктура ринку мала наслідком зміцнення гривні на понад 7% з початку року.

“Щодо дій НБУ у напрямку інтервенцій зазначу, що з початку червня пропозиція валюти стала помітно домінувати, Нацбанк відновив активні інтервенції щодо купівлі валюти у резерви. Якщо у січні-травні їх обсяг становив $221 млн., то за результатами червня-жовтня це близько 1 млрд 800 млн, і лише у жовтні ми викупили в резерви понад $660 млн. За результатами року сальдо інтервенцій становить $2 млрд 140 млн”, — сказав він.

Гелетій додав, що зміцнення гривні сприяє стримуванню інфляційних процесів, а також формує в учасників ринку адекватні уявлення про валютні ризики, оскільки курс може рухатися як у бік ревальвації, так і девальвації.

Забезпеченість енергоресурсами, власними та по імпорту

Україна з 2 до 24 жовтня 2021 року знизила запаси природного газу у своїх підземних сховищах (ПСГ) на 2% (на 381,2 млн куб. м) - до 18 млрд 494,8 млн куб. м (з урахуванням 176 млн куб. м у розташованому на окупованій території Вергунському ПСГ), свідчать оперативні дані АТ "Укртрансгаз".

***

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не продовжуватиме заборону на імпорт електроенергії з Російської Федерації та Білорусі на листопад у зв'язку з низькими запасами вугілля та загрозою дефіциту електроенергії.

Про це з посиланням на джерела в уряді повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Коли у вересні ухвалювали рішення про заборону імпорту на жовтень, говорили про те, що це не становить загрози енергосистемі та споживачам, а надалі визначатимемося в залежності від рівня підготовки до ОЗП.

Самі знаєте, які у нас запаси вугілля", – зазначив співрозмовник проекту "Енергореформа".

***

Національна енергетична компанія "Укренерго" заявляє, що через відсутність палива не можуть працювати 24 енергоблоки теплових електростанцій та теплоелектроцентралей (ТЕС та ТЕЦ) загальною потужністю 8,5 ГВт.

При цьому ситуація з накопиченням вугілля погіршується, і запаси на складах ТЕС є надзвичайно низькими.

Згідно з диспетчерською інформацією НЕК “Укренерго”, станом на вечір 25 жовтня у простої через відсутність палива перебували 13 енергоблоків ТЕС ПАТ “Центренерго”, працюють лише по одному на кожній із трьох ТЕС генкомпанії: Вуглегірській, Зміївській та Трипільській загальною потужністю близько 650 МВт.

З цієї причини повністю зупинено Слов'янську ТЕС ПАТ “Донбасенерго”.

Через відсутність вугілля не працюють три блоки ТЕС “ДТЕК Енерго”: один на Криворізькій ТЕС та два на Запорізькій ТЕС. Загалом у роботі близько 30 блоків компанії, включаючи 8 блоків Бурштинської ТЕС.

***

Національна енергетична компанія "Укренерго" заявляє, що запаси вугілля на українських теплових електростанціях (ТЕС) станом на 25 жовтня в 4,7 рази нижчі від необхідних.

Про це йдеться в повідомленні "Укренерго".

"Ситуація з накопиченням вугілля погіршується. Запаси вугілля на складах ТЕС надзвичайно низькі. Станом на ранок 25 жовтня загальні запаси вугілля на складах ТЕС знизилися на 6,5% (до 583,4 тис. тонн) порівняно з обсягами на ранок 18 жовтня (623,7 тис. тонн)… Середньодобові обсяги поставок вугілля за останні 10 днів становили 56,4 тис. тонн, тоді як витрата (спалювання) - 61,4 тис. тонн ", - йдеться в повідомленні.

 

 

 

***

За вересень 2021 року вугледобувними підприємствами України видобуто 2,135 млн тонн вугілля, що на 0,28 млн тонн або на 19,1% менше порівняно з вереснем 2020 року та на 11,3% менше планового показника.

З початку року до 30.09.2021 вугледобувними підприємствами України видобуто 21,82 млн тонн вугілля, що на 2,84 млн тонн або на 3,7% більше порівняно з аналогічним період минулого року та на 6,5% більше планового показника.

За серпень 2021 року вугледобувними підприємствами України видобуто 2,02 млн тонн вугілля, що на 23,9% менше порівняно з серпнем 2020 року. Видобуток енергетичного вугілля в серпні 2021 –1,59 млн тонн, коксівного вугілля – 0,43 млн тонн.

 

 

***

У вересні 2021 року порівняно з вереснем 2020 року імпорт вугілля в грошовому вираженні зріс на 81,3%, або на 83,4 млн доларів до 185,9 млн.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба.

Україна імпортувала вугілля у вересні переважно з Росії (145,3 млн доларів).

В січні-вересні 2021 року порівняно із січнем-вереснем 2020 року імпорт вугілля зріс на 14,3%, або на 189 млн доларів до 1 511 млн доларів.

В серпні 2021 року порівняно із серпнем 2020 року імпорт вугілля зріс на 36,9%, або на 44,4 млн доларів до 164,9 млн доларів.

**

Енергохолдинг ДТЕК домовився з компанією HC Trading (Heidelberg Cement Group, США) про постачання ще 60 тис. тонн вугілля.

Про це йдеться в повідомленні "ДТЕК Енерго".

На сьогодні загальний обсяг вугілля, законтрактований із США, становить 285 тис. тонн.

 

Пенсійна реформа. Введення другого рівня накопичувальної пенсійної системи

Депутат Верховної Ради від фракції "Слуга народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев сподівається на ухвалення законопроекту про другий рівень пенсійної системи в 1-му читанні до 2022 року.

Про це він повідомив в ефірі телепрограми "Право на владу" на телеканалі "1 + 1".

"Пенсійна реформа і пенсійна система другого рівня - це те, над чим зараз працюють комітет соціальної політики і Кабмін. І ми до кінця року повинні в першому читанні прийняти цей закон. Його треба було прийняти років 15 тому", - сказав Гетманцев.

З його слів, цей проект не є популярним.

 

Економіка України

У вересні 2021 року промислове виробництво скоротилося на 0,7% (не скоригованих на ефект календарних днів) і на 0,9% (скоригованих) порівняно з вереснем 2020 року.

Про це повідомила Державна служба статистики.

При цьому у вересні 2021 року промислове виробництво зросло на 2,9% (не скоригованих) і скоротилося на 1,8% (сезонно скоригованих) порівняно з серпнем 2021 року.

***

Споживчі настрої українців у вересні погіршилися.

Індекс споживчих настроїв в Україні у вересні 2021 року склав 69,1, що на 4,5 п. нижче за показник серпня. Падіння індикатора викликано зниженням багатьох індексів. Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на дані щомісячного дослідження компанії Info Sapiens.

“Індекс споживчих настроїв знизився у вересні порівняно із серпнем 2021 року; його значення лише на рівні вересня 2020 року. Зниження відбулося, головним чином, через погіршення компонента економічних очікувань на тлі новин про нову хвилю COVID-19”, — коментують аналітики Info Sapiens.

 

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією. Її вплив на економіку країни.

 

В Україні до рекордних зросли показники виявлених за день нових випадків COVID-19 та померлих від COVID-19.

В Україні станом на ранок четверга 28.10.2021 зафіксовано 26 071 новий випадок захворювання на COVID-19, одужали 10 006 осіб, 576 померли, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Це погані новини.

Хороші - новий рекорд щеплень: за добу вакциновано майже 292 тис. українців

***

Кількість вакцинацій, зроблених за минулий тиждень (18-24 жовтня), перевищила 1,5 млн, ставши рекордним показником.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Президента за підсумками селекторної наради щодо ситуації зі зростанням захворюваності на коронавірус під головуванням Президента Володимира Зеленського.

***

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявляє, що за останні 4 місяці вакцинація від COVID-19 врятувала 2,5 тис. життів.

Про це він сказав на годині запитань до Кабінету міністрів у п'ятницю.

***

З 8 листопада 2021 року невакцинованих держслужбовців та працівників, для яких Міністерство охорони здоров'я визначило обов'язковість вакцинації від COVID-19, відсторонятимуть від роботи. Відповідні зміни до постанови Кабміну №1236 оприлюднено на Урядовому порталі, передає Укрінформ.

***

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій віднесла Рівненську та Миколаївську області до "червоної" зони епідемічної небезпеки з 26 жовтня.

Про це міністр Кабінету Міністрів Олег Немчинов повідомив у своєму Telegram-каналі за результатами засідання комісії.

***

При переході Києва до "червоної" зони буде заборонено роботу закладів харчування, готелів, фітнесцентрів без ПЛР-тесту або ваучера у співробітників і відвідувачів, транспорт продовжить роботу.

Про це написав мер Києва Віталій Кличко в Telegram-каналі.

 

 

 

 

Фінансовий сектор. Банки України

Банки в 3-му кварталі підтвердили позитивні настрої попередніх опитувань щодо динаміки кредитування: респонденти зберегли рекордно високі очікування зростання попиту бізнесу на кредити і констатували подальше зростання попиту на позики з боку домогосподарств.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

У липні-вересні 2021 року попит на бізнес-кредити черговий раз зріс, більше - на позики МСП, гривневі та короткострокові кредити.

Визначальні чинники - зниження процентних ставок і потреба підприємств в капітальних інвестиціях і оборотному капіталі.

Банки відзначають пом'якшення кредитних стандартів для бізнесу та зростання рівня схвалення заявок.

При цьому і попит населення на кредити продовжує зростати.

Три квартали поспіль банки відзначають більшою мірою зростання попиту на іпотечні кредити, якщо порівняти зі споживчими.

Стандарти кредитування пом'якшуються протягом року.

Боргове навантаження домогосподарств респонденти оцінили як найнижче за всю історію спостережень.

В наступні 12 місяців 92% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля домогосподарств, 79% - корпорацій.

Очікування зростання попиту на кредити з боку бізнесу є рекордно високими з 2016 року.

У 4-му кварталі банки не планують в цілому змінювати кредитні стандарти для корпоративних клієнтів, водночас мають намір пом'якшувати стандарти кредитування населення.

У найближчі 3 місяці банки очікують подальшого зростання всіх видів ризику, найбільше - процентного.

***

22 жовтня Державний Ощадний банк і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підписали мандатний лист, узгоджений Міністерством фінансів, про умови майбутньої співпраці і надання ЄБРР довгострокового фінансування у формі субординованого кредиту з можливістю конвертації в акції Ощадбанку на суму до 100 млн євро.

Про це йдеться в повідомленні Мінфіну.

Підписання відбулося за участю голови правління Ощадбанку Сергія Наумова та Керуючого директора ЄБРР в Східній Європі і на Кавказі Маттео Патроне.

Водночас представники банків домовилися активно працювати над меморандумом взаєморозуміння, що відповідає стратегії розвитку Ощадбанку на 2021-2024 роки і урядовим принципам реформування банківського сектору, які передбачають зниження частки держави в банківському секторі з 60% до 25% до 2025 року.

***

У вересні 2021 року місячний операційний прибуток "Укрексімбанку" перевищив 533 млн грн - це рекордне значення за весь період його діяльності з 1992 року. Про це повідомляє прес-служба банку.

"Результат був забезпечений завдяки процесу системної трансформації банку, що почався минулого року, структурі його балансу, ґрунтовній перебудові бізнес-моделі, активній роботі з проблемними активами і зваженому підходу до формування та контролю операційних витрат", - кажуть у банку.

Зазначається, що співвідношення операційних витрат до доходів (cost to income ratio) за підсумками вересня становило 27%, з початку року – 40%.

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

"Центренерго"

В січні-вересні 2021 року державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" знизила збиток на 4,7% до 155,5 млн гривень - з даних фінансової звітності наведених на сайті компанії.

Згідно з ними, в січні-вересні "Центренерго" скоротило чистий дохід на 40,3%, або на 6 млрд гривень, до 8,909 млрд гривень.

"За підсумками роботи в 3-му кварталі компанія отримала прибуток майже 436 млн гривень. Фінансовий результат за 2-3 квартали 2021 становив 639 млн гривень. Завдяки цьому результату компанії вдалося істотно скоротити збитки за результатами 9 місяців роботи в 2021 році", - сказано в повідомленні компанії. В 2020 році "Центренерго" отримало 61,15 млн гривень чистого прибутку проти 1,98 млрд гривень збитку в 2019 році.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Повтор (до контексту «Центренерго»). Згідно з диспетчерською інформацією НЕК “Укренерго”, станом на вечір 25 жовтня у простої через відсутність палива перебували 13 енергоблоків ТЕС ПАТ “Центренерго”, працюють лише по одному на кожній із трьох ТЕС генкомпанії: Вуглегірській, Зміївській та Трипільській загальною потужністю близько 650 МВт.

"Донбасенерго"

Енергогенеруюча компанія "Донбасенерго" зупинила роботу Слов'янської теплової електростанції (ТЕС) 25 жовтня через відсутність палива.

Про це свідчать дані про стан енергоблоків ТЕС і АЕС на сайті національної енергетичної компанії "Укренерго".

Згідно з даними Міненерго, станом на 23 жовтня на складах Слов'янської ТЕС запасів вугілля вистачало на 6 днів роботи.

***

Госпсуд Донецької області відмовився задовольнити позов "Донбасенерго" до "ДТЕК Донецькі електромережі" про стягнення 2,22 млрд грн. Про це повідомив Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, за оцінками "Донбасенерго", у період з травня 2015 року до лютого 2017 року "ДТЕК Донецькі електромережі" отримав електроенергію на суму 2,33 млрд грн, з яких сплачено 106,85 млн грн. Залишок у розмірі 2,22 млрд грн "Донбасенерго" вважає боргом "ДТЕК Донецькі електромережі".

Проте, як констатував суд, експертиза встановила, що загальна сума надходжень від споживачів із ОРДЛО на рахунки "ДТЕК Високовольтні мережі" становила 363 млн грн. "Таким чином, відповідач, навіть за умови стовідсоткового перерахування отриманих від споживачів коштів позивачеві, не мав об'єктивної можливості провести повну оплату за відпущену електричну енергію у визначеному позивачем обсязі", - йдеться у рішенні суду.

Крім того, суд підкреслив, що "позбавлений можливості точно встановити обсяг", проданої позивачем електроенергії.

«Укренергомашини» ("Турбоатом")

З Оголошення.

До уваги акціонерів Акціонерного товариства «Українські енергетичні машини» (попередня назва – Акціонерне товариство «Турбоатом») (код ЄДРПОУ 05762269), місцезнаходження товариства: пр. Московський, 199, місто Харків, 61037, Україна.

Повідомляємо Вас про дистанційне проведення 01 грудня 2021 року позачергових загальних зборів АТ «Укренергомашини» (попередня назва – АТ «Турбоатом»)!

Рішення про скликання позачергових загальних зборів АТ «Укренергомашини» та дистанційне їх проведення прийнято Фондом державного майна України як акціонером, який є власником 10 і більше відсотків голосуючих акцій Товариства.

ПРОЕКТ ПОРЯДКУ ДЕННОГО:

  1. Внесення змін до статуту Товариства шляхом викладення його у новій редакції.
  2. Про визначення складу Дирекції Товариства після завершення процедури приєднання.

ПРОЕКТИ РІШЕНЬ З ПИТАНЬ ПРОЕКТУ ПОРЯДКУ ДЕННОГО:

  1. Внесення змін до статуту Товариства шляхом викладення його у новій редакції. 1.)У зв’язку з приєднанням акціонерного товариства «Завод «Електроважмаш» до Товариства внести зміни до Статуту Товариства шляхом викладення його у новій редакції. 2.)Уповноважити Голову та Секретаря зборів підписати Статут Товариства у новій редакції. 3.)Доручити керівнику Виконавчого органу Товариства (з правом передоручення) здійснити в установленому законодавством порядку державну реєстрацію нової редакції Статуту Товариства.
  2. Про визначення складу Дирекції Товариства після завершення процедури приєднання.

Підтвердити персональний склад Дирекції Товариства, обраний до приєднання акціонерного товариства «Завод «Електроважмаш» до Товариства.

***

Кабінет Міністрів пропонує Раді національної безпеки і оборони (РНБО) ввести санкції проти акціонера найбільшого виробника турбінного устаткування акціонерного товариства "Турбоатом", перейменованого у жовтні в акціонерне товариство "Українські енергетичні машини", кіпрської Biscone Limited.

Про це йдеться в розпорядженні уряду від 25 жовтня.

Санкції у вигляді блокування активів пропонується ввести на 3 роки.

"Укртелеком"

У січні-вересні 2021 року телекомунікаційна компанія "Укртелеком" збільшила показник EBITDA на 17% до 1,6 млрд гривень і дохід на 7% до 5 млрд гривень порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

 

"Продовжують зростати надходження від надання послуг інтернету і передачі даних. За 9 місяців 2021 року вони становили майже 1,63 млрд гривень, що на 5% більше, ніж рік тому. Дохід від надання інтернет-послуг приватним користувачам збільшився до 1,16 млрд гривень, а дохід від бізнес-сегменту збільшився до 473 млн гривень. Доходи від фіксованої телефонії становили майже 1,4 млрд гривень: 915 млн гривень в масовому сегменті і понад 482 млн гривень в корпоративному сегменті", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, за 9 місяців прокладено понад 8 000 км оптичного кабелю.

"У цьому році Укртелеком підключив до оптики 330 освітніх та 240 медичних установ, а також об'єкти 26 територіальних громад. Таким чином, оптичним інтернетом від Укртелекому вже користуються майже 400 територіальних громад, 930 медичних і 1 335 освітніх установ. Загалом кількість користувачів оптичного інтернету від Укртелекому за рік зросла майже на 70% до понад 230 тис.", - йдеться в повідомленні.

Капітальні інвестиції за 9 місяців збільшилися на 20% і становили близько 580 млн гривень.

Дохід від комерційної оренди незадіяних приміщень за 9 місяців становив 321 млн гривень, що на 36% більше, ніж рік тому.

В 2020 році Укртелеком збільшив показник EBITDA порівняно з 2019 роком на 4,75%, або на 77 млн гривень до 1 698 млн гривень, скоротивши загальний дохід на 2,2%, або на 138 млн гривень до 6 214 млн гривень

МХП.

 

"Кернел"

Компанія “Кернел” (Kernel Holding S.A.) уклала угоду про зміну та перегляд своєї передекспортної кредитної лінії від 16 жовтня 2017 року із синдикатом європейських банків. Про це йдеться у повідомленні на Варшавській фондовій біржі.

Як зазначається, загальний доступний ліміт за зміненою кредитною лінією збільшено до $420 млн. Існуючі транші продовжено на один рік: $250 млн — до 31 серпня 2024 року, $170 млн — до 31 серпня 2023 року.

Уточнюється, що фінансування використовується для потреб в оборотному капіталі, включаючи закупівлю олійних для нового МЕЗу, запуск якого заплановано на весну 2022 року.

 

 

Крюківський вагонобудівний завод

Обсяг виробництва вантажних вагонів та платформ в Україні у січні-вересні 2021 року впав на 42,4% порівняно з аналогічним періодом 2020 року – до 1396 одиниць. Про це повідомляє Державна служба статистики.

У вересні вагонобудівники виробили 183 вантажні вагони, що нижче за показник за вересень 2020 року на 45,4%. У той же час, порівняно з серпнем показник зріс на 72,6%.

Частину вантажних вагонів випустили Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ), де значно впало виробництво. Протягом січня-вересня завод виробив 574 одиниці вантажних вагонів, що на 55,5% менше, ніж у січні-вересні 2020 року.

2020 року виробництво вантажних вагонів та платформ в Україні знизилося порівняно з 2019 роком на 70,1% — до 3241 одиниці. Основний внесок зробив КВСЗ, який у 2020 році випустив 1569 вантажних вагонів, що на 70% менше, ніж у 2019 році.

Азовмаш

Укрексімбанк” оголосив розпродаж прав вимоги щодо кредитів проблемних позичальників на загальну суму понад 24 млрд грн. Загалом фінустанова виставила 7 лотів. Один із найбільших – майно заводу “Азовмаш” на 7 млрд грн.

Торги відбудуться на майданчику OpenMarket (ДП “СЕТАМ” Міністерства юстиції України).

Аукціон відбудеться 11 листопада у Києві. Подати заявку на участь можна до 8:00 11.11.2021р.

Стартова ціна - 7,06 млрд грн. Ця сума становить залишок заборгованості за кредитними договорами перед Укрексімбанком.

На аукціоні “Укрексімбанк” продає майно “Азовмашу”, яке виступало запорукою проблемних кредитів. Серед найбільших предметів застави:

  1. Майнові права на виручку за контрактами за договорами застави;
  2. Адміністративна та виробнича нерухомість за адресою: м. Маріуполь, пл. Машинобудівників, 1 та ін. Карпова, 1, літ. Б-2;
  3. Поруки юридичних осіб;
  4. Металообробні верстати, допоміжні механізми та обладнання - 638 од.;
  5. Вакуумна установка VAD;
  6. Піч-ківш №2-пк-60;
  7. Комплект обладнання формувальної лінії Moulding Machine для виробництва сталевих виливків;
  8. Спеціальне металообробне обладнання - 43 од.;
  9. Спеціальне металообробне обладнання, яке використовується в основному виробничому процесі - 21 од.;
  10. Спеціальне обладнання для розливання сталі - 46 од.;
  11. Спеціальні машини, підйомно-транспортні машини, силові енергетичні установки – 47 од.;
  12. Спеціальне металообробне обладнання, яке використовується в основному виробничому процесі - 51 од.;
  13. Лінія формування KW-2, яка складається з 155 складових та сталерозливних ковшів та допоміжного обладнання.

Нагадаємо, що проблеми у “Азовмашу” виникли ще у 2013 році, коли Росія фактично закрила свій ринок для продукції заводу – напіввагонів та цистерн. Це рішення стало фатальним для підприємства, яке постачало до 80% виробленої продукції.

Після цього виробництво вантажних вагонів та лиття суттєво скоротилося. Спроби вивести підприємство із кризи не мали успіху. Загальна заборгованість "Азовмашу" перед банками оцінюється в $700 млн.

 

Емітенти корпоративних облігацій

Укрпошта

Верховна Рада ратифікувала гарантійну угоду “Проект розвитку АТ “Укрпошта”: Логістична мережа та Сільське відділення” між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку. Законопроект №0123 загалом підтримали 280 народних депутатів, передає Укрінформ.

Так, ухвалений документ ратифікує гарантійну угоду, згідно з якою ЄБРР профінансує проект розвитку логістичної мережі та сільських відділень “Укрпошти”. Проект “Логістична мережа” передбачає створення нових логістичних центрів “Укрпошти” та встановлення сучасного сортувального обладнання у логістичних хабах та депо.

Реалізація проекту "Сільське відділення" забезпечить оновлення моделі роботи поштових відділень у селах із населенням менше 1 тис. осіб. Замість сільських стаціонарних нерентабельних відділень поштового зв'язку планується запровадити пересувні відділення поштового зв'язку з новими мобільними бригадами та обов'язковим наданням послуг у кожному населеному пункті.

Згідно з умовами угоди, ЄБРР надасть Укрпошті 63 млн. євро на реалізацію цього проекту.

Гарантійну угоду “Проект розвитку АТ “Укрпошта”: Логістична мережа та Сільське відділення” між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку було підписано у листопаді 2020 року.​​​​​​​

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.