Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 2 липня 2021 року


02.07.2021 13:08

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 2.07.2021

 

 

За минулий тиждень, здавалось би як зазвичай о літній порі, якщо це не період квартальної звітності, дуже значимих новин для місцевих учасників фінансового ринку було небагато. Та все ж є блок новин на який варто звернути увагу. Це новини про прийняття Верховною Радою ряду законодавчих актів, які необхідні для продовження співробітництва України з МВФ (і звичайно ж для поступу України на шляху позитивних реформ). Це також пов’язані з цим новини про підписання договору між Україною та Світовим банком про отримання Україною кредиту на 350 мільйонів доларів США та додаткова інформація про розподіл Міжнародним валютним фондом СПЗ (спеціальних прав запозичення) на еквівалент 650 млрд доларів США до вересня для підтримки відновлення світової економіки. У разі затвердження емісії Україна може збільшити свої резерви на суму близько 2,7 млрд доларів США.

Вся ця інформація важлива і позитивна з точки зору фінансової стабільності в нашій країні, що дуже важливо не тільки для учасників фінансового ринку, але і рядових громадян, хоча, як кажуть в таких випадках, це ще не остаточне вирішення питання. Мова йде про збільшення міжнародних резервів України до вересня, коли наша держава має погашати значні зовнішні борги.

І все ж Мінфін очікує також прийняття, якщо не сьогодні, то на днях закону №5600 про збільшення оподаткування, який має поповнювати державну казну на 50 мільярдів гривень щорічно. І це через певні складнощі з зовнішніми запозиченнями нашої держави. Закон може зачепити інтереси учасників фінансового ринку, як і рядових громадян, наприклад, посприявши додатковому зростанню цін на житлову нерухомість.

Про все це більше в блоці важливих новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

Що стосується ситуації на фінансових ринках, то варто звернути увагу на нові рекордні максимуми окремих ключових світових фондових індикаторів, наприклад широкого фондового індексу США S&P 500.

Індекс долару США (курс по відношенню до корзини інших твердих валют) між тим майже досягає свого 2,5 місячного максимуму і це незважаючи на те, що дохідності державних облігацій США знижуються, в свою чергу незважаючи на значну інфляцію в США та непогані очікувані дані по ринку праці в цій країні.

Стабільність дохідності боргових паперів США та ріст індексу американського долара певним чином відображається і на курсі гривні по відношенню до твердих валют, і дохідності ОЗДП.

Огляд як завжди раз на тиждень змістовно починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що на минулому тижні відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах (та й частково на світових фондових біржах).

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

 

Ринок акцій України.

 

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та на біржі ПФТС.

 

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року. Значення, поряд маленькі графіки.

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу.

 

На ринку державних облігацій України практично без змін, що зовнішніх, ОЗДП, що внутрішніх, ОВДП. Дохідності ОВДП, як на первинних аукціонах Мінфіну, так і не вторинному ринку в останні тижні практично не змінюються, Рис. 6 та Рис. 7.

Повторимо нашу стару тезу, про те, що ключовим для розуміння того, що відбувається на ринку облігацій України, є те, що відбувається на ринку облігацій в світі.

Незважаючи на очікувані цієї п’ятниці хороші дані по ринку праці США та відносно високу інфляцію в США, а також зміну настроїв членів Комітету по відкритим ринкам ФРС, центробанку США, на більш жорсткі, дохідності державних облігацій цієї країни продовжують залишатись низькими і навіть знижуються. Дохідність 10-и річних державних казначейських паперів США знизилась до 1,45%, Рис. 8. І це звичайно напряму сильно і позитивно впливає на дохідність українських ОЗДП, а саме сприяє їх ціновій стабільності, в меншій мірі, але також певним чином позитивно впливає і на стабільність дохідності ОВДП.

 

Ціна ОЗДП України з погашенням в 2033 році.

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

Що стосується первинних аукціонів.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 29 червня 2021 року, до державного бюджету було залучено 2,532 млрд. гривень. Доволі скромна сума. Були задоволені всі 59 виставлених заявок.

Тижнем назад було залучено 11,383 млрд. грн. в еквіваленті, з яких у гривні 8,339 млрд. грн.

Аукціони пройшли практично без зміни дохідності. На популярні серед іноземних інвесторів папери зі строком погашення в 2026 році було подано заявок на загальну суму 554 млн. грн. Тобто імовірно іноземні інвестори приймали участь в цих аукціонах.

Була запропонована дуже широка лінійка 7 випусків гривневих держаних боргових паперів. Порівняно з попередніми аукціонами були додані 3-и місячні папери та папери з погашенням в 2027 році, які давно не пропонувались до розміщення, але при цьому зі списку були виключені 6-и місячні ОВДП. В останній раз папери з погашенням в 2027 році пропонували 22 квітня 2021 року.

Середньозважена дохідність 3-місячних ОВДП становила 8,5%, 1-річних - 10,99%, 1,5-річних - 11,30%, 2-річних - 12,0%, 3-річних - 12,30%, 5-річних - 12,59%, 6-річних - 12,73%, Рис. 7.

 

Валютний ринок

 

Курс гривні на міжбанку в останні дні залишається відносно стабільним, Рис. 9. Був певний рух по невеликому укріпленню гривні, але після цього національна українська валюта дещо ослабла.

Якщо взяти за кальку минулорічну динаміку, то можна очікувати ослаблення гривні з поточних рівнів до кінця року по відношенню до долара США на 6-6,5% до відмітки у 29,0 гривні за долар США, Рис. 10. Чи це буде так чи ні, побачимо. Ослабленню гривні буде сприяти пожвавлення економічної активності в країні завдяки відновленню економіки і зростання через це як споживчого, так і інвестиційного попиту на тверду валюту. Це більш-менш очевидно. Однак, чи буде ступінь ослаблення гривні до кінця року складати дійсно 6-6,5% від поточних рівнів чи менше, це питання. А від відповіді на нього залежать інвестиційні рішення тих, хто інвестує в гривневі ОВДП, а працює більше з твердою валютою.

Варто також відзначити укріплення долара США проти твердих валют та відповідно просідання євро в парі з доларом США, Рис. 11 та Рис. 12. Причиною цьому може бути очікування зростання дохідності державних боргових паперів США та очікування учасниками ринку більш ранньої більш жорсткої, ніж інших провідних центробанків світу, монетарної політики ФРС через вищу інфляцію в Сполучених Штатах.

 

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

 

Як вже зазначалось на початку огляду, широкий фондовий індекс США S&P 500 вийшов на новий історичний максимум, Рис. 13. З початку року індекс S&P 500 зріс на 14,4%. Індекс Dow Jones Industrial Average підріс на 12,7%, індекс високотехнологічних компаній Nasdaq Composite на 12,5%, а фондовий індекс двох тисяч компаній середньої капіталізації США Russell 2000 додав більш ніж на 17% на тлі сильної ротації у акціях вартості, в період сильного відновлення економіки після пандемії Covid-19.

Та от що примітне. Ні широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, ні композитний індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, в останні дні не зростали до нових висот, а регіональний фондовий індекс MSCI EM Eastern Europe Ex RU, ближчий до України, взагалі помітно знизився, Рис. 14-16.

Звичайно, це може бути перерва в рості, і скоріше за все так і є, та це також може бути і свідоцтвом обережного ставлення інвесторів до більш ризикових інвестицій через знову ж таки очікування більш жорсткої монетарної політики ФРС. І це важливо і для місцевого українського ринку акцій. Адже індекс УБ орієнтується на поведінку індексів MSCI EM.

 

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Теоретично і раніше практично все це (стосовно ринків акцій країн, які розвиваються і особливо фондового індексу близького до нас регіону) має вплив в результаті і на рух місцевого українського 

фондового індексу УБ і на рух окремих індексних акцій. Тож потенціал зростання індексу Української біржі бачиться в найближчий час, як поки обмежений.

 

ДОДАТОК. ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

 

Співробітництво України з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями

 

Законодавча робота Верховної Ради України

Верховна Рада ухвалила в цілому "банківський" законопроект (№4367), прийняття якого є важливою умовою в рамках програми фінансування stand-by Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Законом Верховна Рада розширила повноваження правління Національного банку і заборонила Раді НБУ втручатися в оперативну діяльність правління. Закон також виключає право керівників центральних органів влади і членів Кабінету міністрів брати участь відповідно в засіданнях Ради і правління НБУ.

Документ розширює повноваження НБУ у сфері банківського нагляду, регулює питання корпоративного управління в банках, вдосконалює вимоги до капіталу і ліквідності банку.

***

Верховна Рада ухвалила закон, що дає змогу відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України. За відповідний законопроект № 3711-д "Про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів щодо відновлення роботи ВККС" у цілому проголосували 293 народних депутати.

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія агентству сказав "Інтерфакс-Україна", що у законопроекті враховані всі рекомендації Венеціанської комісії.

***

Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу для повернення покарання у вигляді позбавлення волі за декларування недостовірної інформації та неподання декларації. За прийняття відповідного законопроекту №4651 з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського проголосували 315 народних депутатів.

***

Верховна Рада в п'ятницю, 2 липня, заслухає міністра аграрної політики і продовольства Романа Лещенка з питання відкриття ринку землі з 1 липня.

***

Верховна Рада прийняла за основу в першому читанні законопроект про отримання державним Ощадбанком (Київ) статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО, №5542-1), яким пропонується поетапно збільшити суму гарантування до 600 тис. грн з 1 січня 2023 року.

Коментар. Позитивні новини. Як видно з цієї послідовності новин, хоча й з певним запізненням по відношенню до раніше анонсованих строків, Верховна Рада наприкінці червня прийняла ряд важливих законодавчих актів, які значились як такі, що окрім позитивного впливу на розвиток власне економіки України та суспільних відносин в країні також були позначені, як необхідні для позитивного перегляду програми співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями.

Співробітництво України та міжнародних фінансових організацій

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) очікує нового розподілу спеціальних прав запозичення (SDR, СПЗ) на $650 млрд до вересня, повідомив представник Фонду Джеррі Райс (Gerry Rice).

"Сьогодні виконавча рада МВФ обговорила пропозицію про новий розподіл SDR на $650 млрд – найбільшого випуску в історії МВФ, спрямованого на те, щоб допомогти його членам, особливо найбільш вразливим, подолати кризу COVID-19. Обговорення в правлінні - ще один крок у процесі нового розподілу SDR, який, як ми очікуємо, буде завершений до кінця серпня", – цитує прес-служба Фонду Джеррі Райса.

За словами глави Національного банку України Кирила Шевченка, новий розподіл Міжнародним валютним фондом спеціальних прав запозичення (СПЗ) принесе Україні $2,73 млрд, що поліпшить показник достатності міжнародних резервів країни з 91% до 98%.

***

Кабінет Міністрів України та Світовий банк уклали угоду на суму $350 млн, повідомляє прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Кошти будуть спрямовані на розвиток економіки в період пандемії, соціальну підтримку вразливих верств населення й на посилення державних інституцій", - написав Шмигаль у Telegram-каналі.

Коментар. Позитивним є отримання коштів для розвитку економіки України, як кажуть вже, і ці кошти поповняють міжнародні резерви країни. Позитивною є і додаткова інформація про емісію СПЗ МВФ.

Різне, персоналії, що може певним чином впливати на стосунки України з міжнародними фінансовими організаціями

***

Звільнення в повному складі команди керівників департаменту ліцензування Національного банку України говорить про втрати регулятором незалежності, вважає народний депутат Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарність").

"Із заяви (керівників департаменту)... можна зробити висновок, що НБУ втратив прозорість у прийнятті рішень, незалежність роботи колегіальних органів регулятора, а також (говорить - ІФ) про втручання в наглядові процеси ззовні і зсередини", - написала Фріз у середу у Facebook.

"… продовження нашої роботи в Національному банку наразі неможливе. Централізація прийняття рішень в одних руках, заміна колегіальності директивним прийняттям рішень, на нашу думку, є неприпустимими в роботі Національного банку України", - написав в соцмережі Facebook повідомив директор департаменту Олександр Бевз.

***

Наглядова рада НАК "Нафтогаз України" на засіданні 24-25 червня перенесла розгляд питання про можливе відсторонення голови правління компанії Юрія Вітренка.

Згідно з поширеною у середу заявою незалежних членів ради "Нафтогазу", це питання може бути розглянуто на одному з наступних засідань.

Коментар. Є ще й певні кадрові питання чи питання людських відносин, які створюють напругу чи можуть створити напругу у відносинах з МФО, хоча тут може мова йти і про просто певні особисті відносини і використання наявних повноважень державних органів чи окремих керівників, якими вони наділені.

***

Провідний економіст Міжнародного валютного фонду в ОАЕ Вахрам Степанян змінив Йосту Люнгмана на посаді постійного представника МВФ в Україні.

 

Фінанси

Верховна Рада 1 липня розгляне законопроект 5600, який дозволить державному бюджету України отримувати додаткові 50 млрд грн на рік, включаючи 4,6 млрд екологічних податків. "У нас дуже великі очікування щодо отримання необхідної кількості голосів - в поточній редакції і до парламентських канікул", - сказав Forbes міністр фінансів Марченко.

Без змін до Податкового кодексу Мінфін не зможе розрахуватися за зобов'язаннями: дефіцит бюджету за підсумками січня-травня - 32 млрд грн. Через зупинку співпраці з Міжнародним валютним фондом Україні складно брати кредити на зовнішніх ринках, каже Марченко.

Групи депутатів з ОПЗЖ, "Європейської солідарності" і "Слуги народу" зареєстрували сім альтернативних податкових законопроектів.

Коментар. Видно, що є проблемні питання у фінансуванні державного бюджету. Законопроект 5600 містить багато норм, які ускладнюють ведення бізнесу, що природно для законів, які підвищують податковий тягар.

***

Збереження облікової ставки на рівні 7,5% підтримали 16 червня сім із десяти членів комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку України (НБУ), ще троє членів комітету пропонували діяти рішучіше і підняти ставку до 8%.

"Семеро членів КМП висловилися за збереження облікової ставки на рівні 7,5%. Вони погодилися, що проінфляційні ризики з часу останнього монетарного рішення посилилися. Утім, поточне рішення має враховувати, що значний вплив на травневе прискорення інфляції мали чинники пропозиції переважно короткострокового характеру", - йдеться в повідомленні НБУ.

5 з 10 членів комітету допускають подальше підвищення облікової ставки. "На думку п'ятьох учасників дискусії, Національному банку доведеться в надалі підвищувати облікову ставку в цьому році, щоб забезпечити повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році", - йдеться в повідомленні.

Коментар. Важливо, що 50% членів монетарного комітету бачать високою імовірність ще певного підвищення облікової ставки НБУ і це слід враховувати при прийнятті інвестиційних рішень.

***

Народні депутати створили тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради з питання захисту прав інвесторів.

 

Економіка

Промислове виробництво в Україні в травні 2021 року зросло на 5,4% порівняно з травнем 2020 року, тоді як у квітні зростання становило 13%, у березні - 2,1%, а в лютому та січні було зафіксовано падіння відповідно на 4,6% і 4%, повідомила Державна служба статистики (Держстат) у четвер.

***

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) поліпшив прогноз зростання економіки України у 2021 році із 3% до 3,5%, свідчить його червневий прогноз.

"Очікується, що ВВП зросте на 3,5% і у 2021-му, і у 2022 році", - зазначив ЄБРР у регіональному економічному огляді за червень, оприлюдненому у вівторок.

На його думку, основні ризики пов'язані з повільним просуванням у країні реформ і відносно повільними темпами вакцинації, зазначають аналітики банку.

"Хоча в першому кварталі 2021 року економіка знизилася на 2% у річному обчисленні через тривалі карантинні обмеження, є ознаки того, що вона поступово повертається до зростання в другому кварталі завдяки вищим цінам на сировинні товари", - зазначив ЄБРР в огляді.

***

Реальна заробітна плата в Україні у травні 2021 року порівняно з травнем-2020 збільшилася на 16,8%, а порівняно з квітнем поточного року зменшилася на 1,6%, повідомила Державна служба статистики у вівторок.

Середня номінальна заробітна плата штатних працівників у травні 2021 року порівняно з квітнем скоротилася на 0,3%, а в річному вимірі зросла - на 28,1%, і становить 13 499 грн, що вище у 2,3 рази рівня мінімальної зарплати (6000 грн).

***

За даними дослідження Info Sapiens «Споживчі настрої в Україні», що здійснюється за фінансової підтримки Dragon Capital, у травні Індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 71,3 п., що на 5,9 п. нижче, ніж у квітні. Скорочення індикатора пов’язане зі зниженням економічних очікувань.

Індекс поточного становища (ІПС) зріс і складає 64,8, що на 4,8 п. вище за показник квітня.

 

 

Коментар. Загальний висновок – економіка України відновлюється.

***

Рівень тіньової економіки в Україні у 2020 році становив 30% від обсягу офіційного ВВП порівняно з 27% ВВП у 2019 році, свідчить аналітична записка Міністерства економіки.

***

В травні 2021 року порівняно із травнем 2020 року експорт зерна збільшився на 16,4%, або на 112 млн доларів до 796 млн, повідомляє Державна фіскальна служба.

Найбільшим попитом у травні користувалася кукурудза, експорт становив 569 млн доларів.

В січні-травні 2021 року порівняно з січнем-травнем 2020 року експорт зерна зменшився на 8,1%, або на 337 млн доларів до 3 813.

***

Ціна газу в Європі подолала $400/куб. м після відмови "Газпрому" збільшувати транзит через Україну в липні під час великих ремонтів.

***

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 27 червня на 5,7%, або на 864 млн куб. м, до 16,143 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, що стартував 30 квітня.

Про це свідчать оперативні дані державної компанії "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України".

Зазначених запасів газу на 17,9%, або на 3 515 млн куб. м, менше порівняно із запасами на аналогічну дату 2020 року (19,658 млрд куб. м).

Коментар. Як видно з цієї інформації, влада України прагне вирішити питання забезпечення газом на зиму без закупівлі газу за валюту. Мінімальний необхідний обсяг запасів газу таким чином буде досягнуто.

***

Ціни на вугілля в Європі виросли до максимуму майже за 10 років. 29 червня ціна ф'ючерсного контракту при поставках на хаб в Роттердамі досягла $ 113,15 за тонну - це найвища ціна з листопада 2011 року, свідчать дані торгів.

Коментар. Більше для інформації. Це - в лінії з поточними високими цінами на всі види сировини.

Теоретично,  може  негативно  впливати  на  прибутковість  компаній  теплової  електричної  генерації.

Однак навряд чи буде така пряма залежність.

 

Банківський сектор

Національний банк з 1 липня вводить підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів банків.

Підвищення відбудеться в два етапи: до 125% - на 1 липня 2021; до 150% - на 1 січня 2022 року.

Відповідне рішення затверджено постановою правління НБУ від 11 січня 2021 №1 "Про внесення змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні".

«Поточні ваги ризику споживчих кредитів на рівні 100% та мінімальні вимоги достатності регулятивного капіталу 10% означають, що на кожні 10 грн кредиту банк має тримати 1 грн капіталу. Двоетапне підвищення ваг ризику до 150% збільшить протягом 2021 року потребу в капіталі банків, активних у сегменті споживчого кредитування, в півтора рази до 1,5 грн, створюючи запас 0,5 грн на випадок несприятливих умов», пояснив НБУ.

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

Укртелеком

 

Компанія System Capital Management (SCM) допускає вихід з телекомунікаційного бізнесу.

Про це в інтерв'ю виданню "Економічна правда" сказав генеральний директор SCM Олег Попов.

"Наша група дуже ретельно розбирається в потенціалі. Якщо взяти телекомунікації, то там був колись потенціал, він і зараз є, але чи влаштовує цей потенціал наш апетит, я не впевнений. Тому, може бути, потенційно телекомунікації будуть першими на вихід, але ще остаточного рішення немає", - сказав він.

У телекомунікаційний бізнес SCM входять телекомунікаційні компанії "Укртелеком" і Vega ( "Фарлеп-Інвест").

У 2020 році "Укртелеком" збільшив показник EBITDA порівняно з 2019 роком на 4,75% 1 698 млн гривень, скоротивши загальний дохід на 2,2% 6 214 млн гривень.

Коментар. Прибутковість «Укртелекому» є невисокою і дуже стабільною в останні роки. Можливо, ця компанія є певною обузою для групи «СКМ». Однак ще меншою є прибутковість «Укртелекому» для його міноритарних акціонерів, колись цікавої компанії для учасників ринку. Інтерес зараз до цих акцій - мінімальний.

Обленерго

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла рішення направити до Фонду держмайна (ФДМ), Генпрокуратуру і інші правоохоронні органи матеріали про нанесення збитків державному АТ "Миколаївобленерго" посадовими особами компанії. Відповідне рішення прийнято на засіданні регулятора 30 червня на підставі планової перевірки діяльності компанії, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Коментар. До цього були зауваження і по Харківобленерго та Черкасиобленерго. Таке враження що для державних підприємств сектору проблеми управління є характерними і хронічними.

 

Емітенти облігацій

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НЦКБФР) зареєструвала випуск 2 млн облігацій ПрАТ "Фармацевтична фірма" Дарниця "(Київ) загальним номінальним обсягом 2 млрд грн. без публічного розміщення.

Згідно з оприлюдненими даними, облігації випускаються 10-ю серіями (від "AA" до "АJ") загальною номінальною вартістю по 200 млн грн кожна, термін обігу і дохідність.

Облігації розміщуються для подальшого розвитку компанії. Зокрема, 60% загальної суми коштів, отриманих від розміщення облігацій, планується направити на оплату сировини і матеріалів, 30% - на оплату маркетингових послуг, 10% - на оплату рекламних послуг.

Раніше, в 2015 році компанія випустила 1 млн облігацій також 10-ю серіями на загальну номінальну суму 1 млрд грн терміном погашення 1 жовтня 2025 року та 1 січня 2026 року.

У звіті за 2020 рік було зазначено, що "Дарниця" завершила розміщення цих облігацій в 2019 році. Їх ставка, зазначена в звіті, - 30% річних, однак обсяг виплаченого відсоткового доходу - 286 млн грн.

Коментар. Скоріше за все цей випуск облігації для реалізації фінансової схеми, а не для рядових учасників ринку.

 

Світові фінансові та економічні новини

 

Останні макроекономічні дані вказують на продовження відновлення економіки США.

Індекс споживчих настроїв Conference Boards consumer confidence index досяг найвищого рівня з березня 2020 року.

Ціни на житло в США в квітні 2021 зросли на 14,6% у річному вимірі порівняно із зростанням на 13,3% у березні, згідно з національним індексом цін на житло S&P CoreLogic Case-Shiller, опублікованим у вівторок.

Приватна компанія ADP повідомила про збільшення кількості робочих місць в США на 692 тисячі в червні, перевершивши оцінку аналітиків у 600 тисяч.

Трейдери на фінансових ринках очікують чергового місячного звіту про заробітну плату в несільськогосподарському секторі США, який має бути опублікований у п’ятницю. Економісти, опитані Reuters, очікують, що минулого місяця кількість робочих місць в США зросла на 700 тисяч порівняно з 559 тисячами у травні, а рівень безробіття склав 5,7% проти 5,8% у попередньому місяці. Згідно з опитуванням Dow Jones економісти очікують, що в червні 2021 в економіці США було додано 683 тисячі робочих місць.

 

 

«Економічне зростання, ймовірно, залишиться сильним у другій половині 2021 року, і питання (з точки зору подальшого росту цін акцій) полягає в тому, наскільки повернуться інфляційні страхи, наскільки зросте дохідність облігацій, і наскільки агресивною стане риторика щодо політики Федерального резерву», - прокоментував вплив на ситуацію на фондових ринках один з відомих західних аналітиків.

«Якщо побоювання щодо інфляції ще більше заспокоються, а дохідність облігацій довше залишатиметься нижчою, очікуйте, що зростання акцій технологічних компаній продовжуватимуть вести фондовий ринок вище. Однак, якщо сильне економічне зростання посилить занепокоєння стосовно інфляції і знову підвищить дохідність облігацій, страхи щодо корекції (на ринках акцій та облігацій) можуть посилитися, і лідерство в акціях буде в циклічних секторах, акціях компаній меншої капіталізації і навіть акціях міжнародних компаній», - додав він.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.