Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 4 серпня 2021 року


04.08.2021 16:59

Огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 4.08.2021

 

------------

Ключовими новинами останніх семи календарних днів для учасників українського фінансового ринку і місцевих учасників світових ринків були наступні.

  • «подарунок» Україні від МВФ через розподіл емісії СПЗ в розмірі 2,7 мільярдів доларів США чи то для збільшення міжнародних резервів, чи то для поповнення державного бюджету України (або ж їх сполучення).
  • Основна квартальна звітність місцевих емітентів акцій і облігацій (переважної більшості емітентів в ці останні дні), також включаючи і звітність компанії Ferrexpo (опублікованої сьогодні зранку)
  • Корпоративні події, як важливий запропонований керівництвом «Кернела» наступним зборам акціонерів цієї компанії для затвердження викуп акцій по ціні 50-65 злотих за акцію для преміювання працівників у наступні два роки. Ця подія сприяла грі на підвищення пайових паперів «Кренела» до рівня у майже 55 злотих від ціни у 49,5 злотих.
  • І на превеликий жаль ще одна зупинка Слов'янської ТЕС компанії "Донбасенерго" у зв'язку аварійним ремонтом на енергоблоці №7 (і це після відсутності роботи станції три перші місяці року в зв’язку з аварією).

З точки зору ринкової інформації важливим для місцевих учасників фінансових ринків є нові історичні максимуми широкого фондового індексу США S&P 500 і при цьому ріст, але не до максимумів, фондових індексів країн, які розвиваються. Останнє безпосередньо перекладається великим впливом на поведінку індексу Української біржі.

Але як тут не задати очікування початку скорочення викупів облігацій ФРС, центробанком США, можливо вже в жовтні цього року. На цьому тижні про це згадав один член ради керуючих Федрезерву Крістофер Уоллер. За умови якщо зростання числа робочих місць в США в липні і серпні складе приблизно по 800 тис. і таким чином американський ринок праці наблизиться до докризового рівня, то про початок скорочення викупу може бути об’явлено вже у вересні. А наслідком імовірно тоді буде зростання дохідності облігацій в усьому світі та зниження цін акцій і фондових індексів.

І в цьому зв’язку важливі наступні два звіти по ринку праці США, перший з яких буде опублікований цієї п’ятниці. Експерти, опитані MarketWatch, в середньому прогнозують збільшення кількості робочих місць в США минулого місяця на 845 тисяч. У червні показник виріс на 850 тисяч.

Ну і якщо вже говорити про ринкову інформацію, то тут варто згадати також поки що стабілізацію гривні по відношенню до твердих валют після її укріплення.

З точки зору квартальної звітності ключових місцевих емітентів, яких на жаль можна перерахувати по пальцям ледь не однієї руки, ці звіти слід покласти і в контекст інших подій. І про ці події та чинники також згадується для багатьох місцевих емітентів в цьому огляді після дуже коротких аналізів їх звітності в цьому огляді.

Наприклад, явно не сильний при поточних цінах на вуглеводні звіт «Укрнафти», слід розглядати в контексті толінгової схеми, по якій вона працює. А цю схему і в контексті особистостей керівника компанії та її крупних акціонерів.

До слабких показників «Донбасенерго» за півріччя, слід додати тільки-но згадану ще одну зупинку єдиної на жаль поки під контролем цієї української компанії Слов'янської ТЕС. Ця зупинка знайде вже негативне відображення в звітності вже в наступному квартальному звіті, тобто звіті за поточний квартал.

І як тут ще раз з жалем не згадати про спробу держави приєднати до «Турбоатому» державного підприємства банкрута, про що на наступних зборах акціонерів 27 серпня має бути прийняте рішення і про спробу затвердити на тих же зборах маленьку оцінку акцій «Турбоатому» в 1,95 гривні за папір, в чотири рази меншу за поточну ціну цих акцій на ринку. Так, про це стало відомо вже більше тижня назад, але частину учасників місцевого ринку акцій ця подіє турбує і сьогодні, і буде турбувати і завтра, і післязавтра.

Що стосується просто шикарної звітності компанії Ferrexpo за перше півріччя 2021, то до цього слід додати дуже різке і негативне для компанії зниження цін на залізну руду на початку цього тижня. Але ж від якого колосального рівня, такого що і після цього зниження ціни на залізну руду якщо не брати самі піки цього року вони на багаторічних максимумах. Сьогодні ціна акцій Ferrexpo знижується від ціни близької до своїх історичних максимумів майже на 7%.

А ще є на жаль зростання випадків захворюваності на коронавірус в світі і зокрема в США, яке турбує учасників фінансових ринків і вже в Україні, хоча поки помірковане.

Якщо ж коротко підбивати власне фінансові підсумки другого кварталу 2021 року з позицій звітності місцевих емітентів, то можна констатувати, що місцеві емітенти акцій поділились на просто дуже, надзвичайно прибутков,і як Райффайзен Банк, Ferrexpo та «Кернел» (останнє ми точніше оцінимо пізніше після публікації офіційної річної звітності) і доволі збиткові, як на жаль КВБЗ – не по своїй вині, та проблемні, як «Турбоатом», «Донбасенерго» чи навіть «Центренерго», і сумнівні через певні дії певних осіб, як «Укрнафта». Останні хоча й прибуткові, але не достатньо.

І в цьому контексті, мало, якщо є, в цілому дешевих місцевих акцій для придбання, якщо виходити з солідної поточної ринкової оцінки акцій фінансового дуже прибуткових емітентів, чи виходити на противагу вже на жаль слабких фінансових показників інших місцевих емітентів акцій, навіть з усереднених за тривалий час (скажімо три роки показників), емітентів які в останні роки переживають далеко не самі кращі для себе часи.

Тим часом Кабінет Міністрів розраховує на найближчий розгляд після літньої відпустки Верховною Радою перших законопроектів щодо впровадження накопичувальних пенсій, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. А зараз над цим питанням працює спеціальна робоча група з питань упровадження обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення. Засідання цієї групи відбулось у цей вівторок.

Так це була б дуже важлива реформа, яка б вдихнула новий подих у місцевий фінансових ринок, і в тому числі ринок акцій.

Про це більше та про інше у великому блоці найбільш важливих для учасників місцевого ринку акцій новин, який йде за оглядом фінансових ринків, новин, які, незважаючи на їх чималий обсяг все ж варто хоча б передивитись швидким поглядом, і, можливо більше звернути увагу на найбільш важливі для себе. Після цього перегляду є над чим подумати щоб прийняти правильні інвестиційні рішення.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

 

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, 26.07.2021, відображені на Рис. 1-5. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та на біржі ПФТС.

Як видно з Таблиці 2, Рис. 2, минулий тиждень був багатим на угоди на Українській біржі з акціями іноземних емітентів. Що це, спроба якогось місцевого інвестиційного чи пенсійного фонду в кінці другого кварталу для звіту зафіксувати курс акцій нових для місцевого ринку іноземних емітентів? Чи щось інше? Якби там не було на цю подію варто звернути увагу. Якщо буде достатня ліквідність цих нових для українського ринку паперів та мала різниця в перерахованих цінах з цінам на їх рідному ринку буде дуже добре.

 

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу.

 

На світових ринках облігацій помітною подією останніх днів стало зниження дохідності державних облігацій США, десятирічних до відмітки 1,15% в мінімумі, Рис. 6. Сьогодні зранку дохідність дещо зросла, але не сильно, до 1,172%.

В цьому коментатори винуватять перестороги стосовно того, що темп відновлення світової економіки і зокрема економіки США сповільнюється. Свідоцтвом цього були на днях гірші за очікувані дані по росту ВВП США в другому кварталі 2021, гірший індекс ISM в секторі промислового виробництва, гірші дані по первинним зверненням по безробіттю на минулому тижні та ріст захворюваності на коронавірус, як можливо первопричина, ріст поки доволі невеликий, хоча вже й помітний в «країні за океаном».

Саме цей чинник зменшення дохідності державних облігацій США (і відповідно зростання їх цін) імовірно був основним, який вів до цінової стабільності і невеликого росту цін українських державних євробондів, ОЗДП, Рис. 7.

Можливо, це також якось вплинуло і на стабільність дохідності ОВДП. Після росту на 0,16% єдиного паперу з терміном обігу 1 рік тиждень назад, цього вівторка на первинних аукціонах Мінфіну обійшлось без змін дохідності, так само як за тиждень і на вторинному ринку.

Цього вівторка були дуже спокійні первинні аукціони з малим залученням коштів.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 3 серпня 2021 року, до державного бюджету було залучено1,888 мільярдів гривень, повідомив український Мінфін (Тижнем назад було теж мало, але більше 3 мільярдів).

Більш дальні внутрішні боргові папери держави Україна взагалі зараз поза увагою інвесторів, включаючи українські банки.

Це і не дивно. Всі очікують зростання відсоткових ставок в США через кілька місяців, що «потягне» за собою ріст процентних ставок на дальніх строках в усьому світі, крім імовірно Європи та Японії. Також очікується і помітне сезонне зниження курсу гривні.

На останніх первинних аукціонах у вівторок 82% коштів було отримано за річні папери.

Для інформації і точності все ж перерахуємо дохідності на останніх первинних аукціонах Міністерства фінансів України.

Середньозважена дохідність 1-річних ОВДП склала 11,15%, 1,3 роки - 11,30%, 2,3 роки - 12,09%, 3-річних - 12,27%, 5-річних - 12,59%, Рис. 6.

На вторинному ринку декларовані Райффайзен банк дохідності ОВДП знову, які на попередньому тижні, поки не змінились. Однак згадаємо, що тиждень назад підняв декларовані котирування ОВДП «Укрексімбанк». Тепер декларовані «Укрексімом» дохідності наприклад ОВДП з погашенням 13.05.2026 складають: купівля - 14,0%, продаж - 13,0%.

Учасникам цього ринку треба шукати кращих для себе дохідності на продаж, а може кому й на купівлю.

 

Дохідність 10-и річних державних облігацій США.

 

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33


 

Валютний ринок

Після зміни облікової ставки гривня по відношенню до твердих валют на попередньому тижні до цього помітно укріпилась, Рис. 9. Однак, на минулому тижні Національний банк України здійснив відносно крупні інтервенції викупивши з ринку 136 мільйонів доларів США і укріплення гривні зупинилось чи принаймні призупинилось і гривня по відношенню до півсуми долара та євро була доволі стабільною чи в останні дні навіть локально незначно ослабла.

Якщо взяти за аналогію минулий рік, Рис. 10 та до уваги інформацію про ще одне ймовірне зростання облікової ставки в Україні можна очікувати ще певного продовження укріплення гривні, але скоріше дуже, якщо можна так сказати, нетривалого.

Вересневі ф’ючерси на пару гривня долар на УБ зараз знаходяться на рівні 27,1 або 26,9-27,3, лише трохи вище поточного рівня. Тобто начебто учасники ринку не бачать значного потенціалу зміни курсу гривні по відношенню до твердих валют в найближчі місяці.

Курс євро по відношенню до долара США після засідання ФРС зріс вище позначки 1,185 і тримається трохи вище не досягаючи 1.19, Рис. 11. З точки зору вищого курсу євро і нижчого долара США – це начебто підтримується оптимізмом на фінансових ринках. Але згадки про те що ФРС може почати зменшувати викупи облігацій з ринку в жовтні і оголосити про це вже у вересні утримує долар США від подальшого ослаблення.

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

 

Фондові ринки якщо брати часовий проміжок кілька днів назад «жили оптимізмом». Більшість світових фондових індикаторів рухалась уверх, Рис. 12-18.

Першими дуже поміркованим зниженням від історичних максимумів здавалось перервали цей позитивний рух фондові індекси США, «законодавці світових трендів», Рис. 12. Та саме здавалось.

Американські фондові індекси виросли за підсумками торгів у цей вівторок. При цьому індекс Standard&Poor's 500 закрився на рекордному максимумі. Як написали оглядачі та аналітики це завдяки гарній корпоративній звітності і сильним економічним даним.

Згадаємо, що основні фондові індекси США за липень зросли: індекс S&P 500- на 2,4%. Nasdaq Composite і Dow зросли відповідно на 1,8% і 1,2%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 в останні також рухався багато в чому і під впливом торгів в США уверх виходячи на свої нові історичні максимуми, Рис. 13.

Що стосується ринків країн, які розвиваються в цілому, то навіть їх композитний індикатор в останні дні доволі непогано підростав, Рис. 14. Був позитивний рух і на китайському ринку акцій, який в останні місяці «тягнув» в цілому цю категорію фондових індикаторів вниз через свою власну «історію». Цей ринок має велику вагу і також вплив на сусідні з ним ринки акцій країн, які розвиваються.

Ближче до нашого регіону зведений фондовий індекс найбільших публічних компаній Польщі, Чехії, Угорщини, як і фондовий індекс РТС окремо взятої Росії, також підростали, хоча ні перший, ні другий й не вийшли на свої недавні максимуми, Рис. 15.

І десь навіть схожа картина у румунського індексу BET. Румунія ще ближча до України. Хоча до цього технічна картина у BET була набагато більш сприятлива. Через перенасиченість цього огляду графіками, графіки усіх згаданих фондових індикаторів не наводяться, а наводяться лише вибірково. Вони в останні дні є подібним.

 

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

 

Рис. 13

 

 

 

І ПОВЕРТАЮЧСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Власне імовірно цей зростаючий тренд на світових ринках акцій в останні п’ять торгових днів став тим чинником, який привів і до росту на місцевому українському ринку акцій. Але і, як і на інших згаданих вище ринках акцій країн, які розвиваються, ріст відбувся не до самого максимального значення за останній час.

Квартальні звіти місцевих емітентів не дали особливої інформації для великої торгівлі, чого на жаль не скажеш, про негативну корпоративну інформацію по «Турбоатому».

Підтримку ж ціни акцій МХП, і в першу чергу «Кернела», знайшли в корпоративних діях керівництва «Кернела».

Не перестаємо, однак «тримати в умі» немалу ймовірність помітного зниження на світових ринках акцій через місяць-два-три.

І також очікуємо 17 вересня квартальної звітності МХП.

 

ДОДАТОК. ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

Співробітництво України з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями. Ключові реформи в Україні

Рада керуючих Міжнародного валютного фонду затвердила загальний розподіл спеціальних прав запозичення на суму, еквівалентну 650 мільярдів доларів, в тому числі України. Про це йдеться в повідомленні департаменту комунікацій МВФ.

Загальний розподіл СПЗ вступить чинності 23 серпня 2021 року. Нові створені СДР будуть переведені країнам-членам МВФ пропорційно їх існуючим квотам у Фонді.

Близько 275 млрд доларів з нового розподілу надійде країнам з ринком, що формується і країнам, що розвиваються, в тому числі країн з низьким рівнем доходу.

"Це найбільший розподіл СПЗ в історії МВФ і стимул для світової економіки під час безпрецедентної кризи. Розподіл СДР послужить на благо всіх держав-членів, допоможе задовольнити довгострокову глобальну потребу в резервах, зміцнить довіру і сприятиме посиленню стійкості та стабільності світової економіки", - заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва.

Кім того, є ще варіанти: 1) добровільного перерозподілу країнами-членами з міцними зовнішніми позиціями частини своїх СДР для збільшення кредитування країн з низьким доходом через Трастовий фонд МВФ на меті скорочення бідності і сприяння економічному зростанню (ПРГТ), 2) створення нового Трастового фонду на цілі досягнення стійкості і довгострокової стійкості для сприяння більш міцному і стійкого зростання в середньостроковій перспективі, зазначає МВФ.

Посилання на оригінальне повідомлення МВФ на російській мові: https://www.imf.org/ru/News/Articles/2021/07/30/pr21235-imf-governors-approve-a-historic-us-650-billion-sdr-allocation-of-special-drawing-rights?fbclid=IwAR16FLWltbIiRgn44CquRgpDBey_vAmE11bKl-9C3nFH_61ucRb8CVQSXVA

Як передає Укрінформ, заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован (від України) у Фейсбуці.

"Ввечері 2 серпня керуючі МВФ більшістю голосові фінально затвердили алокацію СПЗ на 650 млрд дол., з яких Україна безоплатно та безумовно отримає понад 2,7 млрд дол. Саме розміщення пройде 23 серпня", - написав Рашкован.

Він зазначив, що це гарний подарунок для України, який вона отримає ще й до 30-річчя незалежності.

***

Міжнародний валютний фонд надасть Україні понад $2,7 млрд "безоплатно без додаткових умов", повідомляється на сайті Офісу президента України у вівторок.

"Це стане хорошим подарунком для нашої країни до 30-річчя незалежності. Ці кошти допоможуть подолати наслідки коронакризи та стимулювати нашу економіку. Я вдячний МВФ та особисто Крісталіні Георгієвій за це рішення", - сказав президент України.

Він також зазначив, що для України дуже важлива співпраця з МВФ, тому вона продовжує впроваджувати реформи та виконувати структурні маяки для отримання нового траншу в рамках поточної програми stand-by.

***

Палата представників Сполучених Штатів Америки проголосувала за збільшення розміру фінансової допомоги Україні. Американські парламентарії також підтримали поправки до санкцій проти "Північного потоку-2", повідомляє посольство України в США в Facebook.

"Відповідно до законопроекту, загальна сума коштів, які повинні бути виділені на реалізацію програм допомоги Україні за лінією Державного департаменту, Агентства США з міжнародного розвитку та пов'язаних програм становить не менше $481,5 млн США, що на $28,5 млн США більше, ніж у поточному році", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з зазначеного кошторису $125 млн. будуть виділені на цілі безпеки допомоги Україні за ст.

"Міжнародне військове фінансування" на $10 млн. Більше, ніж у 2020 році.

Для набуття чинності законопроект повинен бути узгоджений і схвалений Сенатом США і підписаний президентом США Джо Байденом.

***

Україна та Єврокомісія продовжать конструктивний діалог про отримання Україною другого траншу макрофінансової допомоги ЄС на EUR600 млн у вересні 2021 року, такої домовленості досягли міністр фінансів України Сергій Марченко та виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс у телефонній розмові в четвер, повідомив Мінфін на своєму сайті.

"З боку ЄС ми хотіли б зауважити, що Україна крок за кроком робить значний прогрес у реформуванні різних сфер. Для нас важливо бути в постійному діалозі з вами. Ми готові повернутися до питання отримання другого траншу макрофінансової допомоги ЄС у вересні цього року", - цитує українське міністерство слова Домбровскіса.

***

Україна може отримати $700 млн траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у вересні, повідомив радник президента України з питань економіки Олег Устенко.

"Припускаю, що нині ми рухаємося за таким сценарієм: у вересні - місія, відразу ж питання України виноситься на засідання ради директорів МВФ, і буквально у вересні очікую, що ми отримаємо новий транш", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" радник президента. При цьому Устенко не виключає можливості продовження програми.

***

Президент Володимир Зеленський схвалив розширення повноважень правління Національного банку і заборону Раді НБУ втручатися в оперативну діяльність правління.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Офісу Президента.

"Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках й інших питань функціонування банківської системи" № 1587-ІХ, прийнятий Верховною Радою 30 червня", - йдеться в ньому.

***

Голова виконавчого комітету Національної ради реформ Міхеіл Саакашвілі представив Акт про свободу підприємництва, що пропонує низку заходів щодо дерегуляції малого та середнього бізнесу.

Фінанси

***

В Україні з 2023 року почнуть упроваджувати соціальні пакети з накопичувальними пенсіями, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні робочої групи з питань упровадження обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення у вівторок у Києві.

"Завдання для робочої групи - це впровадження на базі чинного законодавства за рішенням уряду з 2023 року соціальних пакетів із накопичувальними пенсіями. Фактично це можуть бути ключові бюджетники, де ми можемо це випробувати без зміни законодавства. Але, звісно, наша мета - це ухвалення відповідних законів і повноцінне впровадження накопичувальної пенсії в Україні загалом", - наголосив він.

***

Кабінет Міністрів розраховує на найближчий розгляд Верховною Радою перших законопроектів щодо впровадження накопичувального рівня пенсій, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Уряд сподівається, що народні депутати після літньої відпустки розглянуть це питання, щоб уже цього року були ухвалені перші закони й розпочався планомірний процес щодо запровадження накопичувальної пенсійної системи України", - сказав він, відкриваючи засідання Кабміну в середу.

***

Двоє з восьми присутніх членів комітету з монетарної політики Нацбанку підтримували підвищення облікової ставки відразу на 1 п.п. до 8,5%, один член висловився за її підняття до 9% через інфляційний тиск, протокол останнього засідання комітету.

За підвищення облікової ставки НБУ до 8% висловилися шість членів комітету. Вони погодилися, що підвищувати її необхідно, однак поступово - щоб рішення не сприймалося як emergency hike.

Прогнозується, що незабаром інфляція перевищить 10% і почне сповільнюватися лише в кінці року.

Переважна більшість членів КМП очікують, що до кінця року Національному банку доведеться ще раз підвищити облікову ставку на 0,5 в. п. і зберігати її на цьому рівні орієнтовно до другого кварталу 2022 року.

***

Національний банк України (НБУ) підвищив прогноз індексу реального ефективного обмінного курсу (РЕОК) гривні на третій-четвертий квартали 2021 року до відповідно 1,24 і 1,26 (за базу взято значення на четвертий квартал 2016 року) порівняно з 1,20 і 1,21 у квітневому прогнозі.

"Вища порівняно з країнами - основними торговельними партнерами інфляція в Україні зумовлюватиме ревальвацію РЕОК гривні, погіршуватиме конкурентоспроможність українських товарів. Проте зниження інфляції в наступні роки пригальмує тенденцію до укріплення РЕОК до прийнятних рівнів", - наголошується в інфляційному звіті на сайті НБУ.

Згідно з ним, у першому кварталі 2022 року індекс РЕОК зросте до 1,30 і триматиметься приблизно на цьому рівні протягом усього року.

"Тенденція до укріплення узгоджується з фундаментальними факторами, що також підтверджується прогнозним дефіцитом поточного рахунку, близьким до стійкого рівня. Отже, РЕОК гривні не відхилятиметься значно від свого рівноважного рівня та не створюватиме дисбалансів", - констатується в документі.

В першому півріччі 2023 року Нацбанк очікує ще невеликого підвищення індексу РЕОК - до 1,33-1,34 з поверненням до 1,31 у другому півріччі.

НБУ нагадує, що з кінця 2016 року найвищого значення - 1,31 - РЕОК сягав у четвертому кварталі 2019 року, проте через рік знизився до 1,16.

***

Національний банк в період з 26 по 30 липня викупив на міжбанківському валютному ринку $ 136 млн, при цьому регулятор валюту не продавав. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

На попередньому тижні, з 29 червня по 2 липня Національний банк викупив на міжбанківському валютному ринку $ 26 млн.

***

За даними Національного банку України, профіцит зведеного платіжного балансу за перше півріччя 2021 року склав $ 307 млн (за цей же період 2020 року - $ 1,2 млрд), в тому числі за перший квартал був дефіцит $ 961 млн, за другий квартал - профіцит $ 1, 27 млрд. При цьому профіцит рахунку поточних операцій був $ 370 млн (за січень-червень 2020 року - $ 4,03 млрд), а дефіцит фінансового рахунку - $ 76 млн (за шість місяців минулого року - $ 2,84 млрд), передає Finbalance.

За оцінками НБУ, обсяг приватних грошових переказів з-за кордону в Україну за перше півріччя (як офіційними, так і неформальними каналами) - $ 6,2 млрд (за цей же період минулого року - $ 5,56 млрд).

Експорт товарів за півроку збільшився на 30,1% - до $ 27,45 млрд, імпорт - на 26,4% - до $ 29,63 млрд.

***

Профіцит поточного рахунку платіжного балансу України у червні становив 295 млн доларів (у червні минулого року дефіцит становив 17 млн доларів).

Про це свідчать дані Національного банку.

За операціями поточного рахунку без урахування реінвестованих доходів профіцит становив 284 млн доларів порівняно з 372 млн доларів у червні минулого року.

За січень - червень 2021 профіцит поточного рахунку становив 370 млн доларів (у січні - червні 2020 року - 4,0 млрд доларів).

Без урахування реінвестованих доходів профіцит становив 2,7 млрд доларів (за шість місяців 2020 року - 3,3 млрд доларів).

Експорт товарів зріс у 1,6 рази (так само, як і в травні), а їх імпорт - на 36,0% (у травні - в 1,5 рази).

Порівняно з попереднім місяцем експорт товарів зменшився на 5,0%, тоді як їх імпорт зріс на 4,8%.

***

Обсяг приватних грошових переказів в Україну в червні склав $ 1,1 млрд, що на $ 155 млн (16,2%) більше, ніж роком раніше. Про це свідчать дані звіту Національного банку України.

За січень-червень 2021-го обсяг приватних переказів склав $ 6,2 млрд, що перевищує показники аналогічного періоду 2020 року на 11,6%.

***

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 31 липня на 12,2%, або на 1,86 млрд куб. м, до 17,1 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, який стартував 30 квітня.

Запасів газу на 22,7%, або на 5,0 мрд куб. м, менше порівняно з запасами на аналогічну дату 2020 року (22,170 млрд куб. м).

"Укртрансгаз" планує накопичити 19-20 млрд куб. м газу в ПСГ до початку наступного опалювального сезону.

НАК "Нафтогаз України" заявляє про виконання доручення Кабінету Міністрів про накопичення 17 млрд куб.м газу в підземних сховищах газу (ПСГ) до початку опалювального сезону.

***

Спотова ціна газу в Європі в кінці минулого тижня встановила черговий рекорд за останні три роки слідом за зростанням цін на газ в Азії. Значення найближчого до спотових котирувань строкового контракту - вересневого ф'ючерсу на індекс газового хабу TTF на ICE Futures - перевищило $500 за тисячу кубометрів ($510 за тисячу кубів, або 40,79 євро за тисячу кВт. год).

На торгах днем раніше спотовий контракт на TTF закрився на позначці $484 за тисячу кубометрів.

Досягнутий показник є максимальним за останні три з половиною роки - від початку березня 2018 року.

Напередодні найближчий (вересневий) ф'ючерс за азійським спотовим індексом Platts JKM зріс до $539 за тисячу кубометрів.

У міру зростання ціни в Азії Європі дістається дедалі менше поставок СПГ. Надходження регазифікованого скрапленого природного газу з терміналів Європи в газотранспортну систему в липні 2021 рік знижується на 23% проти липня 2020 року і на 31% проти липня докризового 2019 року. Падіння поставок проти попереднього місяця, до червня 2021 року, становить також помітні 13%. Також падає рівень запасів СПГ у резервуарах приймальних терміналів ЄС - середній рівень за останні 7 днів уже на 19% нижчий, ніж за перший тиждень місяця.

Трохи більше року тому - у травні 2020 року - ціна газу на TTF знижувалася до історичного рекорду в 3 євро за тисячу кВт.год, або $34 за тисячу кубів. Наприкінці серпня 2020 року ціна подолала планку в $100 за тисячу кубів, у грудні - вийшла за $200. Штурм позначки в $300 відбувся у травні 2021 року, наприкінці червня ціна перевалила за $400 за тисячу куб. м.

***

Доходи державного бюджету України в липні 2021 року становили 92,58 млрд грн, що на 6,9% вище планового показника і на 34% менше липня-2020, свідчать дані Державної казначейської служби (ДКСУ).

Загальний фонд держбюджету в липні поповнився 75,57 млрд грн, що на 2,2% вище плану і на 30,4% нижче показника липня-2020.

Бюджетних доходи за січень-липень в 2021 році перевиконані на 7% від плану і на 16,3% перевищують торішній рівень за зазначений період.

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив Міністерству економіки спільно з Фондом державного майна (ФДМ) протягом місяця підготувати перелік об'єктів для приватизації на 2022-2023 роки.

Прем'єр зазначив, що в 2021 році від аукціонів планують залучити до державного бюджету до 12 млрд грн, що в сумі більше, ніж за останні п'ять років.

 

Економіка

У липні бізнес зберіг оптимістичні оцінки і очікування ділової активності.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДУ), який вираховує Національний банк.

"Бізнес в липні зберіг позитивні оцінки економічного стану своїх підприємств і перспектив діяльності на тлі триваючого карантину. Так, індекс очікувань ділової активності в липні 2021 становив 50,8 порівняно з 51,6 в червні", - сказано в повідомленні НБУ.

Зазначається, що пожвавлення інвестиційної діяльності, зростання споживчого попиту, сприятлива зовнішня кон'юнктура, пом'якшення карантину і пришвидшення темпів вакцинації позитивно впливали на очікування підприємств усіх секторів економіки.

***

Національний банк України в оприлюдненому на сайті оновленому інфляційному звіті загалом підтвердив прогноз зростання ВВП на 2021 рік у 3,8% і на 2022-2023 роки по 4% завдяки збільшенню внутрішнього і зовнішнього попиту.

"Основним драйвером буде приватне споживання, яке підвищиться на 8%. Цей фактор разом зі сприятливими умовами зовнішньої торгівлі компенсують втрати економіки через посилення карантину взимку і навесні і дію інших тимчасових факторів", - йдеться в ньому.

При цьому НБУ знову погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту України у другому кварталі 2021 року до аналогічного періоду 2020 року - до 7,5% із 8,7% у квітневому та з 11,3% - у січневому звіті.

"Зберігався негативний вплив низького торішнього врожаю на експорт, харчову промисловість і сільське господарство (зокрема, тваринництво через зниження рентабельності внаслідок подорожчання кормів). Негативно вплинув на сільське господарство і пізніший - на тиждень - старт жнив", - пояснив Нацбанк погіршення оцінки.

НБУ також переглянув прогноз динаміки ВВП у другій половині цього року. Якщо в квітні він очікував зростання економіки в третьому і четвертому кварталах відповідно на 4,2% і 3,6%, то тепер - на 3,6% і 5,8%.

"Ключовими ризиками для макропрогнозу є посилення карантину в Україні і в світі, а також тривалий і суттєвіший, ніж передбачалося, інфляційний сплеск у світі", - зазначив Нацбанк.

Згідно зі звітом, у першому і другому кварталах наступного року центробанк очікує збільшення економіки по 6,7% зі сповільненням до 2,8% у третьому і 1% - у четвертому кварталах.

Мінекономіки минулого тижня оцінило зростання ВВП України в другому кварталі приблизно у 6% після спаду на 2,2% у першому, а загалом за півріччя - в 1,9%, підтвердивши прогноз зростання на рік 4,1%.

ВВП України у 2020 році знизився на 4% після зростання на 3,2% у 2019 році та 3,5% - у 2018 році.

Споживча інфляція в 2021 році складе 9,6% і повернеться до цілі 5% у другому півріччі 2022 року, повідомляється в цьому щоквартальному інфляційному звіті НБУ за липень 2021 року. Згідно з прогнозом Нацбанку, інфляція почне знижуватися в кінці року і досягне мети 5% в 2022 році.

"Як і раніше, НБУ очікує, що інфляція досягне піку восени цього року на тлі високих світових цін, подальшого відновлення внутрішнього попиту і низької бази порівняння, після чого почне знижуватися", - сказано в прогнозі.

НБУ очікує, що номінальна зарплата у 2021 році зросте на 18,8% і на 10,8% в наступному році, а реальна - на 8,7% і на 3,9% відповідно.

Національний банк прогнозує безробіття на рівні 9,1% за підсумками 2021 року (зараз 10,5%), а у 2022 році наблизиться до природного рівня (8,5%).

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією

У липні національний план вакцинації від коронавірусу виконано на 54,2%.

Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров'я.

Згідно з оновленим національним планом вакцинації від коронавірусу, у липні було заплановано провести 5,38 млн щеплень, фактично було проведено 2,918 млн щеплень.

У червні національний план вакцинації від коронавируса було виконано на 27% - 1,515 млн щеплень при плані 5,652 млн, у травні - на 7% - 0,409 млн щеплень при плані 5,652 млн, у квітні - на 19% - 0,504 млн щеплень при плані 2,66 млн.

Станом на ранок 2 серпня першою дозою вакцини від коронавірусу в Україні щеплено 3599167 осіб, другою дозою - 2 033 616 осіб.

Україна планує вийти на 6 млн щеплень від коронавірусу у серпні, 8,231 млн - у вересні і 8,5 млн - у жовтні-грудні.

***

Міністерство охорони здоров'я затвердило рекомендації щодо можливості вакцинації дітей старше 12 років вакциною від коронавірусу Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

***

Не менше ніж 40% українців мають антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2.

Про це йдеться в повідомленні Центру громадського здоров'я з посиланням на проведене всеукраїнське дослідження.

***

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький заявляє, що Україна буде змушена вводити обмеження для не вакцинованих громадян в разі погіршення епідситуації.

Про це він написав у Facebook.

***

Кількість зареєстрованих захворювань на COVID-19 в світі практично досягла позначки 200 мільйонів, кількість тих, хто помер від хвороби перевищила 4,250 мільйонів осіб, кількість тих, хто видужав перевищила 180 мільйонів осіб.

 

 

Банківський сектор

Платоспроможні банки України в січні-липні 2021 року отримали 30,1 млрд грн чистого прибутку, що на 26% більше, ніж за аналогічний період 2020 року (23,8 млрд грн), свідчать дані, оприлюднені на сайті Національного банку України (НБУ) в понеділок.

Згідно з ними фінансовий результат банків у другому кварталі зріс у 2,5 рази – до 19,1 млрд грн.

В червні прибуток банків становив 6,2 млрд гривень.

У січні прибуток банків становив 4,1 млрд гривень, в лютому - 2,4 млрд гривень, в березні - 4,4 млрд гривень, в квітні - 6,6 млрд гривень, в травні - 6,3 млрд гривень, в січні- червні - 30,077 млрд гривень.

Доходи банків за півріччя скоротилися на 3,5% проти показника за аналогічний період минулого року – до 124,1 млрд грн. Водночас комісійний дохід збільшився на 33,9% – до 41,724 млрд грн.

Витрати банківської системи України за січень-червень 2021 року скоротилися 10,3% порівняно з цим самим показником 2020 року – до 94,057 млрд грн, зокрема комісійні витрати – на 25,9%, до 15,4 млрд грн, а відрахування в резерви – на 69,4%, до 5,447 млрд грн.

Станом на 1 липня 2021 року із 73 платоспроможних фінансових установ 63 фінустанови були прибутковими і отримали чистий прибуток 30,3 млрд грн, що перекрило збитки 10 банків на загальну суму 200 млн грн.

Українські банки в 2020 році скоротили чистий прибуток на 29% – до 41,3 млрд грн, проте в четвертому кварталі спад становив 63% через підвищені відрахування в резерви.

***

Проект monobank продовжує підвищувати рентабельність "Універсал Банку" Сергія Тігіпка

Чистий прибуток АТ "Універсал Банк" за підсумками січня-червня 2021 року склала 1,65 млрд грн, що в 5,7 рази більше, ніж за аналогічний період 2020 роки (288,6 млн грн).

Згідно з квартальною звітністю банку, його чистий прибуток за другий квартал 2021 року склав 782 млн грн, то в 6,3 рази більше, ніж за відповідний період минулого року (124 млн грн).

Чистий процентний дохід банку за півроку збільшився в 2,2 рази до аналогічного періоду 2020 року - до 2,2 млрд грн, а чистий комісійний - в 1,5 рази, до 1,25 млрд грн.

***

Обсяг проблемних кредитів в українських банках зменшився за січень-червень 2021 року на 25 млрд гривень.

Про це повідомляє прес-служба НБУ в Facebook.

Частка непрацюючих кредитів (NPL) скоротилася за півріччя на 3.8 п. П., З 41,0% до 37,2%. Це є найкращим результатом з початку 2017 року, з тих пір як обсяг NPL визначається за оновленою методологією.

***

Державний "Укрексімбанк" за перше півріччя 2021 року списав непрацюючих кредитів на загальну суму 11,4 млрд грн, в тому числі у другому кварталі - на 10,8 млрд грн. Про це свідчить звітність банку.

В 2020 році Укрексімбанк за рахунок сформованого резерву списав непрацюючих кредитів (NPL) на суму 16,9 млрд грн.

***

На кінець червня 2021 року обсяг кредитного портфеля державного "Приватбанку", який пов'язаний з колишніми акціонерами, склав 164,7 млрд грн (на початок 2021 року - 164,3 млрд грн, на початок 2020 року - 210,6 млрд грн). Про це свідчать дані банку, передає Finbalance.

За інформацією "Приватбанку", в 2020 році за рахунок резерву він списав з балансу кредити, які пов'язує з екс-акціонерами, на суму 56,7 млрд грн.

В "Приватбанку" підкреслили, що "будуть продовжувати вживати заходів до повернення списаної заборгованості".

При цьому Ігор Коломойський неодноразово публічно заперечував інформацію Національного банку і керівництва "Приватбанку", що близько 95% корпоративного портфеля банку, який сформувався до націоналізації, - це були інсайдерські позики.

 

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

"Райффайзен банк"

Опубліковані результати Райффайзен банку за другий квартал та перше півріччя 2021 року.

Як вже зазначалось в огляді за минулий тиждень та і за попередній тиждень, величина чистого прибутку Райффайзен банку стала відома на початку попереднього тижня після публікації банком оборотно-сальдового балансу станом на перше липня цього року.

Чистий прибуток банку Райффайзен зріс в першому півріччі 2021 по відношенню до аналогічного періоду минулого року на 12,9%. Ріст показника чистого прибутку банку в другому кварталі до відносно слабкого показника другого кварталу 2020 року склав дуже суттєвих 20,9%. Велична піврічного прибутку 2021 дорівнює 2334 мільйонам гривень, другого кварталу 2021 – 1246 мільйонам гривень. Це перший суттєвий квартальний ріст за вже, скажімо так, певний час.

Що варто відзначити. Якщо перший квартал поточного року став переломним в сенсі зміни тренду по чистому прибутку зі спадної на зростаючу, то другий квартал став переломним в сенсі зміни тренду рентабельності по активам зі спадної на зростаючу.

В другому кварталі 2021 також:

  • прискорилось зростання активів банку;
  • це відбулось в першу чергу за рахунок прискорення збільшення обсягів кредитування реального сектору;
  • суттєво зріс сукупний дохід банку і в першу чергу за рахунок зростання чистого процентного доходу;
  • і це, крім прискорення кредитування і зростання активів, відбулось завдяки перелому тренду на зниження процентних ставок по кредитам та перелому тренду зниження дохідності цінних паперів на зростаючу (а все завдяки росту інфляції і збільшенню облікової ставки НБУ);
  • при цьому проценти по коштам клієнтів не зросли в тому числі завдяки зменшенню частки термінових депозитів в пасивах банку;
  • чистого відрахування до резервів, як і попередньому кварталі, не було, а було, навпаки, невелике розформування резервів.

Та якщо підбивати підсумок, можна сказати що значне чи, скоріше помітне, зростання прибутків банку в цьому році, в наступних кількох кварталах в дуже значній мірі враховано в поточній ціні акцій банку. Якщо спробувати спрогнозувати фінансові показники Райффайзен банку в Україні за межі часового проміжку два роки і при цьому виходити з показників кращих по прибутковості, але все ж не таких прибуткових за одиничним виключенням банків Східної Європи, то можна прийти до висновку, що поточна норма внутрішньої рентабельності для банку IRRскладає, 15,0-15,5%. А це означає доволі малу премію за ризик інвестування в акції банку (порівняно з ОВДП), ERP, – на рівні 2,25-2,75%.

 

 

 

 

 

 

 

"Укрнафта"

Опубліковані фінансові результати «Укрнафти» за другий квартал і перше півріччя 2021 року.

Січень-червень 2021 року найбільша нафтовидобувна компанія "Укрнафта", закінчила з чистим прибутком в розмірі 1,584 млрд гривень проти збитку 2,595 млрд гривень за аналогічний період минулого року.

При цьому в 1-м півріччі 2021 року "Укрнафта" збільшила чистий дохід на 50,8%, або на 5,068 млрд гривень, до 15,041 млрд гривень порівняно з 1-м півріччям 2020 року.

Однак тут важливі деталі, а саме, 1) яким був результат власне за другий квартал 2021 року, 2) завдяки яким чинникам був отриманий такий результат.

І тут не все так позитивно.

Перше. В другому кварталі 2021 компанія отримала чистий прибуток в розмірі 525 мільйонів гривень. Це після першого кварталу, який компанія закінчила з прибутком 1060 мільйонів гривень. Враховуючи той факт, що амортизація в кварталі складала лише 75 мільйонів гривень, а річна має бути на рівні 1,5 мільярди, то результат другого кварталу доволі скромний (умовно на рівні 210 мільйони гривень, якщо додавати квартальну амортизацію за результатами року).

Друге. Нагадаємо, що прибуток першого кварталу і всього півріччя у великій мірі отриманий за рахунок статті інший операційний дохід в розмірі 1 422 мільйони гривень, якщо брати півріччя та 1428 мільйони гривень, якщо брати перший квартал 2021. У відповідних періодах минулого року цей показник склав відповідно 269 та 558 мільйонів гривень. Тобто тут теж слід робити корективи при побудові очікувань відносно річного результату поточного року.

Величина EBITDA, якщо хто звик її рахувати виходячи з величини чистого прибутку в другому кварталі 2021 року склала 960 мільйонів гривень (1571 мільйон гривень в першому кварталі 2021.)

 

 

 

***

Аналіз виробничих результатів ПАТ «Укрнафта» у 1 півріччі 2021 року (за версією компанії цитати «без купюр»)

«У першому півріччі 2021 року ПАТ «Укрнафта» видобуло 739,3 тис. т нафти й конденсату та 542,1 млн м3 газу, що перевищує затверджений виробничий план на 3,3% і 7,9% відповідно. Середньодобовий видобуток нафти й конденсату демонструє зростання з початку року. У червні показник середньодобового видобутку нафти і конденсату склав 4,17 тис. т, що на 4,6% більше в порівнянні з січнем і на 0,5% більше в порівнянні з травнем поточного року. Середньодобовий видобуток природного газу в червні сягнув 3,15 млн м3, що перевищує аналогічні показники січня на 7,1% і травня - на 3,9%.

«Укрнафті» вдалося досягти збільшення середньодобового видобутку завдяки підвищенню операційної ефективності при роботі на наявному фонді свердловин: переходу на нові продуктивні горизонти, оптимізації капітальних і поточних ремонтів перспективних свердловин, заміні критично зношеного обладнання. У першому півріччі компанія завершила капітальний ремонт (КРС) на 76 свердловинах, вивела з бездіяльності 42 свердловини, провела 13 операцій інтенсифікації (в тому числі 3 операції гідророзриву) та виконала 3 операції за допомогою колтюбінгової установки без бригади КРС. За рахунок проведення організаційно-технічних заходів вдалося додатково отримати 61,3 тис. т нафти й конденсату і 32,9 млн м3 природного газу».

 

***

ПАТ "Укрнафта" звернулася до президента Володимира Зеленського через дії Антимонопольного комітету, який оштрафував компанію на 2,37 млрд грн. Про це повідомляється на сайті компанії.

В компанії вважають, що дії АМКУ "порушують законодавство і ставлять під загрозу виконання Україною своїх зобов'язань по асоціації з ЄС", оскільки «… згідно з європейським законодавством та роз'ясненням АМКУ базою для застосування штрафу повинна бути виручка компанії на ринку де допущено порушення… Відповідно, штраф не повинен був перевищувати 400 млн грн», зазначає в зверненні компанія.

"Укрнафта" також звернулася в Мін'юст, Мінекономіки і Мінфін.

Посилання на лист на сайті компанії: https://www.ukrnafta.com/zvernennya-pat-ukrnafta-do-prezydenta-ukrainy

***

Наглядова рада ПАТ "Укрнафта" продовжила контракт з головою правління компанії Олегом Гезом до листопада 2021 року.

В кінці травня 2020 року наглядова рада "Укрнафти" вирішила припинити конкурс на главу правління, призначивши на цю посаду Олега Геза, який керував компанією на посаді в.о. глави з травня 2019 року.

Ініціаторами такого рішення стали представники Ігоря Коломойського і партнерів, їх підтримали призначені "Нафтогазом" члени наглядової ради та безпосередньо директор з юридичних питань НАК Ярослав Теклюк.

На той час глава наглядової ради "Укрнафти", виконавчий директор НАК Юрій Вітренко заявив, що голосував проти такого рішення і звернувся до глави "Нафтогазу" Андрію Коболєва з проханням його роз'яснити.

Після того, як Вітренко очолив "Нафтогаз" в квітні 2021 року він анонсував оголошення конкурсу на посаду голови правління ПАТ "Укрнафта" найближчим часом, пообіцявши знайти непідконтрольного Ігорю Коломойському кандидата.

***

ПАТ "Укрнафта" отримало вже понад 2,3 млрд грн з реструктурованої дебіторської заборгованості на загальну суму близько 7 млрд грн за мировою угодою, повідомив глава правління компанії Олег Гез в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Дебіторська заборгованість за поставлену нафту перед "Укрнафтою" була сформована в 2015 році. На початок грудня 2019 року сума заборгованості становила 7,47 млрд грн.

***

ПАТ "Укрнафта" продовжує використовувати толлінгову модель взаємодії з Кременчуцьким НПЗ "Укртатнафти" Ігоря Коломойського і партнерів. Про це глава правління компанії Олег Гез повідомив в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

За словами голови правління, через відмову "Укртатнафти" від купівлі нафти українського видобутку, "Укрнафта" змушена з допомогою компаній-сателітів викуповувати свою нафту на аукціонах і відправляти її на переробку в Кременчук. Отримані нафтопродукти компанія реалізує за контрактами і через мережу власних АЗС.

Олег Гез, пославшись на комерційну таємницю, в черговий раз відмовився розкривати маржу таких компаній-сателітів, зазначивши, що вона мінімальна.

***

Російська поліція розслідує стосовно екс-власників українського ПриватБанку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова кримінальну справу про розкрадання у "Татнафти" майже 860 тис. тонн нафти, на суму 10 млрд рублів, повідомило "Інтерфаксу" (Interfax.ru) поінформоване джерело.

27 липня слідчі органи МВС у Татарстані начебто порушили кримінальну справу за ознаками ст. 210 КК РФ (організація злочинного співтовариства) за фактом розкрадання у 2007 році у ПАТ "Татнафта" 858,6 тонн сирої нафти на суму 439,4 млн доларів.

За даними слідства, з квітня до жовтня 2007 року "Татнафта" відвантажила "Укртатнафті" понад 2,2 млн тонн сирої нафти на загальну суму понад 1 млрд доларів, з яких підприємство виплатило майже 651 млн доларів.

"Коломойський, Боголюбов, Ярославський і Овчаренко відсторонили від управління ПАТ "Укртатнафта" менеджерів та акціонерів з боку Татарстану та привласнили частину нафти, завдавши "Татнафті" збитку на зазначену суму", - сказало джерело.

"Інтерфакс" не має у своєму розпорядженні офіційного підтвердження цієї інформації.

«Донбасенерго»

Опубліковані фінансові результати «Донбасенерго» за другий квартал і перше півріччя 2021 року.

В січні-червні 2021 року енергогенеруюча компанія "Донбасенерго" збільшила чистий збиток у 9,6 рази до 226 млн гривень порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Чистий дохід "Донбасенерго" за цей період скоротився в річному вимірі у 2,7 рази до 1,145 млрд гривень.

У 1-му півріччі 2021 року компанія отримала валовий збиток на 386 млн гривень проти 231 млн гривень валового прибутку за аналогічний період 2020 року.

В 2020 році "Донбасенерго" отримало чистий прибуток у розмірі 29 млн гривень проти 69 млн гривень збитку в 2019 році.

Однак, у випадку "Донбасенерго", як і у випадку «Укрнафти» також варто розглянути окремо показники за перший та другий квартал поточного року.

Також слід звернути увагу і на те, що на позачергові збори акціонерів, які відбудуться 16.08.2021, як ми вже повідомляли, шостим питанням винесене питання про санацію "Донбасенерго" до відкриття провадження у справі про банкрутство.

Якщо розділяти показники першого та другого кварталу поточного року, то варто відзначити позитивний чистий результат другого кварталу, позитивну величину EBITDA, як іноді її називають операційну EBITDA і позитивну величину операційного прибутку в другому кварталі.

Однак, якщо ще далі йти у важливі деталі, то варто відзначити, що величина валового прибутку була від’ємною в другому кварталі 2021 року, чи точніше мав місце валовий збиток в розмірі 167 мільйонів гривень, і позитивна величина операційного і чистого прибутку в минулому кварталі була досягнута за рахунок статті інші операційні доходи. Тобто власне від генерації електроенергії фінансовий результат "Донбасенерго" і в другому кварталі 2021 був негативним на відміну від "Центренерго", якщо звітність обох компаній складено за однаковим і правильним принципом.

Достеменно невідомо, чи це були грошові додаткові доходи в сумі 586 мільйонів гривень за перше півріччя, 425 мільйонів гривень в другому кварталі 2021 і що це були за доходи.

Стосовно причин збитковості в текстовій частині і проміжному звіті керівництва сказано наступне.

«Основні події звітного періоду:

На основні показники діяльності ПАТ "Донбасенерго" протягом 1 півріччя 2021 року безпосередньо вплинув аварійний останов енергоблоку № 7 Слов'янської ТЕС та його відключення від електричної мережі України 17 січня 2021 року».

«В умовах подолання наслідків надзвичайної аварійної ситуації для забезпечення функціонування системи теплопостачання міста Миколаївка при критично низьких температурах зовнішнього повітря, а також для часткового зменшення втрат від невиконання заявленого комерційного графіку виробітку електричної енергії з 17 січня 2021 року по 15 квітня 2021 року генерація електричної та теплової енергії на Слов’янській ТЕС вимушено здійснювалась неекономічним обладнанням турбогенератора № 3 та двома котлоагрегатами, які мають значний ступінь зносу (введені в експлуатацію у 1955 році), що призвело до суттєвого погіршення технологічних та економічних показників роботи Товариства в цілому.»

Що стосується іншого, то про тяжкий фінансовий стан і санацію в проміжному звіті нічого не сказано.

В частині зобов’язань щоправда згадано наступне. «Станом на 30.06.2021 заборгованість за розрахунками з бюджетом склала 133 040 тис. грн., у тому числі податковий борг (недоїмка) 12 868 тис. грн., розстрочення податкового боргу складає 644 тис. грн.»

В Таблиці по зобов’язанням. Кредитів банку – немає.

Податкові зобов'язання - 133040 тис. грн.

Фінансова допомога на зворотній основі – 83200 тис. грн.

Інші зобов'язання та забезпечення – 4787011 тис. грн.

Усього зобов'язань та забезпечень – 5003251 тис. грн.

Ситуація, зрозуміло погана, але на кінець першого кварталу вона була не краща. у відповідному розділі в звіті за перший квартал 2021 сказано наступне, цитата. «Станом на 31.03.2021 заборгованість за розрахунками з бюджетом склала 378 921 тис. грн., у тому числі податковий борг (недоїмка) 49 443 тис. грн., розстрочення податкового боргу складає 208 206 тис. грн. Недоїмка з податків до бюджету виникла за результатами діяльності СО ПАТ "Донбасенерго" "Старобешiвська ТЕС", над якою втрачено контроль управління в березні 2017р.

Сума 4 911 959 тис. грн. рядку "Усього зобов’язань та забезпечень" включає суму довгострокових зобов'язань i забезпечень та поточних зобов'язань i забезпечень (сума підсумків розділів II та III пасиву балансу)».

 

 

***

За інформацією системного оператора компанії "Укренерго", Слов'янську теплоелектростанцію компанії "Донбасенерго" повністю зупинили у зв'язку аварійним ремонтом на енергоблоці №7.

З початку цього року це вже третє відключення Слов'янської станції.

Сьогодні на аварійному ремонті перебувають 13 енергоблоків ТЕС. 14 енергоблоків теплових електростанцій і теплоелектроцентралей не працюють через припинення подачі природного газу і вугілля. Також відключили від енергосистеми чотири блоки АЕС через ремонт. На резерві після аварії залишається ще один турбогенератор блоку №2 Рівненської АЕС.

Крюківський вагонобудівний завод

Опубліковані фінансові результати Крюківського вагонобудівного заводу за другий квартал і перше півріччя 2021 року.

Січень - червень 2021 року Крюківський вагонобудівний завод (Кременчук, Полтавська область) закінчив зі збитками 164 млн гривень проти 50,8 млн гривень прибутку за аналогічний період минулого року.

При цьому в 1-му півріччі компанія скоротила чистий дохід 61,4%, або на 1 млрд гривень, до 641,2 млн гривень порівняно з 1-м півріччям 2020 року.

В 2020 Крюківський вагонзавод скоротив чистий прибуток в 12 разів, або на 757 млн гривень, до 71,8 млн гривень, чистий дохід скоротився на 59,8% до 3,337 млрд гривень.

На відміну від «Укрнафти», «Донбасенерго» та «Центренерго» фінансові результати КВБЗ, як і «Турбоатому» в першому та другому кварталі поточного року були відносно близькими, Таблиця нижче.

Незважаючи на традиційно дуже хороший контроль за витратами через дуже низькі обсяги виробництва КВБЗ

І в першому і в другому кварталі 2021 року мав і негативну величину чистого прибутку і негативну величину EBITDA і негативну величину чистих грошових коштів від операційної діяльності і валовий збиток.

Чистий рух коштів від операційної діяльності від’ємний за півріччя і складає мінус 596,5 мільйонів гривень. І він був негативним і першому і в другому кварталі поточного року, Таблиця нижче.

І це не тільки наслідок збільшення власних обігових коштів без грошових. Знову ж таки повертаючись до EBITDA, як близька до руху грошових коштів до зміни в обігових. Величина EBITDA за півріччя – мінус 140 мільйонів гривень. Якщо ж скласти величину чистого прибутку і амортизації, яка до певної міри (неточно) враховує і сплату процентів і податку на прибуток знову ж таки до зміни в обігових коштах, отримаємо показник за півріччя у мінус 126 мільйонів гривень.

Проте ситуація не виглядає дуже поганою через дві причини.

Перша – наявність значної суми грошових коштів на рахунках. Підприємство станом на 30.06.2021 мало 928 мільйонів гривень на рахунках. Тобто його фінансове становище поки доволі стійке.

Друга – наявність крупного замовлення на 100 пасажирських вагонів. Адже до цього слід додати державне замовлення на 100 пасажирських вагонів вартістю у 3 мільярди гривень (щоправда це з ПДВ) і 30% аванс вже виплачений в липні державою.

Та от що стосується по точної ринкової оцінки, відходячи від оцінки по грошовим поточкам і концентруючись виключно на ринкових коефіцієнтах навіть якщо взяти кращі і більш адекватні, ніж нинішні дуже низькі, а усереднені фінансові показники за 12 місяців за останні три роки, то при поточній ціні акції ринкові коефіцієнти немалі (хоча й не такі вже й великі). Тобто поточна умовно ринкова ціна (угод мало) акцій КВБЗ виходячи зі слабких результатів за останній, але досить вже тривалий період – немала (хоча і не велика).

 

Вибрані фінансові показники Крюківського вагонобудівного заводу за останні 6 кварталів 2020-2021 років, млн. грн

 

 

 

 

 

 

 

"Центренерго"

Господарський суд Києва просять заарештувати пакет акцій державної енергогенеруючої компанії "Центренерго", що належить Фондові державного майна (ФДМУ).

Про це йдеться в повідомленні суду.

Зазначається, що, на думку заявника, можливий продаж пакета акцій іншій особі порушить його права.

Звітність "Центренерго" за перше півріччя та другий квартал 2021 була наведена з коментарями в огляді тиждень назад.

«Турбоатом»

Піврічна звітність «Турбоатому» вже була наведена та прокоментована в огляді тиждень назад. Та хіба вона має значення, коли до цього і так фінансово не зовсім благополучного підприємства держава приєднує його бізнес-партнера-банкрута.

«Кернел»

Kernel Holding S.A. (Люксембург), холдингова компанія агропромислової групи «Кернел», планує на позачергових зборах 30 серпня отримати дозвіл своїх акціонерів на викуп до 19,2 млн своїх акцій на суму $250 млн.

При цьому ціна викупу акцій повинна бути від 50 до 65 польських злотих.

Згідно з повідомленням компанії, оприлюдненим на її сайті та на Варшавській фондовій біржі в минулий четвер увечері, викуп акцій компанії планується здійснити протягом двох років.

«Кернел» планує запропонувати акціонерам затвердити це рішення, оскільки компанія і її дочірні підприємства накопичили значну ліквідність, і не мають будь-яких нових привабливих інвестиційних можливостей в короткостроковій перспективі.

Посилання: https://www.kernel.ua/wp-content/uploads/2021/07/Kernel-EGM-30-August-2021-Convening-Notice-to-the-Shareholders.pdf

Агрохолдинг уточнив, що співідношення його чистого боргу до EBITDA на 31 березня 2021 року на рівні 1,4х знаходилося на комфортному рівні.

В минулу п'ятницю зранку ціна акцій Kernel підскочила на 8,92% – до 53,7 злотих.

 

 

Коментар. Імовірно, це придбання вирішує крім двох декларованих вище задач також задачу утримання курсу акцій від подальшого просідання. Польські брокери маркет-мейкери, польські аналітики по цим акціям вже тривалий час публічно жалілись у відсутності у компанії драйверів для росту ціни акцій. І можливо, менеджмент компанії вирішив таким чином надати цей драйвер.

Крім того, компанія має два публічні скандали, які не позитивним чином впливають на ціну її акцій. Це ситуація навколо начебто «захоплення» активів СП «Агродім». (Роз’яснення стосовно цих подій самого «Кернела» можна знайти за посиланням https://www.kernel.ua/ua/media-center/news/#roz-yasnennya-situatsiyi-navkolo-dogovoru-mizh-sp-agrodim-i-kernel) та клопотання Михайла Стадника з вимогою визнати

KernelHolding банкрутом у чому йому було відмовлено 15 січня Окружний суд Люксембургу з торгових питань, https://www.kernel.ua/ua/media-center/news/#okruzhnij-sud-lyuksemburgu-vidmoviv-u-porushenni-spravi-pro-viznannya-bankrutom-kernel-holding)

 

МХП

На ціні акцій МХП поза сумнівом позитивно відобразилось зростання ціни акцій «Кернела» внаслідок оголошення керівництва останнього про викуп акцій з ринку; в меншій мірі – зростання фондових індексів країн, які розвиваються.

 

 

Обленерго

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України в разі загрози національній безпеці розглядає можливість введення тимчасових адміністрацій у підприємства-оператори систем розподілу (ОСР, колишні обленерго - ІФ), повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

"Ми бачимо ознаки монополізації на цьому ринку. Ахметов, Новинський, брати Суркіси, Григоришин, Боголюбов, Коломойський, Льовочкін, Бойко та громадянин РФ Воєводін володіють розподільними мережами, які перебувають безпосередньо в їхній власності. Ми не говоритимемо, як вони цю власність отримали. Ми говоримо про те, що в разі загрози національній безпеці ми розглядаємо питання введення тимчасових адміністрацій", - сказав він на брифінгу за результатами виїзного засідання РНБО у Краматорську в п'ятницю.

 

Мотор-Січ

«Мотор Січ» квартальні результати за другий квартал 2012 року поки не публікувала, пославшись на роз’яснення НЦКПФР і замість звітності розмістила повідомлення наступного змісту.

«АТ «МОТОР СІЧ» повідомляє, що 23.07.2021 на офіційному сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку було розміщено повідомлення для акціонерних товариств, що становлять суспільний інтерес, про зміну термінів розкриття квартальної (проміжної) інформації у поточному році.

У зв’язку з набранням чинності 01.07.2021 Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», зокрема частини десятої статті 126 щодо вимог до розкриття інформації про діяльність емітентів, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку були внесені корективи щодо строків її подання. Як зазначено у повідомленні, підприємства, що становлять суспільний інтерес, не повинні складати та  розкривати проміжну інформацію за ІІ квартал поточного року, враховуючи, що на вказану дату, а саме 30 червня 2021 року, Закон ще не набрав чинності».

«З повним текстом повідомлення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.07.2021

можна ознайомитись за посиланням: https://www.nssmc.gov.ua/zvertaiemo-uvahu-emitentiv-shchodo-rozkryttiakvartalnoi-promizhnoi-informatsii/»

 

"Інтерпайп НТЗ".

ПАТ "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод" ("Інтерпайп НТЗ", Дніпро) за підсумками січня-червня 2021 року збільшило чистий прибуток на 54,1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 163,6 млн грн. Чистий дохід за цей період скоротився на 23,3% - до 4,18 млрд грн.

"Інтерпайп НТЗ" в першому кварталі отримав чистий прибуток у розмірі 11,3 млн грн, тоді як аналогічний період минулого року завершило з чистим збитком 256 млн грн. Чистий дохід скоротився на 27,6% - до 2,26 млрд грн.

"Інтерпайп НТЗ" за підсумками 2020 року знизив консолідований чистий дохід на 35,2% в порівнянні з попереднім роком - до 9,47 млрд грн, чистий прибуток - в 155,5 рази, до 22,9 млн грн.

 

Емітенти корпоративних облігацій

"Укрпошта"

Укрпошта за підсумками II кварталу отримала 118 млн грн чистого прибутку, Таким чином за підсумками першої половини 2021 року компанія скоротила загальний збиток з 128 млн грн до 9,8 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Укрпошти.

Також наголошується, що компанія збільшила дохід на 1 млрд грн в порівнянні з першою половиною 2020 року - з 4,3 млрд грн до 5,3 млрд грн.

Відзначається, що майже на третину зросли обсяги доставки внутрішніх посилок України і на 70% - відправлення міжнародних посилок за кордон. Також, через Укрпошту на 18% зросла кількість грошових переказів.

Укрпошта збільшила на 48% доходи від доставки внутрішніх посилок по Україні, майже 87% - від доставки посилок на експорт. Приблизно на 39% компанія збільшила доходи за переказами.

У той же час, виросли і витрати компанії в першому півріччі: з них на оплату праці - на 19% (3,1 млрд грн).

Компанія сплатила за перше півріччя 2021 1,6 млрд грн податків, що на 19,8% більше, ніж за перші півроку в минулому році.

***

Акціонерне товариство "Укрпошта" має намір домовитися з 2 компаніями про будівництво 3-х логістичних комплексів за 141,99 млн доларів (із ПДВ).

Про це свідчать дані в системі державних закупівель ProZorro. Загалом було оголошено 3 тендери.

Емітенти з основним бізнесом в Україні, акції яких обертаються на лише на іноземних біржах

Ferrexpo

Компанія Ferrexpo опублікувала фінансові та виробничі результати за перше півріччя 2021 року. Результати через дуже високі ціни на залізну руду просто шикарні.

Консенсусна рекомендація по цим акціям зараз невисока через високу ціну акції. Після доволі сильного зниження від піку цін на залізну руду, ціна акцій Ferrexpo сьогодні різко знижується і вже втратила зранку 6,4%.

 

 

Емітенти єврооблігацій

 

"Укрзалізниця"

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's вслід за рейтинговим агентством Fitch з огляду на поліпшення ліквідності АТ "Укрзалізниця" (УЗ) також підвищило кредитний рейтинг товариства до рівня "CCC+", прогноз "стабільний".

Як повідомила прес-служба УЗ із посиланням на агентство в четвер, таке рішення зумовлене передусім успішним випуском п'ятирічних облігацій участі в позиці обсягом $300 млн і рефінансуванням поточних боргів.

***

Т.в.о. голови правління ОА "Укрзалізниця" Іван Юрик 19 липня підписав документи про погашення боргу перед АТ "Сбербанк" на суму $ 131 млн. Цю інформацію підтвердили відразу два джерела ЛігаБізнесІнформ: з Кабміну і співрозмовник, знайомий з процесом погашення.

***

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) доручила Кабінету Міністрів розібратися в стані справ в акціонерному товаристві "Укрзалізниця" і в разі необхідності ухвалити кадрові рішення.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу за підсумками засідання ради а кінці минулого тижня.

***

У липні 2021 акціонерне товариство "Укрзалізниця" збільшило показники середньодобового навантаження вантажів на 3,2% до 731 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

У липні пасажиропотік акціонерного товариства "Укрзалізниця" в дальньому сполученні досяг 70% від "доковідного" рівня і становив 3,2 млн осіб.

2-й квартал 2021 року Укрзалізниця закінчила з прибутком 227,4 млн гривень.

2020 рік Укрзалізниця закінчила зі збитками 11,9 млрд гривень проти прибутку 2,988 млрд гривень в 2019 року.

 

Галузеві новини

Електроенергетика

Український ринок електроенергії тривалий час функціонує в умовах гострого дефіциту обігових коштів, що ставить під загрозу своєчасну підготовку до опалювального сезону в плані проведення ремонтних кампаній на ТЕС та формування необхідних запасів вугілля, йдеться в повідомленні на сайті енергохолдингу ДТЕК у минулу п'ятницю.

"У цій кризовій ситуації в енергетичній галузі закликаємо Раду національної безпеки і оборони України терміново втрутитися в ситуацію та усунути дисбаланси і фактори, які загрожують енергетичній безпеці країни, а також своєчасності та повноцінності підготовки та проходження осінньо-зимового періоду", - заявила група.

Серед ключових факторів, які призвели до кризи в енергетиці, в енергохолдингу Ріната Ахметова називають необґрунтовано низькі ціни на оптовому ринку електричної енергії "на добу вперед" (РДВ), багатомільярдні борги на ринку, що балансує, а також нестабільність і дисбаланси, викликані ціновими маніпуляціями на ринку трейдерів спекулянтів.

"За необґрунтовано низькі ціни підприємства теплової генерації систематично працюють у збиток. Лише цього року ТЕС, що працюють в ОЕС України, отримали збиток у розмірі 5,1 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

"За п'ять місяців 2021 року збитки від виробництва е/е підприємствами "ДТЕК Енерго" становлять 1,2 млрд грн. Генкомпанії мають непогашений борг перед постачальниками вугілля в 12,4 млрд грн, постачальниками торговельно-матеріальних цінностей (ТМЦ) і послуг - 1,4 млрд грн, і борги у сплаті податків - 185 млн грн", - зазначають у ДТЕК.

"Таке фінансове становище підприємств теплової генерації не дає змоги закупити паливо для створення необхідних запасів вугілля на опалювальний період, унеможливлює фінансування поточної діяльності підприємств, проведення поточних і капітальних ремонтів, а також призводить до створення заборгованості перед вуглевидобувними підприємствами", - стверджують у групі.

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у четвер провів засідання Антикризового енергетичного штабу в Кабінеті Міністрів, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" учасники ринку.

За їхніми словами, серед розглянутих питань обговорювали можливі сценарії і механізми перегляду тарифів на електроенергію для населення напередодні очікуваного розгляду цієї теми на найближчому засіданні Ради національної безпеки і оборони (РНБО) 30 липня.

Як підтвердили джерела в Кабінеті Міністрів України, питання стабільної роботи енергетичної галузі й тарифів розглядатимуть на засіданні Ради в п'ятницю.

***

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) збільшила граничну ціну електроенергії в денні години на ринку "на добу наперед" (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) на 50,6%, або на 1 344 гривні/МВт-год, до 4 тис. гривень/МВт-год, в нічні - на 60,8%, або на 756 гривень/МВт-год, до 2 тис. гривень/МВт-год.

Це рішення було прийнято на засіданні комісії в п'ятницю, 30 липня.

"Якщо 2 гривні/кВт-год вночі і 4 гривні/кВт-год вдень - це фактично скасування цінових обмежень. Ми даємо сигнал учасникам ринку, і я вважаю, що це дуже правильний крок", - сказав на засіданні голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

***

Середньозважена добова ціна електроенергії на ринку "на добу вперед" (РДВ) в об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України станом на 2 серпня збільшилася на 63,5%, або на 995 гривень/МВт-год, до 2562 гривень/МВт-год порівняно з 26 червня.

***

В січні-червні 2021 року державна енергогенеруюча компанія "Укргідроенерго" збільшила чистий прибуток в 4,6 рази, або на 4,879 млрд гривень, до 6,225 млрд гривень порівняно з аналогічним періодом 2020 року, фінансовий звіт "Укргідроенерго".

За 6 місяців 2021 року "Укргідроенерго" збільшила чистий дохід на 65,2%, або на 3,889 млрд гривень, до 9,856 млрд гривень.

Крім того, валовий прибуток компанії в січні-червні збільшилася в 2,1 разу, або на 4,137 млрд гривень, до 7,889 млрд гривень.

В 2020 році державна енергогенеруюча компанія "Укргідроенерго" збільшила чистий прибуток на 28,4%, або на 914,3 млн гривень, до 4,137 млрд гривень порівняно з 2019 роком.

Тижнем назад доволі позитивний фінансовий звіт за півріччя опублікувала також компанія НАЕК «Енергоатом».

***

Над енергоблоком №3 Хмельницької АЕС почали зводити тимчасове перекриття, роботи проводять фахівці управління будівництва Запорізької атомної електростанції.

Раніше, т.в.о. президента "Енергоатому" Петро Котін поставив завдання завершити всі підготовчі роботи до 1 жовтня.

Він додав, що роботи по добудові третього енергоблоку стартують після прийняття парламентом відповідного закону про будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.

Сільське господарство

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2021/2022 маркетингового року (липень 2021 - червень 2022) станом на 30 липня становили 2 471 тис. тонн, що на 5,8%, або на 136 тис. тонн, більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики і продовольства.

***

У червні 2021 року порівняно з червнем 2020 року експорт зерна з України збільшився в грошовому вираженні на 79%, або на 280 млн доларів, до 635 млн доларів, повідомляє Державна фіскальна служба.

Найбільшим попитом в червні користувалася кукурудза, експорт якої становив 447 млн доларів.

***

Урожай пшениці в Україні в 2021 році може скласти 30,7 млн тонн, що стане рекордним показником за всю історію незалежності України. Про це повідомляє прес-служба об'єднання "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

***

Міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко заявляє, що за перший місяць з моменту запуску ринку землі середня ціна 1 гектара землі становить 40 тис. гривень.

Згідно з повідомленням, за 30 днів роботи ринку загальна площа проданих ділянок, за якими зареєстровано угоди, становить 5 324 га, а сума угод становила 210 млн гривень.

Чорна металургія

Українські металургійні підприємства в січні-липні 2021 року наростили виробництво загального прокату, за оперативними даними, на 6,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 11,35 млн т.; виплавка сталі зросла на 7,4% - до 12,73 млн тонн, чавуну - на 7,7%, до 12,65 млн т., інформація об'єднання "Укрметалургпром".

 

 

Хімія

АТ "Одеський припортовий завод" за підсумками роботи в першому півріччі 2021 року отримало чистий прибуток у розмірі 434 млн грн, тоді як за аналогічний період минулого року збиток склав 1,18 млрд грн. Як повідомляє прес-служба підприємства, чистий дохід від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг в першому півріччі склав 1,26 млрд грн, що на 22,3% більше аналогічного показника минулого року, і є максимальним показником з 2017 року.

Валовий прибуток ОПЗ від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг за підсумками першого півріччя склала 280,2 млн грн, що на 24,8% більше аналогічного показника минулого року.

В січні-червні виробник аміаку і карбаміду Одеський припортовий завод виробив 409,2 тис. тонн карбаміду і 276,1 тис. тонн аміаку (в тому числі товарного - 42,1 тис. тонн), йдеться в повідомленні заводу.

Згідно з повідомленням, ОПЗ працює в безперебійному режимі з частковим завантаженням виробничих потужностей - 1 агрегат аміаку і 2 агрегати карбаміду.

 

Світові фінансові та економічні новини

Макроекономічна статистика. США

Інфляція

Ключовий індикатор інфляції в США, на який звертає в першу чергу Федеральна резервна система, а саме індекс цін основних витрат на особисте споживання у червні 2021, опублікований у минулу п'ятницю порівняно з минулим роком зріс на 3,5%. Він відзначив різке прискорення інфляції, але виявився дещо нижче за очікування економістів в цілому чи то в середньому. Згідно з даними Dow Jones очікувався стрибок на 3,6%. (В США індекс споживчих цін та базовий індекс споживчих цін, дані на які звертають в першу чергу інші центробанки світу публікуються в середині місяця, а дані по індексу цін основних витрат на особисте споживання, на які звертає увагу ФРС, центробанк США, в кінці місяця. Різниця і індикаторах полягає в тому, що до корзини по індексу цін основних витрат на особисте споживання 1) включаються також витрати роботодавців за своїх робітників, а не лише працівників за себе, 2) розрахунок ведеться по комбінованій корзині на початок та кінець періоду – береться середнє геометричне. Таким чином ІЦОС ближче до дефлятора ВВП, ніж звичний нам ІСЦ.

Ріст економіки

Також у минулу п’ятницю були опубліковані дані Міністерства Торгівлі США по валовому внутрішньому продукту цієї країни. У другому кварталі поточного року ріст ВВП США квартал до кварталу прискорився до 6,5% при перерахунку на річні темпи з 6,3%, як були в першому кварталі 2021, що однак значно менше, ніж темп зростання 8,4%, згідно з очікуваннями економістів відповідно до даних зібраних агентством Dow Jones.

Зростання промислового виробництва

Промислове виробництво в США продовжувало зростати і в липні 2021 року, але повільнішими темпами, ніж місяць тому. За даними Інституту управління постачаннями, показник PMI у липні зафіксував значення 59,5%, що на 1,1 процентного пункту менше, ніж у червні, 60,6%.

Коронавірусна інфекція

Поширення варіанта дельта-вірусу продовжувало нервувати інвесторів. У США за останні 7 днів в середньому щодня реєструється понад 72 тисяч нових випадків захворювання на COVID, за останніми даними CDC. Це рівні, яких не було з лютого цього року.

Ринок праці США

Федеральні програми США по екстреній допомозі з безробіття в країні уведені в зв’язку для пом’якшення економічних наслідків поширення коронавірусної інфекції, завдяки яким виплачувалась додаткова допомога по безробіттю в Сполучених Штатах Америки з березня 2020 року, мають завершитися 6 вересня. Схоже, Конгрес країн не продовжить їх знову. За однією з оцінок, приблизно 7,5 мільйона людей на той час повністю втратять пільги і це буде мати відчутні соціальні і економічні наслідки в цій країні.

Макроекономічна статистика. Європа.

Підсумкові дані IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI® (індексу менеджерів закупівель)

Зростання виробництва в Єврозоні залишається сильним, незважаючи на незначну втрату імпульсу.

Ключові висновки:

  • Остаточний PMI виробництва Єврозони на 62,8 пункти в липні 2021 (Попереднє значення до уточнення Flash PMI: 62,6, фінальне червня, попереднього місяця: 63,4)
  • Темпи зростання обсягів виробництва та замовлення повільні, але рекордно високими темпами зростає зайнятість;
  • Темпи інфляції досягли нових максимумів перебої у ланцюжку поставок тривають.

 

 

Оцінки та висловлювання керівників провідних світових центробанків. ФРС США

ФРС може почати зменшувати обсяг своїх викупів облігацій з ринку (зараз на суму 120 мільярдів доларів на місяць) вже у жовтні поточного року, якщо у звіті про робочі місця в серпні та вересні буде показано зростання кількості нових робочих місць в країні не менше 800 тисяч чи близько до того, заявив телеканалу та Інтернет ресурсу CNBC в цей понеділок в інтерв'ю один з керівників центрального банку Крістофер Уоллер.

"На мою думку, це значний прогрес, і я думаю, що ви повинні бути готові до того щоб почути заяву про це у вересні", - сказав він CNBC.

Поміж тим президент Федерального резервного банку Міннеаполіса Ніл Кашкарі заявив у неділю в програмі телеканалу CBS "Обличчям до нації", що нервозність навколо варіанту дельти може уповільнити відновлення ринку праці США.

Квартальна звітність корпорацій

За даними FactSet, з 59% компаній S&P 500, які вже опублікували звітність за другий квартал поточного року, 88% перевершили очікувані консенсусні прибутки галузевих аналітиків. Це вище середнього статистичного рівня.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.