Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 5 січня 2022 року


05.01.2022 16:16

Огляд ринку акцій від компанії  КІНТО станом на 5.01.2022

 

-------------------------------------------------------

З НОВИМ РОКОМ ТА РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!

 

ХАЙ В НОВОМУ РОЦІ ЩАСТИТЬ! МИРУ, ЗДОРОВ’Я, УДАЧІ, УСПІХІВ В ХОРОШИХ РЕЧАХ ТА ПРОСТОГО ЛЮДСЬКОГО ЩАСТЯ!

 

Нижче шановні учасники фінансового, інвестори, трейдери та просто громадяни, які цікавляться фінансовими ринками, Ви знайдете в двох великих розділах інформацію по торгам на фінансових та валютних ринках України та світу за останні два тижні та новини, які мають безпосередній вплив на фінансові інвестиції в Україні і трохи новин, що мають вплив на інвестиції в усьому світі та торгівлю фінансовими інструментами та валютою.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Результати торгів акціями в Україні за період з 21.12.2021 по 28.12.2021 та з 29.12.2021 по 04.01.2022 включно, відображені на Рис. 1-8. На рисунках є динаміка українських та світових фондових індексів, динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів на Українській біржі, а також окремо ціни акцій МХП і Кернела в гривнях та обсяги торгів на Українській біржі.

 

Графіки зміни українських та світових фондових індексів за тиждень до понеділка 28.12.2021 включно, також значення зміни за два тижні, за місяць та за рік.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ринок облігацій України та світу.

Ціни українських державних євробондів після суттєвого зниження раніше, в першу чергу через геополітичний фактор, загрозу військового вторгнення Росії в Україну, стабілізувались і вже днів десять мало змінюються, Рис. 9.

Дохідності державних боргових паперів США в останні дні суттєво підросли. Зараз дохідність 10-и річних державних облігацій США складає більше 1,60% - 1,66%, наближаючись до максимумів минулого року, Рис. 10.

Міністерство фінансів під час останнього 2021 року аукціону розмістило ОВДП на 15 млрд гривень.

На останніх аукціонах 2021 року ОВДП Міністерство фінансів запропонувало інвесторам п'ять випусків цінних паперів у національній валюті.

Термін обігу пропонованих державних облігацій – 3 місяці, 6 місяців, 1, 2 і 3 роки.

Середньозважена прибутковість 3-місячних ОВДП становила 10,50%, 6-місячних – 10,80%, 1-річних ОВДП – 11,90%, а 2- та 3-річних – 12,90%, Рис. 11.

На вторинному ринку дохідності ОВДП, які декларує Райффайзен Банк у минулі дні практично не змінились.

За минулі дні вартість ОВДП у власності нерезидентів мало змінювалась, Рис. 12.

В цілому ж сума ОВДП в обігу в останні дні минулого року продовжувала суттєво зростати, Рис. 13.

Міністерство фінансів пробувало надолужувати і збільшити видатки бюджету 2021. Великий обсяг короткострокових позик Мінфіну в кінці минулого року може виявитись певною проблемою для міністерства в першій половині цього року.

 

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

 

 

 

Валютний ринок

Курс гривні по відношенню до твердих валют наприкінці минулого року дещо ослаб, проте незначно, Рис. 15.

У два останні тижні року Національний банк у валютний ринок майже не втручався. Трохи детальніше про це в блоці новин.

Також варто кинути погляд на графік зміни курсу російського рубля, особливо в світлі загрози військового вторгнення Росії в Україну, Рис. 16. Цей графік трохи заспокоює. На ньому не видно сильного ослаблення рубля, хоча все ж певний курсовий рух в сторону зниження курсу рубля є.

Євро по відношенню до долара США продовжило рухатись в «боковому каналі», Рис. 17.

 

 

 

 

Світові ринки акцій.

 

Фондові індекси США та Європи продемонстрували в минулі дні справжнє ралі Санта Клауса і вийшли на свої нові історичні максимуми, Рис. 18-19.

І це, незважаючи на великі поточні ринкові оцінки акцій, на різкий ріст захворюваності в останні дні на коронавірус в США та окремих країнах Європи, як наприклад у Франції, та на перспективу скорої більш жорсткої політики центробанків. Більше про все це з ілюстраціями в блоці новин в кінці цього огляду.

А от фондові індекси країн, як розвиваються, з фондовими індексами країн Східної Європи включно, хоча й підхопили цей рух, однак він був, за рідким виключенням (як наприклад у сусідній з Україною Румунії) доволі слабким, Рис. 20-23.

 

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни

 

 

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

У наступні дні навряд чи на Українській біржі будуть великі обсяги торгів і великий ціновий рух на УБ. Країна ще буде певний час святкувати.

ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

Фінансова стабільність в Україні.

Дефіцит держбюджету України в січні-листопаді становив 1,4% ВВП за запланованих у законі про держбюджет 5,5% ВВП, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Завдяки виваженій бюджетно-борговій політиці дефіцит держбюджету за 11 місяців сягнув лише 1,4% ВВП", – сказав прем'єр, відкриваючи засідання уряду в середу.

***

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина розраховує, що Київ домовиться про шосту програму макрофінансової допомоги Європейського Союзу у першій половині 2022 року.

 

Матеріали по темі загрози вторгнення Росії в Україну

Посилання на статтю в німецькій Bild «План-максимум Кремля – дві третини України, включно з Києвом (СУБОТА, 4 ГРУДНЯ 2021, 15:07). В попередніх оглядах текст статті неведений повністю.

So könnte Putin die Ukraine vernichten

Aus Nato- und Geheimdienstkreisen hat BILD Details über die Einmarschpläne erfahren ++ Noch hat der Kreml nicht entschieden, ob er die Pläne auch umsetzt ++ 175 000 russische Soldaten könnten einmarschieren https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/bild-exklusiv-russlands-kriegsplaene-so-koennte-putin-die-ukraine-vernichten-78425518.bild.html#fromWall

***

Стаття в Washington Post

Russia planning massive military offensive against Ukraine involving 175,000 troops, U.S. intelligence warns.

 

 

https://www.washingtonpost.com/national-security/russia-ukraine-invasion/2021/12/03/98a3760e-546b-11ec-8769-2f4ecdf7a2ad_story.html

***

Тексти проектів договорів опублікованих на сайті МЗС Росії з певними скороченнями - усуненням тих частин тексту, які в меншій мірі стосуються України, інших країн, або великих обмежень для США та НАТО. Тексти без скорочень можна знайти за посиланнями нижче після їх викладів.

Договор между Российской Федерацией и Соединенными Штатами Америки о гарантиях безопасности

Проект

Российская Федерация и Соединенные Штаты Америки, ниже именуемые Сторонами, руководствуясь принципами, содержащимися в Уставе Организации Объединенных Наций……… договорились о нижеследующем:

Статья 1

Стороны взаимодействуют на основе принципов неделимой и равной безопасности, ненанесения ущерба безопасности друг друга и в этих целях:

не  предпринимают  действий  и  не  осуществляют  мероприятий,  затрагивающих  безопасность  другой  Стороны,  не

участвуют в них и не поддерживают их;

не осуществляют меры в области безопасности, принимаемые каждой Стороной индивидуально либо в рамках международной организации, военного союза или коалиции, которые подрывали бы коренные интересы безопасности другой Стороны.

…….

Статья 4

Соединенные Штаты Америки принимают обязательства исключить дальнейшее расширение Организации Североатлантического договора в восточном направлении, отказаться от приема в альянс государств, ранее входивших в Союз Советских Социалистических Республик.

Соединенные Штаты Америки не будут создавать военные базы на территории государств, ранее входивших в Союз Советских Социалистических Республик и не являющихся членами Организации Североатлантического договора, использовать их инфраструктуру для ведения любой военной деятельности, а также развивать с ними двустороннее военное сотрудничество.

Статья 5

Стороны воздерживаются от размещения своих вооруженных сил и вооружений, в том числе в рамках международных организаций, военных союзов или коалиций, в районах, где такое развертывание воспринималось бы другой Стороной как угроза своей национальной безопасности, за исключением такого развертывания в пределах национальных территорий Сторон.

Стороны воздерживаются от полетов тяжелых бомбардировщиков, оснащенных для ядерных или для неядерных вооружений, и нахождения надводных боевых кораблей всех классов, в том числе в рамках союзов, коалиций и организаций, в районах, соответственно, вне национального воздушного пространства и вне национальных территориальных вод, откуда они могут поражать цели на территории другой Стороны…..

…..

Статья 6

Стороны обязуются не развертывать ракеты средней и меньшей дальности наземного базирования вне национальной территории, а также в тех районах своей национальной территории, из которых такие вооружения способны поражать цели на национальной территории другой Стороны.

Статья 7

Стороны исключают развертывание ядерного оружия вне национальной территории и возвращают такое оружие, уже развернутое за пределами национальной территории на момент вступления в силу настоящего Договора, на национальную территорию. Стороны ликвидируют всю имеющуюся инфраструктуру для развертывания ядерного оружия вне национальной территории.

Стороны не осуществляют подготовку военнослужащих и гражданских лиц из стран, не обладающих ядерным оружием, к применению такого оружия. Стороны не проводят учения и тренировки сил общего назначения, включающие отработку сценариев с применением ядерного оружия.

Статья 8

Настоящий Договор вступает в силу с даты получения последнего письменного уведомления о выполнении Сторонами необходимых для этого внутригосударственных процедур.

Совершено в двух экземплярах, каждый на русском и английском языках, причем оба текста имеют одинаковую силу.

За Российскую Федерацию

За Соединенные Штаты Америки

https://mid.ru/ru/foreign_policy/rso/nato/1790803/

17.12.2021 13:26

Соглашение о мерах обеспечения безопасности Российской Федерации и государств-членов Организации Североатлантического договора

 

Проект

Российская Федерация и государства-члены Организации Североатлантического договора (НАТО), далее именуемые

Участниками, подтверждая стремление к улучшению отношений и углублению взаимопонимания….

Статья 1

Участники в отношениях между собой руководствуются принципами сотрудничества, равной и неделимой безопасности. Они не укрепляют свою безопасность индивидуально, в рамках международной организации, военного союза или коалиции за счет безопасности других….

…..

Статья 3

Участники подтверждают, что не рассматривают друг друга в качестве противников.

Участники поддерживают диалог и осуществляют взаимодействие по совершенствованию механизмов предотвращения инцидентов в открытом море и в воздушном пространстве над ним (в первую очередь, на Балтике и в Черноморском регионе).

Статья 4

Российская Федерация и все Участники, являвшиеся по состоянию на 27 мая 1997 года государствами-членами Организации Североатлантического договора, соответственно, не размещают свои вооруженные силы и вооружения на территории всех других государств Европы в дополнение к силам, размещенным на этой территории по состоянию на 27 мая 1997 года. В исключительных случаях, при возникновении ситуаций, связанных с необходимостью нейтрализации угрозы безопасности одного или нескольких Участников, такие размещения могут осуществляться с согласия всех Участников.

Статья 5

Участники исключают развертывание ракет средней и меньшей дальности наземного базирования в районах, из которых они способны поражать цели на территории других Участников.

Статья 6

Участники, являющиеся государствами-членами Организации Североатлантического договора, принимают обязательства, исключающие дальнейшее расширение НАТО, в том числе присоединение Украины, а также других государств.

Статья 7

Участники, являющиеся государствами-членами Организации Североатлантического договора, отказываются от ведения любой военной деятельности на территории Украины, а также других государств Восточной Европы, Закавказья и Центральной Азии.

В целях исключения возникновения инцидентов Российская Федерация и Участники, являющиеся государствами-членами Организации Североатлантического договора, не проводят военных учений и других мероприятий военной деятельности свыше бригадного уровня в полосе согласованной ширины и конфигурации с каждой стороны от линии границы Российской Федерации и государств, состоящих с ней в военном союзе, а также Участников, являющихся государствами-членами Организации Североатлантического договора.

….

Статья 9

Настоящее Соглашение вступает в силу…….

Совершено в [городе …] [ХХ] дня [ХХХ] месяца [20ХХ] года.

https://mid.ru/ru/foreign_policy/rso/nato/1790803/ https://poland.mid.ru/glavnaa/-/asset_publisher/rl5xb32SqOlA/content/id/30261143

Раніше

При этом 3% (российских) респондентов уверены в том, что текущая напряженность на востоке Украины может перерасти в войну между Украиной и Россией. Еще 36% считают такой вариант развития событий «вполне вероятным». Почти столько же (38%) считают войну между двумя странами «маловероятной», а еще 15% полностью исключает такую возможность.

https://www.levada.ru/2021/12/14/obostrenie-v-donbasse/

***

«ЧИ БУДУТЬ УКРАЇНЦІ ЧИНИТИ ОПІР РОСІЙСЬКІЙ ІНТЕРВЕНЦІЇ: РЕЗУЛЬТАТИ ТЕЛЕФОННОГО ОПИТУВАННЯ, ПРОВЕДЕНОГО 3-11 ГРУДНЯ 2021 РОКУ». (Результат опитування наведений зі скороченнями.)

Упродовж 3-11 грудня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус»…

В цілому, кожен третій респондент – 33,3% – готовий чинити збройний опір. Готові опиратися шляхом участі в акціях громадянського опору – 21,7%. Загалом, одним або іншим способом чинити опір готові 50,2% українців. Серед інших опцій – виїхали б у більш безпечний регіон – 14,8%, виїхали б закордон – 9,3%, нічого б не робили – 18,6%. Ще 12,1% не визначилися із відповіддю, а 1,1% відмовилися відповісти на запитання.

 

https://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1079&page=1&fbclid=IwAR3akv1dZbaMZmKbgFTAEEZXNs b0OsB82xdQ5z2cIsijLVoTVaDID5R1MeM

У минулі 7 календарних днів ключові повідомлення по цій темі.

Публікація КМІС 24.12.2021

https://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1083&page=1

Упродовж 13-16 грудня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки.

Ставлення до вступу України до ЄС і НАТО

Переважна більшість респондентів у разі проведення референдуму підтримала б і вступ України до ЄС, і до НАТО. У випадку референдуму щодо вступу до ЄС 67,1% серед усіх респондентів проголосували б «за», 21,6% – «проти». Решта респондентів не голосували б або не визначилися з вибором (зазвичай, обидві ці категорії респондентів в результаті не беруть участі в референдумах). Таким чином, серед тих, хто взяв би участь у референдумі, 75,7% підтримали б вступ до ЄС.

У випадку референдуму щодо вступу до НАТО 59,2% серед усіх респондентів проголосували б «за», 28,1% – «проти». Таким чином, серед тих, хто взяв би участь у референдумі, 67,8% підтримали б вступ до НАТО.

 

 

 

 

 

Посилання (ще раз)

https://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1083&page=1

**

«Путин заявил о невозможности смотреть на Киев и «ждать, когда долбанут»

https://www.rbc.ru/politics/23/12/2021/61c455169a794767ee82b8db?from=newsfeed»

***

«В Кремле ожидают "очень нелегкого разговора" с США по проблеме безопасности» https://www.interfax.ru/russia/812616

***

«Путин заявил, что ответ Западу при отказе от предложений РФ подготовят военные эксперты»

https://www.interfax.ru/russia/812607

***

«Німецька посолка у Києві: імовірність російського нападу є низькою» https://www.dw.com/uk/nimetska-posolka-u-kyievi-imovirnist-rosiiskoho-napadu-ye-nyzkoiu/a-60238360

***

Оптимізм німецької дипломатки, вочевидь, не поділяють у США. У понеділок, 20 грудня, посольство Сполучених Штатів в Україні оприлюднило на своїй сторінці оновлене застереження від подорожей до України, адресоване своїм громадянам. До загроз, через які Держдеп рекомендує утриматися від поїздки, крім складної ситуації з COVID-19 додалася й загроза військового вторгнення Росії. "Громадяни США мають знати про повідомлення щодо того, що Росія планує значні військові дії проти України. Нагадуємо громадянам США, що безпекові умови, зокрема вздовж кордонів України, в окупованому Росією Криму, та у контрольованій Росією східній Україні непрогнозовані і можуть погіршитись без попередження", - йдеться в оновленій рекомендації.

https://www.dw.com/uk/nimetska-posolka-u-kyievi-imovirnist-rosiiskoho-napadu-ye-nyzkoiu/a-60238360

«США радять своїм громадянам не їхати в Україну через загрозу з боку РФ» https://www.dw.com/uk/ssha-radiat-svoim-hromadianam-ne-yikhaty-v-ukrainu-cherez-zahrozu-z-boku-rf/a-60206165

https://ua.usembassy.gov/ukraine-level-4-do-not-travel/?fbclid=IwAR2ugNrXzsvZHBNI6gqoBN0AegSEtyJ8SyHVxLRVh2ljPZ94jY-lj2gIjTM

***

Держави-члени Північноатлантичного альянсу схиляються до думки, що ризик нападу РФ менший за початкову оцінку.

Про це заявила в інтерв’ю "Європейській правді" посол України при НАТО Наталія Галібаренко.

«У НАТО змінили свою оцінку ризику нападу РФ на Україну – Галібаренко»

https://www.eurointegration.com.ua/news/2021/12/23/7131924/

***

Німеччина, на відміну від США більше сумнівається, в тому, що Росія справді має намір напасти на Україну, повідомляє "Європейська правда", посилаючись на агентство Reuters повідомили два джерела в уряді Німеччини на умовах анонімності,

«Берлін і Вашингтон по-різному оцінюють загрозу вторгнення Росії в Україну – ЗМІ» https://ua.interfax.com.ua/news/general/788430.html

***

«Германия и Россия согласовали встречу по Украине в начале января»

Конфликт вокруг Украины обсудят представители канцлера Шольца и президента Путина Йенс Плётнер и Дмитрий Козак. Три дня тому назад они уже имели продолжительный телефонный разговор. https://www.dw.com/ru/germanija-i-rossija-soglasovali-vstrechu-po-ukraine-v-nachale-janvarja/a-60257887

***

“Сполучені Штати очікують на участь з Росією в платформі Стратегічного діалогу з безпеки 10 січня. На додачу, наскільки ми розуміємо, Росія та НАТО мають намір провести зустріч Ради Росія-НАТО 12 січня, а засідання Постійної ради ОБСЄ заплановано на 13 число”, - повідомили в Раді з національної безпеки США.

«Переговори між США та Росією заплановані на 10 січня, - Білий дім» https://ukrainian.voanews.com/a/us-russia-talks/6372355.html

***

«У МЗС Росії підтвердили проведення переговорів із США 10 січня у Женеві» https://www.radiosvoboda.org/a/news-peregovory-rosiya-usa-zheneva/31629384.html

***

Євросоюз хоче взяти участь у переговорах між США та Росією щодо деескалації напруженості на російсько-українському кордоні та питаннях безпеки.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель прокоментував вимоги Росії надати їй так звані "гарантії безпеки". Він назвав цю ситуацію абсолютно неприйнятною, "особливо з огляду на Україну", пише Welt.

Проте, за словами Борреля, такі вимоги - перший випадок, коли Росія "сформулювала свій порядок денний у вигляді справжнього договору".

"Такого ще ніколи не було. Тільки переможці так роблять: сказати те й те – мої умови. Вимоги "гарантій безпеки" та припинення розширення ЄС та НАТО на сході – це чисто російський порядок денний з абсолютно неприйнятними умовами", – сказав він.

Право будь-якої держави самому вирішувати, входити чи не входити до будь-яких альянсів, не може ставати предметом дискусій, зазначив представник ЄС.

https://zn.ua/ukr/POLITICS/borrel-visloviv-oburennja-cherez-vimohi-rosiji-lishe-peremozhtsi-tak-robljat.html

«Нічого не вирішується щодо нас без нашого присутності» „Nichts wird über uns entschieden, ohne dass wir dabei sind“ https://www.welt.de/politik/ausland/plus235918076/Josep-Borrell-Nichts-wird-ueber-uns-entschieden-ohne-dass-wir-dabei-sind.html

***

Россия не собирается начинать военную операцию против Украины, но может оперативно использовать вооруженные силы для защиты своих граждан за рубежом при нападении на них. Об этом вице-спикер Совета Федерации Константин Косачев заявил «Интерфаксу». https://www.rbc.ru/politics/28/12/2021/61cab75f9a79477607da9546?from=from_main_3 https://www.interfax.ru/russia/812915

***

В Росії останнім часом проводиться набір ветеранів бойових дій на Донбасі та інших бажаючих для відправлення їх до ЛДНР, повідомляє з посиланням на джерела агентство Reuters.

«Russian mercenaries deploy to eastern Ukraine – sources» https://www.reuters.com/world/europe/russian-mercenaries-deploy-eastern-ukraine-sources-2021-12-23/

***

«More than 10,000 Russian troops returning to bases after drills near Ukraine –Interfax» https://www.reuters.com/markets/europe/more-than-10000-russian-troops-returning-bases-after-drills-near-ukraine-2021-12-25/

***

«Летчики на Ставрополье отработали нанесение ракетно-бомбового удара по противнику»

https://www.interfax.ru/russia/812896

***

Тисячі українок зобов'язали стати на облік у військкомати - наказ міноборони.

Міністерство оборони України розширило перелік спеціальностей, представниці яких відтепер є військовозобов'язаними. До нього увійшли десятки різноманітних професій.

https://www.dw.com/uk/tysiachi-ukrainok-zoboviazaly-staty-na-oblik-u-viiskkomaty-nakaz-minoborony/a-60234677

***

Американський президент Джо Байден у телефонній розмові з російським колегою Володимиром Путіним попередив його про готовність США та їхніх союзників вжити рішучих заходів у разі нападу Росії на Україну, повідомив Білий дім.

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним нагадав, що західні країни готові запровадити безпрецедентні санкції щодо Росії у разі ескалації уздовж російсько-українського кордону", повідомив журналістам помічник російського лідера Юрій Ушаков.

Крім того, Байден закликав Путіна знизити напруженість ситуації поблизу України.

Це вже друга розмова американського та російського лідерів за місяць.

https://ua.interfax.com.ua/news/general/789229.html

https://ua.interfax.com.ua/news/general/789225.html

https://ua.interfax.com.ua/news/general/789226.html

https://ua.interfax.com.ua/news/general/789227.html

***

По словам помощника президента РФ Юрия Ушакова, Байден говорил Путину о неприемлемости для Вашингтона передвижения российских войск возле украинской границы.

«Байден заверил, что на Украине не будет ударных наступательных вооружений США» https://www.interfax.ru/world/813554

***

Представитель администрации подтвердил на брифинге, что США не изменили своего мнения о том, что решать вопросы о вступлении в НАТО должны те страны, которые этого хотят, а не третьи стороны.

«Белый дом и Кремль согласились, что диалог - лучший способ деэскалации. Обобщение» https://www.interfax.ru/world/813561

***

Глава МИД России Сергей Лавров: «В заключение отмечу: "замотать" наши инициативы в бесконечных дискуссиях мы не дадим. Если в разумный срок конструктивного ответа не последует и Запад продолжит свою агрессивную линию, то Россия будет вынуждена предпринимать все необходимые меры для обеспечения стратегического баланса и устранения неприемлемых угроз нашей безопасности.»

«Сергей Лавров: гражданская война на Украине далека от завершения» https://ria.ru/20211230/rfpi-1766187062.html

***

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявляє про відсутність великої небезпеки на кордонах України та загрози відкритої агресії з боку РФ.

https://ua.interfax.com.ua/news/general/789182.html

***

Владимир Путин и Реджеп Тайип Эрдоган… подвели основные итоги двустороннего сотрудничества…. Были затронуты и международные темы, включая известные предложения о выработке юридически оформленных договорённостей, гарантирующих безопасность Российской Федерации,…

«Телефонный разговор с Президентом Турции Реджепом Тайипом Эрдоганом» http://kremlin.ru/events/president/news/67549

***

Air strikes or invasion: what are Putin’s military options for Ukraine?

There is evidence Moscow is moving logistical support necessary for a sustained operation, say western officials https://www.ft.com/content/7202f007-d7b1-4830-a816-3b975d722761

***

Президент України Володимир Зеленський провів третю за останній час телефонну розмову з президентом США Джозефом Байденом, під час якого привітав активну роль Вашингтону в урегулюванні ситуації на сході України.

«Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Джозефом Байденом» https://www.president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-proviv-telefonnu-rozmovu-z-dzhozefom-baj-72345

***

Держсекретар США Ентоні Блінкен у розмовах з дипломатами країн "Бухарестської дев'ятки" та очільником МЗС Туреччини обговорив координацію дій у разі можливої ескалації ситуації в Україні.

«Блінкен обговорив ситуацію довкола України з "Бухарестською дев'яткою" та Туреччиною» https://www.dw.com/uk/blinken-obhovoryv-sytuatsiiu-dovkola-ukrainy-z-bukharestskoiu-deviatkoiu/a-60322400

***

«Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель відвідає Донбас і Київ»

"Його перша закордонна поїздка цього року підкреслює рішучу підтримку ЄС суверенітету та територіальної цілісності України в той час, коли країна стикається з нарощуванням військ та гібридними діями Росії ", - ідеться у повідомленні.

https://www.dw.com/uk/hlava-dyplomatii-ies-zhozep-borrel-vidvidaie-donbas-i-kyiv-a-60318180/a-60318180

 

До курсу гривні

В останній тиждень 2021 року, 28-31 грудня, Національний банк України на міжбанківському валютному ринку придбав 5 млн доларів і продав ще 4 млн доларів.

Національний банк у період з 20 по 24 грудня купив на міжбанківському валютному ринку 10 млн доларів.

Про це йдеться у повідомленнях НБУ.

В кінці минулого року валютні інтервенції Нацбанку відбувалися у менших обсягах, ніж у жовтні-листопаді.

В період з 13 по 17 грудня Національний банк, наприклад, купив на міжбанківському валютному ринку 10 млн доларів і продав 132,5 млн доларів.

Національний банк України протягом 2021 року викупив на міжбанківському валютному ринку 3,69 млрд доларів, а продав утричі менше — 1,28 млрд. доларів.

В 2020 році Нацбанк викупив на ринку 4,93 млрд дол. і продав 3,89 млрд дол.

Чистий викуп валюти НБУ за минулий рік зріс до 2,41 млрд. доларів проти 1,04 млрд. доларів у 2020 році.

Інформація стосовно закупівлі імпортних енергоресурсів

Національна енергетична компанія "Укренерго" зазначає, що з 20 до 27 грудня запаси вугілля на складах теплових електростанцій (ТЕС) збільшились на 21,9% до 567,5 тис. тонн.

Про це йдеться у повідомленні "Укренерго".

***

Запаси вугілля на теплоелектростанціях генеруючих компаній України завдяки системним постачанням починають досягати рівня гарантованих, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Ми бачимо системне постачання вугілля. На трьох станціях баланс вугілля відповідає гарантованим запасам, навіть дещо його перевищує", - сказав Галущенко на брифінгу у вівторок 28.12.2021.

За його словами, системне накопичення вугілля відбувається за рахунок його постачання морським шляхом.

Він додав, що у листопаді-грудні до України прибуло понад 1 млн тонн імпортного вугілля.

***

Україна увійшла в січень 2022 року із запасами природного газу в своїх підземних сховищах (ПСГ) 13 млрд 517,3 млн куб.м, свідчать дані оператора сховищ АТ "Укртрансгаз".

За розрахунками агентства "Інтерфакс-Україна", з початку 2 жовтня опалювального сезону до 31 грудня 2021 року запаси в ПСГ знизилися на 5 млрд 182,8 млн куб.м.

Відбір газу в грудні 2021 року на 9% нижче, ніж у грудні-2020 (2,76 млрд куб.м).

У минулому 2021 році закачування газу в ПСГ України становило 3,589 млрд куб.м.

***

22 грудня газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" на аукціоні Української енергетичної біржі (УЕБ) реалізувала 20,2 млн куб. м природного газу за рекордною ціною – 74 тис. гривень/тис. куб. м.

Про це свідчать дані біржового бюлетеня УЕБ.

***

Кабінет Міністрів Українаидо постановою №1433 від 30 грудня 2021 року до 30 квітня 2022 року зобов'язав приватних газодобувачів продавати 20% газу, який видобувають на Українській енергетичній біржі (УЕБ).

Інформація стосовно ключового експорту з України.

В листопаді 2021 року порівняно з листопадом 2020 року експорт зерна в грошовому вираженні збільшився на 85,3%, або на 772 млн доларів США, до 1 678 млн доларів,

повідомила Державна фіскальна служба,

В січні-листопаді 2021 року порівняно з січнем-листопадом 2020 року експорт зерна збільшився на 25,8%, або на 2 204 млн доларів, до 10 738 млн доларів США.

 

Інші фінансові новини.

Перший віце-прем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко анонсувала масштабну реформу публічної власності наступного року, після якої під управлінням міністерств залишиться до 100 держкомпаній.

"Так званий тріаж розділить підприємства на ті, що не працюють, і ті, що працюють. Ті, що працюють, у свою чергу, - на ті, які мають залишитися у державній власності, і на ті, які можуть бути продані", - пояснила глава міністерства.

Ті, що не працюють, підуть на ліквідацію чи приватизацію залежно від того, в якому вони стані, уточнила перший віце-прем'єр-міністр.

"Підприємства, які працюють і мають залишитися у державній власності, ми об'єднаємо з метою їх укрупнення й у такий спосіб закінчимо цю важливу реформу", – додала вона.

***

Альфа-банк (Україна) запровадив торгівлю акціями міжнародних компаній у цифровому банку Sense SuperApp.

Про це йдеться в повідомленні банку.

"За кілька годин із моменту відкриття функціоналу клієнти здійснили 185 угод із купівлі акцій на суму 1,6 млн гривень. 80% клієнтів придбали по 1-2 акції, середній чек становив 8 600 гривень, а найбільшою популярністю користувалися акції Pfizer, Apple, Coca-Cola, Bank of America, Intel, Microsoft, Facebook, - сказано в ньому.

Участь у пілотному проекті беруть уже понад 8 тис. клієнтів.

Функціонал для всіх клієнтів буде відкрито в Sense SuperApp після 10 січня 2022, як завершиться тестування пілотною групою клієнтів.

Для інвестицій у цінні папери необхідно лише: бути користувачем Sense SuperApp; мати картку або поточний гривневий рахунок в Альфа-банку (Україна); бути резидентом України віком від 18 років.

***

Віртуальний monobank планує в першому кварталі 2022 року запустити продаж акцій, починаючи з паперів S&P 500, повідомив співзасновник monobank Олег Гороховський.

"Ми почнемо з паперів S&P 500 (...). Ми робимо продукт для некваліфікованих інвесторів. І він назрів - ставки за депозитами низькі, а навколо безліч новин про те, як росте Tesla і взагалі як зростає ринок цінних паперів. Усі клієнти хочуть купити собі трошки Apple або Tesla, і ми хочемо їм надати таку можливість", – повідомив Гороховський в інтерв'ю виданню "Новое Время. Бизнес".

За його словами, monobank планує непомітно, "під капотом", кожному клієнту на платформі оформляти е-ліцензію, і клієнтські гроші направлятимуться іноземному брокеру. "Але це все буде безшовно, онбординг буде в нас", – пояснив банкір.

Він додав, що продукт запланований для клієнтів із маленькими чеками та розрахований на середній чек близько $1 тис.

***

Особливості українського законодавства про валютне регулювання можуть стати "вузьким місцем" для торгівлі іноземними цінними паперами через мобільні додатки, вважає голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Руслан Магомедов.

 

Економіка України

Міністерство економіки України відкоригувало прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) країни на 2022 рік у бік більшої стриманості – 3,6% проти початкового прогнозу 3,8% наприкінці травня, повідомила перший віце-прем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль прогнозує рекордний доларовий ВВП у розмірі майже 200 млрд доларів та іноземні інвестиції 6,5 млрд доларів за підсумками 2021 року.

Про це він повідомив на засіданні уряду 29 грудня 2021.

***

В листопаді середня заробітна плата збільшилася порівняно з жовтнем на 1,7%, або на 237 гривень до 14 282 гривень на місяць, повідомила Державна служба статистики.

У річному вимірі середня номінальна заробітна плата штатних працівників зросла на 19,2%, а реальна заробітна плата в Україні у листопаді 2021 року зросла на 8% порівняно із листопадом 2020 року.

***

В 3-му  кварталі  2021  року  доходи  населення  збільшилися  на  18,7%  порівняно  з  3-м

кварталом 2020 року до 1 221,854 млрд гривень, витрати – на 21,4% до 1 212,435 млрд гривень, заощадження українців зросли на 9,4 млрд грн, повідомила Державна служба статистики.

Загальне збільшення доходів відбулося за рахунок збільшення оплати праці – на 19,9%, соціальної допомоги – на 7,2%, а також від прибутку та змішаного доходу – на 21,3%.

***

За даними дослідження Info Sapiens «Споживчі настрої в Україні» у листопаді 2021 року індекс споживчих настроїв в Україні (ІСН) склав 66, що на 2,8 п. нижче за показник жовтня.

 

 

***

Європейська бізнес-асоціація заявляє, що бізнес уперше нейтрально оцінив податковий режим в Україні.

Про це свідчать результати опитування "Податковий індекс" за 2021 рік.

"Зростання інтегрального значення здебільшого зумовлене суттєвим покращенням одного з компонентів індексу – оцінювання фіскального тиску. Учасники опитування оцінили ситуацію щодо фіскального тиску на 3,63 бали з 5 можливих", - повідомляє асоціація.

Так, удвічі порівняно з минулим роком зросла кількість респондентів, які не помітили жодних проявів тиску щодо своєї компанії – 36% у 2021, а 14% повідомили, що фіскального тиску майже не було.

Кількість опитаних, які повідомили про відчутні прояви тиску, також дещо зменшилася – до 19% (32% у попередньому періоді).

***

В січні-листопаді 2021 року всі види транспорту перевезли 566,1 млн тонн вантажів, що на 3,6% більше, ніж у січні-листопаді 2020 року, повідомила Державна служба статистики України.

***

В січні-листопаді 2021 року всі види транспорту збільшили перевезення пасажирів на 3,5% порівняно з січнем-листопадом 2020 року до 2 427,6 млн пасажирів.

 

Боротьба з коронавірусною інфекцією. Її вплив на економіку країни.

Ситуація з захворюваністю на коронавірус в Україні, смертності від хвороби ще суттєво покращилась і продовжує покращуватись, Рис. 30-32.

***

"Уже 47,3% дорослого населення України отримали як мінімум одне щеплення проти COVID-19.  44,1% дорослого населення України отримали дві дози вакцини проти коронавірусної хвороби", - йдеться у у повідомленні Міністерства охорони здоров'я країни.

***

У грудні національний план вакцинації від коронавірусу виконано на 43,5%, свідчать дані Міністерства охорони здоров'я.

Згідно з оновленим національним планом вакцинації від коронавірусу, у грудні планувалося зробити 8,5 млн щеплень, а було зроблено 3,7 млн щеплень.

***

Додаткова доза вакцини від коронавірусу не подовжує термін дії COVID-сертифікату, а бустерна – збільшує на 270 днів.

Про це головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив в інтерв'ю "Українському радіо".

Людина, яка має проблеми з імунітетом, або людина, яка має ризик того, що базовий курс подвійної імунізації не призведе до формування повноцінного імунітету, може отримати додаткову дозу вакцини. Така доза називається "додатковою".

***

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій перевела Волинську та Запорізьку області з "червоної" до "жовтої" зони епідемічної небезпеки з 30 грудня.

Про це Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчинов повідомив у своєму Telegram-каналі за результатами засідання комісії.

***

Заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін прогнозує запуск фармацевтичною компанією "Лекхім" лінії з розливу вакцини CoronaVac в Україні з лютого.

Про це він сказав в інтерв'ю "Суспільному".

***

Ревакцинацію українського населення (бустерну дозу вакцини від коронавірусу) планують ввести в дію впродовж січня 2022 року. Про це в ефірі одного з телеканалів повідомив заступник міністра охорони здоров'я — головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

 

 

 

 

Фінансовий сектор.

Національний банк зазначає, що в 2021 році стрес-тестування успішно пройшли 9 банків (з 30).

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Оцінювання стійкості передбачає оцінювання якості активів (AQR), а для найбільших банків - ще й стрес-тестування.

Цього року його проходило 30 фінустанов, на які загалом припадає 93% активів банківської системи.

***

Національний банк України (НБУ) встановив підвищений необхідний рівень нормативу достатності регулятивного капіталу Н2 (зазвичай не менше 10%) для семи банків, включно з державним Укрексімбанком.

Як повідомляється у звіті про стрес-тестування НБУ, підвищений необхідний рівень нормативу Н2 за базовим сценарієм НБУ встановив для Укрексімбанку (на рівні 19,1% при звичайному рівні 10%), Правекс Банку (21,3%), банку "Форвард" (11,7%), Мегабанку (37%), Індустріалбанку (19,5%), Банку Інвестицій та Заощаджень (БІЗ Банк, 23,7%) та банку "Альянс" (17,2%).

Спочатку за несприятливим сценарієм підвищення нормативів було необхідним для 20 банків, проте з урахуванням вжитих та запланованих заходів їх кількість скоротилася до 14.

Підвищений рівень нормативу за несприятливим сценарієм регулятор зокрема встановив для Ощадбанку (13,7%), Міжнародного Резервного Банку (11,9%), Правекс Банку (29,1%), банку "Форвард" (19,3%) , банку "Південний" (11%), банку "Схід" (11,2%), Мегабанку (41,5%), МТБ Банку (10,03%), Індустріалбанку (27,2%), БІЗ Банку (26 %), банку "Альянс" (13,67%), банку "Львів" (11,55%), Глобус Банку (13,42%) та Акордбанку (10,95%).

За інформацією центробанку, з урахуванням погоджених НБУ програм реструктуризації та капіталізації банків станом на початок грудня норматив достатності основного капіталу лише п'яти банків знаходився нижче за необхідний рівень, визначений за несприятливим сценарієм.

***

Національний банк оприлюднив результати оцінки стійкості в розрізі банків. Дані розміщено в розділі "Банківський нагляд – діагностика банків".

https://bank.gov.ua/ua/supervision/diagnostics-of-banks

Стрес-тестування в 2021 році проходили 30 банків, що мають 93% активів банківської системи. Результати стрес-тестів показані нижче на Рис. 33-37

За базового сценарію достатність основного капіталу для банків, що проходили стрес-тестування, у середньому зростала в прогнозному періоді на 4.8 в. п. до 19.2%. Більшість проаналізованих фінустанов були прибутковими, а рівень їхнього капіталу зростав. Однак для дев’яти банків встановлено необхідний рівень достатності капіталу, вищий за мінімальний. Основний негативний ефект для капіталу банків за базовим сценарієм спричинило вирахування вартості непрофільних активів. Загальна сума таких активів становила 11.7 млрд грн. З них 79% припадає на державні банки, Кредит Дніпро та Мегабанк.

За несприятливого сценарію для 20 банків був визначений підвищений необхідний рівень достатності капіталу. Кумулятивний вплив гіпотетичної кризи на основний капітал банків сягнув 6.8 в. п. нормативу достатності – цей показник знизився до 7.6% у трирічному прогнозному періоді.

Найпомітніше за несприятливим сценарієм знизився норматив достатності основного капіталу державних банків. Ключовим ризиком для них є процентний. У стрес- тестуванні припускалося зменшення спреду між кредитними та депозитними ставками, що зазвичай відбувається під час кризи. Втім протягом 2021 року державні банки значно знизили вартість фондування та підвищили чисту процентну маржу. Це зменшило для них необхідний рівень достатності капіталу, що відображено у їхніх програмах реструктуризації. Вперше у стрес-тестуванні застосовані припущення про реалізацію ризиків інвестування у державні цінні папери. Вартість гривневих ОВДП знижувалася у відповідь на зростання очікуваної дохідності за ними, а за ОВДП в іноземній валюті зростав кредитний ризик. Це також суттєво вплинуло на результати оцінки стійкості державних банків. Однак банки не мали враховувати ці ризики, готуючи програми реструктуризації.

 

 

 

 

 

 

***

За даними Ощадбанку щодо результатів стрес-тесту, на 01.01.2021 за несприятливим макроекономічним сценарієм необхідний (цільовий) рівень нормативу достатності регулятивного капіталу (Н2) для нього становив 27,5%, а нормативу достатності основного капіталу (Н3) - 26,0% (тоді як за базовим макроекономічним сценарієм ці показники склали 10,0% та 9,8% відповідно).

Раніше Ощадбанк інформував, що його фактичне значення нормативу Н2 на 01.01.2021 було 19,0%, а нормативу Н3 - 13,14%.

Таким чином, в результаті стрес-тесту було виявлено потребу цього держбанку в додатковому капіталі (при несприятливому макроекономічному сценарії).

На 01.12.2021 Ощадбанк декларував фактичний показник Н2 на рівні 17,8%, а нормативу Н3 - 14,1%.

Як зазначає банк, "з урахуванням здійснених та запланованих заходів" (цитата), станом на 30.06.2022 необхідний (цільовий) рівень нормативу Н2 - 13,7%, а нормативу Н3 - 9,9%.

Нагадаємо, що стандартна вимога регулятора до учасників ринку по Н2 - не менше 10%, по Н3 - не менше 7%.

Заявлений Ощадбанком показник регулятивного капіталу на 01.12.2021 - 17,87 млрд грн (на 01.01.2021 - 18,13 млрд грн)

Із 2008 року Кабмін витратив на докапіталізацію Ощадбанку 45,9 млрд грн.

В лютому 2021 року глава правління Ощадбанку Сергій Наумов зазначав, що за підсумками стрес-тестів потреба в додаткових сумах в капітал держбанку може скласти від 1 до 4 млрд грн (залежно в т.ч. від макроекономічної ситуації, регулятивних вимог НБУ тощо).

Також.

Ощадбанк за три квартали 2021 року списав непрацюючі активи на 18,7 млрд грн, у т.ч. кредити для юросіб - на 13,7 млрд грн, кредити фізособам - на 532 млн грн, кошти в банках - на 4,45 млрд грн. Найбільший обсяг списань був здійснений у ІІІ кварталі - на 12,7 млрд грн (за перше півріччя було списано непрацюючі активи на 5,96 млрд грн).

***

Національний банк України (НБУ) підніме ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів із 125% до 150% з 1 січня 2022 року, повідомила прес-служба центробанку.

Наголошується, що такі зміни сприятимуть створенню банками належного запасу капіталу для покриття несподіваних втрат від погіршення якості портфеля споживчих незабезпечених кредитів.

***

Наглядова рада державного «Ощадбанку» дозволила залучити кредити рефінансування у Національного банку України (НБУ) на загальну суму до 22 млрд грн. Згідно з повідомленням банку в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР), таке рамкове рішення підтримали сім із восьми членів наглядової ради на засіданні 22 грудня, повідомив Інтерфакс-Україна.

Вартість активів Ощадбанку на кінець 2020 року склала 233,54 млрд грн.

Водночас у прес-службі банку запевнили, що нині банк не має договорів щодо рефінансування, а рішення наглядової ради є рамковим. "Це дозвіл, яким банк користуватиметься у разі потреби", - пояснили в банку.

***

Національний банк України (НБУ) 22 грудня ухвалив рішення про анулювання 34 ліцензій на здійснення страхування, видані ПАТ "Українська акціонерна страхова компанія АСКА" (Запоріжжя) на підставі поданої компанією заяви. У компанії залишається одна ліцензія на здійснення обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ).

Компанія займалася переважно майновими видами страхування: страхуванням майна, від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ, вантажів та багажу (вантажобагажу) та фінансових ризиків.

Згідно з представленою УАСК “АСКА” звітністю за дев'ять місяців 2021 року, обсяг страхових премій становив 853,75 млн грн, вартість активів - 501,1 млн грн, частка на ринку компанії зі страхових резервів склала 2,55%.

При цьому компанія повідомила про наявність невиконаних (прострочених) зобов'язань перед страхувальниками (вигодонабувачами) та чинними договорами страхування.

Водночас ПрАТ надало інформацію про наявність сформованих страхових резервів.

Як повідомлялося, акціонери страхової компанії "ВУСО" (Київ) досягли попередньої домовленості про купівлю Української акціонерної страхової компанії "АСКА" з метою створення великого гравця страхового ринку з українським капіталом, повідомляється в прес-релізі СК "VUSO".

УАСК "АСКА" - перша приватна страхова компанія, що з'явилася в незалежній Україні, працює вже понад 30 років. Входить до портфелю міжнародної інвестиційної компанії SCM.

***

Національний банк 24 грудня застосував до ПрАТ "УАСК АСКА" міру впливу у вигляді штрафних санкцій через подання недостовірної звітності.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Вказується, що рішення про застосування штрафу було прийнято за результатами здійснення безвиїзного нагляду за ринком небанківських фінансових послуг та на основі матеріалів позапланової інспекційної перевірки.

Так, страховиком подано до Національного банку недостовірну звітність станом на 30 червня 2021 року.

Коментар. У цьому зв’язку учасникам місцевого ринку акцій доводиться більш критично оцінювати звітність НАСК «ОРАНТА».

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

«Укрнафта»

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку наполягає на виплаті дивідендів усім акціонерам найбільшої нафтовидобувної компанії "Укрнафта" одночасно.

Про це йдеться у повідомленні НКЦПФР.

Згідно з повідомленням, вибіркова сплата дивідендів неприпустима для жодного емітента і суперечить законодавству та загальноприйнятим світовим правилам та нормам корпоративного управління.

Уточнюється, що дивіденди можна сплачувати траншами, але всім акціонерам водночас.

***

«Укрнафта» намагалася виплатити дивіденди лише компаніям Коломойського, повідомив у зв’язку з цим сайт

«Укррудпром».

https://ukrrudprom.com/news/Ukrnafta_pitalas_viplatit_dividendi_tolko_kompaniyam_Kolomoyskog.html

23 грудня Укрнафта заявила про виплату дивідендів. У Нацдепозитарії виявили, що переведені на виплату дивідендів кошти отримають не всі міноритарні акціонери компанії, лише частина з них. Оскільки вибірковість виплати дивідендів суперечить законодавству, Нацдепозитарій звернувся до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. У регуляторі пообіцяли “вивчити та проаналізувати дії “Укрнафти”, повідомив сайт «Укррудпром».

"Центренерго"

Середньозважена добова ціна електроенергії на ринку "на добу вперед" (РДВ) в об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України станом на 28 грудня збільшилася у 3,5 рази, або на 2 272,3 гривні/МВт-год, до 3 182,7 гривні /МВт-год порівняно з 1 січня 2021.

Про це свідчать дані акціонерного товариства "Оператор ринку".

***

До України 29 грудня прибуло судно з вугіллям колумбійського походження для державної енергогенеруючої компанії "Центренерго".

Про це йдеться у повідомленні компанії.

На середину та кінець січня 2022 року заплановано прибуття ще двох суден із вугіллям з Австралії.

"Центренерго" законтрактувала 1,5 млн тонн вугілля для успішного проходження опалювального сезону 2021/2022 років.

***

"Нафтогаз" відсудив у "Центренерго" ще 251 млн гривень боргу за газ.

МХП

Виконавчий директор асоціації "Союз птахівників" Сергій Карпенко заявляє, що зростання цін на газ може призвести до зупинення низки виробників галузі птахівництва.

Про це він повідомив на прес-конференції "Зростання цін на енергоносії – загроза продовольчій безпеці України".

"Якщо на початку 2020 року у структурі собівартості 1 кілограма м'яса птиці вартість газу становила 1,6 гривні, то на початку цього року ціна становила 2,11 гривні, у листопаді – 4 гривні, у грудні – 6,4 гривні. Зараз ті ціни, про які нам заявляють наші постачальники газу на січень, - це 59,63 гривні/куб. м, собівартість газу у виробництві м'яса птиці становитиме 14 гривень, або 25-30%. У таких умовах наші підприємства або скорочуватимуть виробництво, або повністю його зупинять", - сказав Карпенко.

З його слів, деякі невеликі птахівничі підприємства будуть змушені зупинити виробництво.

"Наша галузь є найбільшим експортером на світові ринки, 40% м'яса та 30% яєць експортуються за межі держави, і з такими цінами на газ ми станемо абсолютно неконкурентоспроможними, наприклад, з Росією, Білорусією, Польщею, Аргентиною", – сказав Карпенко.

З його слів, зранку було підписано звернення основних виробників м'яса птиці до уряду із проханням знайти рішення, яке дасть можливість працювати наступного року.

"Якщо ми підвищимо ціни, а їх треба підвищувати на 20-30%, то вони стануть непідйомними для вітчизняного виробника", – додав Карпенко.

Коментар. Важлива інформація для учасників ринку акцій. Інформація спонукає учасників ринку «будувати» гірші очікування стосовно прибутків МХП в 4-ому кварталі 2021 та першому кварталі 2022 року.

В меншій мірі, але також «негатив по газу» може стосуватись і фінансових результатів «Кернела», але також і інших агрохолдингів України. Продовження цієї теми нижче, в інформації по галузям.

***

Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції в зв'язку з купівлею компанією МХП комбінату з виробництва яловичини "Лубним'ясо" без дозволу комітету.

 

«Кернел»

Мотор Січ

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов вважає надійними позиції України в ініційованому китайськими покупцями акцій ПАТ "Мотор-Січ" міжнародному арбітражі на $4,5 млрд.

НАСК «ОРАНТА»

ТОВ "НС-Фінанс" Олександра Ярославського збільшило свою частку в НАСК "Оранта" з більш ніж 50% акцій до 72,24%. Про це йдеться у повідомленні "Оранти" у системі розкриття НКЦПФР.

В повідомленні уточнюється, що зміни серед акціонерів відбулися внаслідок скорочення до нуля пакету казахстанського "БТА Банку", якому належало 20,28% акцій.

"Оранта" також уточнила, що частка голосуючих акцій "НС-Фінансу" зросла з 50,11% до 72,39%.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет (АМКУ) 18 листопада надав ТОВ "НС-Фінанс" дозвіл на придбання акцій НАСК "Оранта", що забезпечило перевищення 50% голосів у найвищому органі управління компанії.

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних, фізичних осіб-підприємців, ТОВ “НС-Фінанс” зареєстровано у листопаді 2020 року. Основним бенефіціаром із правом голосу 99,99% є Олександр Ярославський, директором Олександр Чорний. Статутний капітал компанії - 43,4 млн грн.

Крюківський вагонобудівний завод

Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ, Кременчук, Полтавська область) поставив акціонерному товариству "Укрзалізниця" ще 5 пасажирських вагонів.

Про це йдеться у повідомленні Укрзалізниці.

"Загалом 2021 року компанія вже отримала 15 зі 100 нових вагонів українського виробництва", - йдеться у повідомленні.

***

"Міністерство юстиції 28 грудня 2021 року зареєструвало наказ Міністерства інфраструктури № 647, яким фактично дано старт масштабній програмі оновлення парку вантажних вагонів України в період 2022-2031 років. Створення подібної програми було вкрай необхідно, адже сьогодні залізничною мережею АТ "Укрзалізниця" курсує більще 174 тис. вантажних вагонів різної форми власності та приблизно 95 тис. вантажних вагонів, або понад 54% експлуатуються з перевищеним нормативним терміном служби”, - з повідомлення Мінінфраструктури.

Згідно з повідомленням, це має вкрай негативні наслідки, серед яких зростання на 30-50% поточних витрат на утримання вагонів, збільшення в середньому на добу обороту вагонів, і т.п.

"Саме тому "Укрзалізниця" та Мінінфраструктури розробили програму, метою якої є оновлення парку вантажних вагонів, яким пропонується оновити парк близько 51,3 тис. нових вантажних вагонів, у тому числі 36,7 тис. напіввагонів, 14,6 тис. зерновозів, адже цей парк є масовим видом рухомого складу, їхня частка в загальному парку вантажних вагонів становить приблизно 65%. Укрзалізниця зазначає, що основним методом виконання програми стане поетапне обмеження терміну експлуатації вантажних вагонів у завантаженому стані протягом 10 років та приведення цього терміну до нормативного, тобто піввагонів — з 44 до 22 років; зерновозів - з 45 до 30 років. Це той граничний термін експлуатації вагонів, який визначив саме виробник таких вагонів", - наголошується в повідомленні.

 

Емітенти єврооблігацій з основним бізнесом в Україні

"Укрзалізниця"

Кабінет Міністрів України на засіданні у середу затвердив переможців конкурсу на посади членів наглядової ради АТ "Укрзалізниця" (УЗ), повідомив народний депутат Олексій Гончаренко (фракція "Європейська солідарність").

***

Кабінет Міністрів затвердив фінансовий план акціонерного товариства "Укрзалізниця" на 2022 рік із чистим прибутком 1,68 млрд гривень і доходом 101,98 млрд гривень.

Відповідне розпорядження ухвалено на засіданні уряду в середу 29.12.2021.

Згідно з ним, чистий дохід Укрзалізниці від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) планується в розмірі 98,09 млрд гривень.

Як повідомлялось раніше, в січні-листопаді акціонерне товариство "Укрзалізниця" збільшило показник EBITDA на 44,8% до 12,6 млрд гривень і отримало 227,3 млн гривень чистого прибутку.

2020 рік Укрзалізниця закінчила зі збитком 11,9 млрд гривень проти прибутку на суму 2,988 млрл гривень у 2019 році.

***

Кабінет Міністрів України постановою №1368 від 23 грудня 2021 року змінив склад правління АТ "Укрзалізниця" та продовжив контракт із його головою.

***

Інвестиційні плани «Укрзалізниці» в Таблицях.

 

 

 

 

НАК "Нафтогаз України"

Кабінет Міністрів України продовжив термін повноважень правління НАК "Нафтогаз України" на термін із 28 грудня 2021 року до 29 квітня 2022 року, або до ухвалення рішення щодо формування правління новим складом наглядової ради компанії.

Відповідне рішення закріплене розпорядженням Кабміну №1718-р від 23 грудня 2021 року, текст якого оприлюднено на урядовому порталі.

***

НАК "Нафтогаз України", незважаючи на наміри збільшити власний видобуток, улітку 2022 року буде змушений імпортувати газ, для чого, зокрема, планує випуск єврооблігацій орієнтовно у травні, повідомив голова правління компанії Юрій Вітренко.

 

Галузеві новини

Харчова промисловість. Сільське господарство

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко заявляє, що для виживання хлібопекарської галузі на тлі зростання цін на газ потрібне підвищення цін на хліб на 30%.

Про це він повідомив на прес-конференції "Зростання цін на енергоносії – загроза продовольчій безпеці України".

***

Виконавчий директор асоціації "М'ясної галузі" Микола Бабенко прогнозує, що виробництво червоного м'яса в Україні скоротиться на 50% у 2022 році порівняно з 2021 роком, якщо не відбудеться здешевлення кормів.

Про це він сказав на прес-конференції у прес-центрі Українських Новин.

"Статистичні дані за 9 міс. зафіксували скорочення маткового поголів'я. У 3,6 рази більше, ніж в аналогічному періоді минулого року, свиноматок було здано на м'ясокомбінати. Підростають, але оскільки у нас зменшилася кількість свиноматок практично на третину, це означає на 2-й квартал, коли ціни на м'ясо у світі підвищаться, в Україні поголів'я буде вже на 20% менше, а на цю дату у 2022 році поголів'я свиней буде на 40% менше в Україні. Додамо до цього, що у нас 10% споживання свинини був імпорт... то загалом наступного року ми очікуємо на скорочення виробництва червоного м'яса практично на 50%, якщо не відбудеться здешевлення кормів", - сказав він.

При цьому Бабенко зазначив, що для українських виробників необхідні преференції для збереження доступних цін на м'ясо для споживачів.

***

Спілка молочних підприємств України (СМП) заявляє, що зростання цін на газ може призвести до зупинення роботи молочної галузі.

Про це йдеться в заяві спілки.

В листі спілки молочних підприємств до Президента Володимира Зеленського повідомляється, що в січні 2021 року ціна за 1 тис. кубічних метрів газу становила 4,9 тис. гривень, а в пропозиціях енергопостачальників ціна на січень 2022 року становить 59 тис. – 62 тис. гривень.

***

Компанія "Молочний альянс" вважає недоцільною виробничу діяльність молочної галузі через зростання цін на енергоносії. Про це написав співзасновник "Молочного альянсу" Олександр Деркач у Facebook.

Холдингу належать торгові марки "Яготинське", "Яготинське для дітей", "Пірятин", "Славія", "Златокрай".

«15 років займаємось молочним бізнесом. Ніколи, навіть у найважчі 2013-2014 роки, ми не потрапляли у ситуацію, яка від нас не залежить і ставить взагалі питання щодо доцільності подальшої виробничої діяльності. Причому всієї галузі, а не лише окремих виробників», – написав Деркач.

За словами голови наглядової ради Молочного альянсу Сергія Вовченка, заводи групи попередили своїх партнерів про неможливість далі працювати зі збитками.

«Ситуація парадоксальна: що більше ти переробляєш молоко і випускаєш продукцію, то більше ти отримуєш збитків. Ціна на газ за рік для нас виросла майже в 10 разів (з 5,5 грн/м.куб до 50 грн/м куб). Електроенергія – у 2,5 рази. Ціни на таропакувальні матеріали – на 42%, ціни на молоко-сировину – на 25%», – написав Вовченко.

Керівництво групи звернулося до господарств із пропозицією на період до стабілізації ситуації з цінами на газ знизити ціни на молоко-сировину на кілька відсотків. «І звернулися до торговельних мереж: прийміть наші економічно обґрунтовані ціни та скоротите дебіторську заборгованість до рівня договірних умов. Ми не ставимо ультиматумів, а лише пропонуємо спільно подолати цю кризу. Від цього усі виграють на перспективу», - додав Вовченко.

***

Кабінет Міністрів обмежив рівень надбавки до ціни на газ власного видобування для виробників борошна, хліба, молока, курятини та олії "на період дії карантину, але не довше, ніж до 30 квітня 2022 року".

Про це йдеться в ухвалах уряду від 30 грудня.

***

Міністерство аграрної політики та продовольства 31 грудня підписало з виробниками соціально значущих продуктів харчування меморандум щодо стабілізації цін на природний газ власного видобутку, документ обмежує націнку на видобутий в Україні енергоресурс на рівні 25%, що дозволить уникнути подорожчання продовольства в Україні та його дефіциту.

Про угоду, досягнуту з представниками виробників продуктів харчування, міністр агрополітики Роман Лещенко написав у Facebook у п'ятницю ввечері.

***

Кабінет Міністрів України вніс батон та соняшникову олію до списку харчових продуктів, подорожчання яких мають заздалегідь декларувати суб'єкти господарювання, що їх реалізують, а також заборонив встановлювати націнку на хліб житньо-пшеничний та батон понад 10%.

Чорна металургія

Металургійні підприємства України, як очікується, за підсумками 2021 року збільшать виплавку сталі на 4% порівняно з 2020 роком – до 21,44 млн. тонн. Як повідомляється в довідкових документах Міністерства економіки, випуск загального прокату зросте також на 4% - до 19,18 млн. тонн, виплавка чавуну - теж на 4% - до 21,24 млн. тонн, повідомив Інтерфакс-Україна.

Прогноз ґрунтується на виробничих показниках січня-листопада поточного року, узагальнених об'єднанням «Укрметалургпром», уточнили у міністерстві.


Енергетика

Національна комісія держрегулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила нові "зелені" тарифи на електроенергію, вироблену з джерел енергії, що поновлюються (ПДЕ) на 2022 рік.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні НКРЕКП 29 грудня.

Світові фінансові та економічні новини

Інфляція в США (повтор)

 

 

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 246 73 50

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.